Hogyan teremtsünk légies, tágas térérzetet a kis helyiségekben?

Keveseknek adatik meg az olyan igazán tágas, elegáns, nagyméretű tér – mint amilyenek a magazinok és elegáns brosúrák, katalógusok lapjairól köszönnek vissza ránk. A legtöbb hazai lakásban – ha nem is küzdünk éppen helyszűkével – de szinte valamennyien azt szeretnénk, ha valahogy tágasabbá, szellősebbé, légiesebbé tehetnénk a tereket, vagy legalábbis optikailag tágasabbá tudnánk varázsolni a belső terek adta összképet. Ehhez nyújtunk most profi segítséget!

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

A tágas, légies tér-érzethez nyilvánvalóan sok olyan dolog tartozik, amiért még tudunk tenni – de persze sok olyan is van, amin már utólag nem változtathatunk. Nagyobb nyílászárókat, teraszkilátást már nem vághatunk ki egy már felépített és elkészült házban – de a felújítás, a burkolatválasztás, és a lakás berendezése is rengeteg remek trükköt rejt arra nézve, hogyan is válhat egy tér szellősebbé, tágasabbá, egyszóval légiesen elegánssá.

Nézzük meg most ezeket a trükköket – amikkel mi is sokat tehetünk…

Egybenyitott terek – ahol csak lehet: falak és burkolatváltások nélkül

Letisztult vonalvezetés és nemes egyszerűség – ez a legfőbb a kulcs, a modern, kortárs otthonok berendezésénél. Nem véletlenül: az ilyen terek tágasabbnak, nagyobbnak hatnak, pláne, ha a köztes falak eltűnnek, hiszen így még tágasabb, még egybefüggőbb lesz majd a tér, az egybenyitott helyiségek nem csak optikailag, hanem a valóságban is nagyobbak, és még több természetes fény árad majd be a az ablakokon keresztül.

Világos, fényes, nagyméretű burkolólapok

Azzal talán senkinek sem mondunk újat, hogy a minél világosabb és fényesebb felületeket érdemes választanunk, ha egy falat, vagy egy teret optikailag nagyobbnak, tágasabbnak szeretnénk láttatni. Szerencsére, a fehér falfesték a legolcsóbb, a fehér csempe és padlólap választék pedig soha nem volt ilyen színes, izgalmas és változatos, mint napjainkban! A fényes, a matt, a 3D vagy éppen a finom erezetű, márványhatású felületek egyaránt hódítanak, és izgalmas látvánnyal töltik meg a hófehér tereket, ahol szerencsére nyoma sem lesz a „kórház érzetű”, túl steril összhatásnak…

A Porcealonsa Marmi a legnagyobb méretű, legtágasabb felületű, legváltozatosabb színválasztékban kapható márványhatású padlólapja a gyárnak. Élcsiszolt és normál változatban is választhatjuk, egészen  80X80 cm-es méretig, fényes avagy matt felületben.

Üvegből készült, áttetsző bútorok, légies anyagok

Ha nem tömör, nehéz bútorokat alkalmazunk egy térben, akkor ezzel is sokat tehetünk azért, hogy a helyiség szellősebb, légiesebb benyomást keltsen. Ugyanez igaz a bútorokon túl a drapériákra is: a nehezebb, testesebb bársony anyagok helyett könnyedebb, áttetsző függönyök, légies, világos, könnyű anyagból készült lakástextilek szellősebb, légiesebb összképet adnak majd a szobának – még ha az a valóságban kisebb is, szűkebb térben helyezkedik is el.

Jól megválasztott poszter, tapéta vagy háttérkép a falon

A teret üdítően tudja tágítani számunkra egy jól megválasztott poszter, vagy egy nagyobb képként funkcionáló fali dekoráció. Ha a posztert, óriásfotót esetleg divatjamúltnak, unalmasnak érezzük – akkor miért nem próbálkozunk meg egy szép, egyedi üvegmozaik fallal, vagy a 3D hatású fali csempe dekorációkkal? A Porcelanosa 3D díszcsempéit háromfajta, különleges felülettel – matt, fényes illetve metálfényű – találhatjuk meg az üzletekben, és ezekkel a képhatású, egyedi felületekkel letisztult, elegáns kombinációkat hozhatunk létre. Különösképpen, ha odafigyelünk, hogy a helyiség fókuszpontjában kapjanak helyet, illetve nagyon lényeges a jól megválasztott világítás is hiszen akkor domborodik i látványosan a minta, úgy lesz hangulata a felületnek.

Ülőhelyek, fotelek – a szoba egy kiválasztott sarkába rendezve

Ha gyakran hívjuk meg a barátainkat, családtagjainkat vendégségbe, akkor bizony sok ülőhelyre van szükségünk. Ha a – lehetőleg egyszínű, világos, homogén árnyalatú – kanapét vagy foteleket összetolva, a szoba egyik sarkába rendezzük, nem pedig szétszórva, több oldalon a térbe, akkor sokkal nagyobbá válik a terület, hiszen a másik oldal szabadon marad. Így pedig máris tágasabb, légiesebb lesz a nappali tere. Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy lehetőségünk nyílik ilyen, a képen is látható szinteltolásos rendezésre, akkor a bútor szinte belesimul a talaj síkjába, így még egységesebb lehet az összkép.

