A múltidéző modern retró

A retró anno… A stílus gyökereit az ötvenes–hatvanas évek Amerikájában találjuk meg. Itt a kor neves dizájnerei futurisztikus megjelenésű bútorokat, tárgyakat terveztek. Azt gondolták ugyanis, hogy a technika és az űrkutatás rohamos fejlődésének köszönhetően hamarosan tömegek költöznek a Holdra vagy egy űrállomásra.

Előtérbe került a praktikum. A bútorok könnyedek, szinte aprók. Az ülőbútorok kecsesek, így a kisméretű lakótelepi otthonokba is jól beilleszthetők voltak. Egyszerre több funkciót elláttak. Ilyen volt például az ágyba épített ágyneműtartó, a fotelágy, a kihúzható kanapé, a rakásolható szék vagy ülőke.

A bútorok egyszerű formájúak, díszítésektől mentesek, gyakran többfunkciósak. A formavilág a lekerekített élekről, a gömbölyded alakzatokról szól. Tipikus a tojás vagy kagyló alakú fotel, illetve szék, tölcsérszerű lábakkal (pl. az Aarne Jacobsen tervezte hattyú-, illetve tojásfotel, és Verner Panton egyetlen lendületes vonallal megrajzolt széke).


És napjainkban…

A retró legfőbb jellegzetessége az adott funkciónak megfelelő formák kialakítása. Ez a nosztalgikus múltidézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempészhet napjaink modern otthonaiba.

Ezeket a kultikus bútorokat manapság gyakran használják modern enteriőrökben dizájnelemként. Ha szeretjük a szokatlan és egyedi megoldásokat, akkor egy-egy retró stílusú kisbútorral, kiegészítővel látványos végeredményt kapunk. Minimalista stílusú bútorinkhoz könnyen illeszthetők a retro elemek, viszont a klasszikus, romantikus vagy vidéki stílussal óvatosan ötvözzük. Ügyeljünk a színek vagy a formák harmóniájára.


Minták, színek, anyagok

A retró stílus mintái – melyek megjelenhetnek tapétán, szöveten vagy szőnyegen – a vibráló csíkok, hullámok, körök, hatalmas stilizált virágok és a  nonfiguratív elemek.

Színvilága híres az erőteljes, telt árnyalatokról, melyek a mozgalmas mintákkal kiegészülve már-már polgárpukkasztó összhatást keltenek. Ilyenek a sötétbarna, okker, narancssárga, királykék, babarózsaszín és a tűzpiros.

Anyaghasználatára a „minden műanyag” elv érvényesül: műanyag asztal, szék, lámpabúra és dekoráció. Az igényes bútorok és kiegészítők természetesen jó minőségű, időtálló plexiből készülnek, és manapság aranyárban szerezhetők be a vintage-üzletekben. A műanyagok mellett megjelenik még a króm és az alumínium.

A kárpitok, függönyök műszálból vagy műbőrből készülnek. A műbőr gyakran jelenik meg falburkolatként, ahogy emlékezetes a műanyag lambéria is. Ez a korszak szinte tagadta a természetes matériákat, csakis a frissen kifejlesztett és ezért menőnek számító műanyagok jöhettek szóba a divatosnak számító otthonokban.

Az úgynevezett „retrósításnak” nincsenek általános szabályai. Ki-ki saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti egymáshoz a számára kedves bútorokat és dekorációs elemeket, így létrehozva a saját retró stílusát. A külső stílusjegyekről bővebben ITT olvashat.

Látogassa meg a Construma OTTHONNEKED standját és ismerje meg a stílusokat!

Az OTTHONNEKED több tucat céget tömörítő otthonteremtési platformként arra vállalkozott az idei Construma-OtthonDesign kiállításon, hogy 10 életérzés mentén mutassa be a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat. A lakás egy-egy helyiségét fókuszba állító minienteriőrök közép és közép-felső kategóriás, magas minőségű, itthon is elérhető termékekből épültek fel.

Az OTTHONNEKED minienteriőrökben a lehető legszélesebb termékpaletta jelenik meg; itt minden megtalálható, ami a nívós otthon megteremtéséhez szükséges, a nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon és szanitereken át egészen a bútorokig terjed a termékek sora, amelyek a szomszédos standokon kiállító OTTHONNEKED partnercégeknél azonnal meg is vásárolhatók. A minenteriőrök termékei magas minőségűek, de nem elérhetetlen áron, nem csak kiválasztottaknak. Az OTTHONNEKED platform bizalmat szeretne ébreszteni az emberekben a lakberendezés, a belsőépítészet és a design iránt, hiszen mindez nem megfizethetetlen, vagyis az otthonteremtési álmok az OTTHONNEKED segítségével beteljesíthetők.
A 10 féle életérzés a Construmán egy helyen megtekinthető, kiadvány formában pedig hazavihető!

Regisztráljon kedvezményes (1500 Ft) belépőjegyért erre a linkre kattintva:

SZERETNÉK KEDVEZMÉNYES BELÉPŐJEGYET

Regisztráljon, jöjjön el a standunkra (G pavilon 103E), és a vizuális élmény mellett egy kiadvánnyal gazdagodhat, amelyben a stílusokról olvashat, tételes cikklistával együtt.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...