Az otthon melege, a lakás lelke a nappali

A nappali az egyik legfontosabb része otthonunknak: itt gyűlik össze a család a közös időtöltésekhez, itt fogadjuk vendégeinket, itt történnek az ünnepi események, itt pihenjük ki magunkat egy hosszú nap után, és éppen emiatt, a központi szerep miatt, talán ez az első helyiség, aminek meghatározzuk kinézetét.

Első gondolatunk a nappali tervezésénél, hogy hány ülőhelyet tegyünk úgy, hogy ne zsúfoljuk túl, hogy hol legyen a TV, esetleg a kandalló, de ennél lényegesen több kell egy funkcionális és hívogató tér kialakításához. Szenteljünk neki nagyobb figyelmet, vegyük sorra, mivel is érdemes foglalkozni.

Határozzuk meg a stílust.

Döntsük el, melyik stílus áll hozzánk legközelebb, ezzel tudjuk szűkíteni a kört, a színeket, bútorokat, textileket és kiegészítőket illetően.

Találjunk fókuszpontot.

A fókuszpont a nappali meghatározó része. Ez legyen a leghangsúlyosabb terület, ide vezessen tekintetünk a szobába lépve. Ilyen fókuszpont lehet a kandalló, vagy a TV, stílustól függően esetleg egy kővel burkolt hangsúlyos falszakasz.

Hagyjuk meg a teret.

Legyen bármilyen méretű a nappalink, figyeljünk arra, hogy maradjon elegendő hely a kényelmes közlekedésre, nem csak egyik helyiségből a másikba való könnyű áthaladáshoz, de a kanapék vagy fotelek előtt is maradjon elegendő terület, hogy ne kelljen felállítani a család többi tagját, vagy a baráti társaság egy részét, ha valaki elhagyná az ülőhelyét. Vásárlás előtt érdemes végiggondolni mit hol szeretnénk elhelyezni, minek mekkora a mérete. Ehhez egy bútorozási alaprajzra is szükségünk lehet.

Bútorozás

Az asztalok praktikus és szükséges darabok, elhelyezésükkor vegyük figyelembe mekkora a rendelkezésre álló hely. Elfér-e a dohányzóasztal, ki tudjuk-e egészíteni lámpaasztallal? Ideális esetben a dohányzóasztal hosszúsága a kanapé kétharmada, magassága pedig arányos a többi bútor magasságával, míg a lámpaasztalnak a kanapé karfájával ajánlatos egy szintben lennie.  Helyhiány esetén lerakó asztalka a legmegfelelőbb választás, mely a kanapé jobb és/vagy bal oldalára kerülhet.

Ülőbútor vásárlásánál figyeljünk arra, hogy a család minden tagjának, és a vendégeknek is jusson ülőhely. Célszerű beszélgető részt kialakítani, tehát szembefordítani egymással a kanapékat, foteleket, hogy zavartalanul történjen a társalgás. A bútorszövet legyen magas minőségű, kopásálló, és könnyen tisztítható, a foltok gyors eltüntetésének érdekében.

Kiegészítő bútorok, mint a könyvespolc, komódok, konzolasztalok, TV állvány, mind annak függvénye, hogy mi fér bele a választott stílusba, mennyi tároló helyre van szükségünk, illetve mekkora terület áll rendelkezésünkre. A kényelem legalább annyira fontos, mint, hogy az adott enteriőr funkcionális, vagy esztétikus legyen.

Kialakíthatunk az egyik félreeső részen, vagy a kandalló közelében: egy igazán pihenésre szánt területet, egy kényelmes fotellel, állólámpával és kisasztallal kiegészítve, melyet lábtartó zsámollyal tehetünk még komfortosabbá.

Színek:

A kellemes, otthonos hangulat eléréséről a világos, natúr színek gondoskodnak, melyek optikailag növelik a teret. Ezt érdemes megbolondítani meghatározóbb, erősebb árnyalatokkal egy-egy falon, vagy akár díszpárnákban, textilekben, kiegészítőkben. De kanapénknak is választhatunk markánsabb színt.

Felületek:

A nappali stílusát figyelembe véve voksoljunk a szívünkhöz legközelebb álló járófelületre. A választék bőséges és lenyűgöző: a fához megtévesztésig hasonló színű és mintázatú kerámia padlólapok, a természetes jura mészkőlapok, a fa padlók, és a fa valódi jellemzőit élethűen visszaadó laminált padlók mind nagyon népszerűek. Falainkat bevonhatjuk tapétával, téglaszeletekkel, akár kőburkolattal is.

Világítás:

A nappali világításának többrétűnek kell lennie, ugyanis alkalmazkodnia kell a helyiséghez rendelt funkcióhoz. Egyre több helyen van egy légtérben a konyha, étkező és a nappali. Ezek mind más fényigénnyel rendelkeznek.

A nappaliban szükségünk lesz egy általános térvilágításra, melyet szolgáltathat csillár, vagy akár játékosan lépkedő, akár térelválasztás érzékeltetésére szolgáló álmennyezetbe épített spotlámpa.

Hangulatvilágításhoz használhatunk falikarokat, álmennyezetbe és egyéb gipszkarton felületekbe rejtett led szalagokat, vagy akár padlóvilágítást, Kiegészítésképp helyezzünk el álló vagy asztali lámpákat.

A nappali berendezéshez sok kívánalomnak kell eleget tenni, hogy megfelelően betölthesse központi szerepét. Érdemes tehát alaposan átgondolni, akár tervező segítségét kérni, hogy megvalósíthassuk elképzelésünket.

Construma 2017 cikksorozatunkban az építkezésre készülő családok megismerkedhetnek az építkezés/felújítás legfontosabb tudnivalóival, hogy az így megszerzett tudásnak köszönhetően megfontolt döntéseket tudjanak hozni.

A cikksorozattal egy időben kiemelt, piacvezető márkákat képviselő partnereinkkel és vezető lakberendezőkkel készítettünk egy kiadványt (ide kattintva igényelheti előzetesen), mely közérthető formában gyűjti össze és rendszerezi azt a hatalmas információtömeget, amire szüksége lehet az építkezés/felújítás során!

Kattintson ide és igényelje Ön is a kiadványt előzetesen, melyet a Construmán személyesen és ingyenesen átvehet Tőlünk!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...