A lakás igazi hangulata: a világítás

Számomra a lakások berendezésében, a világítás tervezés igen meghatározó szerepet kap. Hiszen, ha az adott térben nincsenek megfelelő számú és jól elhelyezett lámpatestek, akkor nem is érvényesül mindaz, amit szeretnék megmutatni. Arról nem is beszélve, hogy otthonunk megfelelő használatához kellő fényre is szükségünk van.

EGLO Textil lámpák

Mindennapi rutinunkhoz, kedvteléseinkhez, vendégváráshoz a jól elhelyezett lámpatestek elengedhetetlenek. Ehhez hosszú tervezésre, közös munkára van szükség lakberendező és megbízó között. Hosszas beszélgetések, lámpatestek válogatása során alakul ki a végleges kép. Mindennek a kiindulás alapja, a végleges bútorozási terv. Ennek ismeretében kezdjük kijelölni a lámpatestek helyét, majd a bőséges kínálatból kiválasztani a leginkább odaillőt, sok mindent figyelembe véve.

Míg régebben a mennyezeten elhelyezett általános világítással, néhány asztali lámpával, jó esetben álló lámpával, falikarokkal kiegészítve be is fejeződött a tér megvilágítása, addig napjainkban már több mindenre oda figyelünk. Elsődleges szempont a funkciók kellő megvilágítása: a konyhapult, étkezőasztal, mosdók, dolgozóasztal direkt fényei. Fontos látnunk azt, amit csinálunk. Ugyanilyen fontos a fotelban vagy ágyban olvasás lehetőségét is végig gondolnunk. A helyiségek, illetve bútorok közti szabad, biztonságos mozgáshoz elegendőek szoktak lenni az általános világítási megoldások, de egyre inkább alkalmazunk már a padozat közelében, lépcsőfokoknál elhelyezett lámpatesteket. A közlekedőknek, lépcsőknek is kiemelt szerepet szánunk, főképp, ha egy térben található a lakótérrel, nem egy elkülönített része a háznak. Mozgásérzékelős vagy fényérzékelős kapcsolókkal működtetve.

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a hangulatot befolyásoló, indirekt fények. Itt nem a direkt megvilágítás a fő szempont, hanem épp az ellenkezője. Nem minden esetben szeretnénk látni a fényforrást, hanem csak a takarásból előkandikáló hatására van szükségünk. Legismertebb formája a LED szalag. Ezt sok esetben bútorba, lábazatba, lépcsőfokba, álmennyezetekbe, tükrök mögé és még számos helyen tudjuk elrejteni. Azonban már itt is érdemes végiggondolni, hogy valóban mennyit szeretnénk alkalmazni ezek közül, nehogy túlzásba essünk. A skála igen széles, a romantikus hangulattól, a kellemes félhomályon át, a teljes ragyogásig tart. Mindemellett ne felejtsük el, hogy kültéri világítással a belső tereket is megnövelhetjük. A gyönyörűen megvilágított terasz, erkély, udvaron lévő növényzet vagy a medence látványa mind-mind hozzájárul a lakóterünk élvezetéhez.  Amint sikerült ezeket végig gondolnunk, a kivitelezés és beköltözés után tényleg élvezhetjük a kialakult hangulatokat.

Construma 2017 cikksorozatunkban az építkezésre készülő családok megismerkedhetnek az építkezés/felújítás legfontosabb tudnivalóival, hogy az így megszerzett tudásnak köszönhetően megfontolt döntéseket tudjanak hozni.

A cikksorozattal egy időben kiemelt, piacvezető márkákat képviselő partnereinkkel és vezető lakberendezőkkel készítettünk egy kiadványt (ide kattintva igényelheti előzetesen), mely közérthető formában gyűjti össze és rendszerezi azt a hatalmas információtömeget, amire szüksége lehet az építkezés/felújítás során!

Kattintson ide és igényelje Ön is a kiadványt előzetesen, melyet a Construmán személyesen és ingyenesen átvehet Tőlünk!

2021. április 14.

Ez hiányzik ahhoz, hogy tökéletes otthonod legyen!

Mitől lesz egy otthon tökéletes? Ez talán mindenkinek mást jelent, hiszen mindannyiunk ízlése eltér. És ez így is van jól. Akadnak azonban bizonyos pontok, kitételek, amelyeknek...

2021. április 09.

Erdei idill modern stílusban – csodálatos ez a kaliforniai faház!

Néha az ember szívesen elvonulna kicsit a városból. Kimenekülne a természetbe, a fák, növények, állatok közé, sétálna a madárcsicsergésben, élvezné a friss levegőt. Így volt...

2021. március 11.

A tiszta és stílusos konyha titka egyszerűbb, mint gondolnád!

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a konyha takarítása a legtöbbször nehéz, idegőrlő folyamat, amire csak nehezen szánja rá magát az ember. A főzés, ételkészítés során...