Veszélyes, ha elektromos padlófűtést teszünk a fürdőszobába?

A vizes környezetben elhelyezett elektromos padlófűtésnek az IEC 60800 megfeleltetésen túl, fokozott érintésvédelemi előírásoknak kell megfelelniük. Mire kell figyelnünk, a Fí relén kívül, hogy elkerüljük az áramütés veszélyét, ha elektromos padlófűtést telepítettünk a fürdőszobánkba?

A cikket szerkesztette: Nordinova Energy Kft.


A Nordinova Energy Kft. innovatív elektromos fűtési technológiák és napelemrendszerek importjával és nagykereskedelmével foglalkozik. Üzletünkben elsősorban nagykereskedelmi és projekt szintű B2B értékesítés zajlik, de vállaljuk magánszemélyek esetén kivitelezéssel egybekötött projektek lebonyolítását is. Ha Ön magánszemélyként szeretne vásárolni a termékeinkből, viszonteladó partnereink is készséggel állnak rendelkezésre országszerte.

Célcsoportunk olyan kereskedelmi cégek, valamint elektronikai kivitelezők, belsőépítészek, akik szeretnének modern, megbízható termékeket kínálni megrendelőik részére. Beszállítóink kiválasztásánál legfőbb szempontok a magas színvonalú műszaki tartalom mellett a gyártók által vállalt garanciák és azok érvényesíthetősége, valamint a pénzügyi stabilitás.

Nordinova Energy Kft.

Termékválasztás

Egyértelmű, hogy legalább IP67 besorolású és földelhető fűtőkábelt kell telepítenünk. Így egy esetleges csőtörés sem okoz gondot, vagy amikor egy nagyobb pancsolás miatt áll a víz a fürdőben. Sőt ebben az esetben épített zuhanyzóba is telepíthető a rendszer.Ezen kívül, ha előre kialakított sortávolságú fűtőszőnyeg (nem infrafilm!) helyett, fűtőkábelt telepítünk, akkor a minimális hajlítási sugárra is ügyelni kell. A túl kis sortávolság, azaz a túl nagy hajlítási szög a vezetékek szigetelésének elvékonyodását, az erek deformálódását okozhatja, ami melegedés közben fokozódik. Ezért célszerű kisebb keresztmetszetű fűtőkábelt választani, de anyagminőség sem elhanyagolható ezen a ponton.

A fűtésre tervezett kábelek dupla szigeteléséből, a belső szigetelőanyagnak fluorpolimernek kell lennie.Így a kábel olvadáspontja 250°C feletti lesz, tehát magát elégetni akkor sem fogja, ha bútor, kád, stb. kerül fölé, hiszen a termosztátja lényegesen alacsonyabb hőfokon már lekapcsolja (a burkolaton alacsony hőmérséklettel fogunk fűteni, fürdőben 25-26°C-on).

Ezen kívül a melegedés, és kihűlés okozta elöregedése a PVC-vel szemben lényegesen hosszabb. A Comfort Heat fűtőkábelek gyártója szerint ez élttartamra szól, tehát nem a kábelszigetelés elavulása miatt fogjuk korszerűbbre cserélni a padlófűtésünket 50-100 év múlva.

Elhelyezés

Ha az anyagösszetétel hibátlan, akkor hogyan lehet mégis elrontani egy elektromos padlófűtést?

Például, ha a vízszerelő véletlen elvési, amikor egy dugulást csak bontással sikerül megoldania. Ilyenkor a földelő védővezetéknek köszönhetően lekapcsol az áramkör. A fűtőkábelek általában taposhatók, de egy esetleges vésés során sérülhetnek (bár szakadásuk javítókészlettel orvosolható). Ezért a lefolyó, vízelvezető részeket célszerű 20-25cm távolsággal elkerülni. Ezt azért is célszerű megtenni, mert a bűzzáróval ellátott lefolyókat kiszáríthatja a fűtőkábel, ami kellemetlen szagokhoz vezethet.Ezek a rendszerek nem csupán újépítéskor, hanem felújításkor is megoldást jelenthetnek, hiszen vékony rétegrendben is elférnek. Mivel a kábel külső keresztmetszete 4,6mm, ezért akár a kész vízzárt betonfelületre fektethető és a flexibilis ragasztóhabarcs közvetlenül felhordható rá.

Fűtésről lévén szó a hőfokszabályzás is, tehát a vezérlés elhelyezése is fontos szempont. Jellemzően 65mm átmérőjű szerelvénydobozban, kapcsoló magasságban telepíthetők a termosztátok. Ezek jellemzően csak IP21 védelemmel rendelkeznek, tehát függőlegesen csöpögő víznek áll ellent a kialakításuk, egy elszabadult zuhanyrózsa, már az elviselhető mennyiséget meghaladó vizet locsolná a készülékre, a vízgőzről nem is beszélve. Ezért a fürdőn kívülre, általában a világítás mellé célszerű elhelyezni a termosztátot is. A hőérzékelés NTC-vel történik, amit a gyártók 3m hosszú kiszerelésben a termosztát mellé csomagolnak. Ezt a fűtött felületre kell elvezetni a kábelek közé, így a 0,5°C pontosságú kapcsolás biztosítható a fürdőben úgy, hogy a termosztát a fürdőn kívül helyezkedik el. 

A Nordinova Energy Kft. weboldalán további részletek olvashatóak a fürdőszobafűtésről, ahol a tükörpárátlanításhoz is találunk termékeket.

2022. szeptember 07.

Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből. Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek –...

2022. június 14.

Így lesz mindig esztétikus az otthonod!

A legtöbben az otthonok egyik legmeghatározóbb anyagát öröknek és elpusztíthatatlannak vélik – pedig a beton is igényli a törődést, felújítást. Ehhez kapunk egy kis segítséget az...

2022. április 14.

Így spórolhatunk rengeteget az otthonunkban a hőszigeteléssel!

Az árak folyamatosan emelkednek a világban – szerencsére sok pénzt megspórolhatunk otthonunkban, ha odafigyelünk egy-két dologra. Senkinek nem újdonság, hogy minden drágul, ráadásul...