6 érv a hidegburkolat mellett – nappaliba, étkezőbe

Otthonunk legimpozánsabb, legmeghatározóbb tere a nappali, vagy a nappali-étkező tér. Az itt megjelenő színek, anyagok – különösen a nagy felületen elhelyezett fal- és padlóburkoló megoldások – erőteljesen hatnak a lakás többi helyiségére is. Pláne akkor, ha nincsenek élesen elválasztva egymástól az egyes életterek.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Így a nappali burkolata különös figyelmet érdemel, és ez nem csupán a terhelhetőséget jelenti, hanem a tartósságot, és természetesen az esztétikai összképet is. Ám a legújabb, innovatív burkolóanyagok, hideg- és melegburkolatok terén már egyikben sem kell kompromisszumot kötnünk!

Nappalink, a vendégfogadásra is alkalmas közösségi zóna burkolás szempontjából igen szerencsés, hiszen ez az terület, melyet burkolhatunk hideg-, illetve melegburkolattal egyaránt. A parketta, laminált padló a leggyakoribb választás, ám ha igazán tartós, több évtizedes megoldásban gondolkodunk, netalán padlófűtés fölé tervezünk burkolatot a nappaliba, akkor a legjobb döntés, ha a gyönyörű, innovatív hidegburkolatok, padlólapok háza táján keresgélünk.


A hidegburkolat akkor is kifejezetten szerencsés, ha a nappalink közvetlenül az előszobából nyílik, vagy földszintes ház esetén a teraszra nyíló erkélyajtóval – hiszen akkor ide, a nappaliba érkezünk meg poros, nedves idő esetén sáros lábbal, így a gyakori felmosás, vizes takarítás elengedhetetlen – melynek még mindig a hidegburkolatok képesek a leginkább ellenállni.

Ilyen esetekben a nappali egy afféle „köztes teret” képez, ezáltal a terheltsége is magasabb, nagyobb, mint például egy sokemeletes lakás nappalijának. Így a kertes, kertkapcsolatos nappalik esetében kifejezetten javallott a hidegburkolattal történő megoldás.

Annak, aki nem kedveli a hideg kő-hatást, gyönyörű, meleg, otthonos érzetet nyújtanak a ma már teljesen valósághű fahatású padlólapok.

Archiexpo

A nappali hidegburkolásának azonban számtalan előnye lehet! Nézzünk meg most 6-ot ezek közül röviden…

1. Időtálló nappali életterek

Az időtállóság, a tényleg több évtized, abszolút kopásálló, hosszú élettartam a hidegburkolat, greslapok, illetve kerámia padlólap esetén valóban vitathatatlan! Ám attól, hogy a neve hidegburkolat, még nem kell, hogy valóban hideg-rideg hatást keltsen. Ma már nagyon elegáns kőlapok, csiszolt márvány, vagy a fa ezer és ezer arca közül válogathatunk. Így a döntés nem is lesz olyan egyszerű, mint gondolnánk!

 2. Terhelhető – még az erős, intenzív terhelésnek kitett helyiségek esetén is

Tény, hogy a nappalink lesz az a tér, ahol a legtöbb ember megfordul majd – olykor cipővel is – illetve mi magunk is a legtöbbet itt tartózkodunk. Vagyis mondhatni, hogy a nappali a legforgalmasabb életterünk, így nem véletlen, hogy ide szokták a legmagasabb kopásállóságot, a legnagyobb terhelhetőséget ajánlani a melegburkolatok esetén is. Ám ha a hidegburkolás, a padlólap mellett döntünk, akkor nem kell számolgatnunk – a járólapok esetében szinte biztos, hogy valamennyi alkalmas lesz egy családi nappali tér leburkolására, és a garancia is jóval hosszabb, mintha parkettát vagy padlószőnyeget választanánk. Ha tehát sok a gyerkőc, nagy a család, vagy kertkapcsolatos a nappali – akkor érdemes beruháznunk egy szép, mégis tartós, időtálló megoldásba, amit a minőségi járólapok képesek nyújtani.

 

3. Abszolút nem kényes: könnyen tisztítható, nem fakul, nem kopik…

Sajnos a kertkapcsolatos nappalik, vagy az erkélyre néző nappalik előnye egyben a hátránya is: a napos, tágas(abbnak tűnő) terek gyönyörűek, azonban az UV fény könnyen kárt is tehet a színekben. Persze, ma már a komolyabb melegburkolat gyárak is fokozottan ügyelnek az UV elleni védelemre, azonban a greslapok, járólapok tartósságban még mindig előttük járnak.

 

Az pedig nem vitatható, hogy míg egy laminált padló vagy vinyl burkolat is tisztítható nedves törlőruhás felmosással, addig a járólapot locsolhatjuk, vizezhetjük – vagy sikálhatjuk akár a legmagasabb hatóanyagú tisztítószerekkel is, akkor sem fog púposodni, vetemedni.

 4. Padlófűtéshez keresve sem találhatunk jobbat!

Padlófűtés az álmunk? Vagy pont azzal rendelkezünk újonnan megvásárolt otthonunkban? Akkor a járólapoknál keresve sem találhatunk jobb, célszerűbb megoldást erre a célra.

A végső burkolat kiválasztása éppen olyan lényeges a padlófűtés szempontjából, mint a beépítési technológia! Hiszen a burkolat lesz majd a hőleadó felület. De szerencsére, ma már a legtöbb burkolatgyártó alkalmassá teszi a termékeit padlófűtéshez is, ám a legjobb, évek óta töretlen népszerűségnek mégis a hidegburkolat örvend, ha padlófűtéshez keres a vásárló ideális padlóburkolatot.

A járólapok, kiváló hőelvezető képességüknek és hősugárzási képességüknek köszönhetően kiválóan vezetik el a hőt. A burkolat típusán túl lényeges lesz még annak vastagsága is. Vastagságtól függően ugyanis a hőtárolási képesség csökken, illetve növekszik. Ám nagyon lényeges, hogy a burkolást padlófűtés, illetve nagyméretű padlólapok esetében is minden esetben jó minőségű, flexibilis ragasztóanyaggal végezze el a burkoló – még akkor is, ha a modern, mai padlófűtés rendszerek jóval kevésbé dilettálnak, mint a korábbi típusok.

 5. Háziállat a lakásban? A lehető legjobb megoldás a járólap, a hidegburkolat!

Pláne akkor, ha a kiscica, kiskutya még csak nem olyan régen került hozzánk, és esetleg még nem szobatiszta. Egy laminált padlóban akár maradandó kárt is tehet, ám egy jó minőségű csempe, járólap könnyedén felmosható, fertőtleníthető anélkül, hogy bármi baja esne. Vagy gondoljunk a kaparásra… egy szép, valódi faparkettán bizony csúnya nyomokat hagyhat a kiscica karmának nyoma, ám egy ellenálló greslap, minőségi járólap tartós és ellenálló még ezzel szemben is…

 

6. Egyedi dizájn, különleges anyaghatás

Aki különféle, egyedi anyaghatásokat, színeket, esetleg különféle szebbnél szebb mintázatokat szeretne varázsolni otthona belső tereinek padlóira – annak egyértelműen az innovatív padlóburkoló lapok lesznek a legjobb barátai. Ha például egy szép szőnyegmintát szeretnénk kirakni, az is megoldható – ehhez mindenképp ajánlott azonban már jó előre megtervezni a bútorok helyét, hogy a szőnyeghatás szépen érvényesülhessen. Ha viszont nem a mintákkal, hanem a textúrákkal játszadoznánk inkább, akkor is elképesztően sokféle lehetőségünk van: nyerskő, beton, különböző naturális fa erezetminták és fa hatások – tökéletesen élethű kivitelben, vagy újabban már a textilminták, szövetminták is elérhetők a még otthonosabb, még melegebb összhatás kedvéért…

 Szerencsére, a mai gyártók már olyan innovatív technológiai fejlesztéseket hajtottak végre, hogy felületalkotási képességeik túlszárnyalnak minden eddigi látványt! A kövek, a márvány, a textil, illetve a fa elképesztően élethű utánzatait dobják évről évre piacra, a legújabb trendeknek megfelelően. Az egyik ilyen, elképesztően innovatív, magas minőséget képviselő gyártó a Porcelanosa, melynek érdemes megtekinteni kiállított termékeit a VS Fürdőszobaszalonok bemutatótermeiben. Biztos, hogy nagy lesz a szerelem!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...