Otthonok és térmegoldások egyedi igényekre szabva II. rész

A könnyedséget és a mai ízlésnek megfelelő hangulatot telítetlen színek alkalmazásával érte el Orsolya, mint a halványkék, halvány lila, halványszürke és fehér. Erőteljesebb színek emellett a gyerekszobában jelennek meg, a többi helyiségben kismértékben jellemzőek.


Az otthonos hangulatba vidámságot varázsol a skandináv hatást idéző, padlótól mennyezetig tartó fehér lambéria burkolat, melyet itt-ott festett falfelület vagy tapétaburkolat vált fel. Ezzel a lambéria hangsúlyossá válik, nem veszik el a háttérben és szépen kiemeli a lakás meghitt, családias hangulatát.

Az egybenyitott közösségi térben azonban végig azonos burkolatot használt a tervező, mely halszálka osztásával mozgalmassá teszi a teret, míg a pihenő zónában kényelmes padlószőnyeget alkalmazott a kényelem érdekében.

A padlószőnyeg a sötétítő függönyökkel együtt valamennyi tér hangsúlyos elemévé válik,  a függönyök hosszúsága romantikus hangulattal tölti meg a tereket. A bútorok tervezése során előtérbe kerültek az igényesen kezelt, festett tömörfa elemek, melyek szépen illeszkednek az alapkoncepcióba.

Mindemellett persze fontos a kortárs funkciók megléte, a funkcionalitás és a praktikum is: a modern életvitel kiszolgálása érdekében a háztartási gépek esztétikus beépítése, a megfelelő tárolók és gardróbrendszerek kiépítése, valamint minden egyéb, kényelmet szolgáló eszközök használatára (pl. fiókvisszahúzók, bútorvilágítás, ütközéscsillapítók, faltól-falig, illetve padlótól-mennyezetig tartó beépítés) – ezekre mindvégig törekedett is a lakás tervezője. A modern életvitelt és a kényelmet szolgálja a hőszivattyús levegőcserélő rendszer, az álmennyezet és a világítás komplex megtervezése is.

A tervezett alaprajz kialakítása során jelentősen átalakult a lakás képe. Mivel a nagyobb, vizesblokkot is magába foglaló, közlekedőn keresztül megközelíthető pihenő zóna határoló fala tartófal, ezért az érintetlen maradt. Megmaradt így a kis közlekedő is, valamint a hármas tagolás: szoba, fürdőszoba, háztartási helyiség. A WC helyére került a háztartási helyiség, a WC pedig 1,5 m-rel áthelyezésre került, a fürdőszobába. A szoba - amely eddig délnyugati tájolású volt - most nyugati tájolású lett, teljes szélességében a teraszra néz.

Az egyik ablak parapet magasságának lebontásával erkélyajtót nyitott Orsolya, így a szobából közvetlenül megközelíthető a terasz, a teraszon keresztül pedig a nappali, amely kiváltképp nyáron nagyban növeli a lakás átjárhatóságát-átláthatóságát.

Az eredetileg fürdőszoba ablakként szolgáló kis ablak parapet magasságát 30 cm-re csökkentette, így egy keskeny, magas fénysávot kapunk a szobaajtóval szemben, közvetlenül a gardróbszekrény mellett, amely különlegessé teszi a szoba hangulatát.

A fürdőszoba a pihenőzóna ablaktalan sarkába került, a lakás tartófalakkal határolt déli részére. A szellőzést és a páratartalmat a hőcserélő rendszer szabályozza, amely az álmennyezetbe kerül beépítésre. A fürdőszoba méreteit növelni csak a szoba kárára lehetett volna, így a helyiségek átrendezésével nem is azok nagysága változott, hanem inkább használhatósága.
A fürdőszobában kapott helyet a WC, a mosdótál, mely előtt akár két személy is elfér. A hely szűke miatt zuhany nem került beépítésre, helyette kád kapott helyet, amely a kisgyermek igényeit is maradéktalanul kielégíti.

A kamra falai elbontásra kerültek. Így felszabadult a kis közlekedő és a nappali teraszajtó között egy akkora lakóterület és falrész, melyen helyet kaphatnak a tálalószekrények, valamint az étkezőasztal.

Ezzel szemben az L alakú konyha U alakúvá bővült, egy 2 m hosszú fal felhúzásával, amely egyik oldalán a konyha magaselemei kaptak helyet, a másik oldalon a nappali könyves szekrénye, illetve a TV.
A nappali magában foglalja a konyhafal mögötti TV sarkot, sarokkanapét, illetve a teraszajtó felé eső szabadon hagyott részt, amely kényelmes közlekedő zónaként funkcionál egyrészt a terasz felé, másrészt a gyerekszoba felé, amelynek ajtaja a sarokkanapé mellett kapott helyet.

Az egész lakás álmennyezetet kapott a csillárok, illetve a hangulatvilágítás érdekében történt kivágásokat leszámítva. Ebben kapott helyet a hőszivattyús légcserélő rendszer is, ezért a belmagasság 2,80 m-ről 2,55 m-re csökkent.

Az újonnan építendő válaszfalak 2x2-es, 100-as profilba helyezett, hangszigeteléssel kitöltött RIGIPS gipszkarton falak lesznek Orsolya tervei alapján, a nyílászárók pedig a  Hofstädter termékei közül kerülnek kiválasztásra.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. október 10.

„Letisztult, modern, sallangmentes komponálás” – Vadász Bence építésszel beszélgettünk

Az OtthoNNeked életében fontos szerepet tölt be az évről évre kiírásra kerülő Jövő Otthonai építész ötletpályázat. Idén is sokan döntöttek úgy, hogy megmérettetik magukat....

2019. október 09.

Le Corbusier – Az építészet francia mestere

Charles-Edouard Jeanneret, ismertebb nevén Le Corbusier 1887. október 6-án született a svájci La-Chaux-de-Fonds városában. Életének 77 éve alatt forradalmasította az építészetet, és a...

2019. október 08.

Otthon Design Ősz 2019.

2019. október 11-13. között kerül megrendezésre az idei Otthon Design Ősz. A kiállításnak otthont adó Hungexpo egy hétvégre átadja magát a lakberendezési trendeknek és...