A biztonságos fürdőszobák kialakításának 5 legfőbb szabálya

A fürdőszoba és a konyha otthonunk legveszélyesebb helyiségei. Ha nem vigyázunk, itt tudjuk leforrázni, megégetni magunkat, és el is csúszhatunk a vizes, nedves padló csúszós felületén. Ez a gyermekekre, idősebbekre, mozgáskorlátozottakra nézve fokozottabb veszélyt jelenthet, de az egészséges felnőtt embert is érheti baleset, ha nem figyel oda. Mutatjuk, mire érdemes ügyelni már a vizes blokkok kialakításakor, és hogyan tehető biztonságosabb hellyé a fürdőszoba!

A cikket szerkesztette: Argenta

Az ARGENTA gyár termékpalettája változatos kínálatot ölel fel. A minimál, letisztult családoktól kezdve a manapság nagyon trendi vintage stíluson át az elegáns, sőt klasszikus csempecsaládokig minden megtalálható. Kisebb méretű lapjait a társasházi lakások fürdőszobájához méretezi, míg a tágasabb családi házak nagyobb fürdőibe is találunk elegáns, nagy lapokat. A divatos szürkétől egészen a színes csempékig válogathatunk kedvünkre, ízlésünknek megfelelően. Dekorcsempék és számos mozaik csempe segít egyedivé kialakítani a fürdőszoba hangulatát, melyeknek négyzetméterenkénti ára van, így gazdaságosan szépíthetjük fürdőnket.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Argenta

FOTÓ: ARGENTA, COLOSO

A fürdőszoba és a konyha otthonunk legveszélyesebb helyiségei. Ha nem vigyázunk, itt tudjuk leforrázni, megégetni magunkat, és el is csúszhatunk a vizes, nedves padló csúszós felületén. Ez a gyermekekre, idősebbekre, mozgáskorlátozottakra nézve fokozottabb veszélyt jelenthet, de az egészséges felnőtt embert is érheti baleset, ha nem figyel oda. Mutatjuk, mire érdemes ügyelni már a vizes blokkok kialakításakor, és hogyan tehető biztonságosabb hellyé a fürdőszoba!

Akadálymentes vagy biztonságos lakást kialakítani nem egy és ugyanaz! Míg az akadálymentesített otthonokban számos speciális igényt figyelembe véve kell kialakítanunk a helyiség berendezéseit, addig a biztonságos lakás, biztonságos fürdőszoba mindannyiunk természetes, alapvető igénye kell, hogy legyen. Különösképp akkor, ha kisgyermekkel költözünk be, esetleg idős rokonaink, vagy beteg családtagjaink is velünk élnek, vagy éppen mi vagyunk azok, akiknek egy korábbi sérülés, vagy kedvezőtlen adottság miatt a szokásosnál jobban kell vigyáznia magára.

Nézzük meg, – ha éppen a fürdőszoba felújítása előtt állunk – hogy ezt a helyiséget miként tehetjük biztonságosabbá?

ARGENTA, MARMARIS

1. Csúszásmentes, érdesebb, matt felületű járólap – hogy elkerüljük a váratlan baleseteket!

fürdőszoba leggyakoribb veszélyforrása a nedves csempe, padlólap – és az esés, vagyis a csúszásveszély. Ennek esélyét pedig könnyedén minimálisra csökkenthetjük, ha már a csempe és a járólap kiválasztásánál elég körültekintőek vagyunk.

A matt, érdes felületek kevésbé lesznek csúszósak, és szerencsére manapság kifejezetten divatosak, és közkedveltek is a faerezet-hatású, vagy a természetes, natúr kőlapok, illetve a beton textúráját megjelenítő padlólapok.

ARGENTA, BLACK PEAK

Ha nincs lehetőségünk kicseréltetni a teljes padlót, akkor a csúszásgátló rács elhelyezése is megoldás lehet. Azonban nemcsak a padló, hanem a zuhanytálca vagy a kád felülete is balesetforrás lehet. Ezért ha olyan kád vagy zuhanytálca mellett döntöttünk, melyek nem rendelkeznek már eleve csúszásgátló felülettel, érdemes vásárolnunk hozzá speciális kiegészítő betétet, melyek a kád illetve a zuhanytálca felület aljára tapadnak és megelőzik a nem kívánt baleseteket.

2. Termosztátos csaptelepek – a forrázás-veszély elkerülésére, és a fölösleges vízszámla megelőzésére

mosdóhoz, a zuhanyzóba, és természetesen a kádunkhoz is kapható termosztátos csaptelepekkel megelőzhetjük, hogy a hirtelen kifolyó forró vízzel leforrázzuk magunkat. A termosztátos csaptelepeken ugyanis igény szerint beállíthatjuk a víz számunkra ideális hőmérsékletét. Alaphelyzetben a csappal 38 Celsius fokos értéket lehet beállítani, ha ennél melegebb vizet szeretnénk, akkor a biztosítógombot benyomva tudjuk csak a csapot tovább fordítani a karral. Egyes modelleknél a 38 fok feletti zónát berovátkázzák, így egy finom reccenést hallat a csapunk, jelezvén, hogy ez már az a hőmérséklet, mellyel óvatosan bánjunk, különben leforrázhatjuk magunkat. A termosztátos csaptelepekkel éppen azért, mert a kívánt hőmérséklet tartható, és legközelebb is „megjegyzi” azt a csapunk, jóval kevesebb víz folyik el feleslegesen (a kívánt vízhőmérséklet beállításakor), így nem csak biztonságosabb, hanem gazdaságosabb választás is egyben.

ARGENTA, CHALK

3. Elektromosság és gáz a fürdőben – nagyon lényeges a biztonsági szabályok, előírások betartása!

Párás helyiségekben – mint amilyen a fürdőszoba is – különösen lényeges betartanunk minden biztonsági szabályt, főleg az elektromossággal kapcsolatosakat. Ha éppen fürdünk, zuhanyozunk, minden esetben legyenek elpakolva az elektromos eszközeink. A fürdőszoba kialakításánál pedig számos szabály van érvényben, melyek többek között azt is meghatározzák, milyen távolságban helyezhetjük el a kádtólmosdótólzuhanykabintól a világítótesteket.

ARGENTA, PLITKA SILK

Minél közelebb van a világítás a szaniterekhez, annál lényegesebb a megfelelő érintésvédelemmel ellátott lámpa használata. Erre külön betűvel ellátott jelöléseket is alkalmaznak: az „I” a tárgyak behatolása ellen védett, a „P” betűjel pedig a vízbehatolás ellen védett kialakítást jelenti. A nagyobb számok jelzik a lámpa erősebb védettségét.

Legyünk elővigyázatosak akkor is, ha gázüzemű melegítő, gázbojler, gázcirkó van elhelyezve a fürdőszobában. A gáz tökéletlen égésekor az égéshez szükséges levegő hiánya miatt mérgező szén-monoxid keletkezik. Ha ez a színtelen és szagtalan gáz felgyülemlik a helyiségben, szerencsétlenséget tud okozni.

4. Gyermekek a fürdőszobában?

Mivel a gyermekek az egész lakást, így a fürdőszoba helyiségét is egy nagy játszótérnek tekintik, hiszen sok izgalmas zug és számos érdekes dolog található itt, ezért fontos, hogy sose hagyjuk őket egyedül a fürdőben. A mosógép is felettébb érdekes tud lenni a számukra, ezért érdemes a gyerekzárat használni rajta, az ajtó véletlen becsapódása, idő előtti kinyitása, vagy az éppen működő program véletlen megváltoztatása ellen. Az elöltöltős mosógép nagy, 30 cm-es átmérőjű ajtaján a kisebb gyerekek könnyedén be tudnak mászni a mosógépbe, ezért biztosítsuk mechanikusan is azt, a véletlen ajtóbecsukódás ellen. Szintén nagyon óvatosan kell eljárni a mosó- és tisztítószerek elhelyezésénél, és arra is ügyeljünk, hogy a WC deszka fedele mindig legyen lehajtva, mert ez is komoly sérülés forrása lehet. A lecsapódást lassító szerkezettel ellátott WC ülőke jó megoldás lehet.

5. Idősek, vagy mozgáskorlátozottak részére szerezzünk be biztonságos kapaszkodókat, fejtámaszt a kádhoz, ülőkét a zuhanykabinba

A megfelelő, jól átgondolt kiegészítő berendezések alkalmazásával még inkább biztonságos hellyé varázsolhatjuk a fürdőszobát. A kád peremére szerelt fejtámasz például megakadályozza, hogy mozgáskorlátozott emberek feje esetleg a víz alá kerüljön. Mosdó esetében érdemesebb mélyebb mosdókagylót választani, ez is lehetőség szerint kapaszkodókkal legyen ellátva, és a túl szögletes sarkokat is kerüljük, amiknek bárki könnyedén nekimehet – különösképpen a túl kicsi fürdőszobákban.

ARGENTA, LIGHT STONE

Az infra érzékelőkkel ellátott csaptelepeket a legegyszerűbb kezelni, emellett a leghigiénikusabb is, hiszen hozzá sem kell érni a csaptelephez. A termosztátos csaptelep pedig – mint ahogyan azt az első pontban is kifejtettük – megvéd a forró víz veszélyeitől. Persze, mindezeken túl még számos biztonsági megoldás létezik, ha a kifejezetten biztonságos fürdőszoba kialakítása a cél. Padlófűtést alkalmazva például teljesen elhagyhatók a fürdőszobában a radiátorok, melyekkel felesleges közlekedési akadályt iktathatunk ki, ráadásul még a felfázás esélye sem fenyeget, mert a járólap így kellemesen meleg lesz a talpunk alatt.

ARGENTA, BLANCOS WHITE

Ha további praktikus tippeket, ötleteket, és az ezek megvalósításához szükséges eszközöket, berendezéseket keres a fürdőszobához, konyhához – akkor bátran forduljon a VS Fürdőszoba hozzáértő munkatársaihoz, akik a gyönyörű, biztonságos járólap és hozzáillő csempe kollekciók nagyszerű választékán túl bármely más fürdőszobai berendezés, kádszaniter, és egyéb fürdőszobai kiegészítők számos alternatíváját kínálják a számunkra.

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...