A mobilról vezérelhető készülékekkel rendelkező otthonok intelligens energiagazdálkodást folytatnak

Ön tudta? Az internetes kapcsolattal rendelkező háztartási készülékek hosszú távú használatát kutató vizsgálat rámutatott, hogy az energiatakarékosság a legfőbb eredmény! Azok a családok, amelyek mobilról vezérelhető háztartási berendezéseket használnak, felfedezték, hogy a hatékonyabb energiagazdálkodáshoz a legfontosabb az, hogy jobban megismerjék a készülékek energiafogyasztását és funkcióit.

A Whirlpool által végzett kutatás1, amely az internetes kapcsolattal rendelkező készülékeket valós körülmények között vizsgálta,rámutatott, hogy az a lehetőség, hogy a távoli elérést biztosító alkalmazásokon keresztül kezelhetők a háztartási berendezések – például a mosógép – megváltoztathatja a berendezés és az energiatakarékos funkciók szokásos használatát, és elősegítheti a készülékek tudásának jobb kiaknázását.

2015-ben a Whirlpool volt az első olyan vállalat, amely teljesen integrált, internetes kapcsolattal rendelkező szabadonálló készülékcsaládot bocsátott ki. Az új kvalitatív kutatás 21, a Whirlpool úttörő 6. ÉRZÉK LIVE berendezéseit használó család valós tapasztalatait követte nyomon egy teljes éven át. A termékcsalád összes tagja, azaz a SupremeCare mosógép és szárító, Supreme NoFrost hűtő-fagyasztó és PowerDry mosogatógép, Wi-Fi kapcsolódást biztosít a távoli nyomon követés érdekében, és lehetővé teszi a távolról történő ellenőrzést és kezelést a Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE alkalmazás segítségével. Ezzel az alkalmazással a táblagép vagy okostelefon a berendezések továbbfejlesztett kezelőlapjává tehető, így a felhasználók többféle funkciót használhatnak és egyszerűbben kezelhetik a berendezéseket. Macro Signa, a Whirlpool EMEA Készülékcsatlakozási stratégia ágazat vezetője szerint az a lehetőség, hogy könnyedén megnézhetjük és megérthetjük azt, hogy a berendezések hogyan hatnak az energiafelhasználásra, kulcsfontosságú az ésszerű döntések meghozatalánál:

Izgalmas látni, hogy az internethez való csatlakozás a gyakorlatban milyen hatást gyakorol a kutatásba bevont családok mindennapi életére, mivel ez a valódi mércéje annak, hogy a mobilról vezérelhető berendezések mennyire sikeresek” – fejtette ki Macro Signa. „Amikor az emberek látják, hogyan takaríthatnak meg energiát és pénzt azzal, hogy a készülékeket más időszakban használják – például, amikor az energia-díjszabás a legkedvezőbb –, akkor e szerint cselekednek. Az a lehetőség, hogy az indítási időpont könnyen programozható – még akkor is, ha nincsenek otthon – az intuitív alkalmazás segítségével, rendkívül hasznos e tekintetben. Hasonlóképpen hasznos az is, hogy egyetlen szempillantással áttekinthető, hogy a készülék milyen különböző funkciókat és programokat képes végrehajtani. A lényeg az, hogy megtapasztalhattuk a „játékossá tétel” rendkívül izgalmas hatását – amikor a mindennapi teendők egyszerűbbé és élvezetesebbé válnak, és a pozitív változások még inkább ösztönzőek.”


A berendezések optimalizált használata erőforrás- és pénzmegtakarítás mellett

A Whirlpool interjúkat készített a berendezések egy éves használata közben és végén. A családok összességében véve a mobilról vezérelhető készülékek használatánál szerzett tapasztalataikat úgy jellemezték, hogy az nagyon kedvező volt, és az újdonság, a szórakozás és praktikusság kiváló együttesét nyújtotta. Kiemelték, hogy képesek voltak optimalizálni a berendezéseik használatát azáltal, hogy jobban megértették a funkciókat és jellemzőket, amelyeket az alkalmazás biztosított amellett, hogy a távvezérlés és programozás magától értetődő volt. Ebből a szempontból a SupremeCare mosó-szárítógép volt a sztár, mivel a program indulása arra az időpontra programozható, amikor a legalacsonyabbak az energiaköltségek. A 15 megkérdezett családból 11 nagyra értékelte azt a lehetőséget, hogy a különböző berendezések különböző időszakokra programozhatók, például éjszakára.
Amellett, hogy megválasztható, mikor használjuk a berendezést, az alkalmazás használata során az is fejlődött, hogy az emberek hogyan használják a berendezéseket a jobb programválasztással. Ahogy az egyik felhasználó rávilágított: „Régebben azt gondoltam, hogy a mosogatógépem intenzív programja valóban drága, és inkább a kevésbé intenzív programokat használtam, rögtön az étkezés után. A mosogatógép így soha nem volt teljesen
telepakolva, de azt hittem, hogy energiát és pénzt takarítok meg. Az alkalmazásnak köszönhetően felfedeztem, hogy sokkal gazdaságosabb teljesen telepakolni a gépet, és az intenzív programot használni: így pénzt takarítok meg, a mosogatás és a szárítás jobb eredményt biztosít, mint korábban.”

