Az Ön lakásában egészséges a levegő? Vagy ablakot nyit, és elrendeli otthon a szmogriadót?

Önre melyik a jellemző? 

A cikket szerkesztette: Zehnder

Fűtés, hűtés, friss levegő: a Zehndernél megtalál mindent, amire a kényelmes, egészséges és energia hatékony helyiségklíma megteremtéséhez szüksége van.
A Zehnder a leginnovatívabb márka a fűtés és klíma kategóriájában.

A fűtés

A Zehndernél a radiátorokon kívül számos fűtési megoldást talál a mennyezeti sugárzó fűtőpanelektől a szellőztető berendezésekig.

 • Dekoratív kinézetű, méretre szabott szobai radiátorok
 • Kompakt, nagy teljesítményű konvektorok, lapos fűtőfalak és melegített padok
 • Formatervezett fürdőszoba-radiátorok
 • Mennyezeti sugárzó fűtő-hűtő rendszerek
 • Lakóhelyiségek komfortos szellőztetése hővisszanyeréssel

Fürdőszobai és szobai termékkínálatunk bármilyen dizájnt kielégít a klasszikustól a modernig. A termékek színe alapesetben hófehér (RAL 9016), de megrendelhetők a RAL skála 50 színének bármelyikében. Kiemelnénk a minőségi krómozást, ami a Zehnder fürdőszobai radiátorainak egyik fő erőssége.

A hűtés

 • Mennyezeti sugárzó fűtő-hűtő rendszerek
 • Komfortos lakóhelyiség-szellőztetési megoldás a friss levegő előhűtésére szolgáló geotermikus hőcserélővel

Szobai radiátorok

A Zehnder Charleston radiátorai méretre szabottak, lézerhegesztéses technológiájuknak köszönhetően 100%-ban vízzáróak, energiatakarékosak és hosszú élettartamúak.
Elérhetők szinte bármilyen színben és méretben.

Fürdőszobai dizájnradiátorok

Egyedi formatervezés jellemzi a Vitalo, a Metropolitan vagy a pálma formájú Yucca radiátorokat. Túl ezen, magas hőteljesítmény, gyors reakcióidő, innovatív technológia és német minőség jellemzi. Elérhetők központi fűtéses, elektromos és vegyes üzemmódban. A teljes termékcsoportra 5 év garanciát adunk.

Új Zehnder hővisszanyerők: ComfoAir Q350, Q450, Q600

Szenzorvezérelt működés

A ComfoAir Q gépek figyelik a külső és belső páratartalmat,ezáltal képesek a lakásban kialakuló nagyon alacsony, illetve nagyon magas páratartalmak kivédésére. A kiegyenlített szellőzést módosítja a külső szélhatás, a hőcserélőben zajló kondenzáció és a szűrők elpiszkolódása. A gépek légszállítását nyomáskülönbség-szenzorok felügyelik.

Új fejlesztésű ellenáramú hőcserélő

Az új hőcserélő még nagyobb felületű (44 m2), kialakítása megakadályozza a kondenzvíz felgyülemlését, így a hatásfok csökkenését megakadályozza.

A hővisszanyerő hangja és fogyasztása

A ComfoAir Q gépekben nagyobb ventilátorok kaptak helyet, ezáltal a gépek zajszintje csökkent. A legújabb „Flow Grid” technológiát alkalmazó EC motoros ventilátorok villamosenergia-fogyasztása igen alacsony.

Vezérlés okostelefonnal, távoli elérés, KNX épületfelügyelet

Az ingyenes ComfoConnect app segítségével a ComfoAir Q gépek okostelefonnal is vezérelhetők, adataik (hőmérsékletek, páratartalmak) kiolvashatók. A kommunikációhoz Zehnder ComfoConnect LAN C típusú gatewayt kell rendelni.

Beszerelés, beüzemelés

Az új ComfoAir Q gépek a felszerelés helyén programozhatók át a felszerelési helyzetnek megfelelően, így elkerülhető a máshol szokásos jobbos-balos félreértés.

Kiegészítők

A gépek illeszkednek a Zehnder teljes szellőztetőrendszer elemkínálatához, illetve új kiegészítők is vannak. Ezek közül kiemelném a ComfoCool Q600 levegőhűtőt, amely a ComfoAir Q600 géppel együtt alkot egységes eszközt.

Zehnder


Mitől „egészséges” a lakás levegője?

Széndioxid

A lakóterek levegő minőségét kémiai és biológiai szennyezők rontják. Ezek forrása lehet  a lakáson belüli és a lakáson kívüli is. A friss levegőt a lakók használják el. A légzés során CO2 (széndioxid) keletkezik, és a szobákban ez lassan feldúsul. A friss levegő „mértékegysége” a lakás CO2 szintje. A külső levegő  kb. 400 ppm CO2 tartalmú, de frissnek tekinthető a levegő kb. 1000 – 1400 ppm szintig. Ha a CO2 szint magas, akkor a levegőt áporodottnak, elhasználtnak, a lakást levegőtlennek érezzük. Egy ilyen lakásban hosszú távon az egészsége is károsodik. Az ablak kinyitásával a CO2 szint gyorsan csökkenthető, de sajnos 5-10 perces szellőztetéseket kb. 2-3 óránként ismételni kellene, hogy az előbb említett friss levegő CO2 határértékek tarthatók legyenek. Ez nyilvánvalóan lehetetlen, az egyetlen megoldás a gépi szellőzés.

