Ha még a falaknál tartunk:5 remek tipp penész és hideg ellen

Lakásfelújítók gyakori rémálma, hogy a rengeteg költség, munka után rövidesen visszatérnek az olyan bosszantó gondok, mint a penészes falak, a padló pedig éppen olyan kellemetlenül hideg, mint a felújítás előtt. Mit tehetünk, hogy ez ne így legyen?

FOTÓ: Schutterstock

Sajnos előfordul, hogy a lakásfelújítás csupán esztétikailag oldja meg a gondokat: a belső terek, a fürdőszoba lényegesen szebbek lesznek, ám a végeredményben való örömteli gyönyörködés nem tart sokáig: sajnos, a penész kisvártatva itt is felbukkan, a hideg padló újfent zavarni kezd… 

A jó hír, hogy ezek mindegyike orvosolható könnyedén, viszonylag kevés ráfordítással – persze, még a felújítás előtt…

A fent említett problémákra már a felújítás elején gondoljunk, előrelátóan. 

Ha még a falaknál tartunk, új burkolatokat válogatva megszépülő otthonunkba, még éppen időben vagyunk…

FOTÓ: eptar.hu

Mikor alakul ki penész, és mit tehetünk ellene? 

Ha egy helyiségben magas a páratartalom, akkor azon felületeken, melyek hidegebbek az adott helyiség levegőjénél, lecsapódik a pára, és idővel penész alakul ki. Gyakori az ablakkereteknél, fürdőszobában, pincében, de a linóleum, a padlószőnyeg alatt is könnyen megtelepedhet.

A penész megelőzéséhez kerüljük e burkolóanyagokat, és gyakran szellőztessünk, legalább 5 percen át! 

FOTÓ: mindenamilakasfelujitas.blog.hu

A már kialakult penészt speciális penészölő-szerekkel, vagy klórral, ecettel, ammóniáéval, hidrogén-peroxiddal vagy szódabikarbónával távolíthatjuk el, mindegyik szernek megvan a maga felhasználási módja és ideje – ám semmiképp se töröljük le! A törléssel ugyanis nem pusztul el a penészgomba, sőt még inkább kedvezünk a spórák kialakulásának. 

Sajnos, a már kialakult penészt csak nagy munka árán távolíthatjuk el, sőt előfordul, hogy a legjobb igyekezetünk ellenére is szakembert kell hívni. 

Jobban tesszük tehát, ha már idejekorán, a felújítás megkezdésénél előre gondolkodunk: kiválasztjuk az ideális hőszigetelési rendszert, gondoskodunk a penész – és mohásodás gátló festékek beszerzéséről. 

A Mapei SilancolorPittura Plus festék moha -és penészgátló adalékával győzhetünk a penész ellen…

FOTÓ: Mapei

Fontos továbbá, hogy megjavíttassuk, esetleg kicseréltessük a csapokat, hogy azok ne csöpögjenek, illetve a radiátorunkat se hagyjuk szivárogni. Választhatunk ma már kiváló hőszivattyús megoldásokat is, melyekkel folyamatos és állandóan megfelelő hőmérsékletről gondoskodhatunk az otthonunkban, ám ha a radiátoros hőleadás mellett döntünk, a dizájnról akkor sem kell lemondanunk…

A Nordinova elektromos kerámia hőtárolós fűtőpaneleket fekete pala megjelenéssel is kérhetjük urbánus otthonunkba

FOTÓ: Nordinova

Mire ügyeljünk a hőszigetelő rendszerek kiválasztásánál?

A korszerű hőszigetelés a leghamarabb megtérülő befektetések egyike, mind a komfortunk, mind a környezettudatos szemlélet szempontjából – így semmiképp se ezen akarjunk spórolni!

 A hőszigetelő rendszer egy több elemből álló készlet, melynek paraméterei csak az adott rendszerben szereplő anyagokra, és csak a rendszer szerinti felépítésben lesznek érvényesek. Vagyis, ha mi tetszőlegesen válogatjuk össze magunknak a rendszert, annak működése se lesz megfelelő, illetve a gyártói garanciát sem élvezhetjük.

Akadályozza-e majd a hőszigetelés a megfelelő pára áteresztést? Illetve mit tehetünk, ha a otthonunk korábbi hőszigetelése már elavulttá vált?

A gyakori szellőztetésen túl, természetesen a falaink megfelelő pára áteresztése is fontos! A többrétegű szerkezetek páraellenállása kifelé haladva kell, hogy csökkenjen, ez a legtöbb esetben polisztirol szigeteléssel biztosítható. 

Új építésű lakások, házak esetén, vagy ismeretlen összetételű falaknál legjobb megoldás a fokozottan páraáteresztő rendszer, ahol az EPS hőszigetelő lapok perforáltak. Ezzel többszörös védelmet, biztonságot érhetünk el. Az ISOVER TOPDEC hőszigetelő rendszere egyszerűen szigetelhető, esztétikus megoldást kínál. 

A Saint-Gobain családi házak és lakások hőszigetelő rendszereit, felújító rendszereit érdemes megismernünk…

FOTÓ: Saint-Gobain

Ha az otthonunk már régebbi, és a korábbi hőszigetelés nem felel meg a mai hőtechnikai elvárásoknak, akkor – természetesen betartva a mindenkori hőszigetelő előírásokat – rátehetünk egy újabb rendszert. Persze, mindenképpen feszültség-mentesítenünk kell előtte, vagyis, az eredeti üvegszövet réteget átvágjuk kb. 3×3 méteres rácsban, majd kövessük a hagyományosan javallott kivitelelési folyamatot. 

És végül, de nem utolsósorban: mi legyen a hideg padlóval?

A melegburkolat gyártók erre is kínálnak ma már speciális alátéteket, illetve ma már szinte mindenütt beszerezhető elektromos vagy vizes vékony burkolat alatti fűtési rendszert, melyet a speciálisan erre kifejlesztett Novoplan Maxi önterülő kiegyenlítő anyagba tudunk ágyazni. Ez a tipikusan felújításokhoz tervezett rendszer nagymértékben javítja hőérzetünket, jelentősen emelve a kényelmünket ezáltal, hiszen megszűnik a hideg padló okozta kellemetlen érzés.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...