Art Deco és maximalizmus a javából: London Deco…

Tarpataki Károly egy egészen más területről avanzsált a lakberendezői szakma felé: matematika-rajz szakos tanárként néhány év tanítás után a szabadúszó képzőművész pályát választotta, az alkotást a mai napig aktívan folytatja. Figyelme a kilencvenes évek végén irányult a lakberendezés felé, ekkor születtek meg első tervei, majd 2004-ben felvételt nyert a Lakberendezők Országos Szövetségébe. Károly leginkább 20-as, 40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát előszeretettel vegyíti a posztmodern, valamint a kortárs design elemivel, de nem idegen tőle glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem.

Károly eredeti, színpompás, ugyanakkor élhető, stílusos terek létrehozására törekszik. A skandináv praktikussága mellett fényűző elemekkel és intenzív színekkel tarkítja az általa megtervezett enteriőröket.

A Style&Draw pályázatára is egy nagyon egyedi, színpompás tervezetet nyújtott be, melyet a Hollywood-Regency stílus fényűzés-érzetét keltő elemeivel tett különlegessé. Károly fontosnak tartja a műalkotások és kézműves tárgyak jelenlétét egy lakásban – így az itt látható London Deco tetőtéri projekt névre keresztelt alkotásában is igyekezett bevinni jó néhány egyedi különlegességet.

Károly terveiben egy fiatal, 27 éves magyar lány tetőtéri otthona kelt életre London hangulatát tükrözve. A lakás kelet Londonban, a Soutwark Park és a King’s Stairs Gardens közelében, egy négyemeletes lakóház negyedik szintjén található.

Károly megbízója egy hazánkban is érdekelt nemzetközi média ügynökség megbecsült alkalmazottja, aki gyakran fogadja barátait, munkatársait közös beszélgetésre, grillezésre a tágas teraszon.

A megbízó hölgy a lakás berendezéséhez a munkahelyétől is jelentős támogatást kapott, Károly terveit pedig egy ugyancsak Londonban élő és dolgozó magyar design csapat segített kivitelezni, néhány helyi mesterember szakszerű közreműködésével. A berendezési tárgyak zömét Európában közismert Lengyel, Cseh, Olasz, és más bútor – illetve burkolat, valamint szanitergyártók kínálatából sikerült összeállítani.

Az 56 négyzetméteres alapterületű tetőtéri lakásba egy lift vezet fel. A bejárati ajtó a lépcsőházból nyílik, itt ezen a szinten másik lakás nem található. A bejárati ajtóból közvetlenül a nappali-konyha-étkező közösségi térbe lépünk.

Az előszoba funkciót a fali fogasok, a tükör mutatja – illetve leginkább a helyiség burkolata jelzik.

A lakás négy önálló, ám osztatlan légtérre tagolható, ehhez csatlakozik a nyugati oldalon a nagy, 16 négyzetméteres erkély, amely kiváló helyet biztosít a grill partik számára, lenyűgöző kilátással a nyüzsgő londoni életre.

A nappali-konyha-étkező egy légtérben kapott helyet, egy tágas, 24 négyzetméteres területen. Ehhez csatlakozik az 5,5 négyzetméter alapterületű fürdőszoba, és a tágas, kellemes, 11,5 négyzetméteres háló.

A hálószoba és a vendégszoba felett ferde manzárdtető került elhelyezésre, ahol egy-egy billenthető tetőablak biztosítja a fényt és a szellőzést.

A fürdő kis előterébe került a szárítós mosógép. A WC a fürdőben van, a sarok aszimmetrikus fürdőkád álló zuhanyozásra is alkalmas, íves üveg paravánnal felszerelve.

Illetve van még egy másik, vegyes funkciókat biztosító szoba – mely lehet vendégszoba, dolgozó, és gardrób is egyben – a maga 10,2 négyzetméterével számos praktikus dolognak helyet biztosítva.

A legnagyobb tér, a nappali-konyha-étkező helyiségének burkolata egységes – csak a bejáratnál valamint a középponti közlekedőnél tervezett be Károly mozaik padlót – ezzel is jelezve, hogy itt kicsit változik a funkció.

A konyhával egy légterű nappalit mindössze néhány odaillő bútor – kanapé, a fotelek, valamint egy egyedi dohányzóasztal alkotja.

A konyha, illetve az étkező felé egy keskeny komód zárja le a területet. A konyhabútor a bejárattal szemben lévő fal teljes hosszában húzódik.

Balról, a magas tárolók és a beépített hűtőszekrények, középen az egyenes munkapult alul nagy tárolókkal, a pulton a mosogatótál aztán az indukciós főzőlap, felette egy páraelszívóval.

Jobbra a középmagas szekrénybe helyezett sütő és mikró, mellette egy keskeny tároló zárja a sort. A helyiség közepén áll az alapból hat személyes, dekoratív olasz design étkezőasztal.

Balra, a központi közlekedőnél egy bárpult támaszkodik a falnak, két magas ülőhellyel, üveges faliszekrénnyel, és ide került a kávéfőző is.

Az enteriőr stílusa és koncepciója jól látható: a lakás egészén az Art Deco karakteres, modern stílusa vonul végig, és mutatkozik meg egy-egy markánsabb elemmel. Megcsillan mindemellett a glamour, a hollywoodi filmvilág ragyogása is érezteti a hatását-. Mindez izgalmasan keveredik a kortárs bútorok, mai tárgyak praktikus könnyedségével.

A fiatal, életvidám hölgy kérésére az enteriőrben egyszerre kaptak helyet a derűs, élénk színek, romantikus, lágy vonalvezetésű bútorok – ahogyan a praktikus kiegészítők, és a puha textilek sem hiányozhattak.

Az üveg és fém anyagok kombinációi, a nemes kerámia és kőfelületek, az olasz design fényűző megjelenésű bútorai és világítótestei együtt alkotják azt a nem mindennapi összhatást, mely az egész enteriőrt egyedivé, itt-ott talán meseszerűvé varázsolja.

A berendezés kialakítása, az egyes helyiségek felosztása azonban eleget tesz mind az intim magánélet, mind pedig az olykor mozgalmasabb baráti, szakmai összejövetelek számára éppúgy.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...