Tágas, légies, élhető terek egy kiscsalád otthonában

Fügedi Hanna enteriőrtervezőként végzett 2013-ban. Nyitott, kíváncsi személyiség mind az emberek, mind pedig a bennünket körülvevő tárgyak érdeklik. Színválasztását illetően leginkább a lágy tónusok, és mellette az életerős, friss színek jellemzik. Fényes, tágas, légies tereket szeret tervezni leginkább, s erről árulkodik az itt látható pályamunkája is, melyet egy fiatal kiscsalád közös otthonaként tervezett meg.

A fiatal házaspár óvodás korú, egyetlen kislányával költözik majd az újonnan tervezett családi házba. ez az alapsztori. A felnőttek otthonról már nem dolgoznak, nem viszik haza a munkát – helyette kedvenc, közös hobbijuknak, a főzésnek szentelik az időt. Szeretik a tágas, légies tereket, és leginkább azt az érzést, hogy egy nagyobb térben lehetnek együtt, ahol akár különböző tevékenységeknek is szentelhetik ugyan az idejüket, mégis együtt van fizikálisan a család. Ezért Hanna nagy, légies tereket álmodott meg a számukra. Ezt a földszinten,  a kis szobák helyett egy egybenyitott, tágas nappali-étkező-konyha blokkal oldott meg.

A mennyezeten vezettük végig a hőszivattyús rendszert – magyarázza Hanna - melynek köszönhetően a friss levegő mindig biztosítva van, ennek beltéri szűrő egysége pedig a garázsban kapott helyet. Innen futnak az álmennyezetben végig a flexibilis légcsatornák, az ablakok közelében elhelyezett befúvó elemekig.

A nagyvonalú térkialakítás miatt álmennyezetet csak a szükséges helyeken használt a tervező, a bejáratnál a tér közepén meghagyva az eredeti belmagasságot – és itt egy betonhatású, igen látványos, mégis egyszerű dekorfestést alkalmazott.

A lépcső tere nagyvonalú áttörést biztosít a két emelet között, a lépcsőre azonban szükség van a korlátra, melyet szabványos közökkel, acélhuzalokkal gondolt megoldani Hanna.

Amennyiben ez nem lehetséges, a felső részt üvegkorláttal is elláthatjuk, hogy a kicsit semmiképpen se veszélyeztessük - fent pedig egy kis kapuval lehet a lépcső terét lezárni.

A lépcső alatti, 40 cm-es magasságú monolit építmény elsősorban azt a célt szolgálja, hogy meghitten a kandalló köré ülhessünk, s ehhez a szélesített lépcsőfokok is egyfajta „kuckós” hatást biztosítanak. Ez adja meg a lenti rész központi terét, s e köré szerveződik szinte minden.

Ez központi enteriőrrel szemben alakította ki Hanna azt a beépített szekrényt, melyet a két tartópillér közé helyezett el, melyek eredetileg kellemetlenül lógtak be a térbe, már-már kivágva egy szeletet belőle. Ide végül egy kellemes kis ülőke kapott helyet, kényelmes párnákkal, ahol az ablakban ücsöröghetünk, az itt elrejtett, alsó fiókokban pedig elfér minden játék, fentebb pedig a szülők napi használatú tárgyai.

A ház berendezését magas minőségű anyagokkal tervezte meg Hanna, hiszen fontos, hogy otthonunk hosszú távon szolgáljon minket, s ennek fontos és lényeges pontját képezik a nyílászárók.  A minőségi Hofstadter Layer Max ajtók kerültek be javarészt a tervbe, az ajtókhoz pedig Q kilincseket tervezett meg Hanna.  A bejárati ajtó szintén Hofstadter Metris műanyag-alu ajtó. A mutatós és igényes falburkolatok mellé fontos, hogy az alapozás, illetve a szabadon hagyott falak festése is magas minőségű anyagokkal történjen. Ennek megfelelően Hanna a Trilak Hera magas minőségű matt fehér festékét alkalmazta a tervben.

A tervezést ugyan megnehezítette a dupla bejárat, az épület ugyanis a garázs felöl is nyitott. Ám mivel jogszabályok szerint nem lehet a garázsból egy élettérbe nyitni, ezért egyfajta zsilipet hoztam itt létre – meséli a tervező. Azonban ezt nem szerette volna nem elrejteni, hiszen ez is egy egyedi különlegességét adja a lakásnak, pláne, hogy körben színes sárga padlószőnyeggel van burkolva. Itt került még kialakításra egy ügyes, praktikus kis polcot a falban, valamint a kabátokat is fel tudjuk itt akasztani. Ezt a teret egy üvegajtóval választotta le Hanna a lakás irányából, így a tér kellemesen egyben lehet, és jól látni innen a kis sárga, hangulatos érkező-pontot.

