Portörlés targoncáról, avagy a „latyak álló” beltéri meleg burkolat

Jó az nekünk,hogy a jobb meleg padlóburkolatok ma már elbírnak egy 3 tonnás targoncát is?

A targoncáról később, de létezik latyak álló meleg padlóburkolat? Ha ez vízállóságot jelent, akkor igen, több féle is. A kérdés, hogy mennyire vízálló és egyéb tulajdonságai hogyan szolgálják kényünket-kedvünket.

A burkolatok világában megszoktuk, hogy mindenki tud érvelni hideg és meleg burkolat mellet ezért, vagy azért. Valakinek a természetesség fontos, valakinek a teherbírás, valakinek a lépéskomfort, más valakinek a tisztíthatóság , vagy a bontás/telepítés egyszerűsége. Mi dönt egyik, vagy másik mellett?

Nappaliba, vagy logisztikai központba lesz?

Ha lakótérre gondolunk, akkor először is jussunk be a lakásba! Az előszoba különösen télen kap rengeteg szennyeződést sárral, hóval, sóval, utcai csúszásgátló aprókaviccsal a cipőtalp recéiben. A nappali egyes helyeken állandó csatatér, vagy átjáró a saras kerttől a konyháig. Ha már a helyiségeknél tartunk, általában a konyhát sem kíméljük a szennyeződésektől és a fürdőszoba is bármikor úszhat a vízben.

Ha ipari létesítményeket vizsgálunk, a teherbírás és tartósság elsődleges lehet, emellett speciális követelménynek is meg kell felelni.

Fotó: Dreamfloor

Koszelemzés

Menjünk most vissza az előszobába! A cipőkről a hideg napokban leolvad a latyak, ami néha agresszív vegyi szennyeződéssel támad (utcai só), de ezt a melegburkolatok felületének többsége nem viselik jól. Ha a téli napokban a latyak a padlóra olvad, az már „pacsa”, erről lesz még szó.

A sárban lévő apró szemcsék, vagy a cipő talprecéibe ragadt nagyobbak egyetlen mozdulattal maradandó karcot húznak a 31-es keménységű meleg burkolatokba, vagy jobb esetben az évekig „dolgozó” apróbb szennyeződések kitartóan koptatják a felületet.

Ha ezeket az érveket összeadom, biztosan előbb jut eszembe burkolatként a hidegburkolat és a versengést túl kevés információ alapján eldöntve indulhatnék padlólapot nézni. Egyenlőre azonban ne időzzünk sokat a hidegburkolatnál!

Hideg, meleg

Kinek ne esne meg a szíve családtagjainak a „jajj, de hideg a kő” panaszaira, elsősorban családi házakban. Ki szeretné, ha a panaszból megfázás, betegség lenne? Akkor viszont padlófűtés az ideális, vagy melegburkolat, de itt se álljunk meg a vizsgálatban, mert a padlófűtést nem mindenki bírja és szereti.

Fotó: Dreamfloor

Tócsa és pacsa

Ha csak a kő viselné jól a vizet, nem árulnának meleg padlóburkolatokat. A meleg padlóburkolatoknál viszont nem mindegy, hogy nagy tócsa, kis pacsa, vagy csak felmosóvíz és ezeknek mennyi ideig kell ellenállni. A kő és a PVC 100%-ban ellenáll a víznek, a parketta kiheveri, a legtöbb laminált lap hordozó rétege viszont megduzzad az elázástól, vagy a tartós nedvességétől és az így ledobott laminált fólia máris lakásfelújításért kiált Kezd szűkülni a kör, de még itt se álljunk meg!

Évekig bámulom

Burkolatot nehezen váltunk és akár 15-20 évre is tervezünk otthoni felhasználás esetén. Az esztétikum tehát nagyon fontos. Ha már itt tartunk, a hideg és meleg burkolatok textúrája ízlés kérdése, ezért ez döntetlen. Fontos, hogy a meleg padlóburkolatok fa utánzása nagyságrendekkel jobban sikerül, mint bármelyik hidegburkolaté. Melegburkolatoknál az összetéveszthetőségig el lehet menni.

Az éveken át tartó felhasználás járhat töréssel, egyéb károsodással. Érdemes belegondolni a javítás lehetőségébe, ami megnehezíti az évődésünket, hacsak nem tudjuk azt a tényt, hogy a hidegburkolatokkal ellentétben a melegburkolatok színkalibrációja nem csak egy gyártási mennyiségig azonos, hanema kollekció teljes forgalmazási ideje alatt. A Labradorunk által felszedett laminált padlólapok ellen sajnos még itt is csak a tartalék csomag előre bevásárlása a megoldás.

Kit érdekel a burkoló?

A burkoló szakemberrel a munka kiadásakor és fizetéskor találkozunk. Utóbbinál nem mindegy, mennyi időt számol el munkájáért. Amivel gyorsan lehet haladni, az nyilván olcsóbb lesz. A hidegburkolatnál megszokott aljzatkiegyenlítés, ragasztás, fugázás idejét jelentősen lecsökkentik a melegburkolatok.

Targonca a nappaliban

A belga Parcolys gyár az Aquastep termékében olyan laminált lapot fejlesztett ki, amivel akár még azon is elgondolkodhatnék, hogy a felső polcokon egy 2 tonnás targoncáról töröljem a port. Foglaljuk össze, mit tudnak ezek az egyedülálló laminált lapok:

  • Kivételesen nagy, tonnákban mérhető teherbírás (Egy targonca 2-3 tonna)
  • 100%-ban vízálló, a műgyanta hordozó réteg miatt. Fürdőszobában és egyéb vizes helyiségekben is megállja a helyét, sőt ajánlott a barátságos hangulata miatt.
  • Esztétikus megjelenést biztosító széles szín- és minta választék, akár fózolt illesztéssel is
  • A karc- és kopásállóságra a gyár magánfelhasználás esetén 20 év garanciát vállal. A gyár által adott garanciát az importőr teljes mértékben biztosítja (jöhet a targonca, sőt volt is már ipari telepítés)
  • A felület élethűen utánozza a fát (megtévesztő textúra és rusztikus felület)
  • Vegyszerekkel tisztítható (a targonca nyoma is eltávolítható)
  • Meleg burkolatokra jellemző zaj és lépéskomfort
  • 100%-ban újra hasznosítható, környezetbarát anyagokból készül

Érdemes keresni az AquaStep, ParcoStone, ParcoLux meleg padlóburkolat családjait, ha a latyakmentesítéshez egy jól tisztántartható, strapabíró, esztétikus, tartós, komfortos padlóburkolatra van szükség az előszobában, a nappaliban, a konyhában, a fürdőszobában, a garázsban, vagy egy üzemcsarnok targoncákat is elviselő járófelületeként.

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...