Aprócska terek, óriási ötletek 

A Little Design tervezőiroda csapata nagyot alkotott Taipei városában (Tajnvan), amikor ezt a mindössze 22 négyzetméteres kislakást megtervezte. Amennyire aprók a terek, annyira praktikus a térrendezés, helykihasználás. Ha mi is egy mikrolakás ügyes berendezésén törjük épp a fejünket, akkor érdemes átfutni az itt látható ötleteket…

FOTÓK: A Little Design (Tajvan)

Apró élettér, mindössze 22 négyzetméter – a Taipei-i minigarzon – de elképesztően ötletes tárolási megoldásokat, lehetőséget kínálhat a mi számunkra is!

A kislakás – mely belső kétszintes, valóban nagyon aprócska méretekkel, terekkel rendelkezik – az egészen piciny élettér minden egyes négyzetmétere átgondolt ötleteken alapszik, és annyira praktikus, amennyire ez csak lehetséges.

A tér hozza is valamennyi, életünkhöz szükséges funkciót: mint a főzés, étkezés, tisztálkodás, mosás, alvás, pihenés, kikapcsolódás, vendégvárás illetve az otthoni munka. 

Nézzük meg mindezt közelebbről, hogyan csinálták – alig több mint 20 négyzetméteren…

A belső kétszintes minigarzon emeletére lépcsők vezetnek fel, és az itt lévő egészen picinyke tér az alváshoz épp elegendő, így az emeleti galérián alakították ki a hálórészt.

Kis terünket célszerű világos árnyalatokkal, sok fehérrel optikailag is tágasabbá tenni, a nagyobb  felületeken – pl. a lakástextileken, ágytakarón –  is inkább visszafogott színeket alkalmazzunk, kerülve a nagy, feltűnő mintákat. 

A bútorok terén is gondolkodjunk minimálban – egyszerű, letisztult frontokban, felületekben. Mikrolakás esetén amúgy sincs sok lehetőségünk különleges bútorkreációkra – legjobb, ha asztalossal egyedileg építtetjük be, egységes, homogén frontokkal – kihasználva minden lehetséges zugot a tárolásra – ahogy azt a tajvani csapat is tette…

A lépcsőket, lépcsők alatti részt remekül kihasználták, ezekkel is növelve a falakon lévő szekrények kapacitását. 

A praktikus helykihasználás mellett célszerű, ha az egyedileg készült bútoraink, terkoncepcióink is többfunkciósak.

“A szekrény mögött található kanapé tulajdonképpen egy kicsi, de otthonos kis sarok, mely a nappali funkcióját látja el.” – magyarázza a tervező a Freshome magazinnak adott interjúban. 

Az egyedileg ide tervezett kanapé pedig egy többfunkciós bútor: egyszemélyes heverőként is használható vendég fogadására, a hozzáépített alsó, mély fiókok pedig kiegészítik a tároló bútorokat, melyek leginkább a lépcsők köré, alá, illetve az ajtók köré és fölé lettek megoldva.

Fehér bútorfrontokkal, és áttetsző beltéri ajtókkal optikailag is sokat növelhetünk a tér érzeten

Különösen, ha kicsi a belső tér, fontos a tranzparencia, az átláthatóság. Ezt szép, egységes, üveg térelválasztókkal, áttetsző, fényáteresztő beltéri ajtókkal is megoldhatunk – például a Hergoup egyedi kínálatából.

A belső terek egysége az anyagválasztásban is megjelenhet. A hófehér bútorok, falak mellett gyönyörű a melegséget, otthonosságot teremtő fa felületek látványa. Ehhez szerencsés egységes térkoncepciókat kialakítanunk – ahol a parketta vagy a laminált padló anyaga tökéletesen megegyezik a lépcső, vagy akár a fal burkolatával. A HARO gyár kínálta gyönyörű, egységes rendszereket érdemes szemügyre vennünk… 

A lakásban – melyet egy kifejezetten nyüzsgő, állandóan mozgásban lévő üzletember számára terveztek – tartalmaznia kellett egy ötletes megoldást egy munkaállomásra, otthoni iroda funkcióra is. 

A megálmodott ötlet végül még túl is teljesíti a kért funkciót: 

A dobogóra emelt asztal az egyik oldaláról egy íróasztalként funkcionál, de ha a másik oldaláról közelítjük meg, ugyanez az asztal a kanapéval szomszédos része ideális könyvek és magazinok elhelyezésére – melyeket akár a munkához, akár a kikapcsolódáshoz is tárolhatunk itt. A kanapé tere ezzel ideális olvasósarokká vált, ahol bőséges természetes fény árad be a tágas, nagy ablaknak köszönhetően. 

Az egységes, ragyogó hófehér és a natúr fa árnyalata végigkísér bennünket a teljes enteriőrön. Kislakásoknál ez az egység különösen fontos. 

E kislakásnál a praktikus elrendezésen túl a színvilág egységesítése, világos ragyogása is rengeteget dob a térérzeten

Praktikus a félig nyitott, félig zárt konyha megoldás, ahol a légies fa polcok mellett a hófehér zárt, egységes szekrények gondoskodnak a rendről, rendezettségről. A kétsoros konyhakialakítás különösen praktikus egy ilyen szűk térben.

A hófehér konyhabútorok, illetve a fürdőszobai szaniterek mellett is jól mutat az egységes, fényes fehér csempe, melyből ma már számtalan féle méretet, formát, elrendezést találunk – érdemes szétnézni személyesen is a VS Fürdőszobaszalon kínálatában.

Tervező: A Little Design

Fotók: A Little Design

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. január 31.

Tervezd meg egyedi garázskapudat, amely tökéletesen illik otthonodhoz!

A Hörmann konfigurátorával kipróbálhatjuk, hogyan mutatna az adott modell az otthonunkban – és bátran variálhatunk és tervezhetünk kedvünkre, amíg ki nem alakul az...

2022. szeptember 07.

Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből. Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek –...

2022. június 14.

Így lesz mindig esztétikus az otthonod!

A legtöbben az otthonok egyik legmeghatározóbb anyagát öröknek és elpusztíthatatlannak vélik – pedig a beton is igényli a törődést, felújítást. Ehhez kapunk egy kis segítséget az...