Praktikum és elegancia párosa – a kortárs eklektika mentén

Terleczky Ádám fiatal építészként illetve hallgatóként is részt vett a Style&Draw pályázatán, ez tehát egy másik, szintén nagyon eredeti megoldásokban bővelkedő munka, amit Tőle láthatunk. Ádámról tudjuk, hogy szeret utazni, nagyon fogékony az útjai során látott különleges, igényes, elegáns megoldásokra – ám a praktikum is épp olyan lényeges számára. Gyakorta betér elhagyatott városrészekbe, inspiráló üzletekbe ahol a szép vagy érdekes részleteket ösztönösen figyeli – legyen az egy szép kilincs vagy egy különleges épületelem…

Ádámra különösen nagy hatással volt Oslo virágzó városa, vagy Firenze és San Marino klasszikus szépsége.

Ez esetben pályázati terveinek inspirációját is úti élményeiből merítette: az általa elképzelt megbízó, a felújítandó ingatlan tulajdonosa egy fiatal tervező hölgy, aki kényelmes, belvárosi életre vágyik. Mivel jelenleg egyedül él, egy kisebb lakás is megfelel számára, hiszen egyedül nyomasztó is lenne egy nagy, tágas lakásban tengetni mindennapjait – ráadásul, mivel a későbbiekben majd bérleményként kívánja majd hasznosítani, így mindenképpen ideálisabb egy kisebb, de élhető otthon kialakítása.

A tervezés során a kényelem és a praktikus megoldások mellett fontos szempont volt az elegancia, az elegáns terek, enteriőr megteremtése.

A megrendelő nem szeretne leragadni egy kiválasztott stílusnál, azonban fontos számára az összhang és a lakásában keletkező élményhatások, szereti az egybenyíló tereket. Kedveli a modern vonalvezetést, de nem riad vissza a klasszikus elemek alkalmazásától sem, így a számára választott stílus irányzat a kortárs eklektika.

A lakásbelső tervezésénél az eredeti állapothoz képest jelentős változások történtek – Ádám terveinek megfelelően. Korábban az előszobát egy kamra szakasz választotta le a konyha-étkező-nappali tértől. A tervek szerint ez a kamra teljes egészében bontásra kerül, valamint a konyha funkció is áthelyezésre kerül a szemben lévő falszakaszra, melynek másik oldalán a fürdőszoba van, tehát a vizes helyiségek egy helyre lesznek ily módon csoportosítva.

A nappaliból nyíló, két külön hálószobát Ádám, – mint a lakás újratervezője – nem tartotta praktikusnak, így ezek falazatait teljes egészében bontásra ítélte.

A keletkezett térben gipszkarton és egyedi térelválasztó bútor segítségével osztjuk a teret, amely optikailag leválasztja a helyiségeket – azonban a körbejárhatóság és az átláthatóság miatt mégis tágas marad.

A szobák helyén – a tágasabb téren belül – egy dolgozó rész kapott helyet, amely a megrendelő igényei szerint az otthoni munkavégzést és a pihenést egyaránt szolgálja.

Az otthoni iroda – vagy dolgozórész – szintén nagyon igényes burkolatokat, természetes fát és köveket kapott a HARO és a 96’ Geo Kőtár jóvoltából.

Az eredeti konyha helyén kapott helyet az étkező funkció. Az előszobában egy beépített tároló került megtervezésre, amely magába foglalja a kabátok és a cipők tárolási lehetőségét, valamint az elektronikai dolgok rejtett biztonságos megoldását is – a villanyóra is itt lesz majd elhelyezve.

A kialakult folyosó végén nyílik a hálószoba – egy kis helyet foglaló, praktikus tolóajtóval elválasztva –  valamint itt kap majd helyet a WC.

A WC-vel szemben, a fürdőszobai falazatból bontásra került egy akkora rész, mely lehetővé teszi, hogy beillesszünk egy mosó-szárító funkciót és egy takarítószer tárat is.

A hálószoba tolóajtó mögött a gardróbba érkezünk, amely egy térelválasztó bútor segítségével elkülönül a háló-fürdő funkciótól.

A háló funkció egy emelvénnyel is el lett választva, mely elegánsan elvezet minket az ágyhoz, illetve a térből közvetlenül nyíló fürdőszobához.

A fürdőszoba anyaghasználatát úgy választotta meg Ádám, hogy a kiszemelt padlóburkolatból kerül elkészítésre a bútorok nagy része – és a falra, valamint a hálószobai mennyezetre – mint természetes, stílusos dekoráció – is felhelyezésre kerül majd. Ennek kivitelezéséhez persze, érdemes egy szaktanácsadást kérni a forgalmazótól – javasolja a tervező.

A lakás fűtése túlnyomó részt a BUDATECH rendszerrel kerül megvalósításra, valamint kiegészítő design radiátoros fűtést kapnak a WC és fürdőszoba helyiségei. Annak érdekében, hogy a BUDATECH rendszer elemeit elhelyezhessük, – a lakás teljes területén álmennyezetet alakítottunk ki, két szintben, a világítási tervről egyértelműen kivehető, méretezett információk alapján. A hőszivattyús kültéri egységet a teraszon helyeztem el olyan megoldással, hogy egy farácsos szerkezetű padot terveztem meg ide, majd ez alá helyeztem el elrejtve ezt a bizonyos kültéri egységet – magyarázza Ádám.

A rácsozat így könnyen nyitható, így az egységhez szükség esetén kényelmesen hozzáférhetünk.

A fürdőszoba ablakát kivéve, valamennyi nyílászáró elé, az álmennyezetben kerültek behelyezésre a befúvó elemek, ahonnan a flexibilis légcsatornák segítségével eljuthatunk a beltéri egységekig. A helyiségek szélén mindenütt alacsonyabb a belmagasság, hogy a szerkezet mögött futhassanak a gépészeti kiegészítő szerelvények.

A beltéri egységek elhelyezhetőek a fürdőszoba-közlekedő-WC helyiségek fölé, a hálószobára vonatkozóan, illetve a dolgozót illetően pedig a konyha-étkező-dolgozó fölé a publikus terekben.

A hőszivattyús összekötő vezetékpár is elhelyezhető az alacsonyabb álmennyezetek mögött, csakúgy mint a szellőztető berendezés – javasolja a tervező, aki hozzáteszi még, hogy a nyílászárók lecserélése hozzájárul a jobb hőtechnikai adatok eléréséhez, így ezek korszerűsítése nélkülözhetetlenek egy felújításnál.

Ádám ebben az esetben a nyílászárókat a HOFSTADTER cég kiváló kínálatából válogatta össze.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...