Csempe a nappaliba? Igen! Mert elegáns, tartós, és gyönyörű…

De hogyan alkalmazzuk helyesen? Egyre több álomszép enteriőrfotón köszön vissza ránk a csempe a nappaliban – nem csak a padlón – de az étkező, a közösségi terek falain szintúgy. Míg korábban csak praktikussági okok miatt alkalmazták földszinti családi házakban, mostanra egyre elterjedtebb irányzat lett, és egyre nagyobb felületeken jelenik meg kortárs otthonok lakótereiben is a hidegburkolat.

A cikket szerkesztette: Argenta

Az ARGENTA gyár termékpalettája változatos kínálatot ölel fel. A minimál, letisztult családoktól kezdve a manapság nagyon trendi vintage stíluson át az elegáns, sőt klasszikus csempecsaládokig minden megtalálható. Kisebb méretű lapjait a társasházi lakások fürdőszobájához méretezi, míg a tágasabb családi házak nagyobb fürdőibe is találunk elegáