4 tipikus baki, amit elkövethetünk az új fürdőszoba megtervezésekor

A fürdőszoba kialakítása, és annak praktikus és nem utolsó sorban esztétikus megtervezése nem egyszerű feladat! Sokan másoljuk az ötleteket innen-onnan, vagy megyünk a hagyományok, a megszokás, esetleg az épp aktuális trendek után. Így aztán kialakulnak úgymond „tipikus” hibák, amiket az első önálló fürdőszobánk kialakításakor szinte mindannyian elkövetünk.

A cikket szerkesztette: Argenta

Az ARGENTA gyár termékpalettája változatos kínálatot ölel fel. A minimál, letisztult családoktól kezdve a manapság nagyon trendi vintage stíluson át az elegáns, sőt klasszikus csempecsaládokig minden megtalálható. Kisebb méretű lapjait a társasházi lakások fürdőszobájához méretezi, míg a tágasabb családi házak nagyobb fürdőibe is találunk elegáns, nagy lapokat. A divatos szürkétől egészen a színes csempékig válogathatunk kedvünkre, ízlésünknek megfelelően. Dekorcsempék és számos mozaik csempe segít egyedivé kialakítani a fürdőszoba hangulatát, melyeknek négyzetméterenkénti ára van, így gazdaságosan szépíthetjük fürdőnket.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Argenta

Nézzük, melyek is ezek, és hogyan előzhetőek meg, illetve hogyan fordíthatjuk előnnyé a hátrányokat a fürdőszoba megtervezése – avagy újratervezése – során?

Egy fürdőszoba nem tartozik a legegyszerűbb terek közé, akkor sem, ha építkezünk, és akkor sem, ha felújítunk. Felújításkor annyival könnyebb a dolgunk, hogy már megvan minden kiállás, látunk egy alap elképzelést, van egy már megszokott rendje, helye a berendezésnek.Abból a szempontból viszont nehezebb a dolgunk, hogy az alapvető méretek, tájolási és egyéb behatároló paraméterek már nem változtathatók. Egy ablaktalan, pici fürdőszoba adottságait már nem, vagy legalábbis csak részben tudjuk befolyásolni. A világos, fényes burkolatok, a tükrök, esetleg az üvegcsempés megoldások ilyen esetekben is csodát tehetnek a tér optikai növelése szempontjából. A kör forma többszöri megjelenítésével pedig a teljesség érzetünket fokozhatjuk.


Azonban tévedés ne essék: a kicsiből a szó szoros értelmében nagyobb már nem lesz, ahogy a túl nagy fürdőszoba sem csökkenthető le például egy másik helyiség, a hálószoba vagy a dolgozó javára. A felújításkor tehát adott méretek és keretek között kell gondolkodnunk, és ebből kihozni a lehető legjobbat – mégpedig hosszútávra. Elvégre ki az, akinek van pénze, ideje, energiája egy komplett fürdőszoba felújításra 3-5 évente? Ha pedig ebbe a kérdésbe mélyebben belegondolunk, akkor máris megvan az első hiba, amibe nem lenne jó ezúttal is beleesni…

1. Futunk a legújabb trendek után

Az aktuális trendek és divatszínek évről évre változnak, az idén például a lila és a mélyzöld különösen hódít, ahogy az igen népszerű pálma – és őserdő minta is. Mi is ezzel a gond? Elvégre pont a buja őserdő illik a legjobban fürdőszoba terébe, pláne, ha van lehetőségünk és elég fényünk még valódi növényekkel is dobni egy nagyot az összképen.


Fotó: Etsy

Mi akkor az ideális, hosszú távon is jó megoldás a fürdőszoba burkolás, a csempe szempontjából? Minden esetben a semleges, homogén, finom árnyalatok. A semleges színek időtállók, és ha mindez magas minőséggel, tartós, igényes kivitelezéssel párosul, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a fürdőszoba hosszú éveken át egy olyan kedvelt helyisége lesz és marad is otthonunknak, ahol jól esik elidőzni, megpihenni. A burkolatok terén a letisztultság legyen az elsődleges szabály, melyet szerencsére ma már nem csupán a minimál stílusban találhatunk meg, hiszen a különböző, természetből vett minták, anyaghatású textúrák, érdekes felületek számtalan izgalmasabbnál izgalmasabb élményt ígérnek…


Fotó: ARGENTA, TOLOUSE, KÖZELI

Ezeknek a burkolatoknak nagy előnye, hogy kevésbé unjuk meg őket, mint mondjuk a harsány, erőteljes mintákat és színeket – viszont egy homogén tér bármikor feldobható vidám, színes kiegészítőkkel, és olyan könnyen mozdítható elemekkel (mint a lakástextilek vagy az egyéb dekorok) melyeket könnyűszerrel és kevés költségvetésből is bármikor lecserélhetünk, hogy egy egészen új fürdőszoba köszöntsön minket, ha éppen úgy kívánjuk.


Fotó: ARGENTA, ADANA BEVEL

Persze, az sem árt, ha a külcsín mellett a technológiát, a magasabb minőségi elvárásokat is szem előtt tartjuk – ha ténylegesen hosszú távra tervezünk a fürdőszoba felújítás során – márpedig ki nem tervez ilyenkor hosszú távra?

