Fürdés kontra zuhanyzás? Segítünk, ha dönteni kell!

Ahol kicsi a fürdőszoba, ott bizony örök dilemma marad a kád kontra zuhanykabin kérdése, mégis, a legtöbben úgy érezzük, hogy mindkettőre szükség van. Ilyenkor mit tehetünk? Érdemes szétnézni a kombinált lehetőségek között, de dönthetünk csak az egyik megoldás mellett is, függően attól, hogy melyiket kedveljük inkább: a frissítő zuhanyt, vagy a lazító kádfürdőt. Persze, ez a döntés azért jóval sokrétűbb annál…

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

 Saját, egyéni kedvtelésünkön túl még számos tényező van, amit a döntésnél figyelembe kell vennünk. Nézzünk meg néhány érvet, pro és kontra!

Fotó: Mozaikkerámia

 

Vajon melyik a gazdaságosabb?

Egyik ilyen a tisztálkodásunk során elhasznált víz mennyisége, vagy az annak előállításához szükséges energia mennyisége.

Erről azonban szintén megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint a zuhanyzás során elfolyt víz a sok, míg mások szerint a kád teli engedésekor használunk el fölöslegesen sok vizet. Ez persze függ a kád méretétől, a fürdési – zuhanyzási szokásainktól, a víznyomástól, a csaptelepektől, de leginkább a fürdés vagy a zuhanyzás időtartamától.

Fotó: Twiline

 

Egyébként ezt a kérdést is könnyen eldönthetjük, ha kitapasztaljuk: zuhanyozzunk le a kádban, miközben dugjuk be a túlfolyót. Ha az így elfolyt víz kevesebb, mint amiben kényelmesen megfürödnénk, akkor érdemesebb zuhanyozni inkább.

Fotó: Ravak

 

Melyik a higiénikusabb? E szempontból a zuhanyzás mellett többen voksolnak…

Sokan higiéniai megfontolásból döntenek a tusolás mellett. Ők többnyire azt hiszik, egy fürdőkád sosem mosható ki teljesen, és egy gyors, frissítő zuhany alatt könnyebben megmoshatók az intim testrészeink is. A zuhanyzás élvezetét külön emelhetik az erős vízsugárral rendelkező masszírozó rózsák, csapok, vagy a kellemes ellazulást segítő esőztető rendszerek, masszázskabinok, ahol a program váltogatja a különböző irányból érkező, különböző erősségű vízsugarakat. Egy ilyen élmény után pedig sokan még tisztábbnak, még higiénikusabbnak érzik magukat.

Fotó: Hansgrohe

 

Kényelmesebb a zuhany, pláne ha az akadálymentes megoldás is fontos

Természetesen léteznek ma már speciális, akadálymentes megoldásokkal kialakított kádak, azonban ha mozgásában korlátozott, vagy idős ember él velünk a családban, kényelmesebb és egyszerűbb egy egyedileg épített, akár készen vásárolható zuhanykabin, amibe jóval könnyebb bemenni, majd kijönni belőle, mint egy fürdőkád esetén. Akár egy walk’in típusú egyszerűen csak belépek-kabin mellett is dönthetünk, ez azon túl, hogy kényelmes, szép, letisztult jelleget is ad a fürdőszobánknak. Ha az ülés kényelmesebb számunkra, ma már sok zuhanyzóhoz kapható szék is, ha fontos lenne leülni, vagy külön is tehetünk bele.

Fotó: Radaway

 

 Kád – az énidő, a tökéletes nap végi relaxálás ideális helyszíne

Aki feszített, stresszes életet él, valószínűleg a kád mellett fog szavazni. Főleg hideg, téli estéken, de akár egy tavaszi nehéz, mozgalmas nap végén is mennyire jól tud esni egy forró, vagy kellemesen meleg lazító fürdő. Nem beszélve arról, hogy egy kád szép, mutatós formájával, egyedi dizájn kialakításával öltözteti is a fürdőszobánkat.

Fotó: Ravak

 

Ha pedig tényleg helyszűkében lennénk, vagy a család egyik fele a kádra, másik a zuhanyzóra esküszik – akkor jó, ha tudjuk, hogy egy kádban mindig lehet zuhanyozni, míg fordítva már nehézkesebben megoldható a dolog…

Fotó: Ravak

 

Kombinált megoldások – ha tényleg nem tudunk dönteni

Kisgyerekes családoknál praktikusabb a kád, ám amíg pici a gyermek, ezt egy nagyobb, mélyített zuhanytálcával is megoldhatjuk, hogy ülőfürdőt készítünk a csemetéinknek. Ám ha kádat választunk, mi is ellazíthatjuk fáradt tagjainkat, sajgó ízületeinket egy kellemes fürdő során, de ha sietünk, vagy csak egy gyors, higiénikus felfrissülésre vágyunk, akkor a kádban is.

ugyanúgy le tudunk zuhanyozni bármikor. És ha a könnyebb, gyorsabb, takarításmentes zuhanyzás a cél, akkor válasszunk olyan kádat, melynek legalább az egyik oldala a fal mellé állítható, melyhez majd fel tudunk szerelni a falra egy kádtöltő csaptelepet, a hozzá tartozó zuhanyrúddal. És persze, olyat, amelyhez kapható speciálisan hozzá gyártott kádparaván, mellyel kellemesen ötvözhetjük a kádat és a zuhanyzót, a paraván megakadályozza a kádban történő zuhanyzás során kifröccsenő víztócsát. Számos termék kapható ma már a piacon, mellyel kompromisszum nélkül egyesíthetjük a két terméket.

Fotó: Ravak

 

Komolyan helyszűkében?

Nem utolsó szempont, sőt nagyon is lényeges kérdés a helyigény, hiszen egy normál méretű, pláne egy kényelmes, terjedelmes kád majd a duplája, de legalábbis másfélszerese a zuhanyfülkének. Ám azt a helyet, melyet a kád helyett zuhanykabin választásával nyerünk, nem biztos, hogy olyan hatékonyan ki tudjuk használni, pl. tárolásra, vagy a mosógép elhelyezésére a fürdőszoba terében.

Fotó: Kolpa San

 

Ahhoz, hogy reálisan el tudjuk dönteni, hogy történetesen a mi fürdőszobánk mérete melyik verziót, és konkrétan melyik terméket „fogadja majd be” a leginkább, érdemes egy 3D Látványtervet készíttetni még a vásárlás, anyagbeszerzés előtt a mi fürdőszobánk alaprajzával és pontos méreteivel! Ebben a VS Fürdőszoba szalonok munkatársai készségesen állnak majd a rendelkezésünkre, ahogyan bármilyen termékinformációval, beépítési és burkolási megoldással is a segítségünkre sietnek.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...