Egy modern fürdőszoba megtervezésének 5 legfőbb szempontja

Szerencsére ma már a fürdőszoba is jóval több, mint egyszerű tisztálkodási helyiség. Itt ébredezünk, kezdjük a napot, majd itt relaxálunk és pihenjük ki este a hosszú nap fáradalmait, de akár még meghitt beszélgetések, meseolvasás színtere is lehet. Ezek mellett a praktikus tárolási funkciókról se feledkezzünk meg!

A cikket szerkesztette: Argenta

Az ARGENTA gyár termékpalettája változatos kínálatot ölel fel. A minimál, letisztult családoktól kezdve a manapság nagyon trendi vintage stíluson át az elegáns, sőt klasszikus csempecsaládokig minden megtalálható. Kisebb méretű lapjait a társasházi lakások fürdőszobájához méretezi, míg a tágasabb családi házak nagyobb fürdőibe is találunk elegáns, nagy lapokat. A divatos szürkétől egészen a színes csempékig válogathatunk kedvünkre, ízlésünknek megfelelően. Dekorcsempék és számos mozaik csempe segít egyedivé kialakítani a fürdőszoba hangulatát, melyeknek négyzetméterenkénti ára van, így gazdaságosan szépíthetjük fürdőnket.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Argenta

Fotó: Argenta

Szerencsére ma már a fürdőszoba is jóval több, mint egyszerű tisztálkodási helyiség. Itt ébredezünk, kezdjük a napot, majd itt relaxálunk és pihenjük ki este a hosszú nap fáradalmait, de akár még meghitt beszélgetések, meseolvasás színtere is lehet. Ezek mellett a praktikus tárolási funkciókról se feledkezzünk meg! Számos igényt, lehetőséget tartogat tehát egy mai, modern fürdőszoba – így megtervezésénél is érdemes körültekintőnek lennünk.

Egy mai, modern fürdőszoba tervezésekor egyre nagyobb hangsúlyt kap a stílus, és vele együtt a dizájn is. Nézzük meg most röviden, 5 pontban összefoglalva, hogy mi az, amit mindenképpen érdemes figyelembe vennünk a tervezéskor.

Fotó: Argenta

1. Méretek, avagy a rendelkezésünkre álló hely

Az, hogy mekkora legyen a fürdőszoba, nincsen semmiféle általános szabály, azonban épülő házunkat, leendő, teljes átalakítás előtt álló otthonunkat mi magunk alakíthatjuk abból a szempontból, hogy számunkra mit jelent majd a fürdőszoba. Mennyi időt szándékozunk ott tartózkodni, milyen funkciókat szeretnénk bevinni oda, hány embert kell kiszolgálnia, mennyi holminak kell helyet biztosítania? Elegáns vagy praktikus fürdőszobát szeretnénk? Afféle mini-wellness központot? Vagy előkelő nappalikat, étkezőket megszégyenítő elegáns luxus élményre vágyunk?

Fotó: Argenta

Az utóbbi esetben természetesen nagy alapterületű fürdőszobában érdemes gondolkodni, és beáldozni máshonnan esetleg plusz teret. Ha csupán egy gyors, frissítő zuhanyt és a reggeli mosakodásunkat intézzük csak, és a relaxálást, felöltődést inkább otthonunk más helyiségében tervezzük, akkor elegendő egy kisebb élettér is a fürdőszobának. Ezt mindenki maga döntheti el, persze a rendelkezésére álló hely, illetve lehetőségek függvényében.

2. Tágas, nagy méretű fürdőszobák lehetőségei a tervezésnél

Ha a tágas térélmény és a luxus fürdőszoba mellett döntünk, és vagyunk olyan szerencsések, hogy meg is engedhetjük ezt magunknak, akkor akár valódi szoba jelleget is kaphat a fürdő. Az igazi kényelmet a kád és zuhanykabin együttes megjelenése, a dupla mosdós megoldások, a WC mellett megjelenő bidé is jelentheti, de akár egy kisebb szaunát is beterveztethetünk a fürdő mellé. Valódi luxus élményt nyújt a több különböző térfunkció kialakítása is, ahol akár egy kis előtér, öltöző-vetkőző helyiség is helyet kaphat.

Fotó: Argenta

3. Kis alapterületű fürdőknél ügyesen átgondolt ergonómiával, praktikus megoldásokkal tervezzünk!

Ha csupán kis tér áll rendelkezésünkre a fürdőszobában, vagy éppen mi döntöttünk úgy épülő házunk megtervezésénél, hogy a fürdőszoba inkább maradjon az alapvető funkcióinál, és ne vegye el más, számunkra értékesebb közösségi zónáktól a teret, akkor is lehet szép, és jól funkcionáló fürdőnk, csak alaposabb, átgondoltabb tervezést igényel.

kádról sem kell lemondanunk, léteznek kis méretű, belül azonban mégis tágas típusok, de a zuhanykabin káddal ötvözött verzióit is megnézhetjük, szerencsére ma már ezekre is bőven akad példa. A csempe ebben az esetben legyen inkább világosabb, hogy ezáltal is tágítsa optikailag a teret, a tárolást pedig a mosdó alatti szekrény, falra szerelt álló szekrény, vagy akár az ajtó fölé építtetett egyedileg gyártott szekrények, zárt polcos megoldások tehetik könnyebbé. Ha ezek színét, árnyalatát összehangoljuk a csempe és egyéb burkolatok színvilágával, és azzal szinte egybeolvadnak, akkor optikailag még tágasabb, még rendezettebb, egységesebb térélményt kapunk majd.

