Portörlés targoncáról, avagy a „latyak álló” beltéri meleg burkolat

Jó az nekünk,hogy a jobb meleg padlóburkolatok ma már elbírnak egy 3 tonnás targoncát is?

A targoncáról később, de létezik latyak álló meleg padlóburkolat? Ha ez vízállóságot jelent, akkor igen, több féle is. A kérdés, hogy mennyire vízálló és egyéb tulajdonságai hogyan szolgálják kényünket-kedvünket.

A burkolatok világában megszoktuk, hogy mindenki tud érvelni hideg és meleg burkolat mellet ezért, vagy azért. Valakinek a természetesség fontos, valakinek a teherbírás, valakinek a lépéskomfort, más valakinek a tisztíthatóság , vagy a bontás/telepítés egyszerűsége. Mi dönt egyik, vagy másik mellett?

Nappaliba, vagy logisztikai központba lesz?

Ha lakótérre gondolunk, akkor először is jussunk be a lakásba! Az előszoba különösen télen kap rengeteg szennyeződést sárral, hóval, sóval, utcai csúszásgátló aprókaviccsal a cipőtalp recéiben. A nappali egyes helyeken állandó csatatér, vagy átjáró a saras kerttől a konyháig. Ha már a helyiségeknél tartunk, általában a konyhát sem kíméljük a szennyeződésektől és a fürdőszoba is bármikor úszhat a vízben.

Ha ipari létesítményeket vizsgálunk, a teherbírás és tartósság elsődleges lehet, emellett speciális követelménynek is meg kell felelni.

Fotó: Dreamfloor

Koszelemzés

Menjünk most vissza az előszobába! A cipőkről a hideg napokban leolvad a latyak, ami néha agresszív vegyi szennyeződéssel támad (utcai só), de ezt a melegburkolatok felületének többsége nem viselik jól. Ha a téli napokban a latyak a padlóra olvad, az már „pacsa”, erről lesz még szó.

A sárban lévő apró szemcsék, vagy a cipő talprecéibe ragadt nagyobbak egyetlen mozdulattal maradandó karcot húznak a 31-es keménységű meleg burkolatokba, vagy jobb esetben az évekig „dolgozó” apróbb szennyeződések kitartóan koptatják a felületet.

Ha ezeket az érveket összeadom, biztosan előbb jut eszembe burkolatként a hidegburkolat és a versengést túl kevés információ alapján eldöntve indulhatnék padlólapot nézni. Egyenlőre azonban ne időzzünk sokat a hidegburkolatnál!

Hideg, meleg

Kinek ne esne meg a szíve családtagjainak a „jajj, de hideg a kő” panaszaira, elsősorban családi házakban. Ki szeretné, ha a panaszból megfázás, betegség lenne? Akkor viszont padlófűtés az ideális, vagy melegburkolat, de itt se álljunk meg a vizsgálatban, mert a padlófűtést nem mindenki bírja és szereti.

Fotó: Dreamfloor

Tócsa és pacsa

Ha csak a kő viselné jól a vizet, nem árulnának meleg padlóburkolatokat. A meleg padlóburkolatoknál viszont nem mindegy, hogy nagy tócsa, kis pacsa, vagy csak felmosóvíz és ezeknek mennyi ideig kell ellenállni. A kő és a PVC 100%-ban ellenáll a víznek, a parketta kiheveri, a legtöbb laminált lap hordozó rétege viszont megduzzad az elázástól, vagy a tartós nedvességétől és az így ledobott laminált fólia máris lakásfelújításért kiált Kezd szűkülni a kör, de még itt se álljunk meg!

Évekig bámulom

Burkolatot nehezen váltunk és akár 15-20 évre is tervezünk otthoni felhasználás esetén. Az esztétikum tehát nagyon fontos. Ha már itt tartunk, a hideg és meleg burkolatok textúrája ízlés kérdése, ezért ez döntetlen. Fontos, hogy a meleg padlóburkolatok fa utánzása nagyságrendekkel jobban sikerül, mint bármelyik hidegburkolaté. Melegburkolatoknál az összetéveszthetőségig el lehet menni.

Az éveken át tartó felhasználás járhat töréssel, egyéb károsodással. Érdemes belegondolni a javítás lehetőségébe, ami megnehezíti az évődésünket, hacsak nem tudjuk azt a tényt, hogy a hidegburkolatokkal ellentétben a melegburkolatok színkalibrációja nem csak egy gyártási mennyiségig azonos, hanema kollekció teljes forgalmazási ideje alatt. A Labradorunk által felszedett laminált padlólapok ellen sajnos még itt is csak a tartalék csomag előre bevásárlása a megoldás.

Kit érdekel a burkoló?

A burkoló szakemberrel a munka kiadásakor és fizetéskor találkozunk. Utóbbinál nem mindegy, mennyi időt számol el munkájáért. Amivel gyorsan lehet haladni, az nyilván olcsóbb lesz. A hidegburkolatnál megszokott aljzatkiegyenlítés, ragasztás, fugázás idejét jelentősen lecsökkentik a melegburkolatok.

Targonca a nappaliban

A belga Parcolys gyár az Aquastep termékében olyan laminált lapot fejlesztett ki, amivel akár még azon is elgondolkodhatnék, hogy a felső polcokon egy 2 tonnás targoncáról töröljem a port. Foglaljuk össze, mit tudnak ezek az egyedülálló laminált lapok:

  • Kivételesen nagy, tonnákban mérhető teherbírás (Egy targonca 2-3 tonna)
  • 100%-ban vízálló, a műgyanta hordozó réteg miatt. Fürdőszobában és egyéb vizes helyiségekben is megállja a helyét, sőt ajánlott a barátságos hangulata miatt.
  • Esztétikus megjelenést biztosító széles szín- és minta választék, akár fózolt illesztéssel is
  • A karc- és kopásállóságra a gyár magánfelhasználás esetén 20 év garanciát vállal. A gyár által adott garanciát az importőr teljes mértékben biztosítja (jöhet a targonca, sőt volt is már ipari telepítés)
  • A felület élethűen utánozza a fát (megtévesztő textúra és rusztikus felület)
  • Vegyszerekkel tisztítható (a targonca nyoma is eltávolítható)
  • Meleg burkolatokra jellemző zaj és lépéskomfort
  • 100%-ban újra hasznosítható, környezetbarát anyagokból készül

Érdemes keresni az AquaStep, ParcoStone, ParcoLux meleg padlóburkolat családjait, ha a latyakmentesítéshez egy jól tisztántartható, strapabíró, esztétikus, tartós, komfortos padlóburkolatra van szükség az előszobában, a nappaliban, a konyhában, a fürdőszobában, a garázsban, vagy egy üzemcsarnok targoncákat is elviselő járófelületeként.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...