Ellenállhatatlan ízek és high-tech épületautomatizálási rendszer Jamie Oliver budai éttermében

Pár éve óriási érdeklődés mellett nyitott meg a legendás angol szakács, Jamie Oliver magyarországi étterme. A franchise-hálózat legújabb tagja nem kevésbé elegáns helyre került, mint a budai vár.

A vendéglátós-“gyöngyszem” egyedi módon keveri a hagyományokat és a modern technológiát, ugyanis annak ellenére, hogy az ételek tradicionális receptekre épülnek, a legjobb alapanyagokból, a fogások mégis újraértelmezett módon kerülnek tálalásra.

De nem csak ez mutatja az objektum modern jellegét, hanem az egyre népszerűbb, high-tech megoldások használata is… Az étterem bizonyos – megszokott esetben külön-külön, manuálisan működtetett – épületvillamossági funkciókat az iNELS épületautomatizálási rendszerrel vezérlik.

A Jamie’s Italian olasz étteremben az iNELS rendszer feladata a világítás működtetése mellett a hűtés és a fűtés vezérlése is. Azért, hogy a vendégek valóban komfortosan érezzék magukat és a lehető legjobb hangulatban fogyaszthassák el a hely által kínált igazán különleges fogásokat, az iNELS nyáron gondoskodik pl. a terasz hűtéséről, míg télen annak melegen tartásáról. A nagyon meleg napokon, a dolgozók a nagynyomású víz mágnesszelepeit és a ventilátorokat irányíthatják, míg télen, amikor fűtésre van szükség, akkor a 4 infrakört kapcsolhatják, táblagép, vagy okostelefon segítségével. A személyzetnek ez természetesen hatalmas könnyebbséget jelent, hiszen bármikor gyorsan és egyszerűen vezérelhetik ezeket a funkciókat, a kedves vendégek óhajának megfelelően. Ez különösen akkor hasznos amikor például egy péntek esti forgatag során nagyobb tömeg gyűlik össze, hiszen az iNELS-rendszert kihasználva nem kell “átverekedniük” magukat a tömegen, ha hangulatvilágítást szeretnének kapcsolni…

Egyébként a hűtéshez 5 db Ditusz – a víz porlasztásának elvén alapuló – ventilátort vezérel az iNELS, annak érdekében, hogy a kellemes, hűvös levegő az étterem minden apró kis zugába eljusson.

Világítás egy világhírű szakács éttermében

Kiemelt figyelmet fordítottak a tágas, de mégis hívogató terekre, amikor a belső tér kialakítását tervezték. A tervezők minden igyekezetükkel azon voltak, hogy az étterem, az ideális térkihasználás mellett se tűnjön túl zsúfoltnak. Ugyanakkor szintén fontos volt, hogy azok is találjanak egy-egy meghittebb sarkot, akik egy időre elrejtőznének a kíváncsi szemek elől.

Akinek volt már ilyen feladata, tudja, hogy az ilyen nagyobb, tágas terek megvilágítása gondos tervezést igényel és itt még azt is szem előtt kellett tartani, hogy a fény erőssége, atmoszférája és színe mindig a megfelelő, az adott igényekhez legjobban igazodó legyen. Bensőséges, romantikus vacsorákhoz, visszafogott hangulatvilágítás illik, míg egy mozgalmasabb rendezvény esetében pillanatok alatt „fényárba” kell borítani a helyet.

Nagyfeszültségű neon feliratok, LED-es világítás a pultban, egy sor dekorációs lámpa, konyhai világítás, takarítófények és az autentikus brit hangulatot idéző mosdóvilágítás, mind-mind megtalálható az étteremben. Ezeket is egytől–egyig az iNELS vezérli. Kapcsolja, szabályozza őket, amivel amellett, hogy mindig gondoskodik az alkalomhoz illő hangulatról és a dolgozók életét is megkönnyíti, még az üzemeltetési költségeket is optimalizálja. Egyébként ez az, ami az intelligens otthonok, okos házak lényege…. Igen, nem árt tudni, hogy az iNELS egy okos-otthon rendszer, amit “smart home”-ként is ismernek. A lassan két évtizedes tapasztalatoknak hála, ez a rendszer azonban ma már nem csak lakásokat, családi házakat, de irodákat, éttermeket, gyárcsarnokokat, sőt, városokat is képes automatizálni. (Erről hallani lehet majd még hamarosan…)

DE térjünk vissza Jamie Oliver olasz étterméhez. A fentiekben ismertetett funkciók az étteremben felszerelt 18 db fényerőszabályzó egység segítségével kerültek kivitelezésre. A Jamie’s Italianban mindent egybevetve 35 dimmerelt csatorna (világítási kör) található, ami nem semmi egy ilyen – relatíve kis – alapterülettel rendelkező étterem esetében; valójában elképesztően jónak mondható.

Hogyan vezérlik a dolgozók az étterem világítását a gyakorlatban?

Az alkalmazottak egyszerűen és kényelmesen, az infopultban található érintőképernyős vezérlő egység segítségével kezelik a világítást. Választhatnak a – minden helyiségre előre beállított – fényprogramok közül, természetesen az alkalomnak megfelelően. Külön programokat állítottak be a VIP teremhez, saját „jeleneteket” kapott a fogyasztói tér és a terasz is, így mindig egy pillanat alatt az igényekhez igazítható a világítás. A rendszer további előnye, hogy az egyes elemei emellett külön-külön is irányíthatóak a táblagépek/okostelefonos applikáció segítségével.

Az iNELS intelligens otthon rendszer az integrált funkciók és eszközök vezérlését roppant kényelmessé teszi, ezzel emeli a Jamie’s Italian „fényét” és gondoskodik arról, hogy a látogatók valóban élményként gondoljanak vissza az ott eltöltött kellemes órákra.


Habár az étterem töretlen népszerűsége miatt szükséges az előzetes-helyfoglalás, bátran ajánljuk bárkinek, hiszen nem csak a tradícionális ízek, de a kellemes atmoszféra is gondoskodik róla,hogy feledhetetlen gasztronómiai élményben legyen részünk…

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...