Hogyan teremtsünk légies, tágas térérzetet a kis helyiségekben?

Keveseknek adatik meg az olyan igazán tágas, elegáns, nagyméretű tér – mint amilyenek a magazinok és elegáns brosúrák, katalógusok lapjairól köszönnek vissza ránk. A legtöbb hazai lakásban – ha nem is küzdünk éppen helyszűkével – de szinte valamennyien azt szeretnénk, ha valahogy tágasabbá, szellősebbé, légiesebbé tehetnénk a tereket, vagy legalábbis optikailag tágasabbá tudnánk varázsolni a belső terek adta összképet. Ehhez nyújtunk most profi segítséget!

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

A gyár termékei nagy választékban megtekinthetőek a Palatinus Fürdőszoba szalonokban és a V-S Fürdőszoba szalonokban. Számos családja raktárkészletünkön megtalálható. Amennyiben kérdése merülne fel a termékekkel kapcsolatosan a kollégák készséggel állnak rendelkezésre.

Porcelanosa

A tágas, légies tér-érzethez nyilvánvalóan sok olyan dolog tartozik, amiért még tudunk tenni – de persze sok olyan is van, amin már utólag nem változtathatunk. Nagyobb nyílászárókat, teraszkilátást már nem vághatunk ki egy már felépített és elkészült házban – de a felújítás, a burkolatválasztás, és a lakás berendezése is rengeteg remek trükköt rejt arra nézve, hogyan is válhat egy tér szellősebbé, tágasabbá, egyszóval légiesen elegánssá.

Nézzük meg most ezeket a trükköket – amikkel mi is sokat tehetünk…

Egybenyitott terek – ahol csak lehet: falak és burkolatváltások nélkül

Letisztult vonalvezetés és nemes egyszerűség – ez a legfőbb a kulcs, a modern, kortárs otthonok berendezésénél. Nem véletlenül: az ilyen terek tágasabbnak, nagyobbnak hatnak, pláne, ha a köztes falak eltűnnek, hiszen így még tágasabb, még egybefüggőbb lesz majd a tér, az egybenyitott helyiségek nem csak optikailag, hanem a valóságban is nagyobbak, és még több természetes fény árad majd be a az ablakokon keresztül.

Világos, fényes, nagyméretű burkolólapok

Azzal talán senkinek sem mondunk újat, hogy a minél világosabb és fényesebb felületeket érdemes választanunk, ha egy falat, vagy egy teret optikailag nagyobbnak, tágasabbnak szeretnénk láttatni. Szerencsére, a fehér falfesték a legolcsóbb, a fehér csempe és padlólap választék pedig soha nem volt ilyen színes, izgalmas és változatos, mint napjainkban! A fényes, a matt, a 3D vagy éppen a finom erezetű, márványhatású felületek egyaránt hódítanak, és izgalmas látvánnyal töltik meg a hófehér tereket, ahol szerencsére nyoma sem lesz a „kórház érzetű”, túl steril összhatásnak…

A Porcealonsa Marmi a legnagyobb méretű, legtágasabb felületű, legváltozatosabb színválasztékban kapható márványhatású padlólapja a gyárnak. Élcsiszolt és normál változatban is választhatjuk, egészen  80X80 cm-es méretig, fényes avagy matt felületben.

Üvegből készült, áttetsző bútorok, légies anyagok

Ha nem tömör, nehéz bútorokat alkalmazunk egy térben, akkor ezzel is sokat tehetünk azért, hogy a helyiség szellősebb, légiesebb benyomást keltsen. Ugyanez igaz a bútorokon túl a drapériákra is: a nehezebb, testesebb bársony anyagok helyett könnyedebb, áttetsző függönyök, légies, világos, könnyű anyagból készült lakástextilek szellősebb, légiesebb összképet adnak majd a szobának – még ha az a valóságban kisebb is, szűkebb térben helyezkedik is el.

Jól megválasztott poszter, tapéta vagy háttérkép a falon

A teret üdítően tudja tágítani számunkra egy jól megválasztott poszter, vagy egy nagyobb képként funkcionáló fali dekoráció. Ha a posztert, óriásfotót esetleg divatjamúltnak, unalmasnak érezzük – akkor miért nem próbálkozunk meg egy szép, egyedi üvegmozaik fallal, vagy a 3D hatású fali csempe dekorációkkal? A Porcelanosa 3D díszcsempéit háromfajta, különleges felülettel – matt, fényes illetve metálfényű – találhatjuk meg az üzletekben, és ezekkel a képhatású, egyedi felületekkel letisztult, elegáns kombinációkat hozhatunk létre. Különösképpen, ha odafigyelünk, hogy a helyiség fókuszpontjában kapjanak helyet, illetve nagyon lényeges a jól megválasztott világítás is hiszen akkor domborodik i látványosan a minta, úgy lesz hangulata a felületnek.

Ülőhelyek, fotelek – a szoba egy kiválasztott sarkába rendezve

Ha gyakran hívjuk meg a barátainkat, családtagjainkat vendégségbe, akkor bizony sok ülőhelyre van szükségünk. Ha a – lehetőleg egyszínű, világos, homogén árnyalatú – kanapét vagy foteleket összetolva, a szoba egyik sarkába rendezzük, nem pedig szétszórva, több oldalon a térbe, akkor sokkal nagyobbá válik a terület, hiszen a másik oldal szabadon marad. Így pedig máris tágasabb, légiesebb lesz a nappali tere. Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy lehetőségünk nyílik ilyen, a képen is látható szinteltolásos rendezésre, akkor a bútor szinte belesimul a talaj síkjába, így még egységesebb lehet az összkép.

