Trendek a belsőépítészetben: élettér egy légtérben

Emlékezzünk csak vissza, hogy évekkel ezelőtt a tagolt terek természetesek voltak. Volt helye a konyhának, nappalinak, persze a funkcionális szobáknak is. Aztán divatba jöttek az amerikai stílusú konyhák, ma pedig már ezek a terek szépen lassan kinyílnak. Az elkülönített egységek megszűnőben vannak, helyette terjeszkednek, akár túl a falakon még a kültér felé is. Csokorba gyűjtöttünk néhány inspiratív és szemet gyönyörködtető belsőépítészeti megoldást, amelyek ezt a trendet követik.

A cikket szerkesztette: Internorm

Napjainkban is hódít még a minimalizmus: letisztult architektúra, hatalmas üvegfelületek, fehér-szürke színdominancia. Ehhez a stílushoz sajátos építtetői igények társulnak. Hogyan válasszunk nyílászárót, ami az elvárásoknak megfelel? Tudjuk-e mit várhatunk el komfortban, biztonságban, egyedi elképzeléseink megvalósításában?

Köztudott, hogy az egy családi házra fordítandó fűtési energia kb. 25–30%-a szó szerint ablakon kidobott pénz. A hatalmas üvegfalakkal rendelkező épületeknél ezért még fontosabb olyan ablakok, ajtók választása, hogy az épület energetikailag egyik leggyengébb láncszeméből energianyerő eszköz legyen.

Maximálisan minimalista dizájn

Az Internorm KF 405 műanyag/alumínium ablakát a minimalista stílushoz teremtették. Ráadásul az üvegszárnyas kivitelnek köszönhetően nemcsak több napfény jut be a szobába, de a fix és a nyíló szerkezetek kívülről teljesen egyformák.

A 21. század ablaka a dizájn és technológia szerelmeseinek

Akit a technika vívmánya nyűgöz le, annak a műanyag ablakok csúcsterméke, az Internorm KF 500 ablaka a megfelelő választás. Az Európában piacvezető osztrák gyártó ebbe az ablakba sűrítette 85 év gyártási tapasztalatát. A még több fényt biztosító üvegszárnytól és az ablakgyártásban kuriózumnak számító láthatatlan vasalattól a KF 500 ablak igazi dizájntermékké válik. De mi lehet a dizájnnál még fontosabb? A biztonság. Az Internorm saját fejlesztésű vasalatának köszönhetően ez a műanyag ablak szinte kiemelhetetlen – ezt több betörési próba is igazolja. A kérésre az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel pedig ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes levegő biztosítható a lakásban. És mindezt a tulajdonos akár a telefonjáról is vezérelheti.

Vigye haza a természetet!

Mindenkinek más elképzelése van a tökéletes otthonról. Egy dologban azonban egyetértünk: a nappaliban ragaszkodunk az óriási üvegfelületekhez, hogy minél szervesebben kapcsolódjon a belső tér a külső természettel. Ehhez igazán nagy-vonalú megoldás az emelő-toló ajtó. A hőszigetelt, lapos küszöbön laza mozdulattal kitolhatjuk a zsúrkocsit a teraszra, a hatalmas ajtószárny gyerekek által is könnyedén mozgatható. Aki már látott ilyet, az érti, miért rajongunk ezért az impozáns megoldásért! Valljuk meg, ez a kivitel a legdrágább verzió. Érdemes elgondolkodni, vajon tényleg mindenhova ezt kell választanunk? Jóval költséghatékonyabb megoldás, ha a fix üvegeket kombináljuk egy „akár kívül-belül síkban záródó‟ teraszajtóval.

Az Internorm teljes termékválasztéka működés közben megtekinthető és kipróbálható Európa második legnagyobb nyílászáró-bemutatótermében Budaörsön. Látogasson el a 600 m2-es Internorm központi bemutatótermébe, ahol az ablakok és ajtók szakértői személyre szabott tanácsadás keretében segítenek kiválasztani termékeink közül az igényeinek leginkább megfelelőt!

Internorm

Térnyitás a tervezés pillanatától

Első lépésként a tervek születnek meg, itt a megrendelő elképzelései találkoznak a tervezők elképzeléseivel. Ez egy hihetetlenül izgalmas folyamat, hiszen ekkor kerülnek az első gondolatok papírra. Általános tapasztalat, hogy ez még nagyon messze van a tényleges megvalósított tervektől.

