Mitől lesz elegáns a fürdőszoba burkolata?

4 alapvető burkolatválasztási tipp az exkluzív tér-élményhez  

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Exkluzív, elegáns, meghitt? Hogy ezek a szavak nem illenek egy modern kori fürdőszoba enteriőrhöz? Dehogyisnem! Korunkban végre újra a megfelelő helyére került a fürdőszoba, otthonunk teljes értékű helyiségeként, szobájaként funkcionál. És hogyan lehet elegánsan kialakítani egy kortárs, mai fürdőszobát a burkolatok szemszögéből? Cikkünkből erre kaphat most válaszokat, ha velünk tart…

FOTÓ: PORCELANOSA, Antic-Colonial/Faces Negro

A régi időkben, amikor nem közös helyiség szolgált a fürdésre, hanem erre külön fürdőszoba terek létesültek, a fürdőszoba ugyanolyan teljes értékű szobaként funkcionált. Később valamiért mégis elveszítette szoba jellegét, és egyfajta kiszolgálóhelyiségként tekintettünk rá. Mostanra azonban újra az elegáns fürdőszobáké a főszerep: a meghitt, kényelmes szoba jellegre való törekvés a legújabb enteriőr trendekben is megfigyelhető. Mitől lesz vajon elegáns a fürdőszoba? Ehhez mutatunk ezúttal 4 remek tippet…

1. tipp: Legyen összhangban a fürdőszoba stílusa, anyaghasználata otthonunk többi helyiségével!

Egy fürdőszoba éppúgy lehet klasszikus, mediterrán, modern, minimál, romantikus, vintázs, és ezek millió, akár kevert árnyalata is, ahogy kedvünk és az aktuális berendezés megkívánja. Noha eltérnek az igényeink, és persze a stílusunk is, mégis, amit minden esetben érdemes figyelembe vennünk az új fürdőszoba kialakításakor – pláne, ha elegáns, exkluzív, és az otthonunk valamennyi teréhez illeszkedő fürdőszobát szeretnénk – az az, hogy a helyiségek stílusa, jellege, színvilága és anyaghasználata ne térjen el túlságosan egymástól. Ha például egy hangulatos, bájos vintázs, vagy vidéki stílust álmodtunk meg a konyhában és a hálóban, vagy éppen a csokoládé meleg árnyalatait szeretnénk végigvinni az egyébként modern, de egyszerű berendezésű tereken – akkor a fürdőszoba is kapja meg ezt a jelleget!

Fotó: Lakberinfo

Válasszunk hajópadlót utánzó hidegburkolatot, lábas kádat, és a stílusnak megfelelő lámpákat, kiegészítőket. Szerencsére a mai burkolatgyártók már alaposan felkészültek az egyes anyagok tökéletes felületi megjelenítéséből, színvilágából, így a hajópadló-hatás mellett akár még textil és szőttes mintázatokat, felületeket is élethűen meg tudunk jeleníteni segítségükkel a fürdőszoba padlóin, falain, vagy akár csak egy-egy falsík részleten.

PORCELANOSA, Stone-Ker, Dover

2. tipp: Megfelelő burkolatválasztás, a tér méretéhez, jellegéhez igazítva

burkolatok kiválasztása cseppet sem egyszerű feladat – pláne, amikor ennyi jobbnál jobb gyártó, szebbnél szebb termékével találjuk szembe magunkat a bemutatótermek állványain és a katalógusokban.

PORCELANOSA, Glass Blanco

A valóban egyre szebb és bővebb kínálatból tényleg egyre nehezebb kiválasztani a leginkább megfelelőt – ám mi most azt tanácsoljuk, ne csupán az alapján döntsön, hogy melyikbe szeretett bele, vagy melyik színvilág, anyaghatás a kedvence! Hiszen, ahogyan a ruhaüzletekben vagy a fodrásznál is az Ön karakteréhez illő öltözetet, frizurát szokta választani, hiába tetszene adott esetben egy másik. Ön az, aki pontosan tudja, hogy mi áll a legjobban alkatához, korához, személyiségéhez, életmódjához, – azaz: mi a legelőnyösebb Önnek. Nincs ez másként az otthonunkkal sem!

PORCELANOSA, Venis Pavimento Ceramica Cappuccino Beige

Érdemes megvizsgálni a lakás korát, karakterét, fényviszonyait, méretbeli adottságait. Egy kicsi, szűk fürdőszoba tér nem viseli el a szürke, matt, kő – vagy betonhatású lapokat, bármennyire divatos, időtlen és népszerű is ez manapság. De igaz ez a stílusra vetítve is: egy belvárosi, nagypolgári lakásban a patinás jelleget, a lakás korának megfelelő szín – és anyaghasználatot érdemes kiemelni.

