Trendek a belsőépítészetben: élettér egy légtérben

Emlékezzünk csak vissza, hogy évekkel ezelőtt a tagolt terek természetesek voltak. Volt helye a konyhának, nappalinak, persze a funkcionális szobáknak is. Aztán divatba jöttek az amerikai stílusú konyhák, ma pedig már ezek a terek szépen lassan kinyílnak. Az elkülönített egységek megszűnőben vannak, helyette terjeszkednek, akár túl a falakon még a kültér felé is. Csokorba gyűjtöttünk néhány inspiratív és szemet gyönyörködtető belsőépítészeti megoldást, amelyek ezt a trendet követik.

Térnyitás a tervezés pillanatától

Első lépésként a tervek születnek meg, itt a megrendelő elképzelései találkoznak a tervezők elképzeléseivel. Ez egy hihetetlenül izgalmas folyamat, hiszen ekkor kerülnek az első gondolatok papírra. Általános tapasztalat, hogy ez még nagyon messze van a tényleges megvalósított tervektől.

Megannyi kompromisszum és még több korszakalkotó ötlet nyomán a végeredmény a lakók igényeit maximálisan kielégítő élettérré formálódik.

A teret a hatalmas emelő-toló ajtók tovább tágítják. Középpontban az étkező

Étkezőasztal – a beszélgetések csomópontja

Nem kérdés, hogy a legtöbb családban az étkezőasztalnál zajlanak az élet fontos pillanatai. Itt vitatjuk meg a nap eseményeit, sokszor itt találkozunk a nap végén először. Beszélgetünk a gyerekekkel, borozgatunk a barátokkal, társasozunk, házi feladatot ír(at)unk vagy épp süteményt gyúrunk. És persze itt ünnepelünk. Pontosan ezért fontos, hogy székekkel jól körül lehessen venni, kényelmesen el lehessen férni és jól meg lehessen közelíteni. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora és hová kerül.

Az ablak képként keretezi a természetet

Konyhasziget a legnépszerűbb újdonság

A mai kívánalmak alapján általában a nappali, étkező és konyha sem ajtóval, sem fallal nincsenek elválasztva. A másik ilyen karakteres jellemző a konyhasziget.

A tervezés következő fázisában a bútortervező következik. Az ő feladata, hogy mindenek előtt feltérképezze a szokásokat, elképzeléseket. Miután pontosan megismerte a konyhát használók igényeit, több olyan komplex elrendezést ajánl, amelyeket akár ötvözve, felcserélve megszületik az ideális megoldás.

Ezek a tervek a lépésszámoktól a kanalak méretéig, a pult magasságától a jobb- és balkezesség figyelembevételéig olyan összetett igényszinteket is kiszolgálnak, amik miatt öröm lesz a konyha használata. A sziget tulajdonképpen egy tiszta határt von a többi helyiséggel, megfelelő elrendezéssel kitekintést enged a tágabb élettérbe.

Az sem elhanyagolható kérdés, hogy mi kapjon helyet a konyhaszigeten? A tűzhely, vagy a mosogató? Vagy egyszerre mindkettő? Itt a lakás adottságai és a műszaki paraméterek szabják meg az lehetőségeket. Érdemes arra is figyelni, hogy minél több természetes fény mellett tudjunk a konyhában dolgozni. Az ablak jó, ha nyitható – néha nem árt egy gyors szellőztetés.

Fény, színek, élet

Konyha a teraszon

Egyre többször találkozunk azzal, hogy a nappali-konyha-étkezőre szánt négyzetméterek száma kiegészül, szinte egybeolvad a teraszéval. Ha pedig a teraszra nem csupán a grillsütő, hanem egy főzőlap, némi munkafelület és mosogató is kerül, akkor annak sincs akadálya, hogy az év legnagyobb részében élvezhessük a kerti parti életérzést.

A földtől plafonig érő emelő-toló ajtók lapos küszöbkialakításával rendkívül kényelmessé teszik a közlekedést a nappaliból a teraszra. A hatalmas üvegfelületek nem csupán a fényt engedik be, egyszerre tágítják is a teret nem is szólva a természetközeliség feltöltő hatásáról. Az Internorm ablak- és emelő-toló ajtó kínálatában megtaláljuk azokat a paramétereket, amelyek mindazt tudják, amitől a négy évszakos teraszkialakítások nagyon népszerűek manapság.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...