Megannyi kompromisszum és még több korszakalkotó ötlet nyomán a végeredmény a lakók igényeit maximálisan kielégítő élettérré formálódik.

A teret a hatalmas emelő-toló ajtók tovább tágítják. Középpontban az étkező

Étkezőasztal – a beszélgetések csomópontja

Nem kérdés, hogy a legtöbb családban az étkezőasztalnál zajlanak az élet fontos pillanatai. Itt vitatjuk meg a nap eseményeit, sokszor itt találkozunk a nap végén először. Beszélgetünk a gyerekekkel, borozgatunk a barátokkal, társasozunk, házi feladatot ír(at)unk vagy épp süteményt gyúrunk. És persze itt ünnepelünk. Pontosan ezért fontos, hogy székekkel jól körül lehessen venni, kényelmesen el lehessen férni és jól meg lehessen közelíteni. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora és hová kerül.

Az ablak képként keretezi a természetet

Konyhasziget a legnépszerűbb újdonság

A mai kívánalmak alapján általában a nappali, étkező és konyha sem ajtóval, sem fallal nincsenek elválasztva. A másik ilyen karakteres jellemző a konyhasziget.

A tervezés következő fázisában a bútortervező következik. Az ő feladata, hogy mindenek előtt feltérképezze a szokásokat, elképzeléseket. Miután pontosan megismerte a konyhát használók igényeit, több olyan komplex elrendezést ajánl, amelyeket akár ötvözve, felcserélve megszületik az ideális megoldás.

Ezek a tervek a lépésszámoktól a kanalak méretéig, a pult magasságától a jobb- és balkezesség figyelembevételéig olyan összetett igényszinteket is kiszolgálnak, amik miatt öröm lesz a konyha használata. A sziget tulajdonképpen egy tiszta határt von a többi helyiséggel, megfelelő elrendezéssel kitekintést enged a tágabb élettérbe.

Az sem elhanyagolható kérdés, hogy mi kapjon helyet a konyhaszigeten? A tűzhely, vagy a mosogató? Vagy egyszerre mindkettő? Itt a lakás adottságai és a műszaki paraméterek szabják meg az lehetőségeket. Érdemes arra is figyelni, hogy minél több természetes fény mellett tudjunk a konyhában dolgozni. Az ablak jó, ha nyitható – néha nem árt egy gyors szellőztetés.

Fény, színek, élet

Konyha a teraszon

Egyre többször találkozunk azzal, hogy a nappali-konyha-étkezőre szánt négyzetméterek száma kiegészül, szinte egybeolvad a teraszéval. Ha pedig a teraszra nem csupán a grillsütő, hanem egy főzőlap, némi munkafelület és mosogató is kerül, akkor annak sincs akadálya, hogy az év legnagyobb részében élvezhessük a kerti parti életérzést.

A földtől plafonig érő emelő-toló ajtók lapos küszöbkialakításával rendkívül kényelmessé teszik a közlekedést a nappaliból a teraszra. A hatalmas üvegfelületek nem csupán a fényt engedik be, egyszerre tágítják is a teret nem is szólva a természetközeliség feltöltő hatásáról. Az Internorm ablak- és emelő-toló ajtó kínálatában megtaláljuk azokat a paramétereket, amelyek mindazt tudják, amitől a négy évszakos teraszkialakítások nagyon népszerűek manapság.

2021. október 04.

Elképesztő átalakítás: így lesz a lepusztult erkélyből hívogató oázis!

Ha unjuk teraszunkat, erkélyünket, és nem tudjuk, hogyan hozhatnánk ki belőle a legtöbbet, érdemes példát vennünk az amerikai Jen Robinsonról. Unalmas, rideg, barátságtalan erkélyük...

2021. szeptember 27.

Így készülj fel a hidegre otthonodban stílusosan

Bár még szinte nyári az idő, nem árt időben felkészülni a sötét, didergős téli napokra. Senki sem szeret vacogni otthon, de az ideális hőmérséklet elérése sokszor az egekbe rúgja...

2021. augusztus 30.

Télen meleg, nyáron hideg, mi az? – Erre figyelj oda otthonodban

Lehet bármilyen stílusos egy ház, lehet bármilyen modern az enteriőr, skandináv designbútorokkal és ízlésesen összeválogatott dísztárgyakkal, lehet bármilyen okosan megtervezett az...