Otthonok és térmegoldások egyedi igényekre szabva II. rész

A könnyedséget és a mai ízlésnek megfelelő hangulatot telítetlen színek alkalmazásával érte el Orsolya, mint a halványkék, halvány lila, halványszürke és fehér. Erőteljesebb színek emellett a gyerekszobában jelennek meg, a többi helyiségben kismértékben jellemzőek.


Az otthonos hangulatba vidámságot varázsol a skandináv hatást idéző, padlótól mennyezetig tartó fehér lambéria burkolat, melyet itt-ott festett falfelület vagy tapétaburkolat vált fel. Ezzel a lambéria hangsúlyossá válik, nem veszik el a háttérben és szépen kiemeli a lakás meghitt, családias hangulatát.

Az egybenyitott közösségi térben azonban végig azonos burkolatot használt a tervező, mely halszálka osztásával mozgalmassá teszi a teret, míg a pihenő zónában kényelmes padlószőnyeget alkalmazott a kényelem érdekében.

A padlószőnyeg a sötétítő függönyökkel együtt valamennyi tér hangsúlyos elemévé válik,  a függönyök hosszúsága romantikus hangulattal tölti meg a tereket. A bútorok tervezése során előtérbe kerültek az igényesen kezelt, festett tömörfa elemek, melyek szépen illeszkednek az alapkoncepcióba.

Mindemellett persze fontos a kortárs funkciók megléte, a funkcionalitás és a praktikum is: a modern életvitel kiszolgálása érdekében a háztartási gépek esztétikus beépítése, a megfelelő tárolók és gardróbrendszerek kiépítése, valamint minden egyéb, kényelmet szolgáló eszközök használatára (pl. fiókvisszahúzók, bútorvilágítás, ütközéscsillapítók, faltól-falig, illetve padlótól-mennyezetig tartó beépítés) – ezekre mindvégig törekedett is a lakás tervezője. A modern életvitelt és a kényelmet szolgálja a hőszivattyús levegőcserélő rendszer, az álmennyezet és a világítás komplex megtervezése is.

A tervezett alaprajz kialakítása során jelentősen átalakult a lakás képe. Mivel a nagyobb, vizesblokkot is magába foglaló, közlekedőn keresztül megközelíthető pihenő zóna határoló fala tartófal, ezért az érintetlen maradt. Megmaradt így a kis közlekedő is, valamint a hármas tagolás: szoba, fürdőszoba, háztartási helyiség. A WC helyére került a háztartási helyiség, a WC pedig 1,5 m-rel áthelyezésre került, a fürdőszobába. A szoba – amely eddig délnyugati tájolású volt – most nyugati tájolású lett, teljes szélességében a teraszra néz.

Az egyik ablak parapet magasságának lebontásával erkélyajtót nyitott Orsolya, így a szobából közvetlenül megközelíthető a terasz, a teraszon keresztül pedig a nappali, amely kiváltképp nyáron nagyban növeli a lakás átjárhatóságát-átláthatóságát.

Az eredetileg fürdőszoba ablakként szolgáló kis ablak parapet magasságát 30 cm-re csökkentette, így egy keskeny, magas fénysávot kapunk a szobaajtóval szemben, közvetlenül a gardróbszekrény mellett, amely különlegessé teszi a szoba hangulatát.

A fürdőszoba a pihenőzóna ablaktalan sarkába került, a lakás tartófalakkal határolt déli részére. A szellőzést és a páratartalmat a hőcserélő rendszer szabályozza, amely az álmennyezetbe kerül beépítésre. A fürdőszoba méreteit növelni csak a szoba kárára lehetett volna, így a helyiségek átrendezésével nem is azok nagysága változott, hanem inkább használhatósága.
A fürdőszobában kapott helyet a WC, a mosdótál, mely előtt akár két személy is elfér. A hely szűke miatt zuhany nem került beépítésre, helyette kád kapott helyet, amely a kisgyermek igényeit is maradéktalanul kielégíti.

A kamra falai elbontásra kerültek. Így felszabadult a kis közlekedő és a nappali teraszajtó között egy akkora lakóterület és falrész, melyen helyet kaphatnak a tálalószekrények, valamint az étkezőasztal.

Ezzel szemben az L alakú konyha U alakúvá bővült, egy 2 m hosszú fal felhúzásával, amely egyik oldalán a konyha magaselemei kaptak helyet, a másik oldalon a nappali könyves szekrénye, illetve a TV.
A nappali magában foglalja a konyhafal mögötti TV sarkot, sarokkanapét, illetve a teraszajtó felé eső szabadon hagyott részt, amely kényelmes közlekedő zónaként funkcionál egyrészt a terasz felé, másrészt a gyerekszoba felé, amelynek ajtaja a sarokkanapé mellett kapott helyet.

Az egész lakás álmennyezetet kapott a csillárok, illetve a hangulatvilágítás érdekében történt kivágásokat leszámítva. Ebben kapott helyet a hőszivattyús légcserélő rendszer is, ezért a belmagasság 2,80 m-ről 2,55 m-re csökkent.

Az újonnan építendő válaszfalak 2×2-es, 100-as profilba helyezett, hangszigeteléssel kitöltött RIGIPS gipszkarton falak lesznek Orsolya tervei alapján, a nyílászárók pedig a  Hofstädter termékei közül kerülnek kiválasztásra.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...