Térmódosító trükkök padlóburkolattal?

Abszolút! Ahogy a falak színével, a burkolat lerakási irányával, mintázatával különböző hatásokat tudunk elérni a térben – épp így „varázsolhatunk” a padló burkolattal is. 

A cikket szerkesztette: Designflooring by IBDesign

Az Egyesült Királyságban közel 40 évvel ezelőtt létrehozott cég világszerte több mint 300 embert foglalkoztat. Fő piacai Franciaország, Németország és Hollandia, de mivel egyre nagyobb az igény termékeikre, ezért folyamatosan nyitnak a keleti országok felé is.

A padlók

Főleg lakásokba és üzletekbe gyártja padlóit a gyár, ami lenyűgöző kinézetével, és könnyű tisztíthatóságával mára sokak kedvence lett.
Mindegyik termék rendelkezik testre szabható funkcióval, így igazán különleges és egyedi helyiségek alakíthatók ki. Sokféle stílus, kivitel és forma közül választhat, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb lapot.

A Designflooring termékeivel növelheti a térérzetet különleges színekkel, hatásokkal elérve ezt.

A padló alatt fa lapok helyezkednek el, amelyek csendesek. Elérhetőek elegáns antik kerámia burkolólapok hatását keltik, amelyek soha nem repednek meg, és meleg hatást biztosítanak.

Megfizethető és sokoldalú, számos szín, méret és minta közül választhat, amelyek biztosítják, hogy megtalálja azt az egyedi padlót, amely tökéletes otthonába.

Innovatív design-jával, csillogó lapjaival nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódit hazánkban is.

Kapcsolat
Bemutatóterem
3D bemutatóterem
Designflooring by IBDesign

Ahogyan a divatban, úgy a lakberendezésben is érvényes a világos illetve sötét színek optikai hatása. Míg a sötétebb árnyalatok karcsúsítanak, szűkítenek, addig a világos tónusok teltebbnek, tágasabbnak mutatják viselőjét – vagy éppen az adott helyiséget. A csíkozással is hasonlóan egyszerű a szabály: merőleges csíkokkal a belmagasságot, vízszintes csíkozással pedig a szoba szélességét tudjuk növelni optikailag. És ez nem csak a falak esetében érvényes.

 

Térérzetünket befolyásoló tényezők

A térérzetet határoló felületek – ide tartozik a falak mellett a mennyezet és a padló is – teremtik meg azt, ami 3D-ben körülvesz bennünket a térben. A tér növelését az is segíti, ha egy típust, pl vinyl padlót választunk. Ezt strapabíró, 100%-ig vízálló tulajdonságai révén letehetjük a fürdőszobában is éppúgy, mint a lakás kiemelten nagy forgalmú, nagyobb igénybevételnek kitett területein. 

De nézzük meg, mi befolyásolja leginkább azokat az optikai hatásokat, lehetőségeket, melyet a padlóburkolatunkkal elérhetünk!

Színek és fényhatások

A tér- és tömegérzetet a szín, illetve a ráeső, visszatükröződő vagy éppen elnyelődő fény befolyásolja leginkább. A tér tőlünk távolabb eső része mindig telítetlenebbnek látszik, a távolság ugyanis csökkenti a színélénkséget és a kontrasztokat – a különféle világos felületek azonban másfajta térérzetet, másfajta perspektívát láttatnak. Gondoljunk csak a levegő perspektívára: a távolban lévő táj mindig világosabb, és enyhén kékes tónusú.

Tört színekkel távolodónak, épp ezért nyitottabbnak látjuk a teret, míg a konkrét, telt színek inkább lezárják, „közelebb hozzák” a szoba határait. A sötétek szűkítik, a világosak tágítják, de a nem mindegy a színek hőmérséklete sem: az azonos telítettségű és világosságú tónusok közül a melegebbeket érezzük közelibbnek, a hűvösebbet pedig távolibbnak. 

Épp így van mindez a padló színével is – mely már önmagában is rengeteg mindent befolyásol. Egy vörös vagy vöröses árnyalatba hajló padlóval például a horizontális vonalakat remekül kihangsúlyozhatjuk. Kékes tónusokkal a helyiség tágasabbnak látszódhat, a sárga vagy sárgás árnyalatok derűsebb, napfényesebb hatást keltenek, a fehér és annak árnyalatai pedig légiességet, tisztaságot sugároznak. 

Ám ez utóbbival érdemes vigyázni, mert a túlzottan lebegős, bizonytalan tér-érzet is lehet az eredmény, ezért fehér padlóhoz legalább egy picivel sötétebb falszínt, vagy néhány sötétebb, vafgy élénk színű bútort érdemes beterveznünk, hogy biztonságosnak érezzük a lábunk alatt a talajt. 

Tehát, az sem mindegy, hogyan kombináljuk egymással a falak, a mennyezet és a padló színeit! Ha csak egyedül egy hátsó falnak adunk némi színt, legyen az egy tapéta vagy egy szép fahatású falburkolat pl. a HARO falburkolatai közül – ezzel stabilitást, biztonságos érzetet adhatunk a helyiségnek, és szép hátteret teremthetünk így a kiemelni kívánt bútorainknak is.

Túl nagy belmagasság esetén a színes mennyezet és színes padló alacsonyabbnak érzékelteti a szobát. Ha színesek az oldalfalak, akkor szűkösebbnek érezzük a teret, ha mindezek mellé még a mennyezet is színes, akkor olybá tűnik majd, hogy a tér kifelé tágul, a hátulsó fal irányába. Ilyen esetben például a világos padlóburkolat fogja megteremteni a stabilitást. Ha viszont minden színes – kivéve a padlót – akkor is érdemes vigyáznunk, mert ezzel akaratunk ellenére is „barlanghatást” eredményezhetünk. 

Láthatjuk tehát, hogy a színeknek, árnyalatoknak milyen fontos szerepük van a falak mellett a padlón is. Ám ez még közel sem minden. Számos lehetőség bújik meg még a padlóburkolás optikai tér-trükközésében.

 

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...

2022. november 21.

A hollywoodi sztárszínésznő, Hilary Swank otthona igazi téli csodavilág – tele kutyákkal

Az Oscar-díjas Hilary Swank családi otthona sokkal barátságosabb, mint a legtöbb sztárvilla – és bővelkedik a menhelyi kutyusokban. A 48 éves Hilary Swank harminc éve kezdte a...

2022. október 19.

Most elképesztő kedvezménnyel szerezheted be álomjakuzzidat!

A SpaTrend energiatakarékos jakuzzijaival rengeteget spórolhatunk – különösen most a Black Friday Early Bird akció keretében! A rendszeres masszázsmedence-használat kiváló...