Az Ön lakásában egészséges a levegő? Vagy ablakot nyit, és elrendeli otthon a szmogriadót?

Önre melyik a jellemző? 

A cikket szerkesztette: Zehnder

Fűtés, hűtés, friss levegő: a Zehndernél megtalál mindent, amire a kényelmes, egészséges és energia hatékony helyiségklíma megteremtéséhez szüksége van.
A Zehnder a leginnovatívabb márka a fűtés és klíma kategóriájában.

A fűtés

A Zehndernél a radiátorokon kívül számos fűtési megoldást talál a mennyezeti sugárzó fűtőpanelektől a szellőztető berendezésekig.

 • Dekoratív kinézetű, méretre szabott szobai radiátorok
 • Kompakt, nagy teljesítményű konvektorok, lapos fűtőfalak és melegített padok
 • Formatervezett fürdőszoba-radiátorok
 • Mennyezeti sugárzó fűtő-hűtő rendszerek
 • Lakóhelyiségek komfortos szellőztetése hővisszanyeréssel

Fürdőszobai és szobai termékkínálatunk bármilyen dizájnt kielégít a klasszikustól a modernig. A termékek színe alapesetben hófehér (RAL 9016), de megrendelhetők a RAL skála 50 színének bármelyikében. Kiemelnénk a minőségi krómozást, ami a Zehnder fürdőszobai radiátorainak egyik fő erőssége.

A hűtés

 • Mennyezeti sugárzó fűtő-hűtő rendszerek
 • Komfortos lakóhelyiség-szellőztetési megoldás a friss levegő előhűtésére szolgáló geotermikus hőcserélővel

Szobai radiátorok

A Zehnder Charleston radiátorai méretre szabottak, lézerhegesztéses technológiájuknak köszönhetően 100%-ban vízzáróak, energiatakarékosak és hosszú élettartamúak.
Elérhetők szinte bármilyen színben és méretben.

Fürdőszobai dizájnradiátorok

Egyedi formatervezés jellemzi a Vitalo, a Metropolitan vagy a pálma formájú Yucca radiátorokat. Túl ezen, magas hőteljesítmény, gyors reakcióidő, innovatív technológia és német minőség jellemzi. Elérhetők központi fűtéses, elektromos és vegyes üzemmódban. A teljes termékcsoportra 5 év garanciát adunk.

Új Zehnder hővisszanyerők: ComfoAir Q350, Q450, Q600

Szenzorvezérelt működés

A ComfoAir Q gépek figyelik a külső és belső páratartalmat,ezáltal képesek a lakásban kialakuló nagyon alacsony, illetve nagyon magas páratartalmak kivédésére. A kiegyenlített szellőzést módosítja a külső szélhatás, a hőcserélőben zajló kondenzáció és a szűrők elpiszkolódása. A gépek légszállítását nyomáskülönbség-szenzorok felügyelik.

Új fejlesztésű ellenáramú hőcserélő

Az új hőcserélő még nagyobb felületű (44 m2), kialakítása megakadályozza a kondenzvíz felgyülemlését, így a hatásfok csökkenését megakadályozza.

A hővisszanyerő hangja és fogyasztása

A ComfoAir Q gépekben nagyobb ventilátorok kaptak helyet, ezáltal a gépek zajszintje csökkent. A legújabb „Flow Grid” technológiát alkalmazó EC motoros ventilátorok villamosenergia-fogyasztása igen alacsony.

Vezérlés okostelefonnal, távoli elérés, KNX épületfelügyelet

Az ingyenes ComfoConnect app segítségével a ComfoAir Q gépek okostelefonnal is vezérelhetők, adataik (hőmérsékletek, páratartalmak) kiolvashatók. A kommunikációhoz Zehnder ComfoConnect LAN C típusú gatewayt kell rendelni.

Beszerelés, beüzemelés

Az új ComfoAir Q gépek a felszerelés helyén programozhatók át a felszerelési helyzetnek megfelelően, így elkerülhető a máshol szokásos jobbos-balos félreértés.

Kiegészítők

A gépek illeszkednek a Zehnder teljes szellőztetőrendszer elemkínálatához, illetve új kiegészítők is vannak. Ezek közül kiemelném a ComfoCool Q600 levegőhűtőt, amely a ComfoAir Q600 géppel együtt alkot egységes eszközt.

Zehnder


Mitől „egészséges” a lakás levegője?

Széndioxid

A lakóterek levegő minőségét kémiai és biológiai szennyezők rontják. Ezek forrása lehet  a lakáson belüli és a lakáson kívüli is. A friss levegőt a lakók használják el. A légzés során CO2 (széndioxid) keletkezik, és a szobákban ez lassan feldúsul. A friss levegő „mértékegysége” a lakás CO2 szintje. A külső levegő  kb. 400 ppm CO2 tartalmú, de frissnek tekinthető a levegő kb. 1000 – 1400 ppm szintig. Ha a CO2 szint magas, akkor a levegőt áporodottnak, elhasználtnak, a lakást levegőtlennek érezzük. Egy ilyen lakásban hosszú távon az egészsége is károsodik. Az ablak kinyitásával a CO2 szint gyorsan csökkenthető, de sajnos 5-10 perces szellőztetéseket kb. 2-3 óránként ismételni kellene, hogy az előbb említett friss levegő CO2 határértékek tarthatók legyenek. Ez nyilvánvalóan lehetetlen, az egyetlen megoldás a gépi szellőzés.

A szmog (PM10 és PM2,5 részecskék)

Sajnos egyre többet hallani a szmogriadóról. A szálló por magas szintje nem csak a nagyvárosokat, hanem a fa (és egyéb) tüzelésre átállt falvakat is súlyosan érinti. Ezek az apró porszemek, különösen a kisebb PM2,5 részecskék súlyosan károsítják a légzőszerveket. Szmogriadó esetén az ablaknyitás nem ajánlott, hiszen a friss levegő helyett szennyezett levegő kerül a lakásba.  Az egyetlen megoldás a szűrt levegő bejuttatása, géppel, szabályozott módon.

Pollenek, penészgombák és más biológiai szennyezők

A pollenekről már mindenki hallott. Természetesen, ha a lakást ablakon keresztül szellőzteti, a friss levegővel együtt a polleneket is beengedi. A biológiai szennyezők egy különlegesen allergén csoportja a penészgombák spórák.  A penészgombák az alul fűtött, vagy szerkezeti hibával (erős hőhíddal) rendelkező lakásokban jelenik meg, ha a páratartalom magas. A magas páratartalom elősegíti egyéb biológiai szennyezők szaporodását is, mint pl. baktériumok, vírusok, sőt a poratkák szaporodása is intenzívebb magas páratartalomban.  A felesleges párát ki kell vezetni a lakásból. Ezt szabályozott módon, gépi szellőzéssel lehet megvalósítani.

Formaldehidek, VOC és egyéb kémiai szennyezők

A lakás levegőjét nem csak a lakók légzése, hanem a beépített építőanyagok, a lakásban használt műanyagok, bútorok, festékek és légfrissítők is rontják. Ezek akkor is „dolgoznak” ha a lakásban éppen nem tartózkodik senki. Ezek ún. illékony szerves vegyületeket (angol rövidítéssel VOC) bocsájtanak ki, amelyek belélegzése hosszú távon súlyos betegséghez is vezetnek.

A szellőzéssel járó energiaveszteség

Szellőztetés a meglévő épületekben

Akik ablakkal szellőztetnek,  a téli időszakban a szellőző levegővel együtt jelentős hőenergiát is kidobnak az utcára. Ilyenkor az utcát fűtik, akkor is, ha energiatudatosan korábban a legdrágább nyílászárókat vagy éppen fűtési rendszert vásárolták meg. A nyitott ablakokon át, „a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik”. Ahol nincs hővisszanyerős szellőztető beépítve, ott dönteni kell arról, hogy

 • meleg legyen és inkább elviselik a rossz levegőt

vagy

 • friss levegő legyen és inkább elviselik a hideget

Szinte mindenki az első lehetőség mellett dönt, mert „majd kinyitom az ablakot” de sajnos az érzékszerveink nem elég pontosak a rossz levegő megállapításához. Mire az orruk riasztja őket a rossz levegő miatt,  és ablakot nyitnak, a műszerek már messze az 1400 ppm -es határérték felett jeleznek… Tehát emberek milliói élnek rossz levegőjű lakásokban, és még csak nem is tudnak róla.

Építkezik? Hallott már a „közel nulla” energiaigényű épületekről?

Ha most építkezik, vagy épületét éppen most tervezik, akkor biztosan hallott már arról, hogy 2020-tól csak olyan épület kap használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a „közel nulla” energetikai követelményeket. Nem csak arról van szó, hogy több hőszigetelést kell használnia! A követelmények komplex feltételrendszert állítanak fel. A hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése ugyan nem deklarált követelmény, de a tapasztalatok szerint alacsony energiaigényű épület nem építhető hővisszanyerős szellőztető nélkül, sem energetikai sem komfort okokból sem.

Légtisztítók

Régóta kaphatók szobában elhelyezhető légtisztító berendezések. Ezek a készülékek megszűrik a szobalevegőt, egyes típusok a páratartalmat is befolyásolják. Amire viszont nem képesek, az az elhasznált levegő (magas CO2 tartalmú levegő) friss levegőre cserélése, ehhez továbbra is ablakot kellene nyitni 2-3 óránként. A folyamatos friss, szűrt levegő biztosítására és a felesleges pára kivezetésére csak a hővisszanyerős szellőztető képes.

Hővisszanyerős szellőztetők

Hővisszanyerős szellőztetők kaphatók egy helyiségre (decentralizált típusok) és központosítva, a teljes házra (központi hővisszanyerők). Utóbbi esetben a lakás helyiségeit légcsatornák kötik össze a hővisszanyerő géppel. Ezeknek a beszerelése új építésű ingatlan esetén gyerekjáték, meglévő épület esetén okozhat fejtörést, de a Zehnder kínálatában erre is van megoldás.

Építkezők és felújítók szakmai napja, fókuszban a lakásszellőzés

Látogasson el a Zehnder szakmai napjára január 31-én, ahol az alábbi témákban hallhat előadásokat:

 • Lakás levegő minőség kérdései,. Allergia, szmog (Országos Közegészségügyi Intézet)
 • Hővisszanyerős szellőzés (Zehnder)
 • Okosotthon, épületautomatika (Siemens)
 • Fűtéstechnika a XXI. században (Weishaupt)
 • Komfort és energiahatékonyság felületfűtéssel és hűtéssel (Rehau)
 • Korszerű nyílászárók (Gil-Trade)
 • Egy építész beszámolója a szellőzési kérdésekről
 • Egy építkező tanulságos  tapasztalatai az építkezésről és az első hónapokról2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...

2021. június 03.

Így lesz templomból lenyűgöző lakóház!

Mindig érdemes otthonátalakításokat nézegetni: hihetetlen látni, ahogy a tulajok és a tervezők meglátják az unalmas vagy épp lepusztult épületben a potenciált, és a lehető legtöbbet...