Látványos, nyitott enteriőr, igényes luxusmegoldásokkal

Sziráki Bianka 2011 óta dolgozik látványtervezőként, és rá két évvel elvégezte a lakberendezői kurzust is, hogy még komplexebb tudással rendelkezzen a látványtervezés világában, és még több, még értékesebb segítséget tudjon nyújtani ügyfeleinek. Bianka a letisztult formák híve, és szívesen beépíti munkáiba a természetes anyagokat, és a hagyományos kézműves technikával megmunkált darabokat illetve részleteket…

A múltidéző technikák, a különleges anyagok és textúrák világába kalauzol el bennünket Bianka ezúttal is – aki egy kreatív lakásbelsőt mutat be nekünk pályázati terveiben.

Bianka szintén az egyedülálló megbízó számára átalakítandó lakás megtervezését választotta, mert véleménye szerint ez az opció adta a legtöbb szabadságot, kreativitást a tervezést illetően: amint meglátta az alaprajzot, máris kirajzolódott előtte az új térszerkezet és stílus – meséli.

A képzeletbeli megbízó ebben az esetben egy egyedülálló, jól szituált, 25-30 év közötti hölgy, aki sokat dolgozik, nagyon leköti a munkája – ám szabadidejében szeret társaságban elidőzni, és otthonában is szívesen és gyakran fogad vendégeket. Ilyenkor többnyire vacsorapartikat és moziesteket tart a barátaival.

Otthona berendezésében kedveli az igényes darabokat, nem sajnálja a pénz egy-egy különlegesebb darabra. Ám ugyanakkor lényeges számára, hogy az otthona őérte legyen, nem pedig fordítva.

Bianka, mint lakásának átalakítója és megtervezője – a hölgy életviteléhez igazította a lakásbelső elrendezését.

Ehhez előszöris megszüntettem a számára felesleges szobákat és a konyhához kapcsolódó kamrát, így egy szép, 51 négyzetméteres, tágasabb konyha-étkező-nappali tér jött létre, ami maximálisan kielégíti az otthonnal kapcsolatos igényeit, és a vendégfogadásra is teljesen alkalmas – magyarázza a lakberendező.

A lakás hátsó traktusában Bianka meghagyta az eredeti elrendezést, hiszen ez véleménye szerint optimálisan használja ki a meglévő teret.

A hálószoba kivételével a lakás teljes padlózata hidegburkolatot kapott: a Porcelanosa Lassa márványos padlólapjai közé, a konyha-étkező részbe bekerült egy igényes Sicis mozaik szőnyeg, ami szépen kiemeli az étkező részt.

A fürdőszobában az Otti Manufaktúra különleges fekete méhsejt burkolata kölcsönöz különleges hangulatot a térnek.

A lakás hátsó részében helyezkedik el a hálószoba, a fürdőszoba valamint a különálló WC. Ezen a részen is folytatta Bianka a világos színek használatát, sötét felhangokkal – ahogyan a természetes anyagok szeretete itt is visszaköszön.

A fürdőszoba Porcelanosa Dover burkolata természetes követ idéz, puhaságot és nyugalmat áraszt, csakúgy, mint a hálószoba Vescom Meteor színes textil falburkolata. A mészkőszerű fürdőszoba csempe gondolatiságát viszi tovább a WC helyiségében megjelenő Zalakerámia Travertino mozaikja, ami a kis helyiségben szépen érvényesül. A fürdőszobában a természetes anyagok szépségét kiemeli a hangulatos arany befüggesztett lámpapár, ami egy kis luxust is csempész a pihenés szigetébe.

Hogy a letisztult stílust semmi ne törje meg, a mosó-szárítógép a mosdószekrény folytatásaként kapott takarást, így egy szép nagy mosdópult jött létre. Hogy ennek mélységet enyhítsük – a tükör nem önmagában, hanem szekrényajtóként jelenik meg, további tárolást biztosítva a fürdőszobai apróságoknak.

A Kádat és mosdót illetően a Ravak és a Roca termékeit találta ide illőnek Bianka, melyekhez tökéletesen passzolnak a Kludi csaptelepei és a Roca kiegészítői. A különleges formájú és variálható Zehnder Roda Air törölközőszárító radiátor tökéletesen illeszkedik a fürdőszoba hangulatához.

A WC helyiségében is kihasználta a tervező a kínálkozó helyet a tárolásra: a beépített tartály fölötti részt beszekrényezte. Az enyhén szögletes Roca „The Gap” WC-hez jól illeszkedik a Ravak Chrome kézmosója, és szintén a Roca kiegészítői teszik teljessé az összhangot.A hálószobába egy gyönyörű, természetes HARO tölgy faparketta került. A lakásban a világos színek dominálnak, amit az Arrital konyha sötét tónusa ellensúlyoz.

A konyha feketéje több helyen visszaköszön a lakásban, a világos tónusok ellenpontjaként, mint például a nappali lerakó asztalánál, a fürdőszoba padlóján, vagy a hálószoba kis asztalain és lámpáján.

Bianka hagyta, hogy a lakásban a tér, a tágasság legyen a vezető fonal, ezért a nagyobb bútordarabokat falszerűen helyeztem el, a kiegészítő bútorok számát pedig a minimumra csökkentette, illetve átlátszóságukkal játszott inkább.


Az áttört, kalitkaszerű forma az étkező Foscarini Spokes lámpája mellett feltűnik a nappali dohányzó asztalánál, és az üveg fali polcok sem türemkednek be a térbe. A falak túldíszítése helyett a fényekkel való hangulatteremtésre helyeztem a másik fókuszpontot – meséli.

Ezt különleges világító testekkel – mint például a Ctellani&Smith állólámpája -, és egy igazán egyedi tükrös belógó dísztárggyal érte el.

A hálószoba a lakásban lévő többi bútorral stílusban azonos, egyedi gardróbszekrényt kapott, ahogyan az előszobai szekrény – így is erősítve az egységességet a lakás helyiségei között.

A barackszínű textilfal előtt egy Black Red White szürke kárpitos ágy és antracit tetőlapos kisasztalok kaptak helyet puha szőnyegekkel szegélyezve, valamint egy kényelmes nosztalgikus fotel a Bydgoskie-től. Az arany a lámpákban itt is visszaköszön. A nappali petrolkék árnyalatai itt visszafogottan, néhány díszpárnában jelennek meg.

Mivel a teljes lakás egésze Inels inteligens vezérlést kapott, ezért egyszerűen a kanapén ülve változtathatjuk a lakás világítását, könnyen teremthetünk megfelelő hangulatot a moziesthez a teljes fényárt követelő főzés után.

A nappali főszereplője a hatalmas Lumas kép, ami túlburjánzó színeivel párbeszédet alkot és hidat teremt a sötét konyha és a világos nappali között, élénkséget hoz a letisztult környezetbe.

A képre reflektál a Maxliving Nova kanapé, amely sötét petrolkék színével és egy teljes baráti társaságot leültetni képes méretével méltó párja a konyha-étkező párosának.

A konyhában a lakás szerencsés méreteinek köszönhetően elfért egy nagy konyhasziget, amelyhez kapcsolódik a kihúzható étkezőasztal is – így egy olyan tágas konyharész jött létre, ahol akár többen is kényelmesen elférnek egy nagyobb vacsora készítésénél.

Az étkező mögötti traktus ugyan a konyhához kapcsolódik, de funkciója már vegyes, ugyanis a nappali tároló funkcióit is magába foglalja. Tányérok és poharak tárolása mellett könyvek, iratok, plédek is helyet kaphatnak a szekrényben.

Az előtérben kapott helyett a lakás egyik nagy tároló része, amely magába foglalja a kazánt és az előszobai tárolást is. Fehér színével a falszerű, nem domináns.

Az egész lakásra jellemző egyfajta légiesség, amit a könnyű Voile függönyök is erősítenek, álmennyezet által takart karnisuknak hála könnyedségük még inkább szembe tűnő.

Földre rogyó függönyöket kapott a nappali és a háló is, a konyhába pedig rolót választott Bianka. A hatékony árnyékolásról redőnyök gondoskodnak, a fűtésről a szinte láthatatlan Zehnder Plano radiátorok.

A nyári hőség elviselését a design díjas Zen-sation klíma teszi elviselhetővé. Minden helység álmennyezetet kapott, hogy süllyesztett spot lámpák adhassák az általános megvilágítást, továbbá hogy lehetőség legyen a karnistakarásokra illetve rejtett led alkalmazására. A konyhában az elszívó elvezetését is takarja.

Beltéri ajtók közül diszkréten osztottat választott Bianka természetes erezetes világos fa frontokkal, a bejárati ajtó esetében pedig a sötét vonalat követte egy antracit szürke modellel.

Mindezek alapján mondhatjuk, hogy sikerült egy olyan modern, minden szinten praktikus mégis látványos enteriőrt teremteni, ami helyet tud biztosítani a nagyobb baráti összejöveteleknek, de a vendéglátást biztosító sajátosságok nem uralkodnak a téren, az meg tudott maradni a nyugalom szigetének is.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...