Aprócska terek, óriási ötletek 

A Little Design tervezőiroda csapata nagyot alkotott Taipei városában (Tajnvan), amikor ezt a mindössze 22 négyzetméteres kislakást megtervezte. Amennyire aprók a terek, annyira praktikus a térrendezés, helykihasználás. Ha mi is egy mikrolakás ügyes berendezésén törjük épp a fejünket, akkor érdemes átfutni az itt látható ötleteket…

FOTÓK: A Little Design (Tajvan)

Apró élettér, mindössze 22 négyzetméter – a Taipei-i minigarzon – de elképesztően ötletes tárolási megoldásokat, lehetőséget kínálhat a mi számunkra is!

A kislakás – mely belső kétszintes, valóban nagyon aprócska méretekkel, terekkel rendelkezik – az egészen piciny élettér minden egyes négyzetmétere átgondolt ötleteken alapszik, és annyira praktikus, amennyire ez csak lehetséges.

A tér hozza is valamennyi, életünkhöz szükséges funkciót: mint a főzés, étkezés, tisztálkodás, mosás, alvás, pihenés, kikapcsolódás, vendégvárás illetve az otthoni munka. 

Nézzük meg mindezt közelebbről, hogyan csinálták – alig több mint 20 négyzetméteren…

A belső kétszintes minigarzon emeletére lépcsők vezetnek fel, és az itt lévő egészen picinyke tér az alváshoz épp elegendő, így az emeleti galérián alakították ki a hálórészt.

Kis terünket célszerű világos árnyalatokkal, sok fehérrel optikailag is tágasabbá tenni, a nagyobb  felületeken – pl. a lakástextileken, ágytakarón –  is inkább visszafogott színeket alkalmazzunk, kerülve a nagy, feltűnő mintákat. 

A bútorok terén is gondolkodjunk minimálban – egyszerű, letisztult frontokban, felületekben. Mikrolakás esetén amúgy sincs sok lehetőségünk különleges bútorkreációkra – legjobb, ha asztalossal egyedileg építtetjük be, egységes, homogén frontokkal – kihasználva minden lehetséges zugot a tárolásra – ahogy azt a tajvani csapat is tette…

A lépcsőket, lépcsők alatti részt remekül kihasználták, ezekkel is növelve a falakon lévő szekrények kapacitását. 

A praktikus helykihasználás mellett célszerű, ha az egyedileg készült bútoraink, terkoncepcióink is többfunkciósak.

“A szekrény mögött található kanapé tulajdonképpen egy kicsi, de otthonos kis sarok, mely a nappali funkcióját látja el.” – magyarázza a tervező a Freshome magazinnak adott interjúban. 

Az egyedileg ide tervezett kanapé pedig egy többfunkciós bútor: egyszemélyes heverőként is használható vendég fogadására, a hozzáépített alsó, mély fiókok pedig kiegészítik a tároló bútorokat, melyek leginkább a lépcsők köré, alá, illetve az ajtók köré és fölé lettek megoldva.

Fehér bútorfrontokkal, és áttetsző beltéri ajtókkal optikailag is sokat növelhetünk a tér érzeten

Különösen, ha kicsi a belső tér, fontos a tranzparencia, az átláthatóság. Ezt szép, egységes, üveg térelválasztókkal, áttetsző, fényáteresztő beltéri ajtókkal is megoldhatunk – például a Hergoup egyedi kínálatából.

A belső terek egysége az anyagválasztásban is megjelenhet. A hófehér bútorok, falak mellett gyönyörű a melegséget, otthonosságot teremtő fa felületek látványa. Ehhez szerencsés egységes térkoncepciókat kialakítanunk – ahol a parketta vagy a laminált padló anyaga tökéletesen megegyezik a lépcső, vagy akár a fal burkolatával. A HARO gyár kínálta gyönyörű, egységes rendszereket érdemes szemügyre vennünk… 

A lakásban – melyet egy kifejezetten nyüzsgő, állandóan mozgásban lévő üzletember számára terveztek – tartalmaznia kellett egy ötletes megoldást egy munkaállomásra, otthoni iroda funkcióra is. 

A megálmodott ötlet végül még túl is teljesíti a kért funkciót: 

A dobogóra emelt asztal az egyik oldaláról egy íróasztalként funkcionál, de ha a másik oldaláról közelítjük meg, ugyanez az asztal a kanapéval szomszédos része ideális könyvek és magazinok elhelyezésére – melyeket akár a munkához, akár a kikapcsolódáshoz is tárolhatunk itt. A kanapé tere ezzel ideális olvasósarokká vált, ahol bőséges természetes fény árad be a tágas, nagy ablaknak köszönhetően. 

Az egységes, ragyogó hófehér és a natúr fa árnyalata végigkísér bennünket a teljes enteriőrön. Kislakásoknál ez az egység különösen fontos. 

E kislakásnál a praktikus elrendezésen túl a színvilág egységesítése, világos ragyogása is rengeteget dob a térérzeten

Praktikus a félig nyitott, félig zárt konyha megoldás, ahol a légies fa polcok mellett a hófehér zárt, egységes szekrények gondoskodnak a rendről, rendezettségről. A kétsoros konyhakialakítás különösen praktikus egy ilyen szűk térben.

A hófehér konyhabútorok, illetve a fürdőszobai szaniterek mellett is jól mutat az egységes, fényes fehér csempe, melyből ma már számtalan féle méretet, formát, elrendezést találunk – érdemes szétnézni személyesen is a VS Fürdőszobaszalon kínálatában.

Tervező: A Little Design

Fotók: A Little Design

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...