A fa ablak újjászületése

Új házunk tervezésekor elsődleges szempont, hogy  térkialakítással, berendezéssel, anyagokkal olyan hangulatot teremtsünk, amiben igazán otthon érezzük magunkat. A tökéletes harmóniához csempésszünk be minél többet a természetből!

A cikket szerkesztette: Internorm

Napjainkban is hódít még a minimalizmus: letisztult architektúra, hatalmas üvegfelületek, fehér-szürke színdominancia. Ehhez a stílushoz sajátos építtetői igények társulnak. Hogyan válasszunk nyílászárót, ami az elvárásoknak megfelel? Tudjuk-e mit várhatunk el komfortban, biztonságban, egyedi elképzeléseink megvalósításában?

Köztudott, hogy az egy családi házra fordítandó fűtési energia kb. 25–30%-a szó szerint ablakon kidobott pénz. A hatalmas üvegfalakkal rendelkező épületeknél ezért még fontosabb olyan ablakok, ajtók választása, hogy az épület energetikailag egyik leggyengébb láncszeméből energianyerő eszköz legyen.

Maximálisan minimalista dizájn

Az Internorm KF 405 műanyag/alumínium ablakát a minimalista stílushoz teremtették. Ráadásul az üvegszárnyas kivitelnek köszönhetően nemcsak több napfény jut be a szobába, de a fix és a nyíló szerkezetek kívülről teljesen egyformák.

A 21. század ablaka a dizájn és technológia szerelmeseinek

Akit a technika vívmánya nyűgöz le, annak a műanyag ablakok csúcsterméke, az Internorm KF 500 ablaka a megfelelő választás. Az Európában piacvezető osztrák gyártó ebbe az ablakba sűrítette 85 év gyártási tapasztalatát. A még több fényt biztosító üvegszárnytól és az ablakgyártásban kuriózumnak számító láthatatlan vasalattól a KF 500 ablak igazi dizájntermékké válik. De mi lehet a dizájnnál még fontosabb? A biztonság. Az Internorm saját fejlesztésű vasalatának köszönhetően ez a műanyag ablak szinte kiemelhetetlen – ezt több betörési próba is igazolja. A kérésre az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel pedig ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes levegő biztosítható a lakásban. És mindezt a tulajdonos akár a telefonjáról is vezérelheti.

Vigye haza a természetet!

Mindenkinek más elképzelése van a tökéletes otthonról. Egy dologban azonban egyetértünk: a nappaliban ragaszkodunk az óriási üvegfelületekhez, hogy minél szervesebben kapcsolódjon a belső tér a külső természettel. Ehhez igazán nagy-vonalú megoldás az emelő-toló ajtó. A hőszigetelt, lapos küszöbön laza mozdulattal kitolhatjuk a zsúrkocsit a teraszra, a hatalmas ajtószárny gyerekek által is könnyedén mozgatható. Aki már látott ilyet, az érti, miért rajongunk ezért az impozáns megoldásért! Valljuk meg, ez a kivitel a legdrágább verzió. Érdemes elgondolkodni, vajon tényleg mindenhova ezt kell választanunk? Jóval költséghatékonyabb megoldás, ha a fix üvegeket kombináljuk egy „akár kívül-belül síkban záródó‟ teraszajtóval.

Az Internorm teljes termékválasztéka működés közben megtekinthető és kipróbálható Európa második legnagyobb nyílászáró-bemutatótermében Budaörsön. Látogasson el a 600 m2-es Internorm központi bemutatótermébe, ahol az ablakok és ajtók szakértői személyre szabott tanácsadás keretében segítenek kiválasztani termékeink közül az igényeinek leginkább megfelelőt!

InternormKedvencünk a fa

A fa mint lakberendezési anyag reneszánszát éli. Régen találkoztunk a fa bútorok ennyire egyértelmű megjelenésével a széles vásárlóközönséget kiszolgáló áruházaktól kezdve a high-end gyártókig. Igen, a fa a maga otthonosságot és kellemes érzést sugárzó hangulatával újra meghódította a lakásokat!  A teljes összhangra törekedve a kiválasztott fa nem csak a padlónak, bútoroknak szolgál alapanyagául, de a legújabb fejlesztések eredményeként az ablakoknak is.


2016 az ablakgyártásban ismét óriási változást hozott. Megszületett az innovatív osztrák ablakgyártó, az Internorm új fa/alumínium ablakcsaládja, a HF410 sorozat. Ennek a lényege, hogy az akár passzívházakba is tökéletesen elfogadott hőtechnikával rendelkező fa ablakok légiesebb kivitelben készülnek. A keretek keskenyebbek és szögletesebb kialakításúak, míg az új gyártási technológiának köszönhetően maguk az ablakok nagyobb méretűek lehetnek. Ezzel a designnal a fa ablakok is tökéletesen illenek akár minimalista stílusú épületekbe is.


Ráadásul már nem csak a fenyő mint ablakgyártási alapanyag áll rendelkezésre, hanem a markánsabb megjelenésű tölgyből, illetve az északi design szerelmesei fehér kőrisből is rendelhetik ablakaikat. Mindezt kiváló ár – érték arányban.


De nem csak a választható fafajták köre, hanem a színek is többféle stílust tesznek lehetővé! A szürkére festett tölgy mellett a vintage hangulatú ablakkal a loftokba is megtalálja az oda illőt!


Az igazán igényes fa ablakok hossztoldás- és csomómentesek, ily módon az esztétikai igényeket messzemenően kielégítik. Ilyenkor csak egy könnyű lazúrfestékkel kezelik a fát. Mindenképpen figyeljünk a fa minőségére az ablakgyártó kiválasztásánál, ha a fa természetes erezetét szeretnénk látni ablakainkon!


Működő design a 21. században

Ha a design kerül szóba: ma már nem túlzó elvárás, hogy az ablakokon, ajtókon ne látszódjanak a vasalatok, pántok. Több gyártónál a rejtett vasalat már az alapfelszereltséghez tartozik. Ennek a stílusos megjelenésen túl műszaki jelentősége is van, mert így a vasalatokat nem teszi tönkre a fában lévő csersav. A 21. század ún. fa ablakai a tartósság és komfort jegyében már külső alumíniumborítással készülnek. Ugye Önnek sincs ideje kétévente újrafesteni az ablakait, mert lepattogzott a festék? Ráadásul a külső alumíniumborítással megnő az ablakok kombinálhatósága: gondolt már arra, hogy belül pl. a fürdőszobába jobb lenne egy műanyag ablak, míg a nappaliban ragaszkodna a fához? Mivel az alu borítás miatt az ablakok a külső homlokzaton teljesen egyformák, minden további nélkül megoldható ez az  elképzelés.

Még egy tipp: ugyan a fa, mint alapanyag önmagában is jó hőszigetelő, az ún. fa-szigetelőhab-alumínium hármasa nyújtja a hő- és hangszigetelésben a legjobb értékeket. Érdemes rákérdezni, van-e szigetelőhab az alumíniumborítás alatt!

Még több tippet szeretne? Látogasson el Európa második legnagyobb nyílászáró bemutatótermébe, a budaörsi központi Internorm bemutatóterembe! Ingyenes tanácsadással várjuk az Ön által megadott időpontban!

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...

2021. június 03.

Így lesz templomból lenyűgöző lakóház!

Mindig érdemes otthonátalakításokat nézegetni: hihetetlen látni, ahogy a tulajok és a tervezők meglátják az unalmas vagy épp lepusztult épületben a potenciált, és a lehető legtöbbet...