A mobilról vezérelhető háztartási készülékek és érzelmi elkötelzettségünk

Ön tudta? A felmérések szerint az internethez csatlakoztatott berendezések felhasználói erősebben kötődnek a készülékekhez…

A felmérést a Whirlpool végezte!

2016. október – Van-e bármilyen kapcsolata a mosógépével?

Ha háztartási berendezésével könnyebb kommunikálni, akkor valószínűleg lesz! A Whirlpool Corporation által végzett kutatás1 erre a meglepő eredményre jutott, miután egy éven át nyomon követte azokat a családokat, amelyek első alkalommal használták a mobilról vezérelhető készülékek családját. A felmérés végére a felhasználók úgy érezték, hogy hiányozna nekik, ha nem lenne módjuk készülékeikkel okostelefon vagy tablet alkalmazások segítségével kommunikálni, és úgy találták, hogy nehezebb lenne a háztartási munka végzése. Ami még érdekesebb, az az, hogy a berendezésekkel való interaktív kommunikációt szórakoztatóbbnak és jó időtöltésnek találták, így más családtagok is szívesen vállalták a házimunkát.

A Whirlpool 2015-ben piacra dobott 6. ÉRZÉK LIVE berendezései jelentették a világon az első teljesen integrált, internetes kapcsolattal rendelkező, szabadon álló készüléksorozatot. A készülékek tervezésekor alkalmazott filozófia az volt, hogy az internethez való csatlakoztatásnak a mindennapi életet kell ténylegesen megkönnyítenie, és a Whirlpool kvalitatív kutatásának célja a készülékeket használó családokra gyakorolt tényleges hatás felmérése volt.

A SupremeCare mosógépet és szárítógépet, Supreme NoFrost hűtő-fagyasztót és a Powerdry mosogatógépet használó családokat egy éven át követték. Az összes készülék Wi-Fi csatlakozással rendelkezik, amely lehetővé teszi a berendezések távoli ellenőrzését és kezelését a Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE alkalmazás segítségével. A kiterjedt fogyasztói kutatás2 alapján kifejlesztett alkalmazással egy táblagép vagy okostelefon a berendezések továbbfejlesztett kezelőlapjává tehető, így a felhasználók kényelmesebben és egyszerűbben használhatják készülékeiket. Marco Signa, a Whirlpool EMEA Készülékcsatlakozási stratégia részlegének vezetője a következőképpen jellemezte a mobilról vezérelhető készülékek alkalmazása mögött rejlő filozófiát:

„A felhasználók valós igényeit felmérő kutatásunk eredményei alapján létrehoztuk a mobilról vezérelhető készülékeink családját. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek nem szívesen fogadják a mobilról vezérelhető olyan készülékeket, amelyek mögött nincs valódi funkció. A felgyorsult életmód és állandó időhiány miatt azonban az emberek keresik az olyan intelligens megoldásokat, amelyek megkönnyítik mindennapi életüket. Senki sem akar a kelleténél több időt tölteni a háztartási teendőkkel, és rájöttünk, hogy az emberek igazán hasznosnak találják azt, ha a dolgokat leegyszerűsíthetik és a nehezebb munkát minél inkább a technológiára bízhatják. A jól működő alkalmazás azt az érzést nyújtja, hogy az irányítás ismét a felhasználó kezében van, aki tenyerében egy olyan eszközt tart, amellyel többféle feladatot gond nélkül megoldhat. Alig várjuk, hogy ez az elképzelés ténylegesen is megvalósuljon.”


A praktikus funkciók fokozzák az elégedettséget

Egy évnyi használat után mind a 21 megkérdezett család arról számolt be, hogy rendkívül elégedett a Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE készülékekkel. Ami még érdekesebb, hogy azok, akik a vizsgálat kezdetén nemtetszésüket fejezték ki, arról számolták be, hogy a készülékekkel az alkalmazás segítségével történő interakció az év folyamán megváltoztatta mindennapi szokásaikat.

Az összes megkérdezett felhasználó úgy érezte, hogy nehezebb lenne az élet, ha többé nem tudnák készülékeiket az alkalmazás segítségével kezelni. A felhasználók különösen nagyra értékelték azt, hogy megtervezhetik, a készülék mikor és hogyan működjön – különösen, hogy úgy időzíthetik a különböző készülékek indulását, amikor az számukra kényelmes és az energia olcsóbb – például éjszakára. A felmérésben részt vevő családok többsége arról számolt be, hogy az internetkapcsolat által kínált valamennyi lehetőség közül az időzítés jelentette számukra a legfontosabb funkciót.

