A múltidéző modern retró

A retró anno... A stílus gyökereit az ötvenes–hatvanas évek Amerikájában találjuk meg. Itt a kor neves dizájnerei futurisztikus megjelenésű bútorokat, tárgyakat terveztek. Azt gondolták ugyanis, hogy a technika és az űrkutatás rohamos fejlődésének köszönhetően hamarosan tömegek költöznek a Holdra vagy egy űrállomásra.

Előtérbe került a praktikum. A bútorok könnyedek, szinte aprók. Az ülőbútorok kecsesek, így a kisméretű lakótelepi otthonokba is jól beilleszthetők voltak. Egyszerre több funkciót elláttak. Ilyen volt például az ágyba épített ágyneműtartó, a fotelágy, a kihúzható kanapé, a rakásolható szék vagy ülőke.

A bútorok egyszerű formájúak, díszítésektől mentesek, gyakran többfunkciósak. A formavilág a lekerekített élekről, a gömbölyded alakzatokról szól. Tipikus a tojás vagy kagyló alakú fotel, illetve szék, tölcsérszerű lábakkal (pl. az Aarne Jacobsen tervezte hattyú-, illetve tojásfotel, és Verner Panton egyetlen lendületes vonallal megrajzolt széke).


És napjainkban…

A retró legfőbb jellegzetessége az adott funkciónak megfelelő formák kialakítása. Ez a nosztalgikus múltidézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempészhet napjaink modern otthonaiba.

Ezeket a kultikus bútorokat manapság gyakran használják modern enteriőrökben dizájnelemként. Ha szeretjük a szokatlan és egyedi megoldásokat, akkor egy-egy retró stílusú kisbútorral, kiegészítővel látványos végeredményt kapunk. Minimalista stílusú bútorinkhoz könnyen illeszthetők a retro elemek, viszont a klasszikus, romantikus vagy vidéki stílussal óvatosan ötvözzük. Ügyeljünk a színek vagy a formák harmóniájára.


Minták, színek, anyagok

A retró stílus mintái – melyek megjelenhetnek tapétán, szöveten vagy szőnyegen - a vibráló csíkok, hullámok, körök, hatalmas stilizált virágok és a  nonfiguratív elemek.

Színvilága híres az erőteljes, telt árnyalatokról, melyek a mozgalmas mintákkal kiegészülve már-már polgárpukkasztó összhatást keltenek. Ilyenek a sötétbarna, okker, narancssárga, királykék, babarózsaszín és a tűzpiros.

Anyaghasználatára a „minden műanyag” elv érvényesül: műanyag asztal, szék, lámpabúra és dekoráció. Az igényes bútorok és kiegészítők természetesen jó minőségű, időtálló plexiből készülnek, és manapság aranyárban szerezhetők be a vintage-üzletekben. A műanyagok mellett megjelenik még a króm és az alumínium.

A kárpitok, függönyök műszálból vagy műbőrből készülnek. A műbőr gyakran jelenik meg falburkolatként, ahogy emlékezetes a műanyag lambéria is. Ez a korszak szinte tagadta a természetes matériákat, csakis a frissen kifejlesztett és ezért menőnek számító műanyagok jöhettek szóba a divatosnak számító otthonokban.

Az úgynevezett „retrósításnak” nincsenek általános szabályai. Ki-ki saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti egymáshoz a számára kedves bútorokat és dekorációs elemeket, így létrehozva a saját retró stílusát. A külső stílusjegyekről bővebben ITT olvashat.

Látogassa meg a Construma OTTHONNEKED standját és ismerje meg a stílusokat!

Az OTTHONNEKED több tucat céget tömörítő otthonteremtési platformként arra vállalkozott az idei Construma-OtthonDesign kiállításon, hogy 10 életérzés mentén mutassa be a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat. A lakás egy-egy helyiségét fókuszba állító minienteriőrök közép és közép-felső kategóriás, magas minőségű, itthon is elérhető termékekből épültek fel.

Az OTTHONNEKED minienteriőrökben a lehető legszélesebb termékpaletta jelenik meg; itt minden megtalálható, ami a nívós otthon megteremtéséhez szükséges, a nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon és szanitereken át egészen a bútorokig terjed a termékek sora, amelyek a szomszédos standokon kiállító OTTHONNEKED partnercégeknél azonnal meg is vásárolhatók. A minenteriőrök termékei magas minőségűek, de nem elérhetetlen áron, nem csak kiválasztottaknak. Az OTTHONNEKED platform bizalmat szeretne ébreszteni az emberekben a lakberendezés, a belsőépítészet és a design iránt, hiszen mindez nem megfizethetetlen, vagyis az otthonteremtési álmok az OTTHONNEKED segítségével beteljesíthetők.
A 10 féle életérzés a Construmán egy helyen megtekinthető, kiadvány formában pedig hazavihető!

Regisztráljon kedvezményes (1500 Ft) belépőjegyért erre a linkre kattintva:

SZERETNÉK KEDVEZMÉNYES BELÉPŐJEGYET

Regisztráljon, jöjjön el a standunkra (G pavilon 103E), és a vizuális élmény mellett egy kiadvánnyal gazdagodhat, amelyben a stílusokról olvashat, tételes cikklistával együtt.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. november 29.

Élménykávéval habos-babos az ünnep

Tartja magát a gondolat, hogy szívünk hölgyének vagy édesanyánknak karácsonyra háztartási gépet ajándékozni éppen olyan tabu, mint a férfiaknak zoknit. A designerzoknik és prémium...

2019. november 07.

Köszönjük! – MagyarBrands díjas lett az Arezzo Design

Hiszünk a minőségben. Hiszünk abban, hogy az Arezzo Design fürdőszobai termékeivel szebbé, jobbá és kényelmesebbé tehetjük ügyfeleink mindennapjait. 

2019. október 31.

Ősszel is lehet meleg a teraszunk!

Ne gondoljuk, hogy a borongosóabb őszi, kora téli napok egyben a teraszon, kertben töltött idő végét jelentik. Igaz, hogy a hőmérséklet csökken és elfér rajtunk néhány réteg ruha,...