Az épület valamennyi modern berendezését a Smart Home-rendszerhez kialakított vezérlőpanelen tudjuk szabályozni és beállítani, ezért ilyen vezérlőt mindkét bejárathoz és a nappaliba is elhelyeztem – meséli Hanna.

A tárolást főleg falba süllyesztett megoldású beépített szekrényekkel oldotta meg, nem csak a konyhában, hanem a többi, tároló funkciót is tartalmazó helyiségben.

Ezt az alaprajzon is jól látjuk: dupla falazatokat kerültek kialakításra, amiket hol egyik, hol másik helyiségből nyitott meg szekrénynek, így nem törte meg a falak és a tér egységét.

Mivel a hűtés-fűtés kialakult rendszeréhez már nem volt szükség a kéményre, ezért a két, már meglévő kéményt egy-egy kandalló kialakítására használta fel a tervező, egyiket a nappaliban, másikat a szülői hálóban elhelyezve.

Emellett a fal mellett a konyhaszigetre és pultra is került kőburkolat, de ez már sokkal visszafogottabb, és mivel távolabb helyezkedik el másik kőfaltól, így a kettő nem konkurál egymással. A fehér falak között pedig a kék konyhabútor rendkívül egyéni jelleget kölcsönöz a mellette lévő szobára.

A lenti háztartási helyiségben helyet kapott egy WC egy kisebb mosdóval, valamint egy beépíthető mosógép, felette beépített szekrényekkel.

Természetesen Hanna ettől függetlenül a fenti fürdőszobában is kialakított egy WC-t, csak ezt – hogy esztétikus és diszkrét legyen – egy üveg-lécfal mögé rejtette. Itt kapott helyet a fűtés is, mely Zehnder radiátorral lett megoldva.

A kandalló és a lépcső is vizuálisan felfut az emeletre, ezt a hatást az erőteljes kő textúra szépen ki is emeli, mely a Geo’96 Kft terméke, és meghatározó elem az egész lenti enteriőr hangulatának, stílusirányának szempontjából.

A fürdőszoba hangulatát a könnyed formavilágú, elegáns álló kád határozza meg, melyet fa – illetve  sötét kő burkolattal hangsúlyozott ki a tervező. Valamint itt helyezett el egy falnak döntött táblát, mely vidám színes Sicis mozaikkal van kirakva és dekorációs célt szolgál.

A gyerekszobát pedig a falának festése határozza meg: különböző pasztell színflekkeket tervezett meg rá Hanna, melynek egy kis lenyomata visszaköszön a beépített szekrényen is.

Az egész szobát játékosnak álmodott meg a fiatal tervező, a ehhez a játékossághoz tartozik az  a kis átjáró is, mely a gyerek-gardrób szobában lévő szekrénybe vezet.

A szülői háló kialakítása inkább letisztult, de itt is megjelennek színek a bútorokon – mint a kék és a lila - valamint nagyon kecses éke a szobának a fehér design kandalló. Mellette a fatárolásra kialakított résben tűzifák sorakoznak, ilyen rekeszt lentre is tervezett Hanna, a nappali felöli oldalra.

Összességében egy nagyon igényes, minőségi anyagokkal megtervezett és egyedi ötletekekkel bámulatosan kialakított, látványában is gyönyörű otthont láthatunk Hanna tervezésében, melynek szinte minden apró részlete figyelmet érdemel.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. augusztus 02.

Kedvencünk, a beton

A beton közel sem új keletű dolog: már a rómaiak is előszeretettel alkalmazták különböző építészeti és dizájn célokra is, hiszen kiváló mechanikai szilárdságú, biztonságos,...

2019. július 26.

Ablak a középpontban – nemzetközi építész pályázat

Ezúttal egy partnerünk pályázatára szeretnénk felhívni az építész szakma figyelmét, hiszen még lehet jelentkezni az Internorm nemzetközi építész pályázatára! Az „Ablak a...

2019. június 27.

Laza nyári otthon – Így csinálják Kaliforniában!

Végre beköszöntött az idei nyár. Hajnaltól estig tartó napsütés, döglesztő meleg, virágillat. A szabadság évszaka.