Épületek csapadékvíz elleni szigetelése

Köztudott, hogy épületeinket az égből érkező csapadékvíz káros hatásaitól védenünk kell. Az úgynevezett lapostetők – amelyek valójában alacsony hajlású tetők – különösen ki vannak téve ezeknek a hatásoknak. Négy fő hatásról, igénybevételről beszélhetünk: mechanikai igénybevétel, hőhatás, párahatás, és a csapadékból származó hatások.

A cikket szerkesztette: Mapei Kft.

„A fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a tartós, környezetbarát termékeinkkel, megoldásainkkal és minden tudásunkkal segítsük az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában…és erre mindenkor készen állunk!”

A termékeinkkel készített burkolatokat, kivitelezést csak egyszer kell elkészíteni, és nem kell aggódnia a reklamációs problémák miatt. A Mapei biztonságot és garanciát jelent arra, hogy otthona, épülete szépségét hosszú távon, nyugodtan és gondmentesen élvezhesse. A Mapei anyagokkal készült felülettel elégedett lesz, azt nem kell 1-2 év múlva kicserélni, javítani. Nem kell aggódnia amiatt, hogy vajon mennyire lesz tartós az elkészült burkolat. Nem kell elviselni a visszabontással és újraépítéssel járó költségeket, koszt, időt. 

Ki szereti a reklamációkat, a költséges javítást, a felfordulást okozó visszabontást, az elvesztegetett időt?

Mindazt a felesleges energia-, pénz- és időráfordítást, ami elkerülhető, ha már első alkalommal Mapei segédanyagok kerülnek felhasználásra? 
Sok esetben sajnos a megrendelők nincsenek tisztában annak a jelentőségével, hogy milyen döntő szerepet játszik a megfelelő minőségű anyagok használata burkolata, az elkészült felület tartóssága, élettartama szempontjából, és csak azután ismerik fel ennek fontosságát, amikor már megtörtént a baj.

Válassza Ön is otthona felújításához, kivitelezéséhez a Mapei már elsőre végleges megoldásait!

Kapcsolat
Mapei Kft.

Mindezzel szemben a különböző szerkezeti rétegek, a teherhordó szerkezet, a hőszigetelő réteg, a páratechnikai réteg és a csapadékvíz elleni szigetelés védenek, illetve ezek viselik a hatásokból származó igénybevételeket.

A csapadékvíz elleni szigetelések kiválasztása esetén a megfelelő vízszigetelő anyag és technológia kiválasztása kulcsfontosságú a megbízhatóság és a hosszú élettartam szempontjából.

Fotó: Polyglass SPA, YouTube

Ahhoz, hogy jól válasszunk, fel kell tennünk néhány alapvető kérdést, mint például:

 • Mire szeretnénk használni a lapos tetőt?
 • Mi és milyen a szigetelendő felület?
 • Mik a munkavégzés körülményei?
 • Mikor akarunk szigetelni?
 • Milyen legyen a szigetelés élettartama?

Fotó: Polyglass SPA, YouTube

Megkülönböztetjük tehát a járható és nem járható lapos tetőket.

Ha járható vagy más néven terasztetőt szeretnénk kialakítani, a hő és vízszigetelő réteget valamilyen burkolattal kell ellátni, hogy a rendszeres mechanikai hatásoktól védjük a szigetelő rétegeket.

A felületvédelem nélküli tető rétegrendek, vagyis így minden olyan lapostető, ahol a vízszigetelés a rétegrend legfelső rétegét alkotja, a „nem járható” kategóriába tartoznak.

Ilyenkor a vízszigetelő réteg különösen nagy igénybevételnek van kitéve, hiszen közvetlenül érintkezik a csapadékvízzel, eső, jégeső és hóesés formájában.
A szél mechanikai hatásaival, a napsütés okozta hőterheléssel, az UV sugárzással, a ciklikus hőváltozásokkal, a légkör anyagaival szemben is ellenálló kell, hogy legyen.

Fotó: Polyglass SPA, YouTube

Választhatunk lemezes vízszigetelést, ezek a jól ismert bitumenes vagy szintetikus lemezek, de választhatunk ún. „folyékony lemezes” megoldást is.

Bitumenes lemezes vízszigetelés választása
Bitumenes lemez választása esetén fontos, hogy csak ún. polimer-modifikált lemezeket alkalmazzunk, mert ezek képesek hosszútávon ellenállni az őket érő hatásoknak.

A Mapei ADESO öntapadó lemezes, innovatív rendszere ma a piacon elérhető egyik legkorszerűbb technológia a bitumenes lemezes szigetelésben.

Az ADESO technológia egy korszakalkotó megoldás kettős rétegződésű vízszigetelő lemezek gyártására, melyben a felső felület egy professzionális vízszigetelő réteg, míg az alsó
egy nagy tapadóerővel rendelkező bitumenes keverék.

Fotó: Polyglass SPA, YouTube

Előnyök, melyek megkülönböztetik az ADESO öntapadó lemezeket a hagyományos
bitumenes lemezektől:

 • Biztonságos kivitelezés.
  Az ADESO öntapadó lemezek megszüntetik a nyílt láng használatából adódó veszélyeket.
 • Egyszerű és gyors kivitelezés.
  Az ADESO öntapadó lemezek alkalmazása lényegesen gyorsabb, mint a hagyományos lángolvasztásos fektetési technológia.
 • Széleskörű felhasználhatóság különböző felületeken.
  Nem csak beton és fém födémekre, de olyan hőre érzékeny felületekre, mint fa, műanyag nyílászárók, polisztirol hőszigetelésekre közvetlenül csatlakoztatható, ahol egyébként a nyílt láng használata tilos.

Szintetikus lemezes vízszigetelés választása:
Szintetikus lemez választása esetén az elterjedt, de mára már kissé elavult és nem éppen környezetbarát PVC lemez helyett válasszuk a korszerű és lényegesen hosszabb élettartamú TPO (Thermoplasztikus Poliolefin) lemezt.

A lemezek rugalmas tulajdonsága az alap polymerek különleges kémiai szerkezetének köszönhetőek. Ez által a lemez különösen hosszú ideig megőrzi a tulajdonságait:

 • nagyobb ellenállás agresszív anyagokkal szemben, nagyobb ellenállás a szélsőséges időjárással szemben és a mikrobiológiai támadással szemben.

A fent bemutatott termékek és technológiák alkalmazhatók új építésnél és felújításnál egyaránt. Ezek bemutatása csak egy rövid betekintést jelent a Mapei rendkívül széleskörű és sokféle igényt kielégítő termékpalettájába az épületek és szerkezetek vízszigetelési feladataira, melyekkel kapcsolatban minden további információért forduljon bizalommal a Mapei szaktanácsadóihoz.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...