Praktikus terek egy cseppnyi glamourral

Ódorné Fehér Zsuzsanna már gyakorló lakberendezőként dolgozik, tehát már több éves, valódi gyakorlattal jelentkezett a Style&Draw pályázatára. Zsuzsa hiszi, hogy a jó lakberendező segít megteremteni az embereknek saját, valódi otthonukat, ahol jól érzik magukat, ahol fel tudnak töltődni – hiszen ez elengedhetetlen az eredményes, boldog élethez.

Zsuzsanna egyéb munkái miatt nem tudta befejezni a terv kidolgozását, ám a tervek még a rajzokat látva is beszédesek.

Ennél a projektnél egy háromfős család otthonát tervezte meg egy új építésű családi házban. Egy óvodás korú kislányuk van, egyelőre nem tervezik több gyermek vállalását. Azonban élénk társasági életet folytatnak, gyakran hívják meg és látják vendégül a barátaikat.

Jó idő esetén, a tavaszi- nyári időszakban szeretnek a kertben sütögetni, étkezni, vagy egyszerűen csak a szabadban pihenni, beszélgetni.

A család igényei egy tágas konyha és étkező, külön nappali, valamint a privát zónák: hálószoba, gyermekszoba, és mivel fontos számukra az egészséges, aktív kikapcsolódás, ezért egy fitnesz-, élmény helyiséget is szerettek volna a házba beterveztetni. És természetesen a teraszon, illetve a kertben egy kellemes, hangulatos mai nyári konyha jellegű modern étkezési, sütögetési lehetőség.

Erre egyébként a ház és a telek különleges terepviszonyai miatt a kert kiválóan alkalmas. A kétszintes épület emeleti szintje az utcafronttal egy magasságba került, így az utcáról közvetlen bejárat nyílik az emeletre. Ez azonban szükségessé tette egy zárt előtér kialakítását is.

A földszintről viszont a kijárat a kertbe vezet. Így az épület maga zárja el az utca zaját a kerttől, s teszi azt igazán intim hangulatúvá, és alkalmassá a fentebb említett nyári partikhoz, kerti sütögetésekhez idilli hellyé.

Fent, az előtérből belépve egy tágas, világos központi térbe érkezünk, amely akár nagyobb társaság fogadására is megfelelő. Ide Zsuzsa egy olyan bárrészt tervezett, mely egy kisebb konyhaként funkcionál – mosogatóval, hűtővel, kávéfőzővel, és borhűtővel, könnyítve meg a vendégek kényelmes és elegáns fogadását, kiszolgálását.

A helyiség “L” alakját kihasználva egy külön, társalgásra alkalmas teret alakított ki itt a tervező, illetve ettől elkülönítve egy amolyan szórakoztató-zónát, ahol a média eszközeiket vehetik igénybe, egymás megzavarása nélkül.

Az emelet utolsó üres teréből alakította ki Zsuzsa a fitnesz helyiséget.A sportoláshoz szükséges, kisebb felszerelések az itt elhelyezett nagy tároló szekrényben kaphatnak helyet. A kicsi ruhái, játékai pedig a gyerekszobában kialakított tároló rendszerben helyezhetőek el.

Itt, a gyerekbirodalomban egy ötletes babakonyha is ki lett építve, illetve egy kreatívan megálmodott “játékbolt”, amely esetenként bábszínházként is üzemelhet, és a játékok tartozékai is praktikusan helyezhetőek el.

A család intim életterét a lenti részben alakította ki a tervező. Ide került a szülői háló, mellé pedig a gyermekszoba. Óvodás korban még fontos, hogy a szülő közel legyen a gyerekszobához.

A hálóban az ágy mögé rejtett, két kihúzható akasztós szekrény, és egy fiókos komód áll a család rendelkezésére a holmik tárolásához. Ezzel a megoldással a szekrény sehol sem szűkíti a teret, mégis mindennek meglesz a maga helye.

A konyha és az étkező a központi nagy, tágas térben kapott helyet. Itt a térszervezésnél fontosnak tartotta a tervező a közvetlen kertkapcsolat megtartását, hiszen a család szívesen tölti szabadidejét a kertben. Valamint bőven akadt hely egy nagy kamra létrehozására is: a lépcső alatti, kihasználatlan térből nagy, kihúzható rendszerű, praktikus, tárolóegységet lehetett kialakítani.

Kézenfekvő lehetőségként adódott, hogy a fürdő előterében helyezzük el a mosó- és a szárítógépet, így ezek nem vesznek el helyet a fürdőből, valamint a víz és szennyvízkiállás közelsége miatt megoldható az elfolyó víz elvezetése is.

A fűtés modern hőszivattyús rendszere gazdaságosan, környezetbarát módon üzemeltethető, így a lakótérben nincs szükség külön fűtőtestekre. Egyes helyiségekben – mint például a háló, a fitnesz- vagy a gyerekszoba – légkondicionáló gondoskodik a hűtésről és a fűtésről. A tágas központi terekbe pedig mennyezetbe építhető hűtő-fűtő elem került.

A rendszer vezetékeit a tervező a manapság divatos álmennyezettel takarta el, melynek mintája, mozgalmassága jól leplezi azt is, hogy itt bizonyos helyeken elég alacsony a belmagasság. A vezetékek egy része, és a belső egységek által termelt kondenzvíz az épület falán, a külső vakolat, és a járda alatt vezethető el, ahol keskeny kavicssávval kis folyóka viheti a kerti tóba a feleslegessé vált vizet.

A ház berendezése az elegáns Glamour stílust képviseli. E stílusirányzattal jól alkalmazható együtt a minimál stílus egyszerű, letisztult formavilága. A ház meghatározó színeinek Zsuzsa a fehéret, a gyöngyházat, és a szürke különböző tónusait választotta – néhol kiegészítve és felfrissítve azt élénkebb, kékes árnyalatokkal. Egyedül a gyermekszoba lett színesebb. A Glamour stílust remekül hangsúlyozhatjuk a különböző, izgalmas felületekkel, fényekkel, textilekkel és lakáskiegészítőkkel – ahogyan Zsuzsa is tette.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...