2017-es ablaktrend

Az idén is folytatódik az antracit színű ablakok több éves egyeduralma. A minimalista „fehér lapostetős családi ház szürke ablakokkal” építészeti trend is tovább él, de emellett egyre inkább előtérbe kerülnek a beltérben a melegebb hatású színek és anyagok. 2017-ben a fehér szín akkor a legdivatosabb, ha fa felületeken jelenik meg.

A cikket szerkesztette: Internorm

Napjainkban is hódít még a minimalizmus: letisztult architektúra, hatalmas üvegfelületek, fehér-szürke színdominancia. Ehhez a stílushoz sajátos építtetői igények társulnak. Hogyan válasszunk nyílászárót, ami az elvárásoknak megfelel? Tudjuk-e mit várhatunk el komfortban, biztonságban, egyedi elképzeléseink megvalósításában?

Köztudott, hogy az egy családi házra fordítandó fűtési energia kb. 25–30%-a szó szerint ablakon kidobott pénz. A hatalmas üvegfalakkal rendelkező épületeknél ezért még fontosabb olyan ablakok, ajtók választása, hogy az épület energetikailag egyik leggyengébb láncszeméből energianyerő eszköz legyen.

Maximálisan minimalista dizájn

Az Internorm KF 405 műanyag/alumínium ablakát a minimalista stílushoz teremtették. Ráadásul az üvegszárnyas kivitelnek köszönhetően nemcsak több napfény jut be a szobába, de a fix és a nyíló szerkezetek kívülről teljesen egyformák.

A 21. század ablaka a dizájn és technológia szerelmeseinek

Akit a technika vívmánya nyűgöz le, annak a műanyag ablakok csúcsterméke, az Internorm KF 500 ablaka a megfelelő választás. Az Európában piacvezető osztrák gyártó ebbe az ablakba sűrítette 85 év gyártási tapasztalatát. A még több fényt biztosító üvegszárnytól és az ablakgyártásban kuriózumnak számító láthatatlan vasalattól a KF 500 ablak igazi dizájntermékké válik. De mi lehet a dizájnnál még fontosabb? A biztonság. Az Internorm saját fejlesztésű vasalatának köszönhetően ez a műanyag ablak szinte kiemelhetetlen – ezt több betörési próba is igazolja. A kérésre az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel pedig ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes levegő biztosítható a lakásban. És mindezt a tulajdonos akár a telefonjáról is vezérelheti.

Vigye haza a természetet!

Mindenkinek más elképzelése van a tökéletes otthonról. Egy dologban azonban egyetértünk: a nappaliban ragaszkodunk az óriási üvegfelületekhez, hogy minél szervesebben kapcsolódjon a belső tér a külső természettel. Ehhez igazán nagy-vonalú megoldás az emelő-toló ajtó. A hőszigetelt, lapos küszöbön laza mozdulattal kitolhatjuk a zsúrkocsit a teraszra, a hatalmas ajtószárny gyerekek által is könnyedén mozgatható. Aki már látott ilyet, az érti, miért rajongunk ezért az impozáns megoldásért! Valljuk meg, ez a kivitel a legdrágább verzió. Érdemes elgondolkodni, vajon tényleg mindenhova ezt kell választanunk? Jóval költséghatékonyabb megoldás, ha a fix üvegeket kombináljuk egy „akár kívül-belül síkban záródó‟ teraszajtóval.

Az Internorm teljes termékválasztéka működés közben megtekinthető és kipróbálható Európa második legnagyobb nyílászáró-bemutatótermében Budaörsön. Látogasson el a 600 m2-es Internorm központi bemutatótermébe, ahol az ablakok és ajtók szakértői személyre szabott tanácsadás keretében segítenek kiválasztani termékeink közül az igényeinek leginkább megfelelőt!

Internorm

És milyen színű lesz az ablakotok? Antracit!

Az elmúlt évek egyik legtöbbször elhangzott párbeszéde lehetett a fenti, ha ismerősök között a házépítés szóba került. A külső antracit alumíniumborítás mellett leggyakrabban a belső oldalon a fehér (többnyire műanyag) jelent meg, de sokan választották belülre a szürke dekorfóliás változatot. Ez a divat nagyban megkönnyíti a lakberendezést, hiszen a fehér és a szürke kiválóan kombinálható bármilyen más, akár élénkebb színnel is. Mutatunk néhány szép példát!

Az egykori kőszegi kőfejtő területére álmodta meg a tervező és a tulajdonos közösen ezt a nagyon letisztult, funkcionálisan tökéletes házat. Az ablakválasztást is optimalizálták: a minőségből nem engedve, az emelő-toló ajtó helyett az Internorm KF 405 erkélyajtóval oldották meg a teraszkapcsolatot.

A fekete-fehér játékára épült ez a nagyvonalú román családi ház, ahol a fehér Internorm műanyag ablakra antracit külső alumíniumborítás került.

A szürke 50 árnyalata

Az osztrák gyártó, az Internorm már az alapszínei között 5-féle szürkét – a halványszürkétől a galamszürkén át az antracitig – kínál, de ezen túl vannak fémes, csillogó hatású szürke alumíniumfelületek is. (Hosszú távú garanciát biztosító ablakgyártók színes ablakok esetében a külső dekorfóliát alumíniumborításra cserélték.)

Mielőtt elragadna minket a lendület és a sminkünkhöz legjobban illő, legfémesebben csillogó szürkét rendelnénk, érdemes végiggondolni, milyen egyéb építési anyagokkal kellene egységet alkotnia ablakainknak a homlokzaton . Ha nincs a közelben pl. ereszcsatorna, vagy egy redőny, amit ugyanezzel a megjelenéssel álmodott meg a tervezőnk, bátran válasszunk a különleges színek közül!

Fehér alumínium a megnevezése az ablakokon és árnyékolón a szürke ezen árnyalatának. A képet elnézve igazán találó!

Kívül-belül szürke

Ha teljesen beleszerettünk a szürkébe, és az ablakokon belül is ezt szeretnék viszontlátni, kérésünknek mind a műanyag, mind az alufa ablakok esetében eleget tudnak tenni a gyártók. A műanyag ablakoknál a minőségi gyártók kínálatában ma már csak a dekorfóliázott verziók szerepelnek (külső aluborítással).Az itt látható családi háznál a látszó beton hangsúlyozására választották belülre az antracit fóliát. A hatalmas üvegfelületek ellensúlyozzák a sötét színeket.

Természetesen a fát is lehet szürkére festetni. Ekkor a legfontosabb tisztázandó a későbbi elégedetlenség megelőzésére, hogy vajon a fa erezetét szeretnénk-e látni az ablakokon? Ha igen, akkor mindenképpen egy halványabb, ún. lazúrfestéket érdemes választani. Itt kell azonban megjegyeznünk, hogy ebből a gyártási technológiából következően a megjelenő szürke szín is eltéréseket mutathat: hol erősebb, hol halványabb árnyalatú lesz akár ablakon belül is a felület. Ha erősebb, tisztább színeket szeretnénk, válasszunk inkább a fedőfestékek közül! Ahogy a neve is mutatja, sokkal egyneműbb felületet kapunk!

Érdemes már a tervezési fázisban megbízható ablakkereskedőhöz vagy közvetlenül a gyártói kirendeltséghez fordulni, ahol személyre szabottan kapunk választ kérdéseinkre, sőt javaslatot tudnak tenni esetleg kedvezőbb megoldásokra.További ötletekért keresse fel képgalériánkat, ahol építészeti stílus alapján nézelődhet referenciáink között! Folytatjuk…

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...