A múltidéző modern retró

A retró anno… A stílus gyökereit az ötvenes–hatvanas évek Amerikájában találjuk meg. Itt a kor neves dizájnerei futurisztikus megjelenésű bútorokat, tárgyakat terveztek. Azt gondolták ugyanis, hogy a technika és az űrkutatás rohamos fejlődésének köszönhetően hamarosan tömegek költöznek a Holdra vagy egy űrállomásra.

Előtérbe került a praktikum. A bútorok könnyedek, szinte aprók. Az ülőbútorok kecsesek, így a kisméretű lakótelepi otthonokba is jól beilleszthetők voltak. Egyszerre több funkciót elláttak. Ilyen volt például az ágyba épített ágyneműtartó, a fotelágy, a kihúzható kanapé, a rakásolható szék vagy ülőke.

A bútorok egyszerű formájúak, díszítésektől mentesek, gyakran többfunkciósak. A formavilág a lekerekített élekről, a gömbölyded alakzatokról szól. Tipikus a tojás vagy kagyló alakú fotel, illetve szék, tölcsérszerű lábakkal (pl. az Aarne Jacobsen tervezte hattyú-, illetve tojásfotel, és Verner Panton egyetlen lendületes vonallal megrajzolt széke).


És napjainkban…

A retró legfőbb jellegzetessége az adott funkciónak megfelelő formák kialakítása. Ez a nosztalgikus múltidézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempészhet napjaink modern otthonaiba.

Ezeket a kultikus bútorokat manapság gyakran használják modern enteriőrökben dizájnelemként. Ha szeretjük a szokatlan és egyedi megoldásokat, akkor egy-egy retró stílusú kisbútorral, kiegészítővel látványos végeredményt kapunk. Minimalista stílusú bútorinkhoz könnyen illeszthetők a retro elemek, viszont a klasszikus, romantikus vagy vidéki stílussal óvatosan ötvözzük. Ügyeljünk a színek vagy a formák harmóniájára.


Minták, színek, anyagok

A retró stílus mintái – melyek megjelenhetnek tapétán, szöveten vagy szőnyegen – a vibráló csíkok, hullámok, körök, hatalmas stilizált virágok és a  nonfiguratív elemek.

Színvilága híres az erőteljes, telt árnyalatokról, melyek a mozgalmas mintákkal kiegészülve már-már polgárpukkasztó összhatást keltenek. Ilyenek a sötétbarna, okker, narancssárga, királykék, babarózsaszín és a tűzpiros.

Anyaghasználatára a „minden műanyag” elv érvényesül: műanyag asztal, szék, lámpabúra és dekoráció. Az igényes bútorok és kiegészítők természetesen jó minőségű, időtálló plexiből készülnek, és manapság aranyárban szerezhetők be a vintage-üzletekben. A műanyagok mellett megjelenik még a króm és az alumínium.

A kárpitok, függönyök műszálból vagy műbőrből készülnek. A műbőr gyakran jelenik meg falburkolatként, ahogy emlékezetes a műanyag lambéria is. Ez a korszak szinte tagadta a természetes matériákat, csakis a frissen kifejlesztett és ezért menőnek számító műanyagok jöhettek szóba a divatosnak számító otthonokban.

Az úgynevezett „retrósításnak” nincsenek általános szabályai. Ki-ki saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti egymáshoz a számára kedves bútorokat és dekorációs elemeket, így létrehozva a saját retró stílusát. A külső stílusjegyekről bővebben ITT olvashat.

Látogassa meg a Construma OTTHONNEKED standját és ismerje meg a stílusokat!

Az OTTHONNEKED több tucat céget tömörítő otthonteremtési platformként arra vállalkozott az idei Construma-OtthonDesign kiállításon, hogy 10 életérzés mentén mutassa be a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat. A lakás egy-egy helyiségét fókuszba állító minienteriőrök közép és közép-felső kategóriás, magas minőségű, itthon is elérhető termékekből épültek fel.

Az OTTHONNEKED minienteriőrökben a lehető legszélesebb termékpaletta jelenik meg; itt minden megtalálható, ami a nívós otthon megteremtéséhez szükséges, a nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon és szanitereken át egészen a bútorokig terjed a termékek sora, amelyek a szomszédos standokon kiállító OTTHONNEKED partnercégeknél azonnal meg is vásárolhatók. A minenteriőrök termékei magas minőségűek, de nem elérhetetlen áron, nem csak kiválasztottaknak. Az OTTHONNEKED platform bizalmat szeretne ébreszteni az emberekben a lakberendezés, a belsőépítészet és a design iránt, hiszen mindez nem megfizethetetlen, vagyis az otthonteremtési álmok az OTTHONNEKED segítségével beteljesíthetők.
A 10 féle életérzés a Construmán egy helyen megtekinthető, kiadvány formában pedig hazavihető!

Regisztráljon kedvezményes (1500 Ft) belépőjegyért erre a linkre kattintva:

SZERETNÉK KEDVEZMÉNYES BELÉPŐJEGYET

Regisztráljon, jöjjön el a standunkra (G pavilon 103E), és a vizuális élmény mellett egy kiadvánnyal gazdagodhat, amelyben a stílusokról olvashat, tételes cikklistával együtt.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...