Villanykapcsolók és otthonunk biztonsága? Közelebb állnak, mint gondolnánk!

Otthonunk felújítása/építése során sokszor csak a kiegészítő elemek teszik fel az i-re a pontot, mégis sokan hajlamosak könnyedén túllépni az olyan apró részletek felett, mint a kapcsolók és a konnektorok, vagyis a megfelelő lakásszerelvények kiválasztása. Valamilyen szinten logikus, hogy a munkálatok vége felé sokaknak elfogy a türelme, mindazonáltal a nem körültekintően kiválasztott elemek megtörhetik az összképet, ráadásul még a biztonságunkat is veszélyeztethetik.

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

InelsA választásnál többnyire ez a két szempont dominál:

Amikor kiegészítőt választunk, legyen szó funkcionális- vagy dekorelemről (vagy a szerelvények esetében mindkettőről), a kínálatot nézve elsősorban két döntő tulajdonságot vizsgálunk: a külcsínt és az árat. Ez a lakásszerelvények esetében is pontosan így szokott lenni, amikor a “kiszemeltet” gondolatban elhelyezzük az új helyén. Vigyünk haza egy kis luxust az üveg vagy gránit elemekkel, legyünk 21. századiak a fém letisztultságával, esetleg maradjunk a természetességnél, a fából készült keretekkel? Vagy válasszuk mégis inkább a sztenderd fehér műanyag kereteket és fedlapokat? Persze ez nem csak a nyomógombokra és a dugaszoló aljzatokra (konnektor) igaz, de a többi lakásszerelvényre is, mint például a különböző aljzatok, rádió, televízió, műholdas- és adat csatlakozók, fali termosztátok, fényerőszabályzók, mozgásérzékelők, redőnykapcsolók, stb…  Az egységes és esztétikus stílusú végeredmény érdekében érdemes olyan márkát választani, amelyben az összes szükséges mechanizmust megtaláljuk, hiszen így tudjuk megteremteni az összhangot otthonunkban.

A döntésnél a biztonság is fontos szempont (kellene hogy legyen)

A fent említett kritériumokon túl is több jellemzőre érdemes odafigyelnünk. Ilyen lehet a biztonság. Igen, hiszen sokszor, amint egy kicsit alaposabban belevetjük magunkat a különböző márkák tanulmányozásába, úgy érezhetjük, kompromisszumot kell kötnünk a küllem, a megfizethetőség és a biztonság között.

Akad azonban olyan termékcsalád, amelyre ez nem igaz. Ilyen a portugál EFAPEL vállalat által gyártott Logus90, szerelvénycsalád is, ahol az esztétikum találkozik a pénztárcabarát árakkal, a biztonság pedig már-már túlteljesíti az alapvetően elvárható szintet – így garantálva, hogy a megrendelő- és családja, így pedig a lakberendezőjük is nyugodtan alhassanak.

Így kell “túlbiztosítani” egy rendszert

Ki az, aki a hétköznapokon azon gondolkodik, hogy tulajdonképpen minden egyes villanykapcsoláskor egy érintésre vagyunk az áramtól? A kapcsolók fent vannak a falon, használjuk őket, teljességgel természetesen, szinte automatikusan. Ezért kardinális kérdés a tökéletes szigetelés és az elektromos tűzzel szembeni megfelelő védelem.

A Logus90 szerelvényeket gyártó portugálok ilyen szempontból olyanok, mint a már-már idegesítőnek ható, mindent túlbiztosító, aggodalmaskodó anyuka. Nem is bánjuk, hogy a védelmet több fokozatban garantálják. A vezetékeket hátulról csatlakoztatják a szerelvények mechanizmusába – így ha például a villanyszerelés iránti érdeklődés korai jeleit mutató gyerkőc netán eltávolítja a fedlapot és a gombokat, akkor sem rázhatja meg őt az áram, hiszen tökéletesen elszigeteli a felhasználókat a vezetékektől.

Emellett jó tudni, hogy a kapcsolócsalád szerelvényei speciális, 650 °C–ig hőálló önoltó műanyagból készülnek, így az elektromos tűz kialakulásának veszélye egyenlő a nullával. Ez a fajta precizitás elsőnek talán túlzásnak hangozhat, de ha családunk védelméről van szó, nem lehetünk elég óvatosak… Tényleg egy pár száz – esetleg pár ezer – forintos tétel miatt kockáztatjuk családunk és annak az ingatlannak az épségét, amelyért olyan keményen megdolgoztunk?

Nem kell kompromisszumot kötnünk!

Most az enteriőrtervezés/lakberendezés olyan elemeiről írunk, amelyek méretüket és árukat vizsgálva jóval a bútorok vagy az alapvető háztartási gépek (például egy hűtő) alatt vannak. Mégis roppant idegesítő, ha a korlátozott választék miatt nem alkothatjuk meg a saját és immáron ügyfelünk fejében is oly élénken kirajzolódó “álomotthont”, melyben a szerelvények lehetnének a “hab a tortán”.

