A fa ablak újjászületése

Új házunk tervezésekor elsődleges szempont, hogy  térkialakítással, berendezéssel, anyagokkal olyan hangulatot teremtsünk, amiben igazán otthon érezzük magunkat. A tökéletes harmóniához csempésszünk be minél többet a természetből!

A cikket szerkesztette: Internorm

Napjainkban is hódít még a minimalizmus: letisztult architektúra, hatalmas üvegfelületek, fehér-szürke színdominancia. Ehhez a stílushoz sajátos építtetői igények társulnak. Hogyan válasszunk nyílászárót, ami az elvárásoknak megfelel? Tudjuk-e mit várhatunk el komfortban, biztonságban, egyedi elképzeléseink megvalósításában?

Köztudott, hogy az egy családi házra fordítandó fűtési energia kb. 25–30%-a szó szerint ablakon kidobott pénz. A hatalmas üvegfalakkal rendelkező épületeknél ezért még fontosabb olyan ablakok, ajtók választása, hogy az épület energetikailag egyik leggyengébb láncszeméből energianyerő eszköz legyen.

Maximálisan minimalista dizájn

Az Internorm KF 405 műanyag/alumínium ablakát a minimalista stílushoz teremtették. Ráadásul az üvegszárnyas kivitelnek köszönhetően nemcsak több napfény jut be a szobába, de a fix és a nyíló szerkezetek kívülről teljesen egyformák.

A 21. század ablaka a dizájn és technológia szerelmeseinek

Akit a technika vívmánya nyűgöz le, annak a műanyag ablakok csúcsterméke, az Internorm KF 500 ablaka a megfelelő választás. Az Európában piacvezető osztrák gyártó ebbe az ablakba sűrítette 85 év gyártási tapasztalatát. A még több fényt biztosító üvegszárnytól és az ablakgyártásban kuriózumnak számító láthatatlan vasalattól a KF 500 ablak igazi dizájntermékké válik. De mi lehet a dizájnnál még fontosabb? A biztonság. Az Internorm saját fejlesztésű vasalatának köszönhetően ez a műanyag ablak szinte kiemelhetetlen – ezt több betörési próba is igazolja. A kérésre az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel pedig ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes levegő biztosítható a lakásban. És mindezt a tulajdonos akár a telefonjáról is vezérelheti.

Vigye haza a természetet!

Mindenkinek más elképzelése van a tökéletes otthonról. Egy dologban azonban egyetértünk: a nappaliban ragaszkodunk az óriási üvegfelületekhez, hogy minél szervesebben kapcsolódjon a belső tér a külső természettel. Ehhez igazán nagy-vonalú megoldás az emelő-toló ajtó. A hőszigetelt, lapos küszöbön laza mozdulattal kitolhatjuk a zsúrkocsit a teraszra, a hatalmas ajtószárny gyerekek által is könnyedén mozgatható. Aki már látott ilyet, az érti, miért rajongunk ezért az impozáns megoldásért! Valljuk meg, ez a kivitel a legdrágább verzió. Érdemes elgondolkodni, vajon tényleg mindenhova ezt kell választanunk? Jóval költséghatékonyabb megoldás, ha a fix üvegeket kombináljuk egy „akár kívül-belül síkban záródó‟ teraszajtóval.

Az Internorm teljes termékválasztéka működés közben megtekinthető és kipróbálható Európa második legnagyobb nyílászáró-bemutatótermében Budaörsön. Látogasson el a 600 m2-es Internorm központi bemutatótermébe, ahol az ablakok és ajtók szakértői személyre szabott tanácsadás keretében segítenek kiválasztani termékeink közül az igényeinek leginkább megfelelőt!

InternormKedvencünk a fa

A fa mint lakberendezési anyag reneszánszát éli. Régen találkoztunk a fa bútorok ennyire egyértelmű megjelenésével a széles vásárlóközönséget kiszolgáló áruházaktól kezdve a high-end gyártókig. Igen, a fa a maga otthonosságot és kellemes érzést sugárzó hangulatával újra meghódította a lakásokat!  A teljes összhangra törekedve a kiválasztott fa nem csak a padlónak, bútoroknak szolgál alapanyagául, de a legújabb fejlesztések eredményeként az ablakoknak is.


2016 az ablakgyártásban ismét óriási változást hozott. Megszületett az innovatív osztrák ablakgyártó, az Internorm új fa/alumínium ablakcsaládja, a HF410 sorozat. Ennek a lényege, hogy az akár passzívházakba is tökéletesen elfogadott hőtechnikával rendelkező fa ablakok légiesebb kivitelben készülnek. A keretek keskenyebbek és szögletesebb kialakításúak, míg az új gyártási technológiának köszönhetően maguk az ablakok nagyobb méretűek lehetnek. Ezzel a designnal a fa ablakok is tökéletesen illenek akár minimalista stílusú épületekbe is.


Ráadásul már nem csak a fenyő mint ablakgyártási alapanyag áll rendelkezésre, hanem a markánsabb megjelenésű tölgyből, illetve az északi design szerelmesei fehér kőrisből is rendelhetik ablakaikat. Mindezt kiváló ár – érték arányban.


De nem csak a választható fafajták köre, hanem a színek is többféle stílust tesznek lehetővé! A szürkére festett tölgy mellett a vintage hangulatú ablakkal a loftokba is megtalálja az oda illőt!


Az igazán igényes fa ablakok hossztoldás- és csomómentesek, ily módon az esztétikai igényeket messzemenően kielégítik. Ilyenkor csak egy könnyű lazúrfestékkel kezelik a fát. Mindenképpen figyeljünk a fa minőségére az ablakgyártó kiválasztásánál, ha a fa természetes erezetét szeretnénk látni ablakainkon!


Működő design a 21. században

Ha a design kerül szóba: ma már nem túlzó elvárás, hogy az ablakokon, ajtókon ne látszódjanak a vasalatok, pántok. Több gyártónál a rejtett vasalat már az alapfelszereltséghez tartozik. Ennek a stílusos megjelenésen túl műszaki jelentősége is van, mert így a vasalatokat nem teszi tönkre a fában lévő csersav. A 21. század ún. fa ablakai a tartósság és komfort jegyében már külső alumíniumborítással készülnek. Ugye Önnek sincs ideje kétévente újrafesteni az ablakait, mert lepattogzott a festék? Ráadásul a külső alumíniumborítással megnő az ablakok kombinálhatósága: gondolt már arra, hogy belül pl. a fürdőszobába jobb lenne egy műanyag ablak, míg a nappaliban ragaszkodna a fához? Mivel az alu borítás miatt az ablakok a külső homlokzaton teljesen egyformák, minden további nélkül megoldható ez az  elképzelés.

Még egy tipp: ugyan a fa, mint alapanyag önmagában is jó hőszigetelő, az ún. fa-szigetelőhab-alumínium hármasa nyújtja a hő- és hangszigetelésben a legjobb értékeket. Érdemes rákérdezni, van-e szigetelőhab az alumíniumborítás alatt!

Még több tippet szeretne? Látogasson el Európa második legnagyobb nyílászáró bemutatótermébe, a budaörsi központi Internorm bemutatóterembe! Ingyenes tanácsadással várjuk az Ön által megadott időpontban!

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...