2020 – az év színe: a klasszikus kék az otthonunkban

Az idei, 2020-as év színe a Pantone skála „Classic Blue” árnyalata lett! Ez sokak számára jó hír, pláne a lakberendezésben: a hűvös kék ugyanis nyugtatóan hat ránk, állandóságot és bizalmat tükröz, nem mellesleg még a kommunikációs készségünkre is jó hatással van. Nézzük, miként hozhatjuk be a klasszikus kék árnyalatát otthonunk élettereibe, köztük természetesen a fürdőszoba enteriőrbe.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

A klasszikus kék, vagyis az idei, 2020-as év színének kikiáltott Pantone 19-4052 Classic Blue árnyalat egy szép, diszkrét mélykék, az az igazi klasszikus kék, melyet a négy alapszínnel együtt talán elsőként ismertünk meg kiskorunkban. Ez az árnyalat, melyet sok márka választott brand színének – nyilván nem véletlenül. A végtelen koraesti égbolt színe mélyebb gondolkodásra ösztönöz és inspirál bennünket, növeli a perspektívát – így korunkban nagyon is aktuális üzenetet hordoz.

Leatrice Esimann, a Pantone Szín Intézet ügyvezető igazgatója így fogalmazta meg, miért pont ezt a színt választották idén: „Olyan időket élünk, ami bizalmat és hitet igényel. Ezt a fajta állandóságot és megbízhatóságot fejezi ki a Pantone 19-4052 Classic Blue, szilárd és bizalomgerjesztő kék árnyalata, amelyre mindig támaszkodhatunk.” 

A belsőépítészetben a kék egy olyan szín, mely sohasem megy ki a divatból, nyugalmat és derűt hoz élettereinkbe.

Meleg fa és fém árnyalatokkal, a rosegold eleganciájával társítva pedig enyhíthetünk a kék szín hűvösségén is.
(Fotó: Player.hu)

Nézzük, miként alkalmazhatjuk a kék szín jótékony hatását otthonunk egyes helyiségeiben!

1. Kék a nappaliban? A lehetőségek száma határtalan…

A nappali talán otthonunknak azon területe, ahol a legsokoldalúbban tudunk alkalmazni egy-egy színt, árnyalatot. Ha merészebbek vagyunk, bevihetjük a padlón vagy a falakon, ha visszafogottabbak, akkor a lakástextilek, a függönyök vagy a díszpárnák árnyalataként. De jól mutat egy kék bársonykanapé is, akár egy kortárs vagy minimál térben. Érdemes a harmóniát minden esetben szem előtt tartani: egy ilyen erőteljes, telített színt legjobb semleges, letisztult tónusok környezetében megjeleníteni. Fehérrel, bézzsel, szürkével is gyönyörű lesz az összkép – a klasszikus kék azonban fa vagy földszínek társaságában azonnal harmóniát teremt!

 (Fotó: Lakbermagazin)

2. A konyha egyszerre lesz fiatalos és klasszikus hatású a kékkel 

Válasszunk kék padlót, vagy hozzunk létre egy kék háttérszínt, ha egy-egy tárgyat kiemelnénk. Alkalmazhatjuk a kéket foltokban is, pl. kék bögrék a nyitott polcokon, kék tónusú képek a falakon… Azonban, érdemes megfontolni a kék konyhaszekrények használatát, ha azt szeretnénk, hogy a konyha összhatása kifinomult legyen. A kék konyhapult például kiválóan illik a gyönyörű, fa (hatású) hajópadlóhoz, és a kortárs, minimalista enteriőrökhöz egyaránt.

 (Fotó: Porcelanosa / Gamadecor)

3. A kék csempe a legjobb módja a szín kihasználásának!

A kék lapok ideálisak konyhákhoz és fürdőszobákhoz egyaránt, mivel tiszta és friss megjelenést közvetítenek. A csempe használata egyébként is az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja annak, hogy egy bizonyos színt – most történetesen a kéket – megjelenítsük az otthonunkban, beillesszük egy komplex rendszerbe, méghozzá oly módon, hogy a látvány, a végeredmény valóban lenyűgöző legyen!

 (Fotó: Porcelanosa /L’Antic Colonial)

Ha fekete-fehér, márvány, vagy szürke tónusokkal társítjuk, akkor garantált a finom elegáns összhatás, de a natúr fa vagy a meleg barna is mesés kontrasztot alkot vele – mintha csak a kinti természetet hoztuk volna be a négy fal közé.

4. A legnépszerűbb szín éveken át a fürdőszoba térben: a kék

Így volt ez régen, a 60-70-80-as években, ha visszagondolunk gyerekkorunk első fürdőszobáira, vagy a csempe mintájára a nagyinál. A kék a víz színe, így egy fürdőhelyiségbe abszolút ideális választás a könnyed stílusú, egyszerű, de nagyszerű kék csempe. Ha a modern, kortárs terek hívei vagyunk, akkor használhatunk semleges tónusú burkolatokat. Ha pedig igazán időtlen fürdőszoba enteriőrt szeretnénk: a minimalista kő, beton, vagy a szép, natúr fa textúrák mellé gyönyörű kiegészítő színként hozhatjuk be a kéket – akár egy egyedi fürdőszobabútor, akár néhány egységes, szép kiegészítő, vagy lakástextil formájában.

(Fotó: Porcelanosa /Last)

5. Alkalmazhatjuk tulajdonképpen bárhol a belső térben, ha valami egyedit szeretnénk

Ha fel szeretnénk dobni a lakást vagy az irodát, a kék megjelenhet szekrényeken, nyílászárókon is! Fessük kékre például a beltéri spalettákat, vagy a szekrényajtókat, de felújíthatjuk a régi, elavult konyhaszekrényt vagy komódot is, ha trendi, mégis egyedi összhatást, hangulatot szeretnénk. A kék egy igazán jótékony szín, a hálóban, vagy a gyerekszobában is kiválóan megállja majd a helyét. Az iroda, vagy az otthoni dolgozószoba pedig egyszerűen fantasztikus lesz: kreatívabbak, hatékonyabbak lehetünk minden téren, nem véletlenül: a kék ugyanis elősegíti a jó kommunikációt, miközben egyszerre nyugtat és inspirál.

Bízunk benne, hogy ötleteinkkel segítettünk elindítani megújuló otthona tervezését. További ötletekkel szívesen segítünk élőben is: látogasson el hozzánk, várjuk szeretettel a Palatinus Fürdőszoba üzleteiben.

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...