A szmog (PM10 és PM2,5 részecskék)

Sajnos egyre többet hallani a szmogriadóról. A szálló por magas szintje nem csak a nagyvárosokat, hanem a fa (és egyéb) tüzelésre átállt falvakat is súlyosan érinti. Ezek az apró porszemek, különösen a kisebb PM2,5 részecskék súlyosan károsítják a légzőszerveket. Szmogriadó esetén az ablaknyitás nem ajánlott, hiszen a friss levegő helyett szennyezett levegő kerül a lakásba.  Az egyetlen megoldás a szűrt levegő bejuttatása, géppel, szabályozott módon.

Pollenek, penészgombák és más biológiai szennyezők

A pollenekről már mindenki hallott. Természetesen, ha a lakást ablakon keresztül szellőzteti, a friss levegővel együtt a polleneket is beengedi. A biológiai szennyezők egy különlegesen allergén csoportja a penészgombák spórák.  A penészgombák az alul fűtött, vagy szerkezeti hibával (erős hőhíddal) rendelkező lakásokban jelenik meg, ha a páratartalom magas. A magas páratartalom elősegíti egyéb biológiai szennyezők szaporodását is, mint pl. baktériumok, vírusok, sőt a poratkák szaporodása is intenzívebb magas páratartalomban.  A felesleges párát ki kell vezetni a lakásból. Ezt szabályozott módon, gépi szellőzéssel lehet megvalósítani.

Formaldehidek, VOC és egyéb kémiai szennyezők

A lakás levegőjét nem csak a lakók légzése, hanem a beépített építőanyagok, a lakásban használt műanyagok, bútorok, festékek és légfrissítők is rontják. Ezek akkor is „dolgoznak” ha a lakásban éppen nem tartózkodik senki. Ezek ún. illékony szerves vegyületeket (angol rövidítéssel VOC) bocsájtanak ki, amelyek belélegzése hosszú távon súlyos betegséghez is vezetnek.

A szellőzéssel járó energiaveszteség

Szellőztetés a meglévő épületekben

Akik ablakkal szellőztetnek,  a téli időszakban a szellőző levegővel együtt jelentős hőenergiát is kidobnak az utcára. Ilyenkor az utcát fűtik, akkor is, ha energiatudatosan korábban a legdrágább nyílászárókat vagy éppen fűtési rendszert vásárolták meg. A nyitott ablakokon át, „a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik”. Ahol nincs hővisszanyerős szellőztető beépítve, ott dönteni kell arról, hogy

 • meleg legyen és inkább elviselik a rossz levegőt

vagy

 • friss levegő legyen és inkább elviselik a hideget

Szinte mindenki az első lehetőség mellett dönt, mert „majd kinyitom az ablakot” de sajnos az érzékszerveink nem elég pontosak a rossz levegő megállapításához. Mire az orruk riasztja őket a rossz levegő miatt,  és ablakot nyitnak, a műszerek már messze az 1400 ppm -es határérték felett jeleznek… Tehát emberek milliói élnek rossz levegőjű lakásokban, és még csak nem is tudnak róla.

Építkezik? Hallott már a „közel nulla” energiaigényű épületekről?

Ha most építkezik, vagy épületét éppen most tervezik, akkor biztosan hallott már arról, hogy 2020-tól csak olyan épület kap használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a „közel nulla” energetikai követelményeket. Nem csak arról van szó, hogy több hőszigetelést kell használnia! A követelmények komplex feltételrendszert állítanak fel. A hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése ugyan nem deklarált követelmény, de a tapasztalatok szerint alacsony energiaigényű épület nem építhető hővisszanyerős szellőztető nélkül, sem energetikai sem komfort okokból sem.

Légtisztítók

Régóta kaphatók szobában elhelyezhető légtisztító berendezések. Ezek a készülékek megszűrik a szobalevegőt, egyes típusok a páratartalmat is befolyásolják. Amire viszont nem képesek, az az elhasznált levegő (magas CO2 tartalmú levegő) friss levegőre cserélése, ehhez továbbra is ablakot kellene nyitni 2-3 óránként. A folyamatos friss, szűrt levegő biztosítására és a felesleges pára kivezetésére csak a hővisszanyerős szellőztető képes.

Hővisszanyerős szellőztetők

Hővisszanyerős szellőztetők kaphatók egy helyiségre (decentralizált típusok) és központosítva, a teljes házra (központi hővisszanyerők). Utóbbi esetben a lakás helyiségeit légcsatornák kötik össze a hővisszanyerő géppel. Ezeknek a beszerelése új építésű ingatlan esetén gyerekjáték, meglévő épület esetén okozhat fejtörést, de a Zehnder kínálatában erre is van megoldás.

Építkezők és felújítók szakmai napja, fókuszban a lakásszellőzés

Látogasson el a Zehnder szakmai napjára január 31-én, ahol az alábbi témákban hallhat előadásokat:

 • Lakás levegő minőség kérdései,. Allergia, szmog (Országos Közegészségügyi Intézet)
 • Hővisszanyerős szellőzés (Zehnder)
 • Okosotthon, épületautomatika (Siemens)
 • Fűtéstechnika a XXI. században (Weishaupt)
 • Komfort és energiahatékonyság felületfűtéssel és hűtéssel (Rehau)
 • Korszerű nyílászárók (Gil-Trade)
 • Egy építész beszámolója a szellőzési kérdésekről
 • Egy építkező tanulságos  tapasztalatai az építkezésről és az első hónapokról2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...