Sárral szemben – autótisztítás, sármentesítés a latyakos időszakban

Attól, hogy hidegebb van, bizony a téli napsugarak is pillanatok alatt megvilágítják az autón a csíkokat, koszfoltokat. Ráadásul, ha ez még nem lenne elég, akkor a havas, latyakos időben a sárral és a rettentően piszkos hókásával, sőt olykor még a kiszórt útsóval is számolni kell minden autótulajdonosnak. Ilyenkor az autómosást is alaposan átgondoljuk, pedig a megfelelő karbantartás még ebben az időben is nagyon fontos. Nézzük, hogy mit is tehetünk autónk szépségéért.

Latyakos, hóolvadós, esős időszakban autónk szép tiszta, eredeti fénye nagyon gyorsan eltűnik. Sokszor csak azt látjuk, hogy sok szürke autó jön velünk szemben, pedig valójában csak az időjárás miatt változnak közel hasonló, szürke tónusúvá. Aki ki szeretne tűnni a tömegből, elegendő, ha alapos tisztításnak veti alá autóját.

Mire ügyeljünk téli autómosáskor?

A téli autómosásnál az alábbi dolgok figyelembevételével garantáltan nemcsak tiszta lesz a jármű, hanem extra figyelmet is kap, így megóvva az évszak esetleges viszontagságaitól. Ha magasnyomású mosó mellett döntünk, akkor az alábbi lépéseket érdemes követni:

  1. Először öblítse át az egész autót fentről lefelé haladva! Különösen figyeljen rá, hogy az autó kerekeit és a keréknél lévő dobot is alaposan mossa le, hiszen ott tapad meg a legtöbb sár és piszok az utakról.
  2. Ezt követően alaposan mossa át a járművet egy autósamponnal, ami amellett, hogy könnyedén oldja fel a szennyeződéseket, ápol és védelmet is nyújt egyben! Amennyiben van, használjon Kärcher autósampont és forgó mosókefét ehhez a feladathoz, hiszen így kisebb erőkifejtéssel is látványos eredményeket érhet el.
  3. Kiemelten fontos, hogy a felninél ne csak a tárcsákat tisztítsa meg, hanem az abroncsokat és a dobot is. A tökéletes eredmény elérése érdekében használjon felnimosó kefét és Kärcher felnitisztító gélt, ami intelligens színváltozással jelzi, hogy mikor mosható le a tisztítószer az acél- és könnyűfémfelniről.
  4. Ezután gondosan öblítse le ismét fentről lefelé haladva a járművet, megszabadítva ezzel a piszkos habtól.
  5. Ha esetleg úgy látja, hogy a nem csak a téli kosz, hanem a bogarak is ráfagytak az autó egyes részeire – például a hűtőrácsra-, akkor minden esetben használjon rovareltávolító szert, ami kíméletesen távolítja el a rovarokat vigyázva az autó fényezésére.
  6. Amikor végzett az autómosással, érdemes finoman felitatni a fölösleges nedvességet, hogy a víz még véletlenül se tudjon ráfagyni, hiszen rendkívül kellemetlen tud lenni – főleg az autón.
  7. A biztonság kedvéért a kézi autómosást követően javasolt a kulcslyukat befújni egy speciális sprayvel ami megakadályozza, hogy befagyhasson.
  8. Aki pedig extra védelemmel szeretné ellátni autóját, az a mosást követően vigyen fel egy mikroszálas kendő segítségével egy réteg waxot a járműre, így nemcsak a fényezésről gondoskodik, hanem plusz védőréteggel is ellátja a mindennapi kosznak kitett autóját.

A tisztításnál fontos szerepet kap az, hogy milyen minőségű eszközöket és tisztítószereket használ. Autók esetében sokszor a gyártók is kínálnak speciális megoldásokat és szaküzletekben is igen nagy a választék. A Kärcher magasnyomású berendezéseihez készült tisztítószer használatával még hideg vizes mosásnál is nagyszerű eredményt érhet el.

Ráadásul ilyen időszakban nem csak azért fontos a külső mosás, mert ragyogóan tiszta lesz a jármű, hanem azért is, mert a megfelelő karbantartással, ápolással, az alvázat, a futóművet és a fényezést is védeni tudjuk. A befektetett munka pedig garantáltan meghozza gyümölcsét.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...