Fotó: Argenta

4. Színek, dizájn, stílus meghatározása – és ehhez mérten a berendezés megtervezése

Stílus szempontjából ezer a lehetőségünk, ám érdemes összehangolni otthonunk többi helyiségével a fürdőszoba stílusát, színvilágát is. Ezáltal nem csak egységesebb, szebb az összkép, de ha kinyitjuk az ajtókat, akkor még a tereket is nagyobbnak, tágasabbnak fogjuk érezni. Ha a korhű, klasszicista megoldásokat szeretnénk bevinni otthonunkba, akkor ma már ebben a stílusban is találunk megfelelő csempétfürdőszobai kiegészítőket. Az Argenta modellek között több típus is a klasszikus, vagy a korabeli, elegáns enteriőrökhöz igazodik.

Természetesen lehet modern, sőt akár high-tech fürdőnk is, a bájos vintázs vagy vidéki stílus szerint is fel tudjuk öltöztetni ezt a helyiséget, de akár egyedi színeket, mintákat is hangsúlyozhatunk.

Fotó: Argenta

Egy a fontos: amikor már kitaláltuk, mi legyen a stílus, nézzük meg, igazodik-e ez a ház korához, jellegéhez, és találunk-e hozzáigazodó berendezési tárgyakat, elemeket. A stílus határozza meg majd a fürdőszoba – illetve bármely más helyiség – színvilágát is, hiszen minden stílusnak megvannak a rá jellemző színei, sőt anyagai is.

Szerencsére a mai csempe és padlóburkolat kínálatban a számtalan szín, tónus, és mintázat mellett egészen egyedi, és rendkívül élethű anyaghatások, felületek, lenyűgöző textúrák is fellelhetők. A meleg hatású fa ezer arca, a hűvösen elegáns kövek és beton mellé felzárkóztak a textilek és szőttesek mintázatait megjelenítő burkolólapok is.

Fotó: Argenta

5. Használjuk ki minél okosabban a teret, engedjük szabadjára a fantáziánkat!

Kis fürdőszobák esetében különösen fontos, hogy kihasználjunk minden, rendelkezésünkre álló teret! Minél kisebb ugyanis a tér, annál jobban kell majd ügyeskednünk, számolnunk a tervezésnél, és persze megtalálni a megfelelő méretű berendezési tárgyakat, kádatzuhanykabintszanitereketfürdőszoba bútorokat.

Hogy ne legyen túl zsúfolt az összhatás, igyekezzünk szellősen, légiesen kialakítani a környezetet: ezt világos, fényes csempelapokkal, függesztett, falra szerelt bútorokkal, és a rendezett hatású, zárt polcos megoldásokkal érhetjük el a leginkább.

Fotó: Argenta

Kádakat illetően is számtalan egyedi forma közül válogathatunk, a dézsaszerű fürdőkádak, vagy a kifejezetten kis terű fürdőszoba helyiségekbe tervezett kádak is megtalálhatók az egyes gyártóknál. Tervezhetünk zuhanyzót a kád fölé is, ha a kádat úgymond beüvegezzük, vagy több oldalról kádparavánt szerelünk köré, akkor a fürdés/zuhanyzás funkciót egyben kielégíti majd számunkra. Érdemes különös gondot fordítanunk a tárolásra és persze a világítás kérdésére is.

Fotó: Argenta

tükröt ajtóra is szerelhetjük, ha tényleg olyan kicsi a hely, elvégre miért is ne? De ha a mosdó alatti szekrények, fiókok nem bizonyulnak elégségesnek a tárolásra, a falra függesztett fürdőszobai állószekrény pedig már sehová sem fér el, akkor kihasználhatjuk a zuhanyzó fölötti teret is a tárolásra. Egy szépen oda tervezett, a csempe színével is harmonizáló szekrény fel sem tűnik majd senkinek.

További tárolási, vagy fürdőszoba kialakítási ötletre vágyik? Vagy inkább szeretné, ha megtervezné valaki Önnek álmai fürdőszobáját? Akkor látogasson el a VS Fürdőszoba Szalonok egyikébe, ahol az élőben is megtekinthető, széles, minőségi választékon túl hozzáértő munkatársak kézzelfogható szakmai tanácsokkal látják el, vagy akár 3D Látványtervező programmal el is készítik az Ön által kiválasztott csempéből, fürdőszobai termékekből fürdőszobája körbejárható, háromdimenziós látványtervét. El sem hinné, mennyi későbbi bosszúságtól, téves döntéstől, rossz méret- és színválasztástól kímélheti meg magát ily módon a végső megrendelés előtt!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...