Épületek csapadékvíz elleni szigetelése

Köztudott, hogy épületeinket az égből érkező csapadékvíz káros hatásaitól védenünk kell. Az úgynevezett lapostetők – amelyek valójában alacsony hajlású tetők – különösen ki vannak téve ezeknek a hatásoknak. Négy fő hatásról, igénybevételről beszélhetünk: mechanikai igénybevétel, hőhatás, párahatás, és a csapadékból származó hatások.

A cikket szerkesztette: Mapei Kft.

„A fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a tartós, környezetbarát termékeinkkel, megoldásainkkal és minden tudásunkkal segítsük az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában…és erre mindenkor készen állunk!”

A termékeinkkel készített burkolatokat, kivitelezést csak egyszer kell elkészíteni, és nem kell aggódnia a reklamációs problémák miatt. A Mapei biztonságot és garanciát jelent arra, hogy otthona, épülete szépségét hosszú távon, nyugodtan és gondmentesen élvezhesse. A Mapei anyagokkal készült felülettel elégedett lesz, azt nem kell 1-2 év múlva kicserélni, javítani. Nem kell aggódnia amiatt, hogy vajon mennyire lesz tartós az elkészült burkolat. Nem kell elviselni a visszabontással és újraépítéssel járó költségeket, koszt, időt. 

Ki szereti a reklamációkat, a költséges javítást, a felfordulást okozó visszabontást, az elvesztegetett időt?

Mindazt a felesleges energia-, pénz- és időráfordítást, ami elkerülhető, ha már első alkalommal Mapei segédanyagok kerülnek felhasználásra? 
Sok esetben sajnos a megrendelők nincsenek tisztában annak a jelentőségével, hogy milyen döntő szerepet játszik a megfelelő minőségű anyagok használata burkolata, az elkészült felület tartóssága, élettartama szempontjából, és csak azután ismerik fel ennek fontosságát, amikor már megtörtént a baj.

Válassza Ön is otthona felújításához, kivitelezéséhez a Mapei már elsőre végleges megoldásait!

Kapcsolat
Mapei Kft.

Mindezzel szemben a különböző szerkezeti rétegek, a teherhordó szerkezet, a hőszigetelő réteg, a páratechnikai réteg és a csapadékvíz elleni szigetelés védenek, illetve ezek viselik a hatásokból származó igénybevételeket.

A csapadékvíz elleni szigetelések kiválasztása esetén a megfelelő vízszigetelő anyag és technológia kiválasztása kulcsfontosságú a megbízhatóság és a hosszú élettartam szempontjából.

Fotó: Polyglass SPA, YouTube

Ahhoz, hogy jól válasszunk, fel kell tennünk néhány alapvető kérdést, mint például:

 • Mire szeretnénk használni a lapos tetőt?
 • Mi és milyen a szigetelendő felület?
 • Mik a munkavégzés körülményei?
 • Mikor akarunk szigetelni?
 • Milyen legyen a szigetelés élettartama?

Fotó: Polyglass SPA, YouTube

Megkülönböztetjük tehát a járható és nem járható lapos tetőket.

Ha járható vagy más néven terasztetőt szeretnénk kialakítani, a hő és vízszigetelő réteget valamilyen burkolattal kell ellátni, hogy a rendszeres mechanikai hatásoktól védjük a szigetelő rétegeket.

A felületvédelem nélküli tető rétegrendek, vagyis így minden olyan lapostető, ahol a vízszigetelés a rétegrend legfelső rétegét alkotja, a „nem járható” kategóriába tartoznak.

Ilyenkor a vízszigetelő réteg különösen nagy igénybevételnek van kitéve, hiszen közvetlenül érintkezik a csapadékvízzel, eső, jégeső és hóesés formájában.
A szél mechanikai hatásaival, a napsütés okozta hőterheléssel, az UV sugárzással, a ciklikus hőváltozásokkal, a légkör anyagaival szemben is ellenálló kell, hogy legyen.

Fotó: Polyglass SPA, YouTube

Választhatunk lemezes vízszigetelést, ezek a jól ismert bitumenes vagy szintetikus lemezek, de választhatunk ún. „folyékony lemezes” megoldást is.

Bitumenes lemezes vízszigetelés választása
Bitumenes lemez választása esetén fontos, hogy csak ún. polimer-modifikált lemezeket alkalmazzunk, mert ezek képesek hosszútávon ellenállni az őket érő hatásoknak.

A Mapei ADESO öntapadó lemezes, innovatív rendszere ma a piacon elérhető egyik legkorszerűbb technológia a bitumenes lemezes szigetelésben.

Az ADESO technológia egy korszakalkotó megoldás kettős rétegződésű vízszigetelő lemezek gyártására, melyben a felső felület egy professzionális vízszigetelő réteg, míg az alsó
egy nagy tapadóerővel rendelkező bitumenes keverék.

Fotó: Polyglass SPA, YouTube

Előnyök, melyek megkülönböztetik az ADESO öntapadó lemezeket a hagyományos
bitumenes lemezektől:

 • Biztonságos kivitelezés.
  Az ADESO öntapadó lemezek megszüntetik a nyílt láng használatából adódó veszélyeket.
 • Egyszerű és gyors kivitelezés.
  Az ADESO öntapadó lemezek alkalmazása lényegesen gyorsabb, mint a hagyományos lángolvasztásos fektetési technológia.
 • Széleskörű felhasználhatóság különböző felületeken.
  Nem csak beton és fém födémekre, de olyan hőre érzékeny felületekre, mint fa, műanyag nyílászárók, polisztirol hőszigetelésekre közvetlenül csatlakoztatható, ahol egyébként a nyílt láng használata tilos.

Szintetikus lemezes vízszigetelés választása:
Szintetikus lemez választása esetén az elterjedt, de mára már kissé elavult és nem éppen környezetbarát PVC lemez helyett válasszuk a korszerű és lényegesen hosszabb élettartamú TPO (Thermoplasztikus Poliolefin) lemezt.

A lemezek rugalmas tulajdonsága az alap polymerek különleges kémiai szerkezetének köszönhetőek. Ez által a lemez különösen hosszú ideig megőrzi a tulajdonságait:

 • nagyobb ellenállás agresszív anyagokkal szemben, nagyobb ellenállás a szélsőséges időjárással szemben és a mikrobiológiai támadással szemben.

A fent bemutatott termékek és technológiák alkalmazhatók új építésnél és felújításnál egyaránt. Ezek bemutatása csak egy rövid betekintést jelent a Mapei rendkívül széleskörű és sokféle igényt kielégítő termékpalettájába az épületek és szerkezetek vízszigetelési feladataira, melyekkel kapcsolatban minden további információért forduljon bizalommal a Mapei szaktanácsadóihoz.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...