Tervezzünk bájos, természetes stílusú fürdőszobát!

Akár a környezettudatos szemlélet, akár a természethez való vonzódásunk, akár a minimál stílustól való gyökeres eltérés motivál bennünket, egy biztos: a vidéki báj, a rusztikus megoldások örök nyarat varázsolnak otthonunk tereibe, így a fürdőszoba enteriőrbe is. Mitől lesz egy fürdőszoba Country stílusú, illetve ez a stílus hogyan illeszthető be modern, kortárs tereinkbe?

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Erre adunk most 6 remek receptet…

Rusztikus, tágas, kerti asztal, árnyas diófák alatt, melyen egy kancsó friss tej, és parasztkenyér illata incselkedik… Bizony, a bájos vidéki romantika gyerekkorunk legszebb nyári emlékeit juttatja eszünkbe. Ám a nagyi vidéki nyaralójának hangulatát akár ma is elővehetjük és a legmodernebb, csúcstechnológiás anyagokkal és megoldásokkal is élethűen visszacsempészhetjük mindennapjainkba.

Fotó: PORCELANOSA

Miként tegyük ezt?

Az édes nosztalgiát mindenekelőtt a természet, a természetes anyagok használata adja meg. Első és legfontosabb tippünk tehát:

1. Használjunk természetes – vagy ahhoz a megtévesztésig hasonlító – anyagokat!

Egészen könnyű dolgunk van, ha szeretnénk úgymond behatárolni magát a vidéki, vagy más néven Country-stílust, hiszen nevéből is adódóan vidéki, kissé romantikus stílust jelent, melyet természetes egyszerűség, s az ebből fakadó báj jellemez. Ha a nagypapa szőlőjét, a régi filmekben látható présházakat vagy egy bájos, korabeli nyári konyhát idézünk fel lelki szemeinkkel, akkor máris közel járunk az elképzelhető látványhoz. Amellett pedig, hogy rusztikus, tömör elemeket is magában foglal, egy country stílusú élettér nagyon is visszahozza a természet szépségét otthonunkba. Egy ilyen stílusú enteriőr kortárs megjelenítésénél is leginkább arra érdemes törekednünk, hogy az anyagokat, tárgyakat, felületeket a lehető legtermészetesebb mivoltukban megtartva építsük be a látványba. Az eredeti állapotukban megtartott terméskövek, tömör nyers fa (utánzatú) csempeburkolatok, padlólapok, vagy a természetes nyers árnyalatú szövetek, szőttes anyagok – vagy azokat hűen megjelenítő felületek – szinte kötelező kellékei ennek a stílusnak.Fotó: PORCELANOSA

2. Organikus dizájn, organikus alakzatok, formák legyenek a fürdőben is

Mondhatni, egyszerű dolgunk van, hiszen szinte bármilyen bútort, dekorelemet könnyedén beilleszthetünk ebbe a trendbe, stílusba a szögletes formáktól eltekintve. Annál inkább illenek a stílushoz azok az organikus formák, amelyeket a természet hoz létre. Organikusnak nevezünk minden olyan alakzatot, mely természetesnek hat, íves vonalvezetéssel bír, esetleg hullámzó, vagy kerekded formákból áll.Fotó: PORCELANOSA

Azon túl, hogy bájosak, otthonosak, a teljesség, a természetesség értékét hozzák el nekünk, igen esztétikusak, és nem utolsó sorban utánozhatatlanok. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezek a formák, ezek az anyagok a legtöbb esetben jóval strapabíróbbak is modern, szögletes társaikhoz képest. Ilyenek az újra divatba jött tömörfa tároló, illetve tálaló bútorok vagy az igazán bájos, szabadon álló, peremmel rendelkező lábas kádak is, melyek valóban a régi, romantikus korokba repítenek vissza bennünket.Nosztalgikus, korhű lábas kád, Fotó: left.handsintl.co

Betehetünk mellé egy kecsesen ívelt lábbal és háttámlával rendelkező széket, melyre friss, ropogós törölközőt készíthetünk oda vendégünknek a fürdéshez, de egy rusztikus, régi vidéki házakból megszokott tömörfa létra is tökéletes kiegészítője lehet a stílusnak.

3. Szervesen összekapcsolódó külső és belső terek

Sajnos a fürdőszobában a legtöbb esetben ez nehezen megvalósítható, a nappaliban, étkezőben viszont annál inkább. Hiszen nem csak a modern, minimál stílusnak, de a vidéki, természetes enteriőröknek is kifejezetten jót tesz, amikor a kint egyszerre a bent is, azaz amikor a zöld, tiszta természet beköszön a négy fal közé.


4. Visszafogott minták, natúr színvilág

A minták lehetőleg semlegesek legyenek, legjobb a természetből kölcsönözni a textúrákat. A szép fa erezetét – mint például egy rusztikus, vidéki hajópadló – vagy egy lepattogzó festéktől ósdinak ható fa felületét ma már elképesztően jól visszaadják a hidegburkolatok felületei – a kiváló, magasan fejlett technológiával és innovációkkal dolgozó gyáraknak köszönhetően.


 

Fahatású, rusztikus fürdőszoba-enteriőr; Fotó: Porcelanosa, Hampton Brown

A fa erezete és a szépséges kövek csillogása mellett a mattra festett hatás, valamint a bájos, apró, visszafogott növényi motívumok jöhetnek még szóba egy Country stílusban megtervezett tér, konyha vagy fürdőszoba esetében.

Amikor natúr színvilágban gondolkodunk, olyasmiknek kell eszünkbe jutnia, mint a fák, kövek vagy a növények nyers, természetes tónusai, például a szép, meleg hatású fapácok, a földszínek, és a nyers színek. De kiváló lehet a homokszín, a bájos tojáshéj szín és a kellemes szürkék – melyek a kövek, kavicsok tónusait hozzák be a belső terekbe, és persze a természetben előforduló, megannyi zöld árnyalat.

Ami a legjobb ezekben, hogy egymással rendkívül jól variálhatók, harmonikus, kellemes összhatást ad majd a végeredmény.

5. Cseréljük le a műanyagot!

Matt és világos felületek – ez a legfőbb kulcsszó, és semmiképpen sem a fényes, lakkhatású műanyag, akril, vagy kerámia felületek. A jól ismert régi lambéria a falakon, és a széles, jólesően nyikorgó hajópadló adja meg ennek a stílusnak a báját, – természetesen ma már mindezeket fellelhetjük a legmodernebb, környezetbarát és fenntartható kivitelben is.

A hajópadló iránti vágyunkat az egészen élethű, fa utánzatú, magas minőségű greslapokkal, a lambériázott fal utáni vágyunkat pedig a matt felületű textilhatású csempékkel vagy 3D jellegű fali burkolókkal valósíthatjuk meg, hiszen léteznek már textileket, szőttes textúrákat tökéletesen élethűen megjelenítő burkolólapok is! Ezek persze jóval tartósabb, higiénikusabb, könnyebben tisztítható felületeket eredményeznek, a hangulat pedig mégis a régi, korabeli, vidéki – illetve vintázs atmoszférát idézi majd.Fotó: PORCELANOSA, SAFARI

Egyébként természetessé, vagy természetközelivé könnyebben átalakíthatunk egy otthont, mint gondolnánk! Egy jól eltalált növénysarok, egy szép, színes mezei csokor néhány különleges formájú ág remekül mutat szinte bármilyen közegben. A műanyag, vagy annak látszó modern tárgyak lecserélése is könnyűszerrel megoldható – a minták, anyagok, textúrák újragondolása a mai burkolóanyagokkal szinte gyerekjáték lesz.

5 + 1: Remek megoldás: átvitt funkciók, avagy a régi tárgyaink új életre kelhetnek egy igazi, Country stílusú fürdőszobában!

A vidéki stílusú otthonok, nyaralók egyik legfőbb jellegzetessége a hatalmas, tágas, jól felszerelt konyha, ahol összegyűlik a család apraja-nagyja. Így nem véletlen, hogy a konyha egyes jellegzetességei a stílusból adódóan másutt is megjelennek, akár a fürdőszoba helyiségében is.

Egy sokfiókos, korhű antik tálalót behozhatunk például egy mai mosdópult elemeként, új funkciót adva ezzel kedvenc tárgyunknak és különösen egyedivé varázsolhatjuk vele az intim birodalmunkat.

Nem is rossz ez az átvitt funkció – hiszen lássuk be, nem csupán étkészletből, evőeszközből, pohárból és a különböző csetreszekből van sok egy háztartásban, hanem a fürdőszobában elhelyezett csecsebecsékből, kenceficékből éppúgy bőven akad.Korhű, antik tálaló – mint mai mosdópult? Fotó: The Budget Decorator

További ötletes stílustippekre kíváncsi? Esetleg szeretné megvalósítani kortárs, magas minőségű termékekből, burkolóanyagokból a vidéki, természetes stílusú fürdőszobát? Akkor keresse fel bátran a VS Fürdőszoba üzleteit, ahol a neves csempegyárak, és a különböző, magas minőséget képviselő gyártók termékeivel éppúgy találkozhat, mint lelkes, készséges, szakmailag is hozzáértő csapattal!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...