A tökéletes zuhanykabin ismérvei

A zuhanyzás élménye nagy mértékben múlik a zuhanykabinon. A tökéletes szanitert sokszor nem is olyan egyszerű kiválasztani, mint gondolnánk. Ilyenkor több fontos szempont is felmerülhet bennünk: a méret, a forma, a zuhanytálca vagy zuhanyfolyóka kialakítása, a zuhanyajtó betétlemezeinek anyaga, stb. Ezek mellett azonban van még két fő szempont, amit ha figyelmen kívül hagyunk, nem biztos, hogy szeretni fogjuk a zuhanyzót: mégpedig a zuhanykabin szerkezete és a zuhanyajtók kiképzése.

A zuhanyzó szerkezetének típusai

A zuhanykabinokat szerkezetük szempontjából három csoportba soroljuk:

●keretes zuhanyzók

●félig keretes zuhanyzók

●keret nélküli zuhanyzók

Ez a három típus mind más és más kategóriát képvisel funkció, design és ár tekintetében, valamint eltérő előnyökkel rendelkezik. A keretes zuhanyzók hibátlan vízzárást biztosítanak és rendkívül masszív konstrukciót képviselnek, ugyanis ebben az esetben az üveg betétlemezeket alumínium keretbe foglalják, mely erősen körbefogja a betétlemezeket. A Supernova termékcsalád pont ilyen.

Tipp: A tökéletes vízzárást garantáló keretes megoldás mellé válasszon tolóajtót, amely gondoskodik róla, hogy az ajtó nyitása és zárása közben se folyjon le a víz a fürdőszoba padlójára!

A félig keretes típusra jó példa a Blix, a Pivot és a Chrome zuhanyzó. Ezek a könnyített konstrukciók nem rendelkeznek belső függőleges profilokkal, illetve a Chrome esetében nincsenek vízszintes profilok. Mindez letisztult, légiesebb megjelenést nyújt az egyébként strapabíró és hosszútávon is helytálló szanitereknek. Tökéletes választás kisebb fürdőszobákba is, ahol fontos a légies tér kialakítása.

A keret nélküli konstrukcióra remek példa a SmartLine és a Brilliant zuhany termékcsalád. Nem csak megbízhatóak, hanem szépek, esztétikusak is egyben, ezért rendkívül közkedvelt szaniterek. A keret nélküli zuhanykabinok csak biztonsági üvegekből állnak, amelyek zsanérok és falipántok segítségével kerülnek rögzítésre. A fix üvegek 8 mm, az ajtók minimum 6 mm vastagok, ezáltal megfelelnek a szigorú biztonsági követelményeknek. A biztonságról a zsanérok és pántok is gondoskodnak, amelyek rézből készülnek, hogy elbírják a nehéz üvegeket és kifogástalanul bírják a gyakori használatot.

Zuhanyajtó típusok

Mindenképp érdemes elgondolkodni a zuhanyajtó típusán is, hiszen rengeteg lehetséges megoldás létezik. Egyesek a tolóajtót kedvelik, míg mások a kifelé vagy befelé nyitható modelleket részesítik előnyben. Átfogóan a következő zuhanyajtó konstrukciók közül választhatunk:

●tolóajtó

●befelé nyíló

●kifelé nyíló

●befelé és kifelé nyíló ajtó

A tolóajtók lehetővé teszik, hogy a róluk lefolyó víz a zuhanytálcába/zuhanyzótérbe folyjon, ezáltal elkerülve, hogy a fürdőszoba padlója vizes legyen, a csendes és megbízható működéséért pedig az AntiBlock rendszer felel. Az AntiBlock egy RAVAK által szabadalmaztatott mechanizmus, amely meggátolja, hogy a tolóajtók akadozzanak működés közben és csendes és hibamentes ajtóműködést garantálnak. Az AntiBlock műszaki megoldásra a Supernova termékcsaládnál ráadásul 10 év garancia is jár.

A befelé nyíló zuhanyajtók egyik közkedvelt megoldása a kétrészes befelé nyíló ajtó, melyre többek között a Supernova termékcsaládban találhatunk példát. Ez a típus alacsony beépítési szélesség esetén is nagy belépési méretet biztosít. Az ajtók befelé nyílása megakadályozza, hogy a víz az ajtó nyitásakor a zuhanykabinon kívülre kerüljön.

A kifelé nyíló ajtók esetében hagyományos ajtónyitási rendszerről beszélünk, melynek nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: nem igényel karbantartást, a zsanér jó minőségű műanyagból (Supernova) vagy rozsdamentes acélból, szatén, fehér vagy króm kivitelben (Pivot) készül.

A kifelé és befelé is nyíló zuhanyajtó megoldásra remek példát kínál a Chrome zuhanykabin termékcsalád. A klasszikus design nagy belépőnyílással rendelkezik, ráadásul használat után a zuhanykabin anélkül is kiszellőztethető, hogy a víz a fürdőszoba padlójára csepegne.

RAVAK fürdőszoba tervező – Tervezzen okosan!

Mielőtt döntésre jut, gondolja át, hogy milyen szerkezetű zuhanykabin illik a fürdőszobájába és az Ön stílusához, de vegye figyelembe a fürdőszobája alaprajzát is! Kalkuláljon azzal is, hogy van-e elegendő hely a kifelé nyíló ajtónak, és gondolja át, hogy kényelmes lehet-e egy befelé nyitható verzió vagy inkább a tolóajtós megoldást részesíti előnyben. Ha úgy érzi, erőre kapott az Önben rejlő lakberendezői kreativitás, vágjon bele a tervezésbe kényelmes, egyszerű, mégis látványos módon: töltse le az ingyenes fürdőszoba tervezőnket! Válogasson számos zuhanykabin közül, a saját fürdőszobája egyedi alaprajzára szabottan! Kalandra fel!

További tippekért és inspirációért kövessen minket a Facebook oldalunkon és az Instagramon!

Tekintse meg a fürdőszobák gyártásával, fejlesztésével több mint 20 éve foglalkozó RAVAK idei termékkatalógusát.

Fürdőszoba témakörben további hasznos információkat talál Blog oldalunkon, illetve szakértői anyagunk-ban.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...