Luxus kivitelű kapcsolók

Aljzatok bármilyen enteriőrhöz… Villanykapcsolók, dugaszoló aljzatok, telefon – és TV csatlakozók, és még sorolhatnánk a különböző villamossági szerelvény-típusokat. Minden épületben akad belőlük bőven és annyira automatikusan használjuk őket, hogy igazából fel sem tűnnek.

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

Ez persze nem teljesen igaz, hiszen van azért olyan, amely megjelenésével, egyedi stílusával biztosan magára irányítja tekintetünket.

Az biztos, hogy rengeteg cég gyárt kapcsolókat, ám nem is olyan egyszerű olyan márkát találni, amely amellett, hogy kifogástalanul működik, még megjelenésével is felhívja magára a figyelmet. Mi is sokáig kutakodtunk a piacon, ami végül meghozta gyümölcsét, hiszen ráleltünk az egyik legjobb szerelvénycsaládra, amit csak ismerünk. Ez a portugál EFAPEL vállalat, Logus90 névre keresztelt termékcsaládja. Az ELKO EP Hungary Kft. így a szerelvénycsalád hivatalos magyarországi forgalmazója.

Az EFAPEL igen komoly gyártósort alkalmaz Serpins-i központjában és a modern, automatizált robottechnika kihasználása mellett, a kész termékek kézi, egyesével történő tesztelésére is komoly hangsúlyt fektet. Maga a gyár egyébként 4 modern ipari egységből áll, amelyek összesen 28.000m2-en helyezkednek el. Az üzem több mint 300 munkást foglalkoztat és az általuk készített nem mindennapi kapcsolókat 50 országba exportálják.

Logus90 – Gyönyörű és különleges

Egy kész villamossági szerelvény 3 részből áll. A lényeg, amely tulajdonképpen „rejtve” marad, a mechanizmus, amit egy keretbe illesztünk bele és erre kerül rá a megfelelő billentyű/fedlap. E két utóbbi komponens az, amit fizikai valójában is látunk a falon elhelyezve.

Mechanizmusok

A Logus90 szerelvénycsaládhoz tartozó mechanizmusok a MEC21 nevet viselik. Ezek az eszközök különleges önoltó műanyagból készülnek, amely 650oC-ig lángálló. Szerelése gyors és egyszerű. Tervezésük során az egyik legfőbb szempont a biztonságos működtetés és beszerelés, melyet speciális anyag alkalmazásával érnek el.

Ez teljesen elszigeteli a felhasználótól a vezetékeket, amelyek még burkolat nélkül sem érinthetőek, hála a hátsó bekötésű rugós sorkapcsoknak. A szerelvények egyszerűen sorolhatóak, így könnyen alakítható ki a kívánt szerelvény kombináció. Kifejezetten praktikus, hogy a négyzet alakú kialakításuknak köszönhetően mind vízszintesen, mind pedig függőlegesen elhelyezhetőek – mi dönthetjük el, melyik variációt választjuk. Csavarhúzó nélkül is beszerelhetőek, hála a dupla rugós csatlakozóknak.

Otthonunk valóságos ékköve

Természetesen egy hagyományos villanykapcsoló legfontosabb része maga a mechanizmus, hiszen az alapvető funkcióját ennek kifogástalan működésével tölti be. Azonban a Logus90 szerelvénycsalád esetében a puszta funkcionalitáson túl a dizájn is hangsúlyos szerepet kap. A tervezők tudatában vannak, hogy a gondosan megválasztott kész szerelvény – különösen, ha látható helyre szerelik – otthonunk valóságos dísze is lehet.

Természetesen a megszokott alap műanyag keretek is megtalálhatóak a választékban, amelyek kedvező áruknak köszönhetően igazán népszerűek. Ezek a fehér és elefántcsont színekben elérhető „BASE” fantázianevű keretek.

Ha azonban szeretnénk a megszokottól eltérő, különleges kapcsolókat, akkor a lehető legjobb helyen keresgélünk, hiszen a Logus90 szerelvénycsalád kínálatában egy sor ilyen keretet is találunk.

Szintén műanyagból készülnek, csak éppen négy, igazán stílusos színben kaphatók az „AQARELLA” típus tagjai. Nevét – mint sejthető – a víz csillogásáról kapta, ugyanis a gyártásuk során kapott metálfényezés igazán különleges hatást kelt.

A színes egyéniségek számára kiváló választás egy-egy, az „ANIMATO” típusba tartozó keret. Gazdag színválasztéka, modern dizájnja és kedvező ára mind hozzájárul majd, hogy fiatalos stílussal dobjuk fel például a nappalinkat vagy egy kis változatosságot csempésszünk a letisztult hálószobai környezetbe.

Akik szeretik az elérhető eleganciát, azok előszeretettel választják a „CRYSTAL” kereteket. Az üvegből készült keretek fehér és fekete színben érhetőek el és valóban nem hétköznapi luxust csempésznek az adott szobába. Bár otthonunkban is hihetetlenül elegánsnak hat majd, azért képzeljük csak el, mennyire jól mutathat egy tárgyalóteremben vagy például egy hotelszobában is. A fekete és a fehér üveg keretek négy különböző belső kerettel választhatóak (jég, gyöngyház, alumínium, grafit)

A „METALLO” keretek – ahogy nevükből sejthető – valódi fémből készülnek, és igazán stílusosak. Gondoljunk csak bele, hány helyen találkoztunk ilyennel korábban? Titán, alumínium, króm, nikkel, inox és arany színváltozataival valóban a szoba díszévé válnak.

Csodásan harmonizálnak például a parkettával vagy fa bútorokkal az „ARBORE” típus fából készült keretei. A rétegelt – bükk, cseresznye, mahagóni és dió – falemezből gyártott keretek igazán hívogatóvá és melegséget árasztóvá varázsolják az Ön otthonát is.

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan változatot is találunk a kínálatban, amely az erő, a hatalom és a stabilitás megtestesítője. Furcsa dolognak tűnhet, hogy egyszerű villanykapcsolók esetében ilyen szimbólumokról beszélünk, azonban, ha valaki megtekinti a valódi gránitlapokból készült „PETRA” változat kereteit, maga is elgondolkodik, hogy milyen jelzőt is alkalmazzon. A gránit keretek szintén négyfajta belső peremmel rendelhetőek.

Egy kis „adalék”, hogy a szerelvénycsalád olyan népszerűségre tett szert az elmúlt 10 évben, hogy az ELKO EP vállalat még a saját fejlesztésű iNELS intelligens otthon rendszerébe is a Logus90 típust integrálta. Ez azt jelenti, hogy az épületautomatizálási termékkörhöz tartozó fali vezérlők is pontosan ugyanolyan külalakban választhatók, mint a hagyományos kapcsolók, vagy dugaljak.

Otthona oly sok helyzetben nyújtott már menedéket; bármilyen szomorú vagy boldog szituációban szeretettel fogadta, haza várta és nyilván ezután is így tesz majd. Megérdemelne ezért valamilyen igazán különleges kiegészítőt, nem igaz?!

Válassza a Logus90 szerelvénycsaládot, amelyről további részleteket itt találhat.

Ha szeretné megnézni, hogy az Önnek legjobban tetsző kapcsoló ténylegesen hogyan mutatna szobája falán, használja ingyenes Logus90 konfigurátor programunkat.

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...