Fenntartható otthon – Kezdd tiszta lappal az évet

Szerencsére egyre többen kezdik felismerni, hogy az elképesztően környezetpusztító életmód brutális következményekkel jár, és a klímaválság ellen csak a fenntarthatóságra való törekvéssel vehetjük fel a harcot – legyen szó étkezésről, divatról vagy épp otthonunk tervezéséről és az otthoni létünkről.

De hogyan lesz fenntartható otthonunk? Íme néhány tipp. 

Csak szelektíven!

Talán már alapvetőnek mondható, de sok otthonban még mindig nem fordítanak hangsúlyt a szelektív hulladékgyűjtésre – pedig ha tényleg odafigyelünk rá, csekély energiabefektetéssel tehetünk sokat saját és gyermekeink, unokáink jövőjéért. Érdemes több szelektív szemetest is elhelyeznünk – a konyha mellett gondoljunk a fürdőszobára, nappalira vagy az esetleges gyermekszobá(k)ra is. 

Kicsit járjunk utána, milyen hulladékot szabad a szemetesbe helyezni, és utána már magától értetődő lesz a dolog.

Környezetbarát és gazdaságos

Legyünk energiatakarékosak! Cseréljük lámpáinkban a körtéket LED-égőkre, válasszunk energiatakarékos hűtőszekrényt – ha pedig áramelosztókat használunk otthonunkban, olyan darabokat válasszunk, amelyek lekapcsolhatóak, így a bedugott készülékeink nem vesznek fel áramot, ha nem használjuk őket. 

Ha így teszünk, nemcsak a környezetet óvjuk, de pénztárcánkat is.

Lassú víz partos mos? 

Az ivóvíz egyre nagyobb kincs – arról nem is beszélve, hogy a műanyagpalackok mennyi kárt okoznak a természetben –, így figyeljünk oda vízfogyasztásunkra. Szerezzünk be egy víztisztítót, és töltsünk otthon kulacsunkba szűrt vizet, ahelyett, hogy palackos vizet vásárolnánk.

Érdemes beruházni egy vízlágyító készülékre is, néhány év alatt visszahozza az árát – és ami a legfontosabb, mindig próbáljuk elkerülni a felesleges vízfogyasztást. Ne nyissuk meg teljesen a csapot kézmosásnál, tisztálkodásnál, és lehetőség szerint ne töltsük csurig a kádat vagy válasszuk inkább a gyors zuhanyt.

Minőség a mennyiség felett

A lakberendezés szeretete alapvetően jó dolog – ha a mennyiség helyett a minőséget és az időtállóságot helyezzük előtérbe. Lehet, hogy tetszik nekünk egy extrém padló- vagy falburkolat, ami legújabb trendek jegyében fogtant – de könnyen lehet, hogy egy-két év múlva már utálni fogjuk. A burkolat gyakori cseréje pedig nemcsak költséges, de a környezetnek sem tesz túl jót.

Válasszunk időtálló, stílusos alapokat, a trendeket pedig inkább az apróbb részletek formájában vigyük otthonunkba. Ha pedig valamit szeretnénk, de épp nincs meg rá a büdzsé, ne adjuk alább: kerüljük a gagyit; inkább várjunk és akár spóroljunk a csúcsminőségű darabokra.

Építkezzünk fenntarthatóan!

Amennyiben építkezést tervezünk, keressünk olyan cégeket, megoldásokat és anyagokat, amelyek segítségével környezetbarát módon építhetünk energiatakarékos otthont. Szerencsére már nincs nehéz dolgunk, és ezt aránylag kis utánajárással is megoldhatjuk – így nemcsak minőségi, de valóban fenntartható otthonunk lesz.

Ha odafigyelünk a fentiekre, egyszerre óvhatjuk környezetünket és bankszámlánkat – arról nem is beszélve, hogy valóban időtálló otthonunk lesz, ahol jól érezzük magunkat.

A képek forrása: Unsplash

 

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2022. április 26.

Így válassz padlót otthonod helyiségeibe!

Összeszedtük, melyik helyiségbe milyen típusú padló illik a legjobban. Sokan az otthontervezésnél nem fordítanak elég figyelmet a padlóválasztásra: a koncepció csupán annyi, hogy a...

2021. december 09.

Így lehet igazán fenntartható, barátságos otthonod karácsonyra!

Mezítlábas, jókedvű futkorászás a lakásban. Izgatott ajándékbontás a karácsonyfa alatt ülve. Fenntartható, zöld otthon, ahol mindig jól érezzük magunkat: környezetbarát módon...

2020. december 14.

Trilak

Küldetésünk Elsőként reagálunk a fogyasztói igényekre felhasználóbarát termékekkel, előremutató, minőségi megoldásokkal.Jövőkép Kiváló csapatmunkával, több mint 100 éves...