Nyilván mindannyian kénytelenek vagyunk néha egyezséget kötni. A kapcsolóknál ez többnyire a költség és a kínálat közötti választást jelenti. A Logus90-nel azonban a piacot jellemző átlagáron szinte mindent megvalósíthatunk – persze mindenki megtalálja a pénztárcájához leginkább illő megoldást, hiszen a Logus90 prémium kategóriás szerelvény-kereteket is kínál. Noha nem biztos, hogy egy magasabb árfekvésű, luxuskivitelű gránit-keretet a mosdóba helyeznénk el, de a nappalinak például valóságos ékköve lehet.

És hogy miként mutatna a falakon a LOGUS90 szerelvénycsalád? Az ingyenes konfigurátor programmal pillanatok alatt kiderül. Beállíthatjuk a falak színét, esetleg egyedi mintázatát is feltölthetjük, és kiválaszthatjuk az összes szükséges szerelvényt. Sőt, még közelítőleges árajánlatot is kérhetünk az online felületen keresztül. Győződjön meg róla saját szemével, kattintson ide!

Ön sem akarja évente cserélni a kapcsolóit, nem igaz?

A villanyszerelők, szakemberek tudják, hogy kapcsoló és kapcsoló között hatalmas eltérések vannak a tartósságuk, hasznos élettartamuk alapján vizsgálva őket. Az átlagfelhasználók többsége ebből annyit lát, hogy néhány év alatt nehezebb felkapcsolni a villanyt, pl. a billentyűk “beragadása” miatt.

Egy nagycsaládnál például elkerülhetetlen az állandó kapcsolgatás, hiszen sokan, sokszor használják őket.  Ez éves szinten több ezer alkalmat jelent, ami sok kapcsolón nyomot hagy, vagyis elszíneződik, megkopik a felülete. Hiába a takarítás, a kosz nem tűnik el, a további használattól pedig egyre csúnyább lesz.

Eljön az a pont, amikor feladjuk, kicseréljük és reménykedünk, hogy ezúttal időtállóbb terméket vásároltunk. A Logus90-nel a hasznos használati idő is kitolható, mert egy olyan festékkel kezelik le a műanyag fedlapokat, ami nem lép reakcióba a bőr faggyújával, amely az elszíneződésért, kopásért elsődlegesen “felelősségre vonható”. A termékcsalád darabjait ezeknél a viszonteladóknál szerezheti be.

“Upgradeljünk” kedvünkre, azaz rugalmas frissítés, ha ahhoz van kedvünk

Akik már egészen kis koruk óta kiforrott stílussal rendelkeznek… Jó nekik! Mi többiek, ahogyan változunk, úgy alakul át az ízlésünk is. Elég csak a kedvenc ételeinkre, a viselt ruháinkra vagy akár a preferált lakberendezési irányzatokra gondolnunk. Egy felújítás (pláne egy teljes “ráncfelvarrás”) legtöbbször nem csak színek, tapéta, burkolat vagy ülőbútorok, stb. cseréjét jelenti. A kiegészítőkre is kiterjesztjük, például a kapcsolók és dualjak kereteire, fedlapjaira, sőt sokszor az összes kapcsolót lecseréljük, pláne, ha már viseltes darabok is akadnak köztük.

Ehhez nem feltétlenül kell egy sor szerkezeti átalakításnak társulnia, a legegyszerűbb, leggyorsabb megoldás, ha a szerelvény mechanizmusa, a bekötött vezetékek érintetlenül maradnak és egyszerűen csak egy új burkolat kerül rá – a megváltozott igényeinkhez vagy ízlésünkhöz, vagy szimplán otthonunk, irodánk, tárgyalónk, stb…  új dizájnjához illeszkedően.


Ha szeretné megnézni, hogy mutatnának a Logus90 szerelvénycsalád kapcsolói a falon, akkor itt, a konfigurátor program segítségével megnézheti!

A falakon ékeskedő apró kiegészítők a hagyományos, valamint az okosotthonokban egyaránt megjelenhetnek, a modern technológia ugyanis nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a már megszokott módon vezéreljük az egyes funkciókat akár egy intelligens épületben is. Amellett, hogy persze a korszerű okostelefonos vezérlést is választhatjuk. A Logus90 akkor is jó választás, ha néhány év múlva úgy döntünk, beszereljük az okosotthon egyes funkcióit (pl. fűtés, redőny, kapunyitás vezérlése), mert a termékek többsége az automatizálásba is bevonható. A Logus90 termékeket ezeknél a viszonteladóknál szerezheti be.

2021. december 09.

Így lehet igazán fenntartható, barátságos otthonod karácsonyra!

Mezítlábas, jókedvű futkorászás a lakásban. Izgatott ajándékbontás a karácsonyfa alatt ülve. Fenntartható, zöld otthon, ahol mindig jól érezzük magunkat: környezetbarát módon...

2020. december 14.

Trilak

Küldetésünk Elsőként reagálunk a fogyasztói igényekre felhasználóbarát termékekkel, előremutató, minőségi megoldásokkal.Jövőkép Kiváló csapatmunkával, több mint 100 éves...

2020. november 16.

Jessica Alba csodálatos kaliforniai otthona maga a mennyország!

Jessica Alba a világ egyik legsikeresebb színésznője és üzletasszonya. Számos kasszasikerben szerepelt, és környezettudatos márkája a Honest Co. a legmenőbb környezettudatos márkák...