Fürdőszoba lámpa: trendek, és ami mögöttük van – 1.

Nem szabad beleesni abba a hibába, hogy a fürdőszoba lámpa kiválasztásakor kizárólag a trendeket figyeljük. Kétségtelen, hogy fontos a fürdőszoba lámpa dizájnja, de még számtalan egyéb tényt is figyelembe kell venni a választáskor. Elmondjuk, miket, és mutatunk néhány tökéletes példát: olyat, amelyik egyszerre trendi és praktikus is.

A cikket szerkesztette: EGLO Lux Kft.

A mai rohanó, felgyorsult világunkban a különböző megatrendek hatásaival számolva (pl. globalizáció, urbanizáció) valamint, hogy emellett egyszerre kell helytállnunk otthon és a munkahelyünkön, egyre fontosabbá válik, hogy olyan helyen dolgozzunk és éljünk, ahol jól érezzük magunkat. A relaxáció fontos eszköze pedig a fény. A világítás minősége, erőssége, színe hatással van szervezetünkre, hangulatunkra, viselkedésünkre, figyelmünk intenzitására, valamint számos alternatív gyógyító terápia eszköze is. Manapság számos lehetőség nyílik a lakás, a munkahely stílusához harmonizáló világítás megtervezésére, kialakítására, illetve az ehhez megfelelő lámpák, fényforrások kiválasztására, beszerzésére.

Az EGLO LUX Kft. legfőbb célja a vásárlói igények maximális kielégítése és egy olyan széleskörű lámpa- és fényforrásválaszték kialakítása, ahol mindenki megtalálja az egyéniségének, ízlésének, pénztárcájának megfelelő és a mai trendeket követő lakásbelső kialakításához szükséges termékeket. A cég történelmi múltja 1969-re nyúlik vissza, amikor Ludwig Obwieser Ausztriában megnyitotta az első villamossági szaküzletet EGLO Leuchten néven. 1986-ban megalapították az első leányvállalaltot Németországban és egyre népszerűbbé váltak az EGLO termékek az európai piacon. Mára már 60 leányvállalat dolgozik a konszernen belül és több mint 132 országban vannak jelen, nemcsak Európában, hanem Kínában, Indiában, Amerikában is. Az EGLO LUX Kft. – mint az EGLO egyik leányvállalata- 1992-ben kezdte el a működését Dunakeszin, és röviddel ezután felépült az EGLO gyár Pásztón, ahol mára már 12 ezer darab lámpa gyártása történik naponta. A kereskedelmi központ és az első bemutatóterem Dunakeszin található, de az EGLO 2019-ben Budapesten, majd 2020-ban Budaörsön újabb lámpaszalont nyitott. Ezekben az üzletekben, valamint az országos SHOP in SHOP partnerüzletekben az EGLO termékkínálat túlnyomó része nemcsak megtekinthető, de meg is megvásárolható.

Az EGLO márka sikere abban áll, hogy gyorsan reagál és érzékeny a világ vezető lakberendezés és design trendjeinek a változására, valamint a termékeket, termékcsaládokat a vevői igények és visszajelzések alapján – 90%-os saját fejlesztéssel – tervezi és alakítja ki. Vezető szerepét többek között a magas szintű minőség (5 év jótállás LED panelekre), megbízhatóság és a kiváló kültéri, beltéri és fényforrás termékválaszték garantálja. A Vintage, rusztikus, antik stílusú lámpák éppúgy megtalálhatóak náluk, mint a skandináv, klasszikus stílus és a modern/ minimalista, praktikusságra törekvő stílust képviselő termékek.

Az EGLO piacformáló vállalkozásként mindig törekszik a folyamatos megújulásra, mivel a termékek működtetéséhez a legmodernebb technológiákat használja fel pl. energiahatékony led fényforrás, bluetooth vezérlés, lépcsőzetes fényerő szabályozás (dimmelés), távirányítós funkció, illetve a legújabb Z-generációs lámpacsalád, az okoslámpa applikáció, az „EGLO connect” .

Az EGLO LUX-nál mindenki megtalálja a számára megfelelő terméket, árban, minőségben és stílusban, ezt az üzenetet a cég szlogenje „világos”-an közvetíti is:

my light my style – az én lámpám az én stílusom

Nézzenek be hozzánk!

Kapcsolat
EGLO Lux Kft.

IP védettség

Az egyik legfontosabb szempont, amit a lámpa választásánál figyelembe kell venni, hogy a fürdőszoba vizes, párás helyiség. Különböző védelmi zónákra van osztva, ahol eltérő IP védettségű lámpák használhatóak. A leggyakrabban használt lámpa a fürdőszobában IP44 védettségű (fröccsenő víz ellen védett), általában ez megfelelő a mosdó közelében lévő tükör megvilágításához is. De pl. zuhanytálca vagy fürdőkád bizonyos körzetében magasabb IP védettségű lámpára van szükség. Lámpavásárlás előtt mindenképpen konzultáljon szakemberrel, aki az érvényes szabványokkal tisztában van.A nagy lámpaválasztás

Ha már tudjuk, hogy az adott helyre milyen IP védettségű lámpát szereltethetünk, akkor következő lépésben elgondolkodhatunk azon, hogy milyen stílusú, színű lámpát szeretnénk, ami illik fürdőszobánk enteriőrjébe, valamint mekkora fényerőre van szükségünk, és ráadásként még azt is eldönthetjük, hogy milyen színhőmérsékletű lámpa felel meg legjobban igényeinknek.

A lámpa színét tekintve arra érdemes figyelni, hogy az passzoljon a szaniterek és a bútorok színéhez. Mivel a fürdőben a legelterjedtebbek a krómozott felületek, ezért a gyártók – így az EGLO is – a fürdőszobai lámpakínálatuk nagy részét fényes króm színben gyártják.

Ahhoz, hogy a fürdőben megfelelő fény legyen, szükség lesz egy általános megvilágításra, ami általában mennyezeti lámpa, vagy álmennyezet esetében süllyesztett (beépíthető) lámpa. Emellett érdemes kiegészítő lámpákkal otthonosabbá, meghittebbé tenni a helyiséget (jó, ha ezek külön kapcsolhatók), de szinte kötelező elem a tükörmegvilágító lámpa, hiszen egy általános mennyezeti megvilágítás mellett az arcunkon árnyékos részek keletkeznek.A tükör megvilágításánál örök kérdés, hogy a tükör mellé vagy fölé szereljük-e a lámpát. Ha a tükör mellé két oldalra tesszük, akkor arcunkra, állunkra nem vetül árnyék, ideális tehát ez az elhelyezés, ha olyan használja a tükröt, aki borotválkozik vagy sminkel. A tükör feletti lámpa is kielégítő lehet, ha nincsenek ilyen igényeink, vagy nincs helyünk, lehetőségünk a tükör mellé tenni a lámpát. A legjobb megoldás természetesen az, ha a tükör fölé és mellé is sikerül világítást terveznünk.

Felmerülhet a kérdés, hogy nem vakítanak-e a tükör mellől az arcunkra világító lámpák. A gyártók ügyelnek erre, és opál vagy mattított burát használnak ennek elkerülésére.Manapság, a LED lámpák korában már nemcsak a megfelelő fényerőre kell és érdemes figyelnünk, ugyanis lehetőségeink kitárultak: választhatunk, hogy milyen színhőmérsékletű fényt szeretnénk a fürdőben. A melegfehér fény (általában 3000 K) kellemes, lágy, megnyugtat. Ha sokat fürdőzünk, relaxálunk a kádban, akkor ilyen fényforrással ellátott lámpát keressünk. A semlegesfehér fény (4000 K) fehérebb, nem annyira sárgás. Ennek használatát meggondolhatjuk tükörvilágító lámpa esetén, mert élesebb kontúrokat látunk mellette.

Különösen a tükörvilágító lámpák esetében lényeges szempont, hogy minél jobb legyen a színvisszaadásuk. Vagyis ha a lámpa megvilágítja az arcunkat, akkor a színek minél jobban hasonlítsanak ahhoz, ahogy azok a természetes fényben is látszódnak, különben sminkünket nagyon elronthatjuk. Az EGLO kínálatában vannak olyan tükörvilágító lámpák, melyek színvisszaadása különösen jónak mondható, 90-nél nagyobb.

Hogy könnyebb legyen kiválasztani a leginkább hozzánk, illetve a fürdőnkbe illő lámpát, következő cikkünkben mutatunk néhány izgalmas megoldást.

 

Addig is tekintse meg teljes fürdőszoba lámpa kínálatunkat HONLAPUNKON, illetve inspirálódjon tematikus Instagram oldalunkon!

 

 

Az EGLO további termékeiről az OtthoNNeked blogjában is tájékozódhat, ahol cikkeket és katalógusokat is talál!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...