Rendezett és rendszerezett felületek, lehetőség szerint zárt bútorok

Ha esetleg nem tudunk megválni kedvenc dísztárgyainktól, csecsebecséinktől – akkor rendezzük őket egy szép, üvegajtós vitrin mögé, mely majd keretet ad a számukra. A jó megvilágítás és a zárt üvegfelületet itt is nagyon lényeges, ahogyan a nyitott, vagy átlátszó polcok mozgalmasságát is kellemesen tudjuk enyhíteni a zárt, nagy felületű bútorokkal, szekrény elemekkel. Egyébként – főleg kisebb terekben – szoktuk javasolni, hogy minél zártabb a bútor, és minél világosabb, egységesebb a felület – annál rendezettebb lesz az összkép.

Minél összefüggőbb, egységesebb a látvány – annál nagyobbnak tűnik a tér…

Jó, ha tudjuk: minél egybefüggőbb egy terület, minél nagyobb annak a mérete, felülete, – annál tágasabbnak látjuk általa az adott teret! Ezért is alakultak ki a burkolatváltó nélküli, egybenyitott térmegoldások, ezért jöttek divatba már pár évvel ezelőtt a nagyméretű, 60X60, 60X90, de akár 120 cm-es csempék, burkolólapok, padlólapok. Ezeknek élcsiszolt – szakkifejezéssel élve retifikált oldalai, élei lehetővé teszik az egészen minimális, szinte fuga nélküli burkolást, mellyel a burkolat még egységesebbnek, egybefüggőbb felületűnek látszik majd.

A Porcelanoisa Venis által kínált, cement hatású kerámiák lehetőségek széles választékában minden bizonnyal ideális atmoszférát teremtenek azokban a nagyvárosi, közösségi terekben is, ahol az ipari stílust célozták meg az otthonok tervezői.

Ilyenek lehetnek például Corinto és az Estocolmo modellek, valamint a müncheni sorozat fehérre színezett modelljei – mint a Rhin, amely a Rhin Ivory modell legvilágosabb tónusát képezi, és páratlanul szép kontrasztot alkot a legsötétebb árnyalatú Taupe modellel.

Az egészen parányi pórusú, szemcsézettségű porcelán lapok – mint amilyen a dekoratív Deco Roche Acero padló csempe – különösen szép kerámia szőnyegeket hozhatunk létre, ha mondjuk, kombináljuk a Roche Acero 59,6 × 59,6 cm-es formátumú lapjaival.

A cement hatású burkolólapok széles választéka ugyanis egymással mindig szépen kombinálható, így egyedülálló összhatásokat érhetünk el. Valamennyi kombináció lehetővé teszi, hogy az ipari stílusú atmoszférát oly módon mutathassuk be, hogy veszélyeztetnénk a tér magas minőségű, légies, páratlan eleganciáját. Ám ha célunk, hogy a teret tágasabbnak láttassuk, a matt, és a középtónusú árnyalatokat csakis abban az esetben alkalmazzuk, ha tágas ablakfelületek állnak rendelkezésünkre, ahonnan sok fény árad be a helyiségbe – különben félő, hogy pont az ellenkező hatást érnénk el…

Tükrök, ahová csak lehet – és tükröződő, fénylő felületek alkalmazása minél több falon, felületen

Köztudott, hogy a tükröződő felületek, melyeken szépen tud játszani a fény – minden esetben tágítják, légiesebbé tehetik a tereket. Ezért – különösen, ha szűkebb, kisebb terekben élünk – érdemes ezeket optikailag nagyobbá, tágasabbá tenni egy-egy jól megválasztott tükörrel. Ám nem mindenki kedveli, ha a lakásában úton útfélen a saját önarcképe köszön rá vissza – ilyenkor mit tehetünk? Ma már számos olyan egyedi, fényt visszaverő, látványos fali dekorációt találhatunk, melyekkel gyönyörű, egyedi, tükröződő felületeket érhetünk el, anélkül, hogy magunkat is „premier plánban” látnánk meg bennük. A Porcalanosa Venis Sea Silver elképesztően szép, művészi felületeket, páratlanul gyönyörű tükörhatást eredményez bármely mai, kortárs enteriőrben. Ráadásul – mivel ez valójában egy csempe – a méretet, elrendezést illetően is teljesen szabad kezünk van…

Válasszuk bármelyiket is, az itt látható ötletarzenálból, vagy kérjünk egyedi, személyre szabott megoldásokat – a VS Fürdőszoba üzleteiben minden esetben szakértő segítségre és professzionális termékekre lelhetünk, otthonunk bármely helyiségének berendezését illetően!


Nemess Tímea – VS Fürdőszoba Szalon Ügyvezetője

“Várom egy kávéra”  +36 30 535 1672

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...