Ezért akarsz elköltözni

Te is azok közé tartozol, akik pár éven belül költöznének: vagy otthonról el, vagy valakivel össze, de lehetőleg saját lakásba? Nem vagy egyedül: a 30 alattiak kétharmadának ugyanez a vágya. Melyek a legvonzóbb okok, miért szeretne mindenki saját lakást?

Nincs több kompromisszum!

A családdal, lakótársakkal való együttélés szabályai után felszabadító érzés az első saját lakás birtokba vétele, hiszen azt csinálhatunk, amit akarunk, akkor, amikor csak kedvünk támad rá. Jöhetnek a házibulik, hajnali palacsintasütések, a délig alvás, az egy szál pólóban flangálás; az elképzeléseinknek legfeljebb a szomszédok vethetnek gátat.

Elő a Star Wars-os tapétával!

Természetes, hogy a saját lakás kifestésébe, berendezésébe sokkal nagyobb lelkesedéssel fektetünk energiát, mint egy albérlet, vagy a gyerekkori szobánk esetében. Bárki kiélheti designer elképzeléseit, végre megvalósíthatóvá válnak a legvadabb ötletek.

Felelősségteljes felnőtté vál(hat)unk!

A szabadság és a kreativitás kibontakozása mellett a lakástulajdonossá válással olyan praktikus készségek is elsajátíthatóak, amelyek elengedhetetlenek a felnőtté váláshoz. A számlák határidőre való befizetésétől a lakás rendszeres karbantartásán át a vendéglátós-szállodás szerepig számos hasznos gyakorlati tudást szerezhetünk meg.

A miénk!

A saját lakás egyik legnagyobb előnye, hogy biztonságérzetet nyújt az albérletárak ingadozásával és a főbérlőnek való kiszolgáltatottsággal szemben. Alapvetően más hozzáállást vált ki belőlünk a saját tulajdon, hiszen nyilvánvalóan sokkal jobban kötődünk hozzá, vigyázunk rá, mint az albérlet esetében.Ezermesterek leszünk!

Elment az áram, nincs meleg víz, képtelenség összeszerelni az új ágyat… mivel már nem lehet mindezekkel a szülőkhöz, lakótársakhoz, főbérlőhöz fordulni, pár hónap alatt alapfokú gáz- és villanyszerelői, asztalosi ismereteket sajátíthatunk el. Azért a komolyabb szerelési művelethez érdemes szakértő segítségét kérni!

Befektethetünk!

Ha úgy alakul az életünk, könnyen és jó áron kiadhatjuk a lakásunkat, vagy akár csak egy részét, hiszen az albérletpiac rendesen pörög manapság. Az Airbnb-n keresztül kifejezetten magas bevételt tud generálni egy jó elhelyezkedésű lakás kiadása – ez a megoldás viszont folyamatos koordinációt igényel.

Kaphatunk egy csomó állami támogatást!

Könnyebb úgy megszerezni a lakást, ha előtte takarékoskodunk, ez egyértelmű. De ehhez igénybe vehetünk állami támogatást is: ha havonta az OTP Lakástakarékban félreteszünk 20 ezer forintot, az állam évente 72 ezer forintot tesz mellé, ingyen. És nemcsak a lakásvételhez hasznos a lakástakarék: előtörleszthetjük belőle a már felvett hitelt, vagy fel is újíthatjuk, korszerűsíthetjük a lakásunkat.Ugródeszka – saját lakás után saját család

Az első saját lakás megszerzése lehetővé teszi a következő életszakaszba lépést, megteremti a kereteit, hogy közös életet kezdhessünk a párunkkal, a későbbiekben pedig legyen hova gyermeket vállalnunk.

A magyar 25-34 éves fiatalok 43%-a még a szüleivel él az Eurostat szerint. Itthon a SzeretlekMagyarország.hu és az OTP Bank is felmérte az elképzeléseket. Ebből kiderül, hogy az álomotthonunk háromszobás: minden harmadik válaszadó száz négyzetméter feletti lakásra vágyik, de a válaszolók fele megelégedne az 50-100 négyzetméteressel is. A kérdőívet kitöltők többsége (56%) most is éppen saját otthonra gyűjt. A lakásválasztáskor leginkább az ár számít nekünk, ezt követi az elhelyezkedés és a lakás állapota. Kevésbé fontos a fekvés és a felszereltség, még kevésbé a szomszédság.

 Háttérinformáció

A felmérést az OTP Bank megbízásából a Szeretlek Magyarország portál végezte látogatói körében, 801 kitöltővel, online felületen. A felmérés nem reprezentatív, kizárólag kommunikációs célokat szolgál.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...