Gyerekszoba tippek kezdőknek és haladóknak

A gyerekszoba rendhagyó helyiség, hiszen lényegében szinte egy teljes lakásról beszélünk, egyetlen helyiségbe sűrítve. Egy gyerekszoba egyszerre nappali, hálószoba, dolgozószoba, vendégszoba, gardrób és edzőterem – gyermekünk itt írja leckéjét, itt játszik, olvas, alszik, fogad vendéget, öltözködik és tornázik; ezt a sok funkciót pedig mind ki kell szolgálnia a szobának. 

És ez még nem minden: míg egy nappali viszonylag konstans képet mutat, hiszen a legtöbben már aránylag kiforrott ízléssel rendelkezünk, egy gyerekszoba folyamatosan változik gyermekünk növekedésével. Egyik pillanatban még a rózsaszín a menő és a vicces bútorok, a következőben pedig már sötétkék elegancia dominál a szobában…

Mindent összevetve elmondható, hogy a gyerekszoba megtervezése és berendezése embert próbáló feladat – nézzünk pár tippet, hogy könnyebben menjen.

Nem a mi szobánk!

Az első és legfontosabb kitétel: a szobának elsősorban nem a mi ízlésünknek, igényeinknek kell megfelelnie, hiszen nem mi fogjuk használni azt! Vonjuk bele gyermekünket a tervezésbe, és hagyjuk szárnyalni a fantáziáját, hogy a kész szobát örömmel használhassa majd nap mint nap.

Gondolkozzunk előre!

Az előbbi kitétel persze nem azt jelenti, hogy mindent bízzunk gyermekünkre – bizonyos daraboknál (például a főbb bútoroknál, íróasztalnál, tárolóknál) ne hagyjuk magunkat befolyásolni, és vegyünk hosszú élettartammal bíró, semleges színű (például fehér) alapdarabokat. Ezek a későbbiekben gyermekünk növekedése során is megállják majd a helyüket, bármilyen stílusú is lesz épp akkor a szoba.

Nézzünk a lábunk alá!

Nem mindegy, milyen padlót választunk. Mondjunk nemet a régi faltól-falig érő szőnyegpadlóra, hiszen nem higiénikus, ráadásul egy esésnél (ami valljuk be, elég gyakori tud lenni a gyerekeknél) nagyon csúnya horzsolásokat lehet összeszedni az érdes anyag miatt. 

Épp ezért a kemény hidegburkolat sem feltétlenül a legjobb választás, a barátságos parketta azonban gyakran recseg, és nem a nedvességet – a gyerekek pedig hajlamosak ezt-azt kiönteni a szobában. Érdemes inkább laminált vagy vinylpadlót választani, hiszen ezek ellenállóak, antiallergének, puhák – és nem recsegnek.

Készüljünk fel a változásokra!

Gyermekünk stílusa valószínűleg folyamatosan változni fog – különösen igaz ez kedvenc színére, nem árt tehát felkészülni a gyakori szobafestésre. Ahhoz, hogy ez egyszerű legyen, kerüljük a különféle fali betéteket, díszítéseket, lambériákat. Mindig használjunk jó minőségű, gyorsan száradó festéket, így hamar újjávarázsolhatjuk gyermekünk hajlékát.

Ügyeljünk a részletekre!

A gyerekszoba minőségét alapvetően a részletekre való odafigyelés határozza meg. Gondoskodjunk a megfelelően kialakított tárolásról – főleg a zárt tárolókra fektessük a hangsúlyt, hogy elkerüljük a kuplerájt –, az ergonomikus ülőbútorokról és a megfelelő ágyról (érdemes lehet rögtön szélesebb vagy kinyitható ágyat venni, ha megvan a hely), valamint az adekvát (melegfehér, maximum 2700 Kelvin színhőmérsékletű) világításról. 

A bútorok, kiegészítők lehetnek jópofák és ötletesek, számos gyerekszobába illő különleges darabbal találkozhatunk – a dekoráció maradékát pedig válasszuk ki, illetve alkossuk meg gyermekünkkel közösen. Hiszen nincs is jobb a közös alkotásnál – ráadásul így valóban egyedi szoba születik.

Ha a fentiek figyelembevételével, gyermekünk aktív közreműködésével alkotjuk meg a gyerekszobát, biztosak lehetünk benne, hogy lakója örömmel fogadja és használja majd személyre szabott kuckóját.

A képek forrása: Unsplash, 

 

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...