5 lakberendezési szabály, amit sose szegjünk meg

Sokan a fejüket rázzák, ha a lakberendezési szabályokról van szó. 

“Én tudom, mi kell nekem, ez az én otthonom”, mondják, és persze, igazuk van. 

Nyilvánvalóan mindenkinek olyan teret kell teremtenie, amiben ő jól érzi magát – nem az a cél, hogy olyan enteriőrt hozzunk létre, hogy kígyózó sorban álljanak a lakberendezési magazinok fotósai utcánkban, csak hogy lőhessenek néhány képet otthonunkról a címlapra.

De… A szabályok nem véletlenül vannak! Ha ismerjük őket, segítséget adnak, és sokkal könnyebben alkothatunk esztétikus lakásbelsőket – akkor is, ha nem feltétlenül tartjuk be mindegyik előírást, és szándékosan megszegünk néhányat.

Van azonban pár szabály, amit nem érdemes megszegni, mert rengeteg kellemetlenséget okozhatnak otthonunk berendezésénél – vagy egész egyszerűen nem lesz igazán esztétikus és otthonos lakásunk, ha nem figyelünk oda rájuk.

Nézzünk meg pár ilyet!

1. Mindent egy helyről?

Csábító lehet az összes bútort és kiegészítőt egy helyről beszerezni, de lehetőség szerint ne tegyük – olyan lesz a hatás, mintha az adott áruház katalógusában élnénk. Keverjünk márkákat, stílusokat, korszakokat, anyagokat – így lesz igazán változatos és személyes a hatás.

2.  “Ami nem lehet a tiéd, mindig az kell neked…”

Néha előfordul, hogy kinézünk egy bútort vagy egy kiegészítőt, és egész egyszerűen meg akarjuk szerezni – pedig nem igazán illik otthonunkba vagy nem passzol életstílusunkhoz. 

Előbbire jó példa lehet egy vintage kanapé a hipermodern minimál enteriőrbe, utóbbira pedig egy roppant drága váza vagy kényes szőnyeg, patinás faparketta – háziállatok mellett. Ilyenkor maradjunk a stílushoz illő daraboknál – na meg a háziállatbiztos padlóburkolatoknál és kiegészítőknél.

Próbáljuk meg nullára redukálni a nagyobb értékű impulzusvásárlások számát, és mindig stílusunknak, életstílusunknak megfelelően vásároljunk.

3.  A méret a lényeg

Meglepő, de rendkívül gyakori hiba, hogy sokan a helyiség adottságainak pontos mérése nélkül szerzik be a bútorokat – rossz esetben fura, elnagyolt lesz a hatás, a legrosszabb esetben pedig be sem fér az új jövevény.

Mindig mérjünk le alaposan mindent, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlen meglepetéseket – és ha lehet, valahogy próbáljuk modellezni, hogyan mutatna az adott tárgy a helyén. Az áruház hatalmas terében sokszor sokkal kisebbnek tűnnek a bútorok, mint otthonunkban.

4.  Egy lámpa nem lámpa

A megfelelően megtervezett világítás új szintre emeli az enteriőrt – a rossz világítás azonban elrontja a hatást, ahogy lemegy a nap. Gyakori, hogy sokan csak mennyezeti világítást használnak a helyiségben, ami nagyon direkt, így nem tudunk vele játszani – pedig érdemes lenne. 

A fény csodálatos dolog: mindent megváltoztat, hatással van a hangulatunkra, és segítségével kiemelhetünk vagy épp elrejthetünk dolgokat otthonunkban. Fókuszpontokat alkothatunk, meghitt atmoszférát varázsolhatunk a térbe, és persze megvilágíthatjuk a stratégiailag fontos pontokat.

5.  Svájcias alapok

Ha otthonunk alapjairól van szó, legyünk olyanok, mint Svájc – a semlegesség a kulcsszó.

Ne csináltassunk szupertrendi burkolatot, amit egy év után utálni fogunk és csak csillagászati összegek kifizetése árán tudjuk lecserélni – az alapok legyenek mindig semleges színűek és mintájúak. 

Válasszunk igazi klasszikusokat, hiszen a burkolatokat később elképesztően macerás és költséges megváltoztatni – az ilyen szintű felújítások igazi pokollá tehetik az ember életét. A trendi színeket és mintákat inkább kisebb bútorok, falfestés, tapéta vagy textíliák formájában jelenítsük meg otthonunkban.

Ha betartjuk ezt az öt szabályt, számos nehézségtől és problémától megkímélhetjük magunkat otthonunk kialakítása, berendezése során – ezek a szabályok csak nekünk segítenek, így érdemes odafigyelnünk rájuk.

A képek forrása: Unsplash

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. január 31.

Tervezd meg egyedi garázskapudat, amely tökéletesen illik otthonodhoz!

A Hörmann konfigurátorával kipróbálhatjuk, hogyan mutatna az adott modell az otthonunkban – és bátran variálhatunk és tervezhetünk kedvünkre, amíg ki nem alakul az...

2022. szeptember 07.

Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből. Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek –...

2022. június 14.

Így lesz mindig esztétikus az otthonod!

A legtöbben az otthonok egyik legmeghatározóbb anyagát öröknek és elpusztíthatatlannak vélik – pedig a beton is igényli a törődést, felújítást. Ehhez kapunk egy kis segítséget az...