Trendek a belsőépítészetben: élettér egy légtérben

Emlékezzünk csak vissza, hogy évekkel ezelőtt a tagolt terek természetesek voltak. Volt helye a konyhának, nappalinak, persze a funkcionális szobáknak is. Aztán divatba jöttek az amerikai stílusú konyhák, ma pedig már ezek a terek szépen lassan kinyílnak. Az elkülönített egységek megszűnőben vannak, helyette terjeszkednek, akár túl a falakon még a kültér felé is. Csokorba gyűjtöttünk néhány inspiratív és szemet gyönyörködtető belsőépítészeti megoldást, amelyek ezt a trendet követik.

Térnyitás a tervezés pillanatától

Első lépésként a tervek születnek meg, itt a megrendelő elképzelései találkoznak a tervezők elképzeléseivel. Ez egy hihetetlenül izgalmas folyamat, hiszen ekkor kerülnek az első gondolatok papírra. Általános tapasztalat, hogy ez még nagyon messze van a tényleges megvalósított tervektől.

Megannyi kompromisszum és még több korszakalkotó ötlet nyomán a végeredmény a lakók igényeit maximálisan kielégítő élettérré formálódik.

A teret a hatalmas emelő-toló ajtók tovább tágítják. Középpontban az étkező

Étkezőasztal – a beszélgetések csomópontja

Nem kérdés, hogy a legtöbb családban az étkezőasztalnál zajlanak az élet fontos pillanatai. Itt vitatjuk meg a nap eseményeit, sokszor itt találkozunk a nap végén először. Beszélgetünk a gyerekekkel, borozgatunk a barátokkal, társasozunk, házi feladatot ír(at)unk vagy épp süteményt gyúrunk. És persze itt ünnepelünk. Pontosan ezért fontos, hogy székekkel jól körül lehessen venni, kényelmesen el lehessen férni és jól meg lehessen közelíteni. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora és hová kerül.

Az ablak képként keretezi a természetet

Konyhasziget a legnépszerűbb újdonság

A mai kívánalmak alapján általában a nappali, étkező és konyha sem ajtóval, sem fallal nincsenek elválasztva. A másik ilyen karakteres jellemző a konyhasziget.

A tervezés következő fázisában a bútortervező következik. Az ő feladata, hogy mindenek előtt feltérképezze a szokásokat, elképzeléseket. Miután pontosan megismerte a konyhát használók igényeit, több olyan komplex elrendezést ajánl, amelyeket akár ötvözve, felcserélve megszületik az ideális megoldás.

Ezek a tervek a lépésszámoktól a kanalak méretéig, a pult magasságától a jobb- és balkezesség figyelembevételéig olyan összetett igényszinteket is kiszolgálnak, amik miatt öröm lesz a konyha használata. A sziget tulajdonképpen egy tiszta határt von a többi helyiséggel, megfelelő elrendezéssel kitekintést enged a tágabb élettérbe.

Az sem elhanyagolható kérdés, hogy mi kapjon helyet a konyhaszigeten? A tűzhely, vagy a mosogató? Vagy egyszerre mindkettő? Itt a lakás adottságai és a műszaki paraméterek szabják meg az lehetőségeket. Érdemes arra is figyelni, hogy minél több természetes fény mellett tudjunk a konyhában dolgozni. Az ablak jó, ha nyitható – néha nem árt egy gyors szellőztetés.

Fény, színek, élet

Konyha a teraszon

Egyre többször találkozunk azzal, hogy a nappali-konyha-étkezőre szánt négyzetméterek száma kiegészül, szinte egybeolvad a teraszéval. Ha pedig a teraszra nem csupán a grillsütő, hanem egy főzőlap, némi munkafelület és mosogató is kerül, akkor annak sincs akadálya, hogy az év legnagyobb részében élvezhessük a kerti parti életérzést.

A földtől plafonig érő emelő-toló ajtók lapos küszöbkialakításával rendkívül kényelmessé teszik a közlekedést a nappaliból a teraszra. A hatalmas üvegfelületek nem csupán a fényt engedik be, egyszerre tágítják is a teret nem is szólva a természetközeliség feltöltő hatásáról. Az Internorm ablak- és emelő-toló ajtó kínálatában megtaláljuk azokat a paramétereket, amelyek mindazt tudják, amitől a négy évszakos teraszkialakítások nagyon népszerűek manapság.

2023. január 31.

Tervezd meg egyedi garázskapudat, amely tökéletesen illik otthonodhoz!

A Hörmann konfigurátorával kipróbálhatjuk, hogyan mutatna az adott modell az otthonunkban – és bátran variálhatunk és tervezhetünk kedvünkre, amíg ki nem alakul az...

2022. szeptember 07.

Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből. Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek –...

2022. június 14.

Így lesz mindig esztétikus az otthonod!

A legtöbben az otthonok egyik legmeghatározóbb anyagát öröknek és elpusztíthatatlannak vélik – pedig a beton is igényli a törődést, felújítást. Ehhez kapunk egy kis segítséget az...