A feng shui még mindig menő

Legalább 15-20 éve hódít Magyarországon is a feng shui. Kezdetben a kritikusai úgy gondolták, hogy csak múló hóbort lesz, de igen népszerűvé vált Európa-szerte és nagyon sokan döntenek úgy, hogy a lakásuk berendezése során figyelembe veszik az irányzat alapjait.

Letisztult és átlátható tér, sok növénnyel – már a feng shui irányába haladunk

 

Aki nem akarja otthonát eszerint átalakítani, annak is érdemes néhány tippet követni, hiszen garantáltan letisztult és megnyugtató lesz környezete. Nézzük, hogy mi az, amire mindenképpen érdemes figyelni.

Az íves vonalak egyértelműen lágyítják a teret – VS Fürdőszoba

 

A kiindulás

A több ezer éves kínai térrendezési művészetet hívjuk feng shuinak. Nem csak a kínaiak építészetét határozza meg, hanem lényegében az egész életüket áthatja a szemlélet. A kiindulás, a nulladik pont, hogy tisztítsuk meg azt a teret, ahol élni szeretnék. Erre vannak szakemberek, de füstölőzéssel és akár imádságokkal is tisztíthatunk. Ennek egyébként része az is, hogy a felesleges, törött vagy rossz tárgyaktól mindenképpen szabaduljunk meg. Ez akkor is jó, ha nem feltétlenül a feng shuit szeretnénk követni, csupán egy nagytakarítás előtt állunk. Így akaratlanul is tisztábbá és rendezettebbé válik a tér körülöttünk.

A színek is fontos szerepet játszanak a térrendezés során – VS Fürdőszoba

 

Bágua térkép

A térrendezésben nagy segítségünkre lehet az úgynevezett bágua térkép, amely megmutatja számunkra, hogy hogyan tanácsos az otthonunkat életünk területei alapján felosztani. A térkép nagyszerű iránytű az alapokhoz, egy egész telket, házat, de egyetlen szobát vagy irodát is érdemes ez alapján berendezni.

Bágua térkép, forrás: Pinterest

 

A bejárati ajtó mindig a karrier és a kapcsolatok résznél kell, hogy legyen, innen már könnyen meg tudjuk tervezni a teret. A területek mellett a színek is hangsúlyt kapnak, amelyeknek további jelentősége is van. A színek falakon, bútorokon, kiegészítőkben kárpiton egyaránt megjelenhetnek, ezek tovább erősítik a feng shui jótékony hatását.

A fény és a levegő

A feng shuiban nagyon nagy szerep jut a fénynek és a levegőnek, ezért ha van rá lehetőségünk, akkor nagy ablakokkal, megfelelő tájolással segítsük a hatás érvényesülését. Ha erre már nincs lehetőség, akkor pedig nagyon fontos, hogy kerüljük a sötét, sűrű szövésű függönyöket és ügyeljünk arra, hogy a levegő szabadon tudjon áramolni. A gyakori szellőztetés is fontos tényező. A szobanövényeknek is nagy szerep jut, ugyanis jelenlétükkel segítik a levegő tisztulását.

Tágas terek

Ha nem vagyunk a feng shui elkötelezettjei, akkor is praktikus lehet figyelembe venni az alapelveket pl. egy igazán nagy tér esetében. Ugyanis garantáltan segít abban, hogy az összhatás megnyugtató és hangulatos legyen. Segít a nagy tereknél előforduló rideg hangulat megtörésében, így a tér komorsága élénkebbé tehető. A feng shuiban a nagyon szögletes berendezéseket, a meghatározó éleket alapvetően kerülni szokták, mert kettévágja a teret. Az íves vonalak, a könnyed látványvilág jobban passzol az feng shui szerinti kialakításhoz.

A szobanövények és virágok energetizálnak és frissítik a levegőt – VS Fürdőszoba

 

Akár hiszünk a feng shui térrendezési elveiben, akár nem, ma már nagyon sokan vallják azt, hogy az így berendezett terekben az energiaáramlás erőteljesebb, az összhatás pedig letisztult, könnyed, világos és jó hangulatú. Így ha a teljes otthonunknál nem is tudjuk követni az irányvonal minden elemét, érdemes egy-egy apróságot otthonunkba csempészni, hiszen egy olyan térrendezési módszerről van szó, ami több mint 4000 éve létezik.

2020. július 02.

Inspirálódj és nyerj wellnesshétvégét! – Style & Draw közönségszavazás

Idén is megrendeztük Style & Draw enteriőrtervezési pályázatunkat az "Élvezem a házam" szemlélet jegyében. Fantasztikus alkotások születtek; tehetségesebbnél tehetségesebb...

2020. június 18.

Megelevenedik az álomotthon! – Vegyél részt az EXPO360 online kiállításon!

Az idei év nem kedvezett a rendezvényeknek, ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a legnevesebb lakberendezési és otthonteremtési cégek innovatív fejlesztéseinek és legújabb...

2020. május 29.

Mi a lakberendező feladata és milyen feladatokkal lehet megbízni?

A lakberendező lakások és családi házak, valamint irodák és kisebb szolgáltató egységek belső tereinek megtervezését és kialakítását végzi a kereskedelmi forgalomban kapható...