PORCELANOSA

Egy 1930-as években épült, hatalmas belmagasságú, eleganciáját éppen ebből merítő gyönyörű fürdőszoba is furcsán mutatna egy túlságosan modern, high-tech burkolással és berendezéssel, ahogy a nagy, világos fürdőszobát sem érdemes rideg hangulatúvá tenni a csupa fényes, márvány burkolattal, bármennyire is ez tetszett meg nekünk egy katalógusban vagy magazinban.

Fotó: Lakberinfo

Otthonunk tereit, színeit, anyagait mindig érdemes annak karakteréhez, jellegéhez igazítani – és ha ebben nem vagyunk biztosak, inkább kérjük lakberendező, vagy enteriőrtervező segítségét ennek meghatározásához, és a megfelelő stílus- és anyagválasztáshoz.

3. tipp: Kombinált anyagválasztás, avagy: nem minden a csempe!

Itt nyilván mindenki arra gondol, hogy a fürdőszoba stílusát, látványát a burkolatokon túl még megannyi dolog befolyásolja. A stílushoz illeszkedő kádszaniterek, vagy egy mutatós, modern, letisztult Walk In zuhanykabin is sokat ad hozzá a látványhoz, és jelentősen kihat a fürdőszoba dizájnra. Azonban a padló és a falak még a csempén túl is megannyi lehetőséget rejtenek! Gondoljunk csak a sávokban elhelyezett, gyönyörű dekorokra, vagy üvegmozaikokra, esetleg ezek fémből készült változataira.

PORCELANOSA, Venis / Bronze

Azonban a fürdőszoba burkolatainak sem kell feltétlenül a hidegburkolatokra korlátozódniuk. Számos gyönyörű példát láthatunk – a csempék és padlólapok mellett – a speciális, felületkezelt parketták, a magas minőségű csúszásmentes vinyl burkolatok – vagyis a megfelelő vízzáró képességű anyagok kombinációjára. Falainkat is kombinálhatjuk: ha épp egy nagyon drága csempébe szerettünk bele – akkor lehet az is egyfajta dekoráció, csak egy-egy falsávra burkolva, miközben a többi falra kerülhet speciális, pára tűrő falfesték, felületkezelt fa, látszóbeton, vagy üvegmozaik.

PORCELANOSA, Palo Alto Bathroom Remodel

A kombinált anyagválasztáshoz érdemes több szaküzletben is tájékozódnunk, de egy jó lakberendező, belsőépítész vagy enteriőrtervező kolléga segítsége is aranyat érhet, miközben az erre szánt többletkiadás bőven megtérülhet az ésszerűen, helyes arányban megválogatott anyagok, felületek során.

Az elegáns fürdőszoba megjelenéshez ugyanakkor hozzátartozik a jó megvilágítás is, szerencsés esetben a természetes fény megfelelő iránya és mértéke. Itt persze alapvető igényként merül fel, hogy kívülről ne lehessen belátni az intim terünkbe.

4. tipp: A burkolóanyagok és a bútorok megfelelő arányban viszonyuljanak egymáshoz

Fotó: PORCELANOSA, Venis / Corinto Acero Amazonia Natural

Az arány egy jól megtervezett csempe kiosztási terven már a burkolás előtt szépen nyomon követhető, sőt, még a csempe kiválasztása, megvásárlása előtt is. Ezt úgy láthatjuk meg a legjobban, ha 3D látványtervezést kérünk a fürdőszobaszalon munkatársaitól, akik ezen tervek mellett a csempekiosztást, sőt a szükséges csempe mennyiséget is megmondják, megmutatják.

3D Látványtervezés, vagy a lakberendezési tanácsadás ma már nem luxus: A VS Fürdőszoba üzleteiben mindez hozzátartozik a szolgáltatásokhoz, ahogy az is, hogy a szakképzett munkatársak – figyelembe véve a költségkeretet – segítenek optimálisan kiválasztani fürdőszobánk legmegfelelőbb anyagait, annak mérete, ízlésvilága, stílusa, és megannyi jellemzője figyelembevételével. Érdemes tehát hozzájuk fordulni, az elegáns fürdőszoba enteriőr ugyanis – ha jó kezekben van annak megtervezése – egyáltalán nem elérhetetlen, anyagilag sem!

Fürdőszoba témakörben további hasznos információkat talál Blog oldalunkon, illetve szakértői anyagunk-ban.

Tekintse meg a spanyol Porcelanosa gyár 2018-as Katalógusát!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...