5 alapvető szempont a férfias, maszkulin típusú fürdőszoba tervezéséhez

A maszkulin stílus nem csak a divatban, de a belsőépítészetben, otthonunk berendezési irányelveiben is hódít. A férfias, visszafogottan elegáns, praktikus otthonokat azonban a hölgyek is felettébb kedvelik: tervezőként agglegényeknek, egyedülálló férfiaknak, vagy büszke anyukaként fiunk első, egyetemi kislakásához szinte kötelező elemként választjuk az „úriemberes” kiegészítőket. Ilyen például a visszafogott, sötét tónusú burkolat, és mindaz, ami praktikus, egyszerű és nem hivalkodó.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Nézzük meg most 5 pontban a maszkulin típusú terek, a férfi fürdőszobák kialakításának 5 legfontosabb, íratlan szabályát!

PORCELANOSA, VENIS, PAR-KER BALTIMORE

Azt, hogy egy adott tér, jelen esetben egy fürdőszoba nőies vagy éppen férfias jegyekben bővelkedik-e, több minden meghatározhatja. Lehet férfias már maga a színhasználat is, ahogyan az öltözködés terén is tapasztalhatjuk. A férfiakhoz többnyire a hűvösebb, sötétebb tónusokat társítjuk, és mindenekelőtt az egyszerű, praktikus elrendezést.


Fotó: PORCELANOSA, RODENO, LINAR

Egy férfi fürdőszobája azonban leginkább arról ismerszik meg, hogy nincs sok csetresz, tubus szem előtt, csupán a legszükségesebb tárgyakra fókuszálunk. Vagyis, még konkrétabban fogalmazva: egy férfi-fürdőszobában csak a valóban „odaillő” dolgok kapnak helyet.

Az tiszta sor, hogy mindkét nemnek megvannak a maga kis szokásai a tisztálkodás terén – azonban a mosdó fölött jól elhelyezett, megvilágított tükör mindenki számára fontos szerepet kap – hiszen sminkeléshez, borotválkozáshoz egyaránt szükségszerű.


Fotó: PORCELANOSA, PARK LINEAR SILVER

De lépjünk is tovább, és kezdjük az az alapoknál!

Mik a legfontosabb szempontok tehát, ha egy maszkulin-típusú, kifejezetten férfias fürdőszoba teret igyekszünk kialakítani?

1. Hűvös és visszafogott látvány, minimalista forma és színhasználat

Az erősebb nem tagjai a hűvös, sötét tónusokat kedvelik – a matt szürke árnyalatok, a bazaltkő hatású csempe és padlólapok, vagy a betont utánzó burkolatok nagyon népszerűek. És nem csak azért, mert ezek mindegyike kifinomult és modern, hanem mert praktikus is: nehezebben látszik meg rajta a por, ráadásul rendkívül könnyen kombinálható további színekkel, anyagokkal.

Vagyis, a szürke, grafit árnyalatoknál, egyszerű, nemes textúráknál keresve sem találhatunk jobbat egy igazi férfi fürdőszobába, hiszen ezekkel remekül társíthatóak a hófehér szaniterek és a fekete vagy króm kiegészítők.


Fotó: PORCELANOSA, BALTIMORE GREY

Természetesen a melegebb tónusú, barnás árnyalatok klasszikusai is igen közkedveltek, otthonos, természetes hatású atmoszférájukkal mindkét nem képviselőit képesek lenyűgözni. Akár a kövek, akár a fa gyönyörű textúráiban, vagy csak egy jól eltalált melegebb tónusú burkolatcsaládban gondolkodunk.


Fotó: PORCELANOSA, TACO CHESTER CASTANO

2. Letisztult formák, szögletes vonalvezetés

Míg a kerekded, ívelt vonalvezetést a női, feminin formák közé soroljuk, addig a férfiakhoz inkább a határozott, szögletes vonalakat társítjuk. Ez igaz valamennyi berendezési tárgyra a fürdőszobában is. Szaniterek, kád vagy zuhanykabin – esetleg a kettő ötvözete egy jól eltalált kádparavánnal? Minden legyen határozott, célratörő, egyszerűen letisztult. Ezek a tárgyak azon túl, hogy egyszerűek és praktikusak – határozottságot, férfias magabiztosságot sugallnak.Fotó: PORCELANOSA, OXFORD BLACK

3. Világos, egyszerű, egyértelmű

Ez igaz a burkolásra, a csempekiosztásra, a felületek kialakítására – de éppúgy fontos a berendezést, tárolást vagy a kitekintést illetően is! A férfiak számára ugyanis alapvetően fontos a rendezettség, és a kevesebb több elve alapján könnyebben át tudják tekinteni a dolgaikat, ha a tárgyak nincsenek túlzsúfolva, illetve nem zegzugos, nem túlcicomázott sem maga a tér, sem a helyiség.

