Kandalló minden nappaliba kell. De vajon mitől válik különleges fűtőalkalmatossággá?

Napjainkban ismét reneszánszát éli a kandallók gyártása és nem csak azért mert meghitt hangulatot teremt otthonunkban, hanem azért is, mert kiváló fűtőértékkel rendelkezik. Mi az Ottinál a kandallók készítéséhez többnyire saját burkolóanyagainkat használjuk. Van, hogy ez mellett bontott téglát, rusztikus fapárkányt, követ, mozaikot is beépítünk …ahogy a stílus kívánja.

A képen látható kandalló kiállítótermünkben megtekinthető: Székesfehérvár, Sárkeresztúri út 14.

Az, hogy építtessünk-e kandallót otthonunkba, mindig nagy kérdés. Épp ezért nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a családi tűzhely, életterünk központja kialakításánál:

1. Kandallót akarok egyáltalán?

2. Esztétikai tárgy lesz, vagy funkcióval rendelkezik?

3. Hány légköbmétert akarok befűteni?

4. Megfelelő a kéményem ehhez a teljesítményhez? Illetve milyen kéményt terveztessek, amely a füst szállításához megfelelő kapacitással rendelkezik. Hol legyen a tisztítónyílás? Át fogja venni a kéményseprő?

5. Nyílt, vagy zárt tűztérben gondolkodjak?

6. Ha zárt tűzterű kandallót építtetek, akkor egy  külső levegő- bevezető csatornát már az építkezés kezdetétől terveznem kell?

7. Egy nappalit akarok befűteni, vagy két teret? Esetleg többet? Vagy az egész házat?

8. Lesz alternatív lehetőségem más fűtési típus választására, és a kandalló csak kiegészítő lehetőség számomra?

9. Ha több helyiségben szeretném a hőt eloszlatni, akkor a vízköpenyes, illetve légfűtéses kandallók közül melyiket válasszam? Mindenképpen folytonégő készülékre van szükségem, vagy elég a hobby- kandalló számomra?

10. És íme, még sok-sok megvitatásra alkalmas szempont: Esztétika? Stílus? Méret? Meg van oldva a fa tárolása? Kényelem? Biztonság? Ár?

 

Mielőtt belefognánk az építésbe, beszéljünk szakemberrel és amennyiben lehetséges, terveztessünk tervezővel kandallót. Az üzemelés hatékonysága, az építmény tömege, súlypontja, és a design is fontos szempontnak bizonyulhat a tervezés során.

A tűztér méretezésénél a fűtendő légköbméter és a használat intenzitása meghatározó. Bizonyos kandallótípusok hobbi kategóriát képviselnek. A tűzálló üvegek többnyire két dimenziósak, de léteznek osztott, “L”- alakú, és panorámás kályhák is.

Először is ellenőrizzük, hogy a tervnek megfelelő helyzetű, és keresztmetszetű-e a kéményünk. A kandalló levegőöblítése mindenképpen a fűtendő tér irányába álljon, ugyanis a szellőzőnyíláson kiáramló meleg levegőnek szabad utat kell engednünk a megfelelő cirkulációhoz. Ha nem megoldható az építmény optimális beállítása, akkor a szellőzőnyílásokat kell oldalirányba állítani.

Ha nincs kéményünk, akkor sem reménytelen a helyzet, de fel kell adnunk bizonyos elveket. Az elektromos- etanol- és “álkandallók” a természetesség élményében mindenképpen csorbát szenvednek, viszont részlegesen pótolják egy ilyen szoliter darab létét otthonunkban.

A felmelegedő öntöttvas kályha folyamatosan ontja hőjét, mely felfelé száll. Biztosítanunk kell a felszálló konvekciós levegő helyére alulról beáramló hideg levegő útját, így folyamatos cirkuláció alakul ki. A zárt tűztérben képződő égéstermékek füst formájában távoznak a kéményen keresztül, és nem érintkeznek a szoba levegőjével. Ezért ezeket a tűzhelyeket “zárt égésterű kandallóknak” nevezzük.

Az égéshez szükséges oxigént külső levegő bevezető csövön keresztül kell fedezni, melyet az építkezés elején kell kialakítani. Később is van rá lehetőség, ha a tűztér helyzete, a falak, vagy az aljzat lehetővé teszi, de ez mindenképpen körülményesebb mintha tervezéskor számoltunk volna vele. Pár éve még a szoba levegőjét szívta el egy-egy ilyen tűztér, manapság már nem veszik át a hatóságok az ilyen kandallókat. A konyhai elszívóberendezések, páraelszívók ugyanis visszaszívhatják a füstöt, szénmonoxidot.

Az Otti kandallók tervezése, alapanyagai, és építése nagy körültekintéssel, szakemberek bevonásával zajlik, keressenek bennünket bizalommal a honlapunkon lévő elérhetőségeken!

2023. július 26.

Kültéri nappalival és konyhával élvezik ki a nyarat a gyönyörű vidéki ház lakói

Inspiráló svéd nyári idill, ha több időt töltenénk a szabad levegőn. Ha kellemes, napsütéses idő van, az ember szívesebben tölti kint az idejét, mint a négy fal között –...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...