A 6. ÉRZÉK LIVE alkalmazásba beépített egyik legfontosabb eszköz a Whirlpool ÖKO-MONITOR, amelynek segítségével a családok könnyen megtanulhatják, hogyan válasszanak jelentősen hatékonyabb berendezés üzemmódokat és programokat. Az alkalmazás például képes megmutatni, hogy a paraméterek – például a program hőmérséklete a mosogatógép mosogatási szakaszában – hogyan hatnak az energia- és vízfogyasztásra. A kutatás rávilágított, hogy a gyakorlatban ez nagyon hasznosnak bizonyult, a felhasználók csökkenteni tudták a programok költségét, ugyanakkor változatlanul teljes mértékben kiaknázhatták a berendezések képességeit.

Természetes alkalmazkodás az otthoni megújuló energiához

A 6. ÉRZÉK LIVE másik fontos beépített funkciója a Berendezés időzítő, amelynek segítségével a felhasználó az összes hálózatba kapcsolt háztartási berendezés működését időzítheti egy 48 órás időszakon belül. Ezen belül az Öko funkció, amely az időzítéseket úgy végzi, hogy a berendezések a nap leggazdaságosabb időszakában működjenek – az a funkció, amelyet a megújuló energiát használó családok a leghasznosabbnak találtak. 15 olyan

háztartás vett részt a kutatásban, amelynél a házra napelemeket telepítettek. Ezen felhasználók számára a Whirlpool alkalmazás úgy lett beállítva, hogy az együttműködjön a napenergia-termelést nyomon követő szoftverrel, hogy valós időben értékelje a rendszer által termelt energiamennyiséget – így az alkalmazás kiaknázhatja a legolcsóbb, legtisztább energiaforrást. A napelemmel rendelkező családok igen nagyra értékelték ezt a funkciót, sőt,

azt mondták, hogy többé már nem is tudják nélkülözni. Vásárlóink az előnyöket így foglalták össze: „Napelemekkel és különböző díjszabásokkal rendelkezem; most már könnyen megtudhatom, hogy mikor a legcélszerűbb elindítani egy programot.” Egy másik felhasználó kifejtette, hogy korábban a mosogatógépet éjjel használta, de „most megtudtam, hogy az öko tarifám már délután 2-kor érvényes, ami sokkal kényelmesebb számomra.”

„A hálózati technológiák izgalmas, új korszakának kezdetét éljük, de a Whirlpool sohase feledkezik meg arról, hogy az innovációnak közvetlenül és előremutató módon az emberek valós igényeinek és törekvésinek kell megfelelnie” – nyilatkozta Signa. „Sokan vagyunk, akik szeretnénk többet tenni a környezetünkért, de a valós élet sokszor nem teszi lehetővé, hogy több időt szenteljünk annak megismerésére, hogy kis lépésekkel milyen jelentős hatást érhetünk el. Az internetes kapcsolattal rendelkező berendezésekkel könnyen és élvezetes módon indulhatunk útnak.”

Amellett, hogy a környezettel harmóniában kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, a Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE mobilról vezérelhető berendezéseket úgy terveztük, hogy tökéletesen illeszkedjenek a modern otthonokba és a modern élethez. Innovatív, modern stílust képviselnek, minimalista, elegáns vonalakkal, amelyek egyszerű, harmonikus megjelenést biztosítanak. Ugyanakkor a berendezések kezelőszervei, amelyek használata magától értetődő, valamint az okostelefon alkalmazás használata nap mint nap örömet szerez, és szórakoztató, egyszerű módon teszi lehetővé a pénz- és energia-megtakarítást.

A Whirlpool 6.Érzék Live funkcióval rendelkező készülékek hamarosan már Magyarországon is elérhetőek lesznek.

Whirlpool Corporation CUFT használhatósági kutatás eredményei, 2015 júniusa. A kutatás egy kvalitatív jellegű felmérés volt. 2014 és 2015 között a vizsgálatban részt vevő 15 családot kérdeztek meg több alkalommal az olaszországi Breschia-ban a berendezések használata során szerzett tapasztalataikról.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...