Őszi teendőink a kertben és a teraszon –  Szeptemberi kültéri munkák

Ősszel is még számos teendő vár ránk a kertben – amennyiben jövőre is teljes pompájában ragyogó, zöldellő kertet szeretnénk. Valóban, a jövő évi termést és növényeink egészségét ilyenkor tudjuk megalapozni igazán, de nincs még késő teraszunk, erkélyünk újra burkolásához sem!  

A szeptemberi időjárás többnyire még nyárias, de már az ősz jelei is megmutatkoznak, főleg az éjszaki lehűlésekben. Az őszi munkacsúcs ugyan még nem ekkor kezdődik el, de néhány dologra már az első „emberes” hónapban sem árt odafigyelni. 

A pázsit növekedése szeptemberben már lassúbbá válik, csökkenthetjük a fűnyírások számát. Mivel gyakori nyári öntözés – és csapadék kimosta a tápanyagok nagy részét a földből, egy utolsó kondicionáló gyeptárgyát még kijuttathatunk ilyenkor pázsitunkra. 

Ha eddig öntöztük pázsitunkat, szeptembertől az öntözések számát is csökkenthetjük.

Egynyári növényeink ideje lassan lejár – ha szeretnénk átteleltetni közülük néhányat, akkor még szeptemberben érdemes 10-15 cm-es dugványokat levágni róluk, ezeket meggyökereztetni és átteleltetni.  

Egynyári növényeinket, vagy a balkonon nevelt virágainkat is átmenthetjük a jövő évre

A hamarosan lefutó egynyáriak helyett érdemes a hónap végén már gondoskodnunk az ősszel virágzó, díszítő fajok kiültetéséről. 

Gyönyörűek a díszkáposzták, árvácskák, …

Érdemes még egy utolsó gyommentesítést is tartani – ezzel a jövő évi gyommentesítési munkánkat könnyítjük meg. 

Gyümölcsfáink, díszfáink az éjszakai lehűlések hatására elkezdenek felkészülni a téli pihenésre. Amennyire tudjuk, segíthetjük mi is fáinkat, hogy ilyenkor már ne növekedjenek. Ne adjunk nekik most már tápanyag-utánpótlást, és az öntözésüket is mérsékeljük. 

A szeptember ugyanakkor az őszi termések betakarításának ideje is.

Ez alkalmat ad arra is, hogy gyümölcsszedés közben megvizsgáljuk fáink állapotát – a nyári viharkárokat, ágtöréseket most kiigazíthatjuk, de ilyenkor észrevehetjük pl. a pajzstetveket is a fiatalabb fák ágainak kérgén, melyek ellen most még hatékonyan védekezhetünk. 

Szeptember ugyanakkor remek időszak térköveink, illetve teraszunk burkolatának felülvizsgálatára. 

Ha tervben volt az idei évre, de még ez eddig a nyaralás miatt elmaradt – akkor nekiálljunk végre a régóta halogatott teraszburkolásnak. 

A teraszburkolás talán az egyik legproblémásabb, legnagyobb körültekintést igénylő burkolási folyamat, sikerét nagyban meghatározza a technológiák pontos ismerete és szakszerű betartása. 

Teraszunkat, erkélyünket ugyanis számos külső erő és mechanikai hatás is éri az évek folyamán: nyáron az extrém napsütés, tavasszal és ősszel a nagymértékű eső és viharok, télen pedig fagykárok ellen kell védenünk a felületeket. A fagyálló, kültéri burkolólapok használata önmagában nem elégséges, hiszen a lapok alá bejutó víz, ha megfagy, felfeszítheti még a legdrágább, legjobb minőségű fagyálló burkolólapokat is. A víz pedig a fugákon keresztül is bejuthat a lapok alá, éppen ennek elkerülésére javasolják a szakemberek a terasz minimum 1,5%-os lejtésszögét, hiszen ennek hiányában nem tud elfolyni a felületről a ráömlött víz, és ha sokáig áztatja a lapokat, bejut a fuga széleken át a burkolat alá és szétfeszíti azt. 

A megfelelő burkolási technika, száradási idők betartása elengedhetetlen a tartósság érdekében, de az időjárás is könnyedén ki tud babrálni velünk… Épp a helytelen burkolási technikák kivédésére fejlesztették ki korunk mérnökei a folyékony ágyas burkolatragasztót. 

A Mapei Adesilex P4 folyékony ágyas ragasztó nagy igénybevételnek kitett teraszok megoldásaihoz

Ha pedig betartjuk a megfelelő és a gyártó által ajánlott és pontosan leírt időket és felhordási megoldásokat, akkor teraszunk akár már 24 óra múltán terhelhetővé válik – így a kellemes őszi napsütést még bátran kiélvezhetjük munkánk gyümölcseként, munkánkat pedig megkoronázhatjuk még most is egy szép, kényelmes kültéri ülőgarnitúra beszerzésével, melyekre ilyenkor ráadásul még akár kedvezményesen is lecsaphatunk…

A Spa Trend bútorai szélsőséges időjárási viszonyoknak is ellenállnak

 

FOTÓ: gilmour.com, unsplash

2023. július 26.

Kültéri nappalival és konyhával élvezik ki a nyarat a gyönyörű vidéki ház lakói

Inspiráló svéd nyári idill, ha több időt töltenénk a szabad levegőn. Ha kellemes, napsütéses idő van, az ember szívesebben tölti kint az idejét, mint a négy fal között –...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...