Gyerekszoba tippek kezdőknek és haladóknak

A gyerekszoba rendhagyó helyiség, hiszen lényegében szinte egy teljes lakásról beszélünk, egyetlen helyiségbe sűrítve. Egy gyerekszoba egyszerre nappali, hálószoba, dolgozószoba, vendégszoba, gardrób és edzőterem – gyermekünk itt írja leckéjét, itt játszik, olvas, alszik, fogad vendéget, öltözködik és tornázik; ezt a sok funkciót pedig mind ki kell szolgálnia a szobának. 

És ez még nem minden: míg egy nappali viszonylag konstans képet mutat, hiszen a legtöbben már aránylag kiforrott ízléssel rendelkezünk, egy gyerekszoba folyamatosan változik gyermekünk növekedésével. Egyik pillanatban még a rózsaszín a menő és a vicces bútorok, a következőben pedig már sötétkék elegancia dominál a szobában…

Mindent összevetve elmondható, hogy a gyerekszoba megtervezése és berendezése embert próbáló feladat – nézzünk pár tippet, hogy könnyebben menjen.

Nem a mi szobánk!

Az első és legfontosabb kitétel: a szobának elsősorban nem a mi ízlésünknek, igényeinknek kell megfelelnie, hiszen nem mi fogjuk használni azt! Vonjuk bele gyermekünket a tervezésbe, és hagyjuk szárnyalni a fantáziáját, hogy a kész szobát örömmel használhassa majd nap mint nap.

Gondolkozzunk előre!

Az előbbi kitétel persze nem azt jelenti, hogy mindent bízzunk gyermekünkre – bizonyos daraboknál (például a főbb bútoroknál, íróasztalnál, tárolóknál) ne hagyjuk magunkat befolyásolni, és vegyünk hosszú élettartammal bíró, semleges színű (például fehér) alapdarabokat. Ezek a későbbiekben gyermekünk növekedése során is megállják majd a helyüket, bármilyen stílusú is lesz épp akkor a szoba.

Nézzünk a lábunk alá!

Nem mindegy, milyen padlót választunk. Mondjunk nemet a régi faltól-falig érő szőnyegpadlóra, hiszen nem higiénikus, ráadásul egy esésnél (ami valljuk be, elég gyakori tud lenni a gyerekeknél) nagyon csúnya horzsolásokat lehet összeszedni az érdes anyag miatt. 

Épp ezért a kemény hidegburkolat sem feltétlenül a legjobb választás, a barátságos parketta azonban gyakran recseg, és nem a nedvességet – a gyerekek pedig hajlamosak ezt-azt kiönteni a szobában. Érdemes inkább laminált vagy vinylpadlót választani, hiszen ezek ellenállóak, antiallergének, puhák – és nem recsegnek.

Készüljünk fel a változásokra!

Gyermekünk stílusa valószínűleg folyamatosan változni fog – különösen igaz ez kedvenc színére, nem árt tehát felkészülni a gyakori szobafestésre. Ahhoz, hogy ez egyszerű legyen, kerüljük a különféle fali betéteket, díszítéseket, lambériákat. Mindig használjunk jó minőségű, gyorsan száradó festéket, így hamar újjávarázsolhatjuk gyermekünk hajlékát.

Ügyeljünk a részletekre!

A gyerekszoba minőségét alapvetően a részletekre való odafigyelés határozza meg. Gondoskodjunk a megfelelően kialakított tárolásról – főleg a zárt tárolókra fektessük a hangsúlyt, hogy elkerüljük a kuplerájt –, az ergonomikus ülőbútorokról és a megfelelő ágyról (érdemes lehet rögtön szélesebb vagy kinyitható ágyat venni, ha megvan a hely), valamint az adekvát (melegfehér, maximum 2700 Kelvin színhőmérsékletű) világításról. 

A bútorok, kiegészítők lehetnek jópofák és ötletesek, számos gyerekszobába illő különleges darabbal találkozhatunk – a dekoráció maradékát pedig válasszuk ki, illetve alkossuk meg gyermekünkkel közösen. Hiszen nincs is jobb a közös alkotásnál – ráadásul így valóban egyedi szoba születik.

Ha a fentiek figyelembevételével, gyermekünk aktív közreműködésével alkotjuk meg a gyerekszobát, biztosak lehetünk benne, hogy lakója örömmel fogadja és használja majd személyre szabott kuckóját.

A képek forrása: Unsplash, 

 

2021. június 09.

Felújítasz vagy építkezel? Enélkül nem érdemes!

Kihívás. Az otthontervezést ez a szó jellemzi a legjobban. Mindegy, hogy kis lakásunk, vagy többgenerációs családi házunk van – a tökéletes otthon megtervezése próbára teszi az...

2021. június 03.

Így lesz templomból lenyűgöző lakóház!

Mindig érdemes otthonátalakításokat nézegetni: hihetetlen látni, ahogy a tulajok és a tervezők meglátják az unalmas vagy épp lepusztult épületben a potenciált, és a lehető legtöbbet...

2021. május 31.

Enélkül lehetetlen az otthonteremtés

Nagy fába vágja magát, aki új otthont tervez. Legyen szó családi házról vagy kis lakásról, egy kényelmes, funkcionális, stílusos és biztonságos fészket kell kialakítanunk, ahol...