Milyen anyagú kádat válasszak?

Manapság, ha az ember fürdőszobai szaniter, illetve kádválasztás előtt áll, számos dilemmába ütközik az elképesztő választék láttán. Kádat választhatunk forma, stílus, méret szerint is, de talán mégis a kád anyaga az egyik legfontosabb tényező, ami meghatározza majd nem csupán a kádunk élettartamát, de kényelmi tulajdonságait is.

A cikket szerkesztette: IBDesign by Marmorin

Közel 30 éve került megalapításra a Marmorin első gyára. Az eltelt évtizedek nem csak a gyártási tapasztalatok miatt jelentősek, de azért is, mert ezalatt több olyan gyártástechnológiát és anyagösszetételt dolgoztak ki, aminek eredményeképpen most exkluzív minőségű és rendkívül kedvező tulajdonságokkal rendelkező mosdó, mosogató, kád, zuhanytálca darabokat  tudnak Önnek kínálni. Így a tartósság, a szennyeződések lerakódását megakadályozó, ellenálló felület, vagy a légbuborékok teljes mértékű kiküszöbölése mind olyan sajátos tulajdonság, amik révén egy időtálló és mégis praktikus terméket vihet otthonába.

Ha a fürdőszobai megoldásokról beszélünk, akkor mindenképpen meg kell említeni, hogy a Marmorin mosdók öntött márvány alapanyaga többek között azt is lehetővé teszi, hogy fényes illetve matt felületű termékeket egyaránt megtaláljon kínálatukban. Az öntött márvány alapanyagú termékek kellemes lágy tapintású, nem hideg felületet biztosítanak. A széles forma- és méretválaszték nem csak a már megszokott típusokat, de speciális változatokat is jelent. A könnyű beépíthetőség mellett a használat során a könnyű tisztántarthatóság is fontos szempont, amikor a Marmorin mosdó, zuhanytálca, vagy akár fürdőkád megoldások mellett dönt.

A konyhai termékeik szembeötlő tulajdonsága az az ergonómiai tervezettség, ami által igazán kényelmes mindennapi használatot biztosít tulajdonosának. Természetesen a konyhában is olyan elemeket szeretnének látni, amelyek nem csak praktikusak, de esztétikailag is ugyanolyan magas színvonalon teljesítenek. Így konyhai termékeik (mosogató, mosogatótálca) esetében is 12-féle színárnyalat közül választhat, arról nem is beszélve, hogy ezek mindegyikére jellemző a finom vonalvezetés, a letisztult formavilág. A letisztultság a mosogatók esetében nem csak esztétikai vonatkozású, hiszen a Marmorin által kifejlesztett magranit néven szabadalmaztatott anyagösszetétel arról is gondoskodik, hogy a szinte pórusmentes felületen semmiféle szennyeződés ne tapadhasson meg. Így valójában az Ön és környezetének higiéniájáról gondoskodik.

A Marmorin azokról sem feledkezik meg, akiknek a kiváló terméktulajdonságok mellett, vagy még azokat megelőzve is elsősorban a formatervezés, a design, az esztétikai különlegesség a döntő szempont a választásukban. Számukra kínálják az Álom kollekciót, amelynek képviselőit neves formatervezők alkották meg. A kollekció különlegességét bizonyítják azok az elnyert elismerések, díjak, amelyeket világszerte megszereztek már különböző megmérettetések során.

„A dizájn része a DNS-ünknek, és a design utáni szeretetünket három generáció óta hordozzuk magunkban. Folyamatosan követjük, mi történik a design világban, de nem csak megfigyelők vagyunk, hanem alkotók is.

Gyártási módszereink folyamatosan fejlődnek, hogy rugalmasabbak és egyediek legyenek. Filozófiánk arra épül, hogy minden a tervezéssel kezdődik. Termékeink  hatással vannak az életminőségre, és minden ember számára rendelkezésre kell állnia, függetlenül az igényeik sokféleségétől. Évekig szép termékeket készítettünk a belső formatervező stúdióban, valamint együttműködünk a legjobb lengyel tervezőkkel, rájöttünk, hogy ezeket a csodálatos teremékeket mindenki számára elérhetővé kell tennünk. Olyan szokatlan és univerzális termékeket hozunk létre, amelyek megkülönböztetnek minket a piaci szereplőktől. Minden lépésünknél arról árulkodik, hogy igenis van új a nap alatt.”

Kapcsolat
3D bemutatóterem
IBDesign by Marmorin

Korábban az akril és a lemezkádak mellett kellett döntenünk, mára azonban már számos más anyagtípus is a rendelkezésünkre áll a választáshoz.

A lemezkád illetve zománcozott kád – mely még mind a mai napig is nagyon sok fürdőszobában megtalálható – nagy előnye a kedvező, mondhatni olcsó ár, és a környezettudatosság, hiszen ez anyag akár többször is újra felhasználható. A zománc – melyet a gyártás során ráégetnek a lemezre – adja meg majd a kádunk színét, és ez védi magát az acéllemezt. Kopással, karcolással szemben ugyan ellenálló, ám a vegyszerekkel vigyázni kell, mert azok könnyen megmarhatják a kádunk felszínét, és mattá, sérültté tehetik a zománcréteget.

Azonban ezek a kádak hidegek, amikor beleülünk. Noha a fém jó hőelvezető, így a kád gyorsan fel tud melegedni a beáramló meleg víz hatására, viszont ami még nagy hátránya ezeknek a típusú kádaknak a mai dizájn-érzékeny korban, hogy mivel a lemez,mint anyag nagyon kötött, nem formázható – így a lemezkádunk egyszerű, egyenes kád lesz, aminél adott egyfajta alap dizájn, és be kell érjük ennyivel.

Az akril egy speciális, hőre lágyuló anyag, ami már jól formázható, és könnyű, ezáltal könnyen szállítható is – ami mindenképpen nagy előnyként szól mellette.

Ha az akril kád mellett döntünk, az már lényegesen jobb hőérzetet is ad: hiszen ezeknek az anyaga, az akril nehezebben tud kihűlni, tovább meleg marad benne tehát a fürdővizünk, ám az akrilnak is vannak negatív tulajdonságai.

Kezdetben sokan azért ódzkodtak tőle, mondván, hogy ez egy „gagyi műanyag”.

Sajnos, valóban: az akrillal szemben leginkább abból adódnak a negatív visszajelzések és vélemények, hogy sok gyártónál megtalálhatók sajnos az úgynevezett ABS akrilból készült kádak, melyek egy olcsóbb, silányabb változatát képviselik az akrilnak. Ennél ugyanis a gyártási folyamat úgy néz ki, hogy egy műanyag alapra, hordozóra viszik fel mindössze néhány milliméteres rétegben magát az akril anyagot, s így a kád nem lesz elég merev, instabilan fog majd állni, és a minősége, tartóssága sem lesz az igazi, hiszen idővel a kád megrepedezhet, besárgulhat. Tehát, ha akril kádat vásárolunk, nagyon alaposan utána kell járni, milyen gyártótól, illetve milyen minőséget vásárolunk.

A jó minőséget a „100 % szaniterakril” anyagból készült termékek képviselik. Ezeket már ténylegesen egy akril lemezből formázzák meg, és a még jobb minőség és tartósság érdekében egy üvegszállal is megerősítik. Viszont igazán stabil csak akkor lesz, ha a gyártó által ajánlott kádlábbal együtt használjuk.

Sajnos azt, hogy melyik a valódi akril, és melyik az, melyet csak bevontak egy néhány milliméteres akril lemezzel – nagyon nehéz megállapítani, laikusként, hiszen a két kád első ránézésre teljesen egyformának látszik, és a csábító árral könnyen levehetnek bennünket a lábunkról, így nagyon fontos, hogy csakis megbízható gyártó termékei közül válogassunk.

Ám szerencsére egyre inkább elterjedtek és ismertté váltak a korábban még csak alternatív megoldásként emlegetett öntött márvány, más néven műmárvány kádak.

Mivel ezeket a termékeket öntik, így a valódi márvánnyal, és a kerámiával szemben jóval ellenállóbbak, anyagvastagságuk szintén erős – 2,5 cm-es, vagy akár még vastagabb – így nem igényel semmilyen további, plusz megerősítést, mint akár egy akril anyagból készült kád!

Legnagyobb előnyük az öntött márványból készült szanitereknek és kádaknak is az öntésnek köszönhető, lágy anyagból adódó elképesztően kreatív lehetőség a dizájnnal szemben, hiszen szinte bármilyen forma kiönthető, megvalósítható ebből az anyagból, melynek szinte semmi sem szabhat határt – maximum a tervezők, dizájnerek képzelete…

Eddigi hátrányát – nagy, nehéz súlyát – pedig a Marmorin rendkívüli innovációinak és egyedi fejlesztéseinek köszönhetően már szinte magunk mögött tudhatjuk, mióta megjelentek a LIGHTCAST anyagból készült kádak!

Lehet azonban egészen egyedi kádunk is öntött márvány anyagból, és ami a legjobb, hogy a Marmorin cég koncepcióban gondolkodik, így egységes, szép, elegáns fürdőszobaképet alakíthatunk ki öntött márvány kádunk és a hozzájuk mind anyagában, mind formavilágában mind pedig színében tökéletesen alkalmazkodó kádjainkkal

Az öntött márvány anyag pedig ma már színezhető, így akár teljesen egyedi, a RAL színskála valamennyi színében elérhető fürdőszoba berendezéseket is rendelhetünk, de az elegáns fekete, fekete-fehér kádakkal is tökéletes eleganciát varázsolhatunk egy gyönyörű fürdőszoba enteriőrbe…

Aki pedig azon aggódik, hogy egy ilyen gyönyörű kád birtokában a guta megütné, ha annak bármilyen baja esne – akkor megnyugtathatjuk, hogy az öntött márvány anyag bizony javítható, akár házilag is!

Egy speciális javítókészletet ad a gyártó a termékek mellé, mellyel, ha egy kisebb, sérülés, lepattanó, hiányzó darabka adna okot a bosszúságra, akkor akár azonnal, mi magunk is könnyedén felújíthatjuk kádunkat a javítópasztával, ecsetekkel, és a készlethez tartozó speciális csiszolóval és törlőruhával. Így aztán a kádunk olyan lesz, mintha csak új lenne – a hibának, sérülésnek nyoma lesz majd.

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...