A kutatás emellett rámutatott, hogy az alkalmazásnak köszönhetően a felhasználók könnyebben megértették és tudták alkalmazni a berendezés különböző funkcióit. Az alkalmazás tájékoztatást és tippeket ad a különböző funkciókról, és dinamikus kijelzővel rendelkezik, amelyen látható, hogy a különböző programok hogyan érintik a teljesítményt, valamint megadják a víz- és energiafogyasztást is. Az egyetlen pillantással áttekinthető kezelőfelület volt az a kulcstényező, amely miatt a felhasználók kedvező véleményt alkottak a készülékekről.

Az alkalmazásnak köszönhetően a többi családtag is szívesebben vesz részt a házimunkában
Az internetkapcsolat egyik nem várt eredménye az volt, hogy minden családtag szívesebben vesz részt a házimunkában. A házimunka zöme az esetek többségében egyetlen személyre jut – aki mindig is az anya volt. Az internet kapcsolattal rendelkező készülékeknek köszönhetően, amelyeket mindenki elérhet a mobiltelefonjáról, a készülékek kezelése izgalmasabb és érdekesebb, ugyanakkor teljesen magától értetődő. A tanulmány rámutatott, hogy ennek köszönhetően a férfiak és gyermekek is részt vettek a mindennapi teendők ellátásában.

„Kiderült, hogy az internetes kezelőfelületnek vagy alkalmazásnak köszönhetően az emberek élvezték a készülékkel való kommunikálást” – fejtette ki Marco Signa. „Ez sok tekintetben hasonlít arra, ahogy a hibridautók manapság a képernyőn kijelzik az adatokat, ezáltal az embereket takarékosabb vezetésre késztetik. Otthon is szórakoztató dolog a készülékek intelligensebb kezelése – megtanulni azt, hogy hogyan takarítható meg energia és víz, ezáltal jobban kézben tartható a mindennapi élet.”

A kontroll visszanyerése alátámasztja a Whirlpool arra irányuló kutatását, hogy a felhasználók hogyan fogadják az internetkapcsolat előnyeit a modern életben. A cég által végzett 2012-es Connectivity Emotional Research kutatás során a megkérdezettek arról számoltak be, hogy az „internetkapcsolat az irányítás lehetőségét adja”, és hogy az egyszerűség és a rend egy okostelefonon néhány kattintással biztosítható az életben. Ami még lényegesebb, az az, hogy a fogyasztók azt várják az internet-kapcsolatos megoldásoktól, hogy több időt tölthessenek azzal, amit szeretnek, és könnyebb legyen a napi házimunka.

„A 2012-ben, még a 6. ÉRZÉKE LIVE készülékek kifejlesztése előtt végzett kutatásunk eredményeit a mai eredményekkel összevetve kiderül az is, hogy az internetkapcsolat előnyeit nem könnyű megérteni, mielőtt azokat megtapasztalná az ember. A megkérdezett fogyasztók arra számítottak, hogy a berendezések távoli vezérlése leginkább akkor lesz előnyös, amikor otthonuktól távol vannak, és nem is gondolták, hogy a készülékkel való kapcsolatot biztosító alkalmazás ugyanilyen hasznos lesz akkor, amikor otthon vannak. Az derült ki, hogy a készülékeket gyakorlatilag mindig az alkalmazás segítségével szeretik kezelni, és értékelték az egyszerűbb használatot, az energia-megtakarítás lehetőségét és a fejlett funkciókat, például a programozott indítást.”

A mai internetes világ igényeire tervezett Whirlpool 6. ÉRZÉK LIVE mobilról vezérelhető berendezések újszerű, modern formajegyeiknek, minimalista, elegáns vonalvezetésüknek köszönhetően – amelyek egyszerű, harmonikus külsőt kölcsönöznek a készüléknek – tökéletesen illeszkednek a mai otthonok hangulatához.

1 Whirlpool Corporation CUFT használhatósági kutatás eredményei, 2015 júniusa. A kutatás egy kvalitatív jellegű felmérés volt. 2014 és 2015 között a vizsgálatban részt vevő 15 családot kérdezték meg több alkalommal az olasz Breschia-ban a berendezésekkel kapcsolatos tapasztalataikról.

2 A 2012 májusában végzett Whirlpool Connectivity Emotional Research nevű kutatás 90 perces személyes interjúk segítségével vizsgálta, hogy a fogyasztók hogyan viszonyulnak a mobilról vezérelhető készülékekhez.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...