Ha még a falaknál tartunk:5 remek tipp penész és hideg ellen

Lakásfelújítók gyakori rémálma, hogy a rengeteg költség, munka után rövidesen visszatérnek az olyan bosszantó gondok, mint a penészes falak, a padló pedig éppen olyan kellemetlenül hideg, mint a felújítás előtt. Mit tehetünk, hogy ez ne így legyen?

FOTÓ: Schutterstock

Sajnos előfordul, hogy a lakásfelújítás csupán esztétikailag oldja meg a gondokat: a belső terek, a fürdőszoba lényegesen szebbek lesznek, ám a végeredményben való örömteli gyönyörködés nem tart sokáig: sajnos, a penész kisvártatva itt is felbukkan, a hideg padló újfent zavarni kezd… 

A jó hír, hogy ezek mindegyike orvosolható könnyedén, viszonylag kevés ráfordítással – persze, még a felújítás előtt…

A fent említett problémákra már a felújítás elején gondoljunk, előrelátóan. 

Ha még a falaknál tartunk, új burkolatokat válogatva megszépülő otthonunkba, még éppen időben vagyunk…

FOTÓ: eptar.hu

Mikor alakul ki penész, és mit tehetünk ellene? 

Ha egy helyiségben magas a páratartalom, akkor azon felületeken, melyek hidegebbek az adott helyiség levegőjénél, lecsapódik a pára, és idővel penész alakul ki. Gyakori az ablakkereteknél, fürdőszobában, pincében, de a linóleum, a padlószőnyeg alatt is könnyen megtelepedhet.

A penész megelőzéséhez kerüljük e burkolóanyagokat, és gyakran szellőztessünk, legalább 5 percen át! 

FOTÓ: mindenamilakasfelujitas.blog.hu

A már kialakult penészt speciális penészölő-szerekkel, vagy klórral, ecettel, ammóniáéval, hidrogén-peroxiddal vagy szódabikarbónával távolíthatjuk el, mindegyik szernek megvan a maga felhasználási módja és ideje – ám semmiképp se töröljük le! A törléssel ugyanis nem pusztul el a penészgomba, sőt még inkább kedvezünk a spórák kialakulásának. 

Sajnos, a már kialakult penészt csak nagy munka árán távolíthatjuk el, sőt előfordul, hogy a legjobb igyekezetünk ellenére is szakembert kell hívni. 

Jobban tesszük tehát, ha már idejekorán, a felújítás megkezdésénél előre gondolkodunk: kiválasztjuk az ideális hőszigetelési rendszert, gondoskodunk a penész – és mohásodás gátló festékek beszerzéséről. 

A Mapei SilancolorPittura Plus festék moha -és penészgátló adalékával győzhetünk a penész ellen…

FOTÓ: Mapei

Fontos továbbá, hogy megjavíttassuk, esetleg kicseréltessük a csapokat, hogy azok ne csöpögjenek, illetve a radiátorunkat se hagyjuk szivárogni. Választhatunk ma már kiváló hőszivattyús megoldásokat is, melyekkel folyamatos és állandóan megfelelő hőmérsékletről gondoskodhatunk az otthonunkban, ám ha a radiátoros hőleadás mellett döntünk, a dizájnról akkor sem kell lemondanunk…

A Nordinova elektromos kerámia hőtárolós fűtőpaneleket fekete pala megjelenéssel is kérhetjük urbánus otthonunkba

FOTÓ: Nordinova

Mire ügyeljünk a hőszigetelő rendszerek kiválasztásánál?

A korszerű hőszigetelés a leghamarabb megtérülő befektetések egyike, mind a komfortunk, mind a környezettudatos szemlélet szempontjából – így semmiképp se ezen akarjunk spórolni!

 A hőszigetelő rendszer egy több elemből álló készlet, melynek paraméterei csak az adott rendszerben szereplő anyagokra, és csak a rendszer szerinti felépítésben lesznek érvényesek. Vagyis, ha mi tetszőlegesen válogatjuk össze magunknak a rendszert, annak működése se lesz megfelelő, illetve a gyártói garanciát sem élvezhetjük.

Akadályozza-e majd a hőszigetelés a megfelelő pára áteresztést? Illetve mit tehetünk, ha a otthonunk korábbi hőszigetelése már elavulttá vált?

A gyakori szellőztetésen túl, természetesen a falaink megfelelő pára áteresztése is fontos! A többrétegű szerkezetek páraellenállása kifelé haladva kell, hogy csökkenjen, ez a legtöbb esetben polisztirol szigeteléssel biztosítható. 

Új építésű lakások, házak esetén, vagy ismeretlen összetételű falaknál legjobb megoldás a fokozottan páraáteresztő rendszer, ahol az EPS hőszigetelő lapok perforáltak. Ezzel többszörös védelmet, biztonságot érhetünk el. Az ISOVER TOPDEC hőszigetelő rendszere egyszerűen szigetelhető, esztétikus megoldást kínál. 

A Saint-Gobain családi házak és lakások hőszigetelő rendszereit, felújító rendszereit érdemes megismernünk…

FOTÓ: Saint-Gobain

Ha az otthonunk már régebbi, és a korábbi hőszigetelés nem felel meg a mai hőtechnikai elvárásoknak, akkor – természetesen betartva a mindenkori hőszigetelő előírásokat – rátehetünk egy újabb rendszert. Persze, mindenképpen feszültség-mentesítenünk kell előtte, vagyis, az eredeti üvegszövet réteget átvágjuk kb. 3×3 méteres rácsban, majd kövessük a hagyományosan javallott kivitelelési folyamatot. 

És végül, de nem utolsósorban: mi legyen a hideg padlóval?

A melegburkolat gyártók erre is kínálnak ma már speciális alátéteket, illetve ma már szinte mindenütt beszerezhető elektromos vagy vizes vékony burkolat alatti fűtési rendszert, melyet a speciálisan erre kifejlesztett Novoplan Maxi önterülő kiegyenlítő anyagba tudunk ágyazni. Ez a tipikusan felújításokhoz tervezett rendszer nagymértékben javítja hőérzetünket, jelentősen emelve a kényelmünket ezáltal, hiszen megszűnik a hideg padló okozta kellemetlen érzés.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...