Hygge – a dánok boldogságának titka otthonunkban

A dán hygge szó magyar megfelelője leginkább a meghittség, otthonosság, barátságos légkör lehetne, ha mindenáron le akarnánk fordítani. Ám a hygge egy olyan dolog, amit nem lefordítani, hanem megérezni, megélni kell inkább. Pillanatok, amik egyfajta boldog nyugalommal töltenek el bennünket. Amikor együtt ül a család a vacsoraasztalnál, vagy amikor áthívjuk a barátokat egy közös sütizésre, egy jó teára. Vagy amikor a jó meleg szobában pihe-puha takarókba bújva isszuk a forró, habos kakaót, és átadjuk magunkat az ízeknek, illatoknak, fényeknek…

FOTÓ: unsplash

Meghitt hangulatú társas együttlét, amikor mindenki örül, hogy látja a másikat, és meghitt fényeknél elbeszélgetnek? Vagy amikor elmegyünk néhány baráttal egy sörözőbe és ott nevetgélünk, csevegünk kicsit… Ennyi volna a nagy titok? Elvégre ilyen pillanatokat mindenki átélt már, nincs is ebben semmi különös…

FOTÓ: newyorker.com

A hygge a dánoknál egy absztrakt, ám mindent átható jelenség, egy különleges életérzés, melyre nincs is igazán jó kifejezés a mi nyelvünkben. A legközelebb talán a meghittség áll hozzá, de igazán ez sem adja vissza a hygge életérzés lényegét. 

A dánok ilyenkor gyertyát gyújtanak, áthívják a barátaikat, családtagjaikat a késő őszi vagy téli délutánokon, estéken, egy kis házi süteményre, forró csokira, habos kávéra, vagy forralt borra. 

FOTÓ: marieclaire.co.uk

Ez egy klasszikus példája a hygge élménynek, ahogyan az is, mikor egy puha meleg plédbe beburkolózva nézzük a kinti hóesést a meleg kandalló vagy egy szép, dekoratív radiátor mellől, miközben nassolunk, jó filmeket nézünk, vagy egy izgalmas regénybe temetkezünk. 

FOTÓ: ftd.com

De lehet hygge egy kellemes, illatos, habos fürdő is egy tágas, kényelmes fürdőkádban.

A hygge leginkább társadalmi jelenség, mely jelzi, hogy egy nép kultúrájának, napi gyakorlatának része a személyes kapcsolatok, a kisközösségek életben tartása, folyamatos ápolása. Alkalomszerűen lehet hygge élménye bárkinek bárhol a földön, ám a hygge életforma-szerű gyakorlása egészen más. 

FOTÓ: House of Home

A dánokat már maga a kellemetlen éghajlat, a korai sötétedés is összehozza a meleg, barátságos, meghitt szobákban, ahol egy időre ellazulhatunk, és elfelejthetünk minden gondot, bánatot. 

A meghitt fények, meleg hangulatú vintázs lámpák, a pihe-puha plédek és lakástextilek segítik átélni a hygge életérzést

FOTÓ: Jysk

De milyen egy meghitt, barátságos hygge-otthon?

Otthonos melegség járja át, hívogató, barátságos. Sok meleg, pihe-puha lakástextil teszi még melegebbé, miközben mégis egyszerű, letisztult, semmiképpen nem harsány. 

Egy átlagos dán otthonban szinte mindenütt gyertyákat találnánk, miközben nem feledkeznek meg a megfelelő elektromos világításról, a meleg fényű lámpákról sem: a 2700-3000 Kelvin hőmérsékletű fény köztudottan kellemes a szemünknek, és meghittebb, barátságosabb atmoszférát teremt az enteriőrben, pláne, amikor kint már hideg van. 

A megfelelő fűtés is nagyon fontos, egy jó meleg kandalló, vagy egy szép letisztult radiátor elengedhetetlen.

A dánok otthonát többnyire valódi fa padló borítja – melyet bolyhos szőnyegekkel, puha kelmékkel, textíliákkal egészítenek ki.

FOTÓ: pinterest

A ráadás pedig, az ajándékba is adható kényelmes meleg zoknik és mamuszok, a kellemes zene, az ellazulás, a közös nevetés, egy jó film vagy egy könyv…

A közös fényképek nézegetése, egy kis bújós sarok, ahová elvonulhatunk a világ zaja elől – szintén lehet hygge…

FOTÓ: Interiors Online

Ezek mind-mind jelenthetik számunkra is a hygge életérzést – így a fordítsunk gondot emberi kapcsolatainkra, közös emlékeinkre, élményeinkre, melyek élettel és melegséggel töltik fel otthonunkat, és a lelkünket is.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2020. december 20.

Elképesztő átalakulás: idejétmúlt házikóból stílusos hegyi menedék!

Akadnak olyan ingatlanok, amelyek bár remek adottságokkal rendelkeznek, és ha csak funkcionálisan nézzük, tökéletesen lakhatóak – mégsem szépek. Az előző tulaj nem foglalkozott a...

2020. december 17.

Így lesz a régi, elavult lakásból gyönyörű álomotthon!

A lakásfelújítás mindig hatalmas projekt. Ha belevágunk, készüljünk fel arra, hogy rengeteg időt, pénzt és energiát kell belefektetnünk – és akkor még nem beszéltünk a...

2020. december 16.

Ezért éri meg most felújítanod a gyerekszobát!

Ha van gyermekünk, a gyermekszoba kialakítását nem szabad félvállról vennünk. Fontos, hogy egy inspiráló, mégis megnyugtató környezetet teremtsünk, ahol gyermekeink kényelemben...