Rendezett és rendszerezett felületek, lehetőség szerint zárt bútorok

Ha esetleg nem tudunk megválni kedvenc dísztárgyainktól, csecsebecséinktől – akkor rendezzük őket egy szép, üvegajtós vitrin mögé, mely majd keretet ad a számukra. A jó megvilágítás és a zárt üvegfelületet itt is nagyon lényeges, ahogyan a nyitott, vagy átlátszó polcok mozgalmasságát is kellemesen tudjuk enyhíteni a zárt, nagy felületű bútorokkal, szekrény elemekkel. Egyébként – főleg kisebb terekben – szoktuk javasolni, hogy minél zártabb a bútor, és minél világosabb, egységesebb a felület – annál rendezettebb lesz az összkép.

Minél összefüggőbb, egységesebb a látvány – annál nagyobbnak tűnik a tér…

Jó, ha tudjuk: minél egybefüggőbb egy terület, minél nagyobb annak a mérete, felülete, – annál tágasabbnak látjuk általa az adott teret! Ezért is alakultak ki a burkolatváltó nélküli, egybenyitott térmegoldások, ezért jöttek divatba már pár évvel ezelőtt a nagyméretű, 60X60, 60X90, de akár 120 cm-es csempék, burkolólapok, padlólapok. Ezeknek élcsiszolt – szakkifejezéssel élve retifikált oldalai, élei lehetővé teszik az egészen minimális, szinte fuga nélküli burkolást, mellyel a burkolat még egységesebbnek, egybefüggőbb felületűnek látszik majd.

A Porcelanoisa Venis által kínált, cement hatású kerámiák lehetőségek széles választékában minden bizonnyal ideális atmoszférát teremtenek azokban a nagyvárosi, közösségi terekben is, ahol az ipari stílust célozták meg az otthonok tervezői.

Ilyenek lehetnek például Corinto és az Estocolmo modellek, valamint a müncheni sorozat fehérre színezett modelljei – mint a Rhin, amely a Rhin Ivory modell legvilágosabb tónusát képezi, és páratlanul szép kontrasztot alkot a legsötétebb árnyalatú Taupe modellel.

Az egészen parányi pórusú, szemcsézettségű porcelán lapok – mint amilyen a dekoratív Deco Roche Acero padló csempe – különösen szép kerámia szőnyegeket hozhatunk létre, ha mondjuk, kombináljuk a Roche Acero 59,6 × 59,6 cm-es formátumú lapjaival.

A cement hatású burkolólapok széles választéka ugyanis egymással mindig szépen kombinálható, így egyedülálló összhatásokat érhetünk el. Valamennyi kombináció lehetővé teszi, hogy az ipari stílusú atmoszférát oly módon mutathassuk be, hogy veszélyeztetnénk a tér magas minőségű, légies, páratlan eleganciáját. Ám ha célunk, hogy a teret tágasabbnak láttassuk, a matt, és a középtónusú árnyalatokat csakis abban az esetben alkalmazzuk, ha tágas ablakfelületek állnak rendelkezésünkre, ahonnan sok fény árad be a helyiségbe – különben félő, hogy pont az ellenkező hatást érnénk el…

Tükrök, ahová csak lehet – és tükröződő, fénylő felületek alkalmazása minél több falon, felületen

Köztudott, hogy a tükröződő felületek, melyeken szépen tud játszani a fény – minden esetben tágítják, légiesebbé tehetik a tereket. Ezért – különösen, ha szűkebb, kisebb terekben élünk – érdemes ezeket optikailag nagyobbá, tágasabbá tenni egy-egy jól megválasztott tükörrel. Ám nem mindenki kedveli, ha a lakásában úton útfélen a saját önarcképe köszön rá vissza – ilyenkor mit tehetünk? Ma már számos olyan egyedi, fényt visszaverő, látványos fali dekorációt találhatunk, melyekkel gyönyörű, egyedi, tükröződő felületeket érhetünk el, anélkül, hogy magunkat is „premier plánban” látnánk meg bennük. A Porcalanosa Venis Sea Silver elképesztően szép, művészi felületeket, páratlanul gyönyörű tükörhatást eredményez bármely mai, kortárs enteriőrben. Ráadásul – mivel ez valójában egy csempe – a méretet, elrendezést illetően is teljesen szabad kezünk van…

Válasszuk bármelyiket is, az itt látható ötletarzenálból, vagy kérjünk egyedi, személyre szabott megoldásokat – a VS Fürdőszoba üzleteiben minden esetben szakértő segítségre és professzionális termékekre lelhetünk, otthonunk bármely helyiségének berendezését illetően!


Nemess Tímea – VS Fürdőszoba Szalon Ügyvezetője

“Várom egy kávéra”  +36 30 535 1672

2020. szeptember 15.

Két helyiség, amit ősszel különösen megéri felújítanod!

Bár az időjárás még nem ezt mutatja, beköszöntött az ősz. Sokan nem szeretik az évszakot, pedig tökéletes alkalmat nyújt, hogy kicsit befelé forduljunk, törődjünk szeretteinkkel és...

2020. augusztus 04.

Felújítanád a fürdőt? Itt egy kis segítség!

A lakásfelújítás rendkívül idő-, energia- és pénzigényes folyamat lehet – különösképp ha a fürdőszobáról beszélünk, ahol létfontosságú a gondos tervezés. Már rögtön az...

2020. június 21.

Így emeld új szintre fürdődet!

Üvegfelületek a fürdőben?  Megosztó téma. Az elegáns anyag kifinomult hatást kelt, és még a teret is növeli optikailag, ugyanakkor az a kép él sokunk fejében, hogy nehezen...