Skandináv életérzés: letisztult terek, egyedi inspirációkkal

Az idei Style&Home pályázatra anyagokban, textúrákban és színvilágban igen izgalmas, sokszínű otthont tervezett az egyedülálló, friss diplomás fiatal férfi számára Terleczky Ádám. Ádám sokat utazik, s a praktikusság mellett utazási élményeiből, északi tájak kultúráiból is számos inspirációt merít. Legutóbb Oslo virágzó városa, illetve Firenze klasszikus szépsége voltak rá mély benyomással, az izgalmas élményhatásokat pedig szívesen látja viszont közvetlen környezetében is.

Ám ahogyan mindig – ezúttal is a megrendelő kérései és igényei voltak alapvetőek: az elegancia, a kényelem és a praktikum harmonikus ötvözése, kiegészítve a tervező praktikus, logikus és esztétikus látásmódjával.

Az ingatlan tulajdonosa egy külföldön végzett, frissdiplomás férfi, aki hazatérését követően egy kényelmes, belvárosi életre vágyik.  A kislakást tervei szerint, a későbbiekben bérleményként kívánja majd hasznosítani, így olyan kialakítás lesz szükséges, ahol a modern, egybenyíló tereket otthonos, meleg hatások teszik teljessé.

A megrendelő skandináv területről érkezett, az egyszerűség, az összhang és a letisztult benyomások lényegesek a számára.

Fontos számára az összhang, a harmónia valamint a lakásában keletkező élményhatások. Kedveli az egybenyíló, modern tereket, és a modern vonalvezetést, azonban otthonának melegsége elengedhetetlen. Így számára a legmegfelelőbb stílus irányzat a mérsékelt északi skandináv stílus.

Az alap koncepció ennél a projektnél az, hogy az esetlen körülmények (tetőtér, csapott, viszonylag szűkös terek) ellenére egy modern, fiatalos, jól kihasználható, praktikus otthont alakítsunk ki.

A terek kicsik, a tetőtér sajátos adottságai miatt a belmagasság sok helyen nem elégséges. Kiemelt pozitívum viszont a terasz, amely sok lehetőséget tartogat.

A lakásba belépve rögtön a nappaliban találjuk magunkat, mely egybenyílik a konyhával, kilátással a teraszra, illetve átlátással a hálórész felé.

A nappali falának bútorozását egy rejtett fogas-kialakítással tervezte meg Ádám, mely alatt a cipők is jól megférnek, így pótolva némileg az előszoba hiányát.

A kis helynek köszönhetően központi szerepet kapott a konyhasziget, mely egyszerre funkcionális, esztétikus és kommunikál mind a nappalival, mind a konyhával. A bútorozást itt rendhagyó módon fotelekkel és puffal oldottuk meg – meséli. A sziget egyik oldalán egy megemelt étkező pult készült, míg a másik oldalára bortároló rekeszeket terveztem.

Az álmennyezet teremti meg a sziget és a pult összhangját. A burkolat itt laminált parketta, szőnyeggel kiegészítve.

A teraszra kilépve egy pihenősarok került kialakításra, kerti bútorokkal és északi tájépítészeti elemekkel – majd a másik oldalra egy grillteraszt tervezett meg Ádám, melyet a konyhai pulttal megegyező étkező-előkészítő felület egészít ki.

A teraszt egy utólagosan megépített modern vonalvezetésű pergola fedi le, és virágládákkal szabdalt léces korlát keretezi.

A burkolatokhoz nagyméretű kőlapokat, kerámiaburkolatot választott, amely felfut a pihenősarok oldalfalaira is.

Visszalépve a zárt, belső térbe a konyha egyszerű, tiszta képe fogad. Az előkészítő felületek és a mosogató mögötti bútorlap üvegborítást is kapott, a tartósság jegyében. A mosási lehetőség is itt lett kialakítva. A burkolat itt szintén nagyméretű kőburkolat.

A konyhabútor folytatásaként megjelenik egy takarítószer-tároló és egy léces gardróbszekrény, ezek egyedi kialakításúak. A hálószobában már látványosan jelentkezik a tetőtérből adódó belmagasság csökkenés, ezért a bútorok a legalacsonyabb falszakaszok mentén lettek betervezve, a praktikus élettérhez aktualizálva.

A hálót és a nappali-konyha közösségi terét egy központi fal választja el, így az átjárhatóság mindkét oldalról lehetséges.

A gardrób mellől induló pakoló – és ülő felületet befordítottuk a falakat követve, mely az ágyat elhagyva, visszafordulva egy munkasarokban záródik. A laminált parketta burkolatát itt felváltja egy hosszú szálú szőnyegpadló, melynek határvonala igazodik a falak kialakításához is.

A bejárat melletti lécezett burkolatú tömeg a fürdőt rejti magába, amely mind a nappali, mind a háló felől átjárható, egyedi hatást keltve így a lakásban. A fürdőben kialakításra került egy zuhanyzó és egy mosdó, valamint a WC is itt kapott helyet.

A kevés fény miatt a zuhany oldalfala egy integrált üvegfal, amely matt üvegből készül, így a belátást megakadályozza, ám a fény bejutását nem gátolja. Látványos megoldás, és a dolgozó felőli oldalon is érdekes hatást eredményez a kiszűrődő fény a fürdőből.

A zuhany padlóburkolata trópusi fenyő, mely felfut a zuhany hátfalára is, valamint elvezeti a szemet egészen a mosdóig.

Kiegészítő padló és falburkolatként nagyméretű kőlapokat tervezett be Ádám, oda ahol szükséges. A pillér takarása szintén rácsos szerkezet, melybe beleintegrálta a piperék tárolására alkalmas funkciót is.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...