2020 – az év színe: a klasszikus kék az otthonunkban

Az idei, 2020-as év színe a Pantone skála „Classic Blue” árnyalata lett! Ez sokak számára jó hír, pláne a lakberendezésben: a hűvös kék ugyanis nyugtatóan hat ránk, állandóságot és bizalmat tükröz, nem mellesleg még a kommunikációs készségünkre is jó hatással van. Nézzük, miként hozhatjuk be a klasszikus kék árnyalatát otthonunk élettereibe, köztük természetesen a fürdőszoba enteriőrbe.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

A klasszikus kék, vagyis az idei, 2020-as év színének kikiáltott Pantone 19-4052 Classic Blue árnyalat egy szép, diszkrét mélykék, az az igazi klasszikus kék, melyet a négy alapszínnel együtt talán elsőként ismertünk meg kiskorunkban. Ez az árnyalat, melyet sok márka választott brand színének – nyilván nem véletlenül. A végtelen koraesti égbolt színe mélyebb gondolkodásra ösztönöz és inspirál bennünket, növeli a perspektívát – így korunkban nagyon is aktuális üzenetet hordoz.

Leatrice Esimann, a Pantone Szín Intézet ügyvezető igazgatója így fogalmazta meg, miért pont ezt a színt választották idén: „Olyan időket élünk, ami bizalmat és hitet igényel. Ezt a fajta állandóságot és megbízhatóságot fejezi ki a Pantone 19-4052 Classic Blue, szilárd és bizalomgerjesztő kék árnyalata, amelyre mindig támaszkodhatunk.” 

A belsőépítészetben a kék egy olyan szín, mely sohasem megy ki a divatból, nyugalmat és derűt hoz élettereinkbe.

Meleg fa és fém árnyalatokkal, a rosegold eleganciájával társítva pedig enyhíthetünk a kék szín hűvösségén is.
(Fotó: Player.hu)

Nézzük, miként alkalmazhatjuk a kék szín jótékony hatását otthonunk egyes helyiségeiben!

1. Kék a nappaliban? A lehetőségek száma határtalan…

A nappali talán otthonunknak azon területe, ahol a legsokoldalúbban tudunk alkalmazni egy-egy színt, árnyalatot. Ha merészebbek vagyunk, bevihetjük a padlón vagy a falakon, ha visszafogottabbak, akkor a lakástextilek, a függönyök vagy a díszpárnák árnyalataként. De jól mutat egy kék bársonykanapé is, akár egy kortárs vagy minimál térben. Érdemes a harmóniát minden esetben szem előtt tartani: egy ilyen erőteljes, telített színt legjobb semleges, letisztult tónusok környezetében megjeleníteni. Fehérrel, bézzsel, szürkével is gyönyörű lesz az összkép – a klasszikus kék azonban fa vagy földszínek társaságában azonnal harmóniát teremt!

 (Fotó: Lakbermagazin)

2. A konyha egyszerre lesz fiatalos és klasszikus hatású a kékkel 

Válasszunk kék padlót, vagy hozzunk létre egy kék háttérszínt, ha egy-egy tárgyat kiemelnénk. Alkalmazhatjuk a kéket foltokban is, pl. kék bögrék a nyitott polcokon, kék tónusú képek a falakon… Azonban, érdemes megfontolni a kék konyhaszekrények használatát, ha azt szeretnénk, hogy a konyha összhatása kifinomult legyen. A kék konyhapult például kiválóan illik a gyönyörű, fa (hatású) hajópadlóhoz, és a kortárs, minimalista enteriőrökhöz egyaránt.

 (Fotó: Porcelanosa / Gamadecor)

3. A kék csempe a legjobb módja a szín kihasználásának!

A kék lapok ideálisak konyhákhoz és fürdőszobákhoz egyaránt, mivel tiszta és friss megjelenést közvetítenek. A csempe használata egyébként is az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja annak, hogy egy bizonyos színt – most történetesen a kéket – megjelenítsük az otthonunkban, beillesszük egy komplex rendszerbe, méghozzá oly módon, hogy a látvány, a végeredmény valóban lenyűgöző legyen!

 (Fotó: Porcelanosa /L’Antic Colonial)

Ha fekete-fehér, márvány, vagy szürke tónusokkal társítjuk, akkor garantált a finom elegáns összhatás, de a natúr fa vagy a meleg barna is mesés kontrasztot alkot vele – mintha csak a kinti természetet hoztuk volna be a négy fal közé.

4. A legnépszerűbb szín éveken át a fürdőszoba térben: a kék

Így volt ez régen, a 60-70-80-as években, ha visszagondolunk gyerekkorunk első fürdőszobáira, vagy a csempe mintájára a nagyinál. A kék a víz színe, így egy fürdőhelyiségbe abszolút ideális választás a könnyed stílusú, egyszerű, de nagyszerű kék csempe. Ha a modern, kortárs terek hívei vagyunk, akkor használhatunk semleges tónusú burkolatokat. Ha pedig igazán időtlen fürdőszoba enteriőrt szeretnénk: a minimalista kő, beton, vagy a szép, natúr fa textúrák mellé gyönyörű kiegészítő színként hozhatjuk be a kéket – akár egy egyedi fürdőszobabútor, akár néhány egységes, szép kiegészítő, vagy lakástextil formájában.

(Fotó: Porcelanosa /Last)

5. Alkalmazhatjuk tulajdonképpen bárhol a belső térben, ha valami egyedit szeretnénk

Ha fel szeretnénk dobni a lakást vagy az irodát, a kék megjelenhet szekrényeken, nyílászárókon is! Fessük kékre például a beltéri spalettákat, vagy a szekrényajtókat, de felújíthatjuk a régi, elavult konyhaszekrényt vagy komódot is, ha trendi, mégis egyedi összhatást, hangulatot szeretnénk. A kék egy igazán jótékony szín, a hálóban, vagy a gyerekszobában is kiválóan megállja majd a helyét. Az iroda, vagy az otthoni dolgozószoba pedig egyszerűen fantasztikus lesz: kreatívabbak, hatékonyabbak lehetünk minden téren, nem véletlenül: a kék ugyanis elősegíti a jó kommunikációt, miközben egyszerre nyugtat és inspirál.

Bízunk benne, hogy ötleteinkkel segítettünk elindítani megújuló otthona tervezését. További ötletekkel szívesen segítünk élőben is: látogasson el hozzánk, várjuk szeretettel a Palatinus Fürdőszoba üzleteiben.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...