2. Egysíkú, unalmas „egyen-fürdőszobák” – ahogy a szomszéd is csinálja…

A fürdőszobát, mely alapvetően ugye egy funkcionális tér – könnyedén lakályossá, otthonossá is tudunk tenni. Ehhez azonban érdemes az sablonos lehetőségeken túl egyedi ötletekben, a szokottnál egy kicsivel izgalmasabb megoldásokban is gondolkodni, és legfőképpen merni változtatni, újítani a sablonokon, a megszokásokon.

Fontos, hogy minden apró részletre ügyeljünk, alaposan tervezzük meg – hiszen, mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik! Ezért a csempéhez színben és stílusban is illő kiegészítőkkel, az egyszerű, de nagyszerű elemekkel bármikor feldobhatjuk, egyedivé varázsolhatjuk a fürdőszobát – mely akár egy saját kis szentélyünk is lehet, ha ügyesen kitaláljuk…


Fotó: ARGENTA, DEVON

Azon túl – hogy mik egy fürdőszoba kötelező elemei – a csempe, a kád és/vagy zuhanyzó, a mosdó, a WC – érdemes kicsit több fantáziát vinni a dologba. A (fölöslegesen) plafonig felvitt csempézés, a mindenáron sarokkád, vagy masszázsfunkciós kád nem biztos, hogy minden térben előnyös – pláne egy kicsi fürdőt fölösleges megterhelni egy óriás monstrummal.

Érdemes tehát figyelmet és időt szánni a tervezésre! Először is nézzük meg a saját otthonunk, saját fürdőszobánk adottságait – és aszerint válogassunk. Ha például túl keskeny, szűk a helyiség, akkor egy áttetsző zuhanykabin vagy egy egyenes kád biztosan jobban illeszkedik a térbe, ahogy az alacsony belmagasságú, pl. tetőtéri fürdőnek sem tesz jót a plafonig csempézés – nem beszélve arról, hogy drága és fölösleges is.

3. Megszokások, hagyományok – melyek ráadásul nincsenek összhangban a mi szokásainkkal

Sokan esnek abba a hibába, hogy régi jól bevált sablonok után mennek, ahelyett, hogy végiggondolnák a családjuk, vagy történetesen a saját egyéni szokásaikat, mindennapok során kialakított rítusaikat. Ma már mindenki az egyediségre törekszik, még a gyártók is azt hangsúlyozzák, hogy mindenki egyedi, és csak úgy ontják számunkra a személyre szabott megoldásokat, több funkciós és egyedivé alakítható termékeket, termékcsaládokat. Ennek ellenére, még mindig számtalan olyan fürdőszobát látunk, amiket azért alakították ki úgy annak tulajdonosai, mert így szokás azt csinálni. Ilyen például a sarokkád – melyet bezsúfolunk egy kis panelfürdőbe, és közben évente jó, ha párszor igénybe vesszük a relaxáló fürdőt benne. Vagy a túl nagy fürdőszoba, – melynek semmi értelme sincs azon túl, hogy jól mutat, – miközben más értékes funkciótól vesz el helyet a lakásban. Van, amikor az egyenes kád, vagy a falak nélküli zuhanytálca adja meg a legjobb, vagy a leginkább hozzánk illő megoldást.


Fotó: ARGENTA, AGRILA

Vagy ilyen lehet a túl kicsi zuhanytálca – csak hogy ne foglaljon el annyi helyet – miközben megfordulni is alig tudunk benne. Ismerős? Akkor azt javasoljuk, fürdőszobáját úgy tervezze, vagy terveztesse meg, hogy leginkább a saját és családja méreteihez, szokásaihoz, kényelmi rutinjához igazítsa annak berendezését, és nyugodtan hányjon fittyet a divatos, vagy az évek óta „így szokás” – megoldásokra.

4. Túl hivalkodó csempék, burkolatok – melyekre szinte ráírták az árukat, a korukat…

Egy igazán mutatós csempe esetén is igaz a mondás, hogy a kevesebb több, és ma már kiváló vízálló festékeket is lehet kapni a piacon, melyeket könnyedén a csempe vagy padlóburkolat színéhez hangolhatunk. A túl drágának tűnő csempe sem jó akkor, ha a berendezésünk egyébként egy közép- vagy alsóbb kategóriás termékkörből való, mert túl nagy lesz a kontraszt. A túlságosan trendi, csilli-villi dizájnt is jobb elkerülni, maradjunk inkább az egyszerűbb, természetesebb megoldásoknál. Ha jól szeretnénk kijönni a dologból, válasszunk egyszerűbb, de mégis izgalmas felületű burkolatokat, melyek sem a korukról, sem az árukról nem árulkodnak túlságosan – miközben a minőség, a tartósság garantált valamennyi termék esetében!


Fotó: ARGENTA, BRONX

A Porcelanosa és az Argenta termékei között bőven találhatunk ilyeneket, és mellé számos praktikus, minőségi, mégis kedvező árfekvésű terméket és termékcsaládot. Látogasson el Ön is a VS Fürdőszoba üzleteibe, ahol komplett fürdőszoba tervezést, tanácsadást is kaphat, és nem utolsó sorban mindent, de tényleg mindent megtalálhat egy ideális, mai igényekre szabott fürdőszoba kialakításához. Mi kell még ennél több?

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...