5+1 dolog, amire feltétlen ügyeljünk panelfürdőszoba felújításakor

Egy fürdőszoba-felújítás már önmagában véve sem egyszerű feladat, hiszen rengeteg problémával, megoldandó feladattal jár, ám egy aprócska panelfürdőt felújítani szinte már igazi művészet! Ám némi leleményességgel és kellően praktikus gondolkodással egy aprócska panelfürdőből is álmaink oázisa lehet.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

FOTÓ: VS FÜRDŐSZOBA, LÁTVÁNYTERV


Akármilyen fürdőszoba felújítás vagy átalakítás is legyen a tervünk – tágas, nagy vagy egy kifejezetten problémás, kicsi, szűk és leharcolt panelfürdőszoba felújítása – minden esetben első lépés az alapos tervezés.


FOTÓ: OTTHONOK ÉS MEGOLDÁSOK

Tervezés előtt, mielőtt elmennénk a fürdőszoba szalonba tanácsokat kérni, ötleteket gyűjteni, illetve 3D látványtervet készíttetni, jól tesszük, ha otthon, a magunk csendességében átgondolunk, megfogadunk, illetve elhiszünk néhány alapdolgot.

1. Kis térből is tudunk nagyot alkotni: a jó csempe választással csodákat tehetünk!

Bármilyen kicsiny térrel rendelkezzünk is, a színekkel, fényekkel csodát tehetünk! Világos, lehetőség szerint fényes csempe ilyenkor az ideális, mellyel optikailag majdhogynem a duplájára tudjuk növelni a teret, pláne, ha mindezt még megspékeljük néhány óriási tükörrel, mely a szemközti falat, a fényeket visszatükrözve még inkább tágítja, megnyitja a teret. Az egyenes vonalú kád, vagy az áttetsző, minimál zsanérral felszerelt tiszta üveges kialakítású zuhanykabin szintén gyönyörű, hisz az áttetsző felület révén szinte semmit sem vesz el a térből.

 

FOTÓ PINTEREST, PORCELANOSA CSEMPE

 

2. Legyünk kreatívak: Okos és praktikus tárolási mód, ha felfelé terjeszkedünk

A mosdó alatti tárolószekrények, fiókok, a tükör alatti, illetve mögötti polcok – ha egy komplett tükrös szekrényt teszünk fel a falra – mind remek, ám mindenki által jól ismert és alkalmazott megoldások. Azonban mi lenne, ha ezúttal még tovább mennénk az ötletelésben és kihasználnánk azokat a tereket is, melyekre eddig talán nem is gondoltunk, pedig elképesztően sok tárolnivalót, holmit, kacatot képesek elnyelni: az ajtók fölötti falsíkok, a magasban elhelyezett zárt polcos tárolók. Vagyis, ha magasra is pakolunk, és nem csak széltében, akkor tényleg mindennek lesz helye, és nem is látszik: a hatalmas, akciósan vett WC papír csomag, a kimosott, tiszta törölközők, ágyneműk, az éppen használaton kívüli szezonális ruhák, a mosó- és tisztítószerek, és még megannyi holmi…

 

PORCELANOSA

 

3. Legyen mindenből kicsi!

Mivel a panelfürdőszoba már önmagában kicsi, ezért tervezzük ehhez mérten a fürdőszoba berendezését is. Piciny kézmosó, keskeny mosógép, kisebb méretű mosdó és fürdőszobaszekrény szerencsére ma már minden nagyobb gyártó kínálatában megtalálható, sőt, még a kádat sem kell teljesen száműzni a gondolatainkból. A Ravak Avocado rendszere például tökéletes megoldást nyújt az aprócska méretű fürdőszobák tulajdonosainak.

 FOTÓ: RAVAK

 

4. Fürdés és zuhanyzás egyszerre? Ráadásul egy aprócska panelfürdőben?

Akár még ez is könnyűszerrel megoldható, nem kell döntéshelyezbe kerülnünk és választásra kényszerülnünk, ha történetesen párunk inkább a gyors zuhany, míg mi, hölgyek a lazító, kellemes, habos kádfürdő mellett tennénk le a voksunkat. Egy jó helyre felszerelt kádparaván egy csapásra megoldja a kettő közti átmenetet. Ha egy teljesen áttetsző, modern, kortárs változat mellett tesszük le a voksunkat, akkor ez nem zavar be a térbe, nem veszi el a hangsúlyt a szép csempe és a dekoratív mozaik elől, és nem fogja a látványt tekintve sem zavaróan kisebbnek, szűkebbnek mutatni azt. Sok ilyen okos megoldást rejt a mosdó, a világítás, valamint a tárolás kérdése is, melyeket szintén megtervezhetünk és kiválaszthatunk saját helyiségünk adottságainak megfelelően.

 FOTÓ: 4K WALLPAPERS DESIGN, KÉP: PORCELANOSA NOKEN

 

5. Rejtett megoldások, ötletes tartók és tárolók

Rejtsük el a sarokba a törölközőtartó rúdját, válasszunk fiókos, belső polccal ellátott mosdó fölötti tükröt, vagy oldalirányba kihúzható pipereszekrényt.


FOTÓ: OTTHONOK ÉS MEGOLDÁSOK

 Ha igazán ötletesek vagyunk, akkor még a csempézett falból is tudunk tárolót csinálni: az ügyesen megtervezett kád fölötti, vagy a zuhanyzó falába épített falmélyedésekbe nem csak virágot, dekorációt, hanem mutatósan elrendezett használati tárgyainkat, tisztálkodószereinket is ízlésesen elrejthetjük.

 

FOTÓ: THIKWEBDESIGN KÉP: PORCELANOSA BURKOLATOK

 

FOTÓ: PINTEREST, KÉP: PORCELANOSA BURKOLATOK

 

5 +1. Legyen kényelmes, ergonomikus a végeredmény!

Legtöbbünknek akkor kényelmes – például a kézmosás – ha a mosdó, vagyis maga a kézmosás helye 80-90 cm magasan helyezkedik el, persze nyilván ez csak egy átlagos adat, az átlagnál magasabb vagy alacsonyabb családtagok esetében ez nem mérvadó. Fontos az is, hogy a csaptelep és a mosdó közé kényelmesen beférjen a kezünk, de éppolyan fontos a zuhanyzásnál is, hogy legyen legalább akkora helyünk, hogy kényelmesen meg tudjunk fordulni a zuhanykabinban és a kezünk is elférjen mosakodás közben. A fürdőszoba megtervezésének egyébként is nagyon lényeges pontja az ergonómia, de szerencsére egy jó 3D látványtervben az ilyen jellegű, esetleges tervezési hibákat, malőröket már rögtön a legelején elcsíphetjük.

FOTÓ: VS FÜRDŐSZOBA, 3D LÁTVÁNYTERV

 

A VS Fürdőszoba hozzáértő munkatársaival, gyönyörű termékeivel és óriási, minőségi csempe és padlólap választékával könnyedén megoldhatja még a legkeményebb diónak tűnő aprócska panelfürdőszobák felújítását, kialakítását is!

 

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...