Hygge – a dánok boldogságának titka otthonunkban

A dán hygge szó magyar megfelelője leginkább a meghittség, otthonosság, barátságos légkör lehetne, ha mindenáron le akarnánk fordítani. Ám a hygge egy olyan dolog, amit nem lefordítani, hanem megérezni, megélni kell inkább. Pillanatok, amik egyfajta boldog nyugalommal töltenek el bennünket. Amikor együtt ül a család a vacsoraasztalnál, vagy amikor áthívjuk a barátokat egy közös sütizésre, egy jó teára. Vagy amikor a jó meleg szobában pihe-puha takarókba bújva isszuk a forró, habos kakaót, és átadjuk magunkat az ízeknek, illatoknak, fényeknek…

FOTÓ: unsplash

Meghitt hangulatú társas együttlét, amikor mindenki örül, hogy látja a másikat, és meghitt fényeknél elbeszélgetnek? Vagy amikor elmegyünk néhány baráttal egy sörözőbe és ott nevetgélünk, csevegünk kicsit… Ennyi volna a nagy titok? Elvégre ilyen pillanatokat mindenki átélt már, nincs is ebben semmi különös…

FOTÓ: newyorker.com

A hygge a dánoknál egy absztrakt, ám mindent átható jelenség, egy különleges életérzés, melyre nincs is igazán jó kifejezés a mi nyelvünkben. A legközelebb talán a meghittség áll hozzá, de igazán ez sem adja vissza a hygge életérzés lényegét. 

A dánok ilyenkor gyertyát gyújtanak, áthívják a barátaikat, családtagjaikat a késő őszi vagy téli délutánokon, estéken, egy kis házi süteményre, forró csokira, habos kávéra, vagy forralt borra. 

FOTÓ: marieclaire.co.uk

Ez egy klasszikus példája a hygge élménynek, ahogyan az is, mikor egy puha meleg plédbe beburkolózva nézzük a kinti hóesést a meleg kandalló vagy egy szép, dekoratív radiátor mellől, miközben nassolunk, jó filmeket nézünk, vagy egy izgalmas regénybe temetkezünk. 

FOTÓ: ftd.com

De lehet hygge egy kellemes, illatos, habos fürdő is egy tágas, kényelmes fürdőkádban.

A hygge leginkább társadalmi jelenség, mely jelzi, hogy egy nép kultúrájának, napi gyakorlatának része a személyes kapcsolatok, a kisközösségek életben tartása, folyamatos ápolása. Alkalomszerűen lehet hygge élménye bárkinek bárhol a földön, ám a hygge életforma-szerű gyakorlása egészen más. 

FOTÓ: House of Home

A dánokat már maga a kellemetlen éghajlat, a korai sötétedés is összehozza a meleg, barátságos, meghitt szobákban, ahol egy időre ellazulhatunk, és elfelejthetünk minden gondot, bánatot. 

A meghitt fények, meleg hangulatú vintázs lámpák, a pihe-puha plédek és lakástextilek segítik átélni a hygge életérzést

FOTÓ: Jysk

De milyen egy meghitt, barátságos hygge-otthon?

Otthonos melegség járja át, hívogató, barátságos. Sok meleg, pihe-puha lakástextil teszi még melegebbé, miközben mégis egyszerű, letisztult, semmiképpen nem harsány. 

Egy átlagos dán otthonban szinte mindenütt gyertyákat találnánk, miközben nem feledkeznek meg a megfelelő elektromos világításról, a meleg fényű lámpákról sem: a 2700-3000 Kelvin hőmérsékletű fény köztudottan kellemes a szemünknek, és meghittebb, barátságosabb atmoszférát teremt az enteriőrben, pláne, amikor kint már hideg van. 

A megfelelő fűtés is nagyon fontos, egy jó meleg kandalló, vagy egy szép letisztult radiátor elengedhetetlen.

A dánok otthonát többnyire valódi fa padló borítja – melyet bolyhos szőnyegekkel, puha kelmékkel, textíliákkal egészítenek ki.

FOTÓ: pinterest

A ráadás pedig, az ajándékba is adható kényelmes meleg zoknik és mamuszok, a kellemes zene, az ellazulás, a közös nevetés, egy jó film vagy egy könyv…

A közös fényképek nézegetése, egy kis bújós sarok, ahová elvonulhatunk a világ zaja elől – szintén lehet hygge…

FOTÓ: Interiors Online

Ezek mind-mind jelenthetik számunkra is a hygge életérzést – így a fordítsunk gondot emberi kapcsolatainkra, közös emlékeinkre, élményeinkre, melyek élettel és melegséggel töltik fel otthonunkat, és a lelkünket is.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...