2017-es ablaktrend

Az idén is folytatódik az antracit színű ablakok több éves egyeduralma. A minimalista „fehér lapostetős családi ház szürke ablakokkal” építészeti trend is tovább él, de emellett egyre inkább előtérbe kerülnek a beltérben a melegebb hatású színek és anyagok. 2017-ben a fehér szín akkor a legdivatosabb, ha fa felületeken jelenik meg.

És milyen színű lesz az ablakotok? Antracit!

Az elmúlt évek egyik legtöbbször elhangzott párbeszéde lehetett a fenti, ha ismerősök között a házépítés szóba került. A külső antracit alumíniumborítás mellett leggyakrabban a belső oldalon a fehér (többnyire műanyag) jelent meg, de sokan választották belülre a szürke dekorfóliás változatot. Ez a divat nagyban megkönnyíti a lakberendezést, hiszen a fehér és a szürke kiválóan kombinálható bármilyen más, akár élénkebb színnel is. Mutatunk néhány szép példát!

Az egykori kőszegi kőfejtő területére álmodta meg a tervező és a tulajdonos közösen ezt a nagyon letisztult, funkcionálisan tökéletes házat. Az ablakválasztást is optimalizálták: a minőségből nem engedve, az emelő-toló ajtó helyett az Internorm KF 405 erkélyajtóval oldották meg a teraszkapcsolatot.





A fekete-fehér játékára épült ez a nagyvonalú román családi ház, ahol a fehér Internorm műanyag ablakra antracit külső alumíniumborítás került.

A szürke 50 árnyalata

Az osztrák gyártó, az Internorm már az alapszínei között 5-féle szürkét – a halványszürkétől a galamszürkén át az antracitig – kínál, de ezen túl vannak fémes, csillogó hatású szürke alumíniumfelületek is. (Hosszú távú garanciát biztosító ablakgyártók színes ablakok esetében a külső dekorfóliát alumíniumborításra cserélték.)

Mielőtt elragadna minket a lendület és a sminkünkhöz legjobban illő, legfémesebben csillogó szürkét rendelnénk, érdemes végiggondolni, milyen egyéb építési anyagokkal kellene egységet alkotnia ablakainknak a homlokzaton . Ha nincs a közelben pl. ereszcsatorna, vagy egy redőny, amit ugyanezzel a megjelenéssel álmodott meg a tervezőnk, bátran válasszunk a különleges színek közül!

Fehér alumínium a megnevezése az ablakokon és árnyékolón a szürke ezen árnyalatának. A képet elnézve igazán találó!

Kívül-belül szürke

Ha teljesen beleszerettünk a szürkébe, és az ablakokon belül is ezt szeretnék viszontlátni, kérésünknek mind a műanyag, mind az alufa ablakok esetében eleget tudnak tenni a gyártók. A műanyag ablakoknál a minőségi gyártók kínálatában ma már csak a dekorfóliázott verziók szerepelnek (külső aluborítással).Az itt látható családi háznál a látszó beton hangsúlyozására választották belülre az antracit fóliát. A hatalmas üvegfelületek ellensúlyozzák a sötét színeket.

Természetesen a fát is lehet szürkére festetni. Ekkor a legfontosabb tisztázandó a későbbi elégedetlenség megelőzésére, hogy vajon a fa erezetét szeretnénk-e látni az ablakokon? Ha igen, akkor mindenképpen egy halványabb, ún. lazúrfestéket érdemes választani. Itt kell azonban megjegyeznünk, hogy ebből a gyártási technológiából következően a megjelenő szürke szín is eltéréseket mutathat: hol erősebb, hol halványabb árnyalatú lesz akár ablakon belül is a felület. Ha erősebb, tisztább színeket szeretnénk, válasszunk inkább a fedőfestékek közül! Ahogy a neve is mutatja, sokkal egyneműbb felületet kapunk!

Érdemes már a tervezési fázisban megbízható ablakkereskedőhöz vagy közvetlenül a gyártói kirendeltséghez fordulni, ahol személyre szabottan kapunk választ kérdéseinkre, sőt javaslatot tudnak tenni esetleg kedvezőbb megoldásokra.További ötletekért keresse fel képgalériánkat, ahol építészeti stílus alapján nézelődhet referenciáink között! Folytatjuk…

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...