A világos és egyértelmű vonalvezetés mellett – ha olyan szerencsések vagyunk, hogy az ablakon át tágas kitekintés nyílik a szabadba a fürdőszobából is – akkor célszerű minél nyitottabb, minél légiesebb terekben gondolkodni. Ilyen lehet egy Walk-In-Zuhanyfal is, vagy egy egész falas, teljes üvegfelület, mely mögött az üde, zöld természet hív kalandra. Persze, egy ilyen zuhanyzó kialakításának alapvető feltétele egy intim, zárt udvar, ahová valóban nem lát be senki, vagy egy magas, sokadik emeleti legénylakásban lehetne hasonlót elképzelni, hogy teljes legyen a nyugalom, zavartalan az intim szféra.Kép forrása: www.worldofarchi.com

Míg a hölgyek szeretik körbevenni a benti tereket növényekkel, virágokkal – addig az urak jobban kedvelik, ha a beltéri dzsungel helyett inkább letisztult, egyszerű a helyiség, a természet kinti látványát pedig inkább a kilátáson keresztül élvezhetik.

4. Praktikum mindenek felett – csak az „odaillő” dolgok!

Már a burkolat, a csempe kiválasztása előtt érdemes gondolni a tárolásra, és gondolkodhatunk akár a süllyesztett polcok lehetőségében is. Ezek – akár a zuhanyzóban, akár a mosdó vagy a kád fölött elhelyezve – remek tárolási lehetőséget nyújtanak a legfontosabb tisztálkodószereknek, melyek így azonnal kéznél lesznek.

Egy férfi fürdőszobába egyébként sem kell sok flakon, dísztárgy és miegymás: koncentráljunk csak arra a néhány, igazán lényeges dologra, amire szükség van: tusfürdő, sampon, szappan, dezodor, szájhigiénia és a borotválkozás kellékei, illetve egy fésű vagy hajkefe. A maszkulin típusú férfinak ennél többre nincs is szüksége – a takarítószereket pedig jól elrejti a letisztult, zárt fürdőszobaszekrény.Fotó: PORCELANOSA, VENIS BALTIMORE

5. Kevesebb szekrény, de több polc és praktikus tároló – az átláthatóság alapvető

Úgy, ahogy a süllyesztett polc, néhány nyitott polc is jó szolgálatot tesz, például a mosdó fölött, a tükörnél, vagy éppen a WC mellett. Ezeken egységesen, jól áttekinthetően szem előtt van minden alapvető dolog.

Ami a fürdőszobaszekrényt illeti, itt is a kevesebb lesz a több: a tágas, mindent elnyelő kihúzható fiókokat inkább a hölgyek kedvelik, az uraknál a kevés, ám jól áttekinthető, keskenyebb, több polcos bútormegoldás a nyerő.

Érdemes olyan kreatív megoldásokat is górcső alá venni, mint egy egyedi tervezésű, jól eltalált pohártartó, esetleg könyvtartó a kád mellett, ha a tulajdonos úriember szívesen olvas, miközben a kádban piheni ki a hosszú nap fáradalmait.Fotó: PORCELANOSA, CHESTER IN LENO

A széles, jól pakolható ablakpárkányok, vagy egy ledekkel megvilágított, extra tároló odú, illetve sarok is jó tipp, mellyel bizonyosan nem fogunk mellé.

Szívesen olvasna további tippeket, vagy akár saját legénylakásához, fiának, vagy megbízójának szeretne ésszerű, praktikus és letisztult fürdőszobát, otthont kialakítani? A VS Fürdőszoba hozzáértő munkatársai megtervezik Önnek, a magas minőséget, egyszerű eleganciát hozó Porcelanosa burkolatok pedig – melyeket cikkünk képeiben közöltünk – bizonyosan felteszik az i-re a pontot. Akár feminin, akár maszkulin, akár családi stílust választana – forduljon bátran kollégáinkhoz, akik mindent az Ön pénztárcájához, és szájízére szabnak!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...