Kandalló minden nappaliba kell. De vajon mitől válik különleges fűtőalkalmatossággá?

Napjainkban ismét reneszánszát éli a kandallók gyártása és nem csak azért mert meghitt hangulatot teremt otthonunkban, hanem azért is, mert kiváló fűtőértékkel rendelkezik. Mi az Ottinál a kandallók készítéséhez többnyire saját burkolóanyagainkat használjuk. Van, hogy ez mellett bontott téglát, rusztikus fapárkányt, követ, mozaikot is beépítünk …ahogy a stílus kívánja.

A cikket szerkesztette: Otti Manufactura

A belsőépítészekből, művészekből és építőipari szakmunkásokból alakult cég egyedülálló betontechnológiával tervez, gyárt és kivitelez minőségi burkolatokat. Kül- és beltéri burkolataikon kívül többek között különböző mosdók, pultok, kőkeretek, konzolok, kandallóelemek, kerti kutak és különleges dekorációk gazdagítják a széles termékpalettát.

Beltéri burkolatok

Az Otti kövek alkalmazása egyediségük révén teljes szabadságot ad a megrendelőnek: a szériatermékeket a berendezéshez leginkább illő színben önti ki. Az Otti szakembereit a teljesen egyedi igények sem ejtik zavarba: igény esetén személyre szabott burkolatot terveznek, illetve gyártanak padlóra és falra egyaránt. A kopóréteg fél–egy centiméter vastagságú, anyagában színezett, így a burkolat sosem fog elkopni! Ráadásul színkód vagy sablon alapján bármilyen termékszín reprodukálható. Az Otti burkolatok padló- vagy falfűtésnél is alkalmazhatók.

Konyha

A rusztikus stílusok – a provence-i, a vintage, a country vagy az angolos – sohasem mennek ki a divatból. Az Otti burkolatok, öntött konyhapultok, konyhaszigetek, mosogatók exkluzív kategóriát képviselnek, ugyanakkor rendkívül tartós, esztétikus termékek. A felületeket minden esetben impregnáljuk, illetve felület kezeljük, hogy a konyhai szennyezőanyagok (zsír, olaj, kávé, vörösbor, kóla stb.) ne okozzanak foltosodást. Az ehhez szükséges segédanyagokról és alkalmazásukról érdeklődjenek az Otti Manufacturánál!

Fürdőszoba

Különleges lesz a fürdőszoba, ha egy vagy több falat Otti kenhető kőburkolattal látunk el. Túl ezen, egy Otti öntött kőmosdó, egy beton- vagy műkő pult exkluzív megjelenést biztosít. A helyiséget tovább gazdagíthatjuk Otti fajansztállal, amitől igazán harmonikus lesz az enteriőrünk.

Lámpák

A világításra is érdemes külön gondot fordítani! Különleges Pálos & Napos lámpákat is kínál az Otti Manufactura. Anyaghasználatukra a réz, üveg, kerámia és fajansz jellemző. A fajanszlámpák peremeit díszítő finom szalagminta színe és a motívumok is kézzel készülnek, a kerámiák szintén kézműves termékek. A foglalatokat többnyire ledtechnikára alakították ki. A rézlámpák gyártósorokon készülnek, mégsem nélkülözik a kézműves termékek eleganciáját, ahogy egyedi kialakításuk révén az üvegtermékek is különleges megjelenésűek.

Az Otti termékei a magas minőséget képviselik!

Kapcsolat
Otti Manufactura

A képen látható kandalló kiállítótermünkben megtekinthető: Székesfehérvár, Sárkeresztúri út 14.

Az, hogy építtessünk-e kandallót otthonunkba, mindig nagy kérdés. Épp ezért nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a családi tűzhely, életterünk központja kialakításánál:

1. Kandallót akarok egyáltalán?

2. Esztétikai tárgy lesz, vagy funkcióval rendelkezik?

3. Hány légköbmétert akarok befűteni?

4. Megfelelő a kéményem ehhez a teljesítményhez? Illetve milyen kéményt terveztessek, amely a füst szállításához megfelelő kapacitással rendelkezik. Hol legyen a tisztítónyílás? Át fogja venni a kéményseprő?

5. Nyílt, vagy zárt tűztérben gondolkodjak?

6. Ha zárt tűzterű kandallót építtetek, akkor egy  külső levegő- bevezető csatornát már az építkezés kezdetétől terveznem kell?

7. Egy nappalit akarok befűteni, vagy két teret? Esetleg többet? Vagy az egész házat?

8. Lesz alternatív lehetőségem más fűtési típus választására, és a kandalló csak kiegészítő lehetőség számomra?

9. Ha több helyiségben szeretném a hőt eloszlatni, akkor a vízköpenyes, illetve légfűtéses kandallók közül melyiket válasszam? Mindenképpen folytonégő készülékre van szükségem, vagy elég a hobby- kandalló számomra?

10. És íme, még sok-sok megvitatásra alkalmas szempont: Esztétika? Stílus? Méret? Meg van oldva a fa tárolása? Kényelem? Biztonság? Ár?

 

Mielőtt belefognánk az építésbe, beszéljünk szakemberrel és amennyiben lehetséges, terveztessünk tervezővel kandallót. Az üzemelés hatékonysága, az építmény tömege, súlypontja, és a design is fontos szempontnak bizonyulhat a tervezés során.

A tűztér méretezésénél a fűtendő légköbméter és a használat intenzitása meghatározó. Bizonyos kandallótípusok hobbi kategóriát képviselnek. A tűzálló üvegek többnyire két dimenziósak, de léteznek osztott, “L”- alakú, és panorámás kályhák is.

Először is ellenőrizzük, hogy a tervnek megfelelő helyzetű, és keresztmetszetű-e a kéményünk. A kandalló levegőöblítése mindenképpen a fűtendő tér irányába álljon, ugyanis a szellőzőnyíláson kiáramló meleg levegőnek szabad utat kell engednünk a megfelelő cirkulációhoz. Ha nem megoldható az építmény optimális beállítása, akkor a szellőzőnyílásokat kell oldalirányba állítani.

Ha nincs kéményünk, akkor sem reménytelen a helyzet, de fel kell adnunk bizonyos elveket. Az elektromos- etanol- és “álkandallók” a természetesség élményében mindenképpen csorbát szenvednek, viszont részlegesen pótolják egy ilyen szoliter darab létét otthonunkban.

A felmelegedő öntöttvas kályha folyamatosan ontja hőjét, mely felfelé száll. Biztosítanunk kell a felszálló konvekciós levegő helyére alulról beáramló hideg levegő útját, így folyamatos cirkuláció alakul ki. A zárt tűztérben képződő égéstermékek füst formájában távoznak a kéményen keresztül, és nem érintkeznek a szoba levegőjével. Ezért ezeket a tűzhelyeket “zárt égésterű kandallóknak” nevezzük.

Az égéshez szükséges oxigént külső levegő bevezető csövön keresztül kell fedezni, melyet az építkezés elején kell kialakítani. Később is van rá lehetőség, ha a tűztér helyzete, a falak, vagy az aljzat lehetővé teszi, de ez mindenképpen körülményesebb mintha tervezéskor számoltunk volna vele. Pár éve még a szoba levegőjét szívta el egy-egy ilyen tűztér, manapság már nem veszik át a hatóságok az ilyen kandallókat. A konyhai elszívóberendezések, páraelszívók ugyanis visszaszívhatják a füstöt, szénmonoxidot.

Az Otti kandallók tervezése, alapanyagai, és építése nagy körültekintéssel, szakemberek bevonásával zajlik, keressenek bennünket bizalommal a honlapunkon lévő elérhetőségeken!

2021. december 09.

Így lehet igazán fenntartható, barátságos otthonod karácsonyra!

Mezítlábas, jókedvű futkorászás a lakásban. Izgatott ajándékbontás a karácsonyfa alatt ülve. Fenntartható, zöld otthon, ahol mindig jól érezzük magunkat: környezetbarát módon...

2021. május 20.

Minden, amire szükséged van az álomotthonodhoz

Az otthontervezés hihetetlenül nehéz feladat. Akár családi házról van szó, akár kis lakásról, gondoskodnunk kell a kényelemről, a funkcionalitásról, a stílusról – mindezt úgy,...

2021. április 19.

Ez a csupaszín skandináv otthon biztos mosolyt csal az arcodra!

Ha skandináv otthonokról beszélünk, általában nem a színpompás, vidám enteriőrök jutnak eszünkbe: inkább a letisztult, sokszor minimálba hajló lakásbelsők jelenhetnek meg lelki...