Ellenállhatatlan ízek és high-tech épületautomatizálási rendszer Jamie Oliver budai éttermében

Pár éve óriási érdeklődés mellett nyitott meg a legendás angol szakács, Jamie Oliver magyarországi étterme. A franchise-hálózat legújabb tagja nem kevésbé elegáns helyre került, mint a budai vár.

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

A vendéglátós-“gyöngyszem” egyedi módon keveri a hagyományokat és a modern technológiát, ugyanis annak ellenére, hogy az ételek tradicionális receptekre épülnek, a legjobb alapanyagokból, a fogások mégis újraértelmezett módon kerülnek tálalásra.

De nem csak ez mutatja az objektum modern jellegét, hanem az egyre népszerűbb, high-tech megoldások használata is… Az étterem bizonyos – megszokott esetben külön-külön, manuálisan működtetett – épületvillamossági funkciókat az iNELS épületautomatizálási rendszerrel vezérlik.

A Jamie’s Italian olasz étteremben az iNELS rendszer feladata a világítás működtetése mellett a hűtés és a fűtés vezérlése is. Azért, hogy a vendégek valóban komfortosan érezzék magukat és a lehető legjobb hangulatban fogyaszthassák el a hely által kínált igazán különleges fogásokat, az iNELS nyáron gondoskodik pl. a terasz hűtéséről, míg télen annak melegen tartásáról. A nagyon meleg napokon, a dolgozók a nagynyomású víz mágnesszelepeit és a ventilátorokat irányíthatják, míg télen, amikor fűtésre van szükség, akkor a 4 infrakört kapcsolhatják, táblagép, vagy okostelefon segítségével. A személyzetnek ez természetesen hatalmas könnyebbséget jelent, hiszen bármikor gyorsan és egyszerűen vezérelhetik ezeket a funkciókat, a kedves vendégek óhajának megfelelően. Ez különösen akkor hasznos amikor például egy péntek esti forgatag során nagyobb tömeg gyűlik össze, hiszen az iNELS-rendszert kihasználva nem kell “átverekedniük” magukat a tömegen, ha hangulatvilágítást szeretnének kapcsolni…

Egyébként a hűtéshez 5 db Ditusz – a víz porlasztásának elvén alapuló – ventilátort vezérel az iNELS, annak érdekében, hogy a kellemes, hűvös levegő az étterem minden apró kis zugába eljusson.

Világítás egy világhírű szakács éttermében

Kiemelt figyelmet fordítottak a tágas, de mégis hívogató terekre, amikor a belső tér kialakítását tervezték. A tervezők minden igyekezetükkel azon voltak, hogy az étterem, az ideális térkihasználás mellett se tűnjön túl zsúfoltnak. Ugyanakkor szintén fontos volt, hogy azok is találjanak egy-egy meghittebb sarkot, akik egy időre elrejtőznének a kíváncsi szemek elől.

Akinek volt már ilyen feladata, tudja, hogy az ilyen nagyobb, tágas terek megvilágítása gondos tervezést igényel és itt még azt is szem előtt kellett tartani, hogy a fény erőssége, atmoszférája és színe mindig a megfelelő, az adott igényekhez legjobban igazodó legyen. Bensőséges, romantikus vacsorákhoz, visszafogott hangulatvilágítás illik, míg egy mozgalmasabb rendezvény esetében pillanatok alatt „fényárba” kell borítani a helyet.

Nagyfeszültségű neon feliratok, LED-es világítás a pultban, egy sor dekorációs lámpa, konyhai világítás, takarítófények és az autentikus brit hangulatot idéző mosdóvilágítás, mind-mind megtalálható az étteremben. Ezeket is egytől–egyig az iNELS vezérli. Kapcsolja, szabályozza őket, amivel amellett, hogy mindig gondoskodik az alkalomhoz illő hangulatról és a dolgozók életét is megkönnyíti, még az üzemeltetési költségeket is optimalizálja. Egyébként ez az, ami az intelligens otthonok, okos házak lényege…. Igen, nem árt tudni, hogy az iNELS egy okos-otthon rendszer, amit “smart home”-ként is ismernek. A lassan két évtizedes tapasztalatoknak hála, ez a rendszer azonban ma már nem csak lakásokat, családi házakat, de irodákat, éttermeket, gyárcsarnokokat, sőt, városokat is képes automatizálni. (Erről hallani lehet majd még hamarosan…)

DE térjünk vissza Jamie Oliver olasz étterméhez. A fentiekben ismertetett funkciók az étteremben felszerelt 18 db fényerőszabályzó egység segítségével kerültek kivitelezésre. A Jamie’s Italianban mindent egybevetve 35 dimmerelt csatorna (világítási kör) található, ami nem semmi egy ilyen – relatíve kis – alapterülettel rendelkező étterem esetében; valójában elképesztően jónak mondható.

Hogyan vezérlik a dolgozók az étterem világítását a gyakorlatban?

Az alkalmazottak egyszerűen és kényelmesen, az infopultban található érintőképernyős vezérlő egység segítségével kezelik a világítást. Választhatnak a – minden helyiségre előre beállított – fényprogramok közül, természetesen az alkalomnak megfelelően. Külön programokat állítottak be a VIP teremhez, saját „jeleneteket” kapott a fogyasztói tér és a terasz is, így mindig egy pillanat alatt az igényekhez igazítható a világítás. A rendszer további előnye, hogy az egyes elemei emellett külön-külön is irányíthatóak a táblagépek/okostelefonos applikáció segítségével.

Az iNELS intelligens otthon rendszer az integrált funkciók és eszközök vezérlését roppant kényelmessé teszi, ezzel emeli a Jamie’s Italian „fényét” és gondoskodik arról, hogy a látogatók valóban élményként gondoljanak vissza az ott eltöltött kellemes órákra.


Habár az étterem töretlen népszerűsége miatt szükséges az előzetes-helyfoglalás, bátran ajánljuk bárkinek, hiszen nem csak a tradícionális ízek, de a kellemes atmoszféra is gondoskodik róla,hogy feledhetetlen gasztronómiai élményben legyen részünk…

2021. augusztus 26.

Járd körbe Frank Sinatra egykori legendás otthonát!

Frank Sinatra minden idők egyik legnagyobb sztárja. Pop-dzsessz énekes, színész, vállalkozó – legenda. Az 1915-ben született Sinatra hosszú élete alatt rengeteg emlékezetes dalt és...

2021. július 22.

A hiba, ami tönkreteszi a teraszodat – és így kerülheted el!

Az esztétikus otthon kialakításánál rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk. Fontosak az arányok, a színek, a minták, a textúrák, az elrendezés; egységes stílust kell kialakítanunk...

2021. június 17.

Építkezni készülsz? Erre készülj fel! – Otthontervezési és lakberendezési tippek

2020 szinte mindent megváltoztatott: az építőipar sem kivétel. Ha építkezni, felújítani szeretnénk, nem árt, ha felkészülünk néhány változásra – de pontosan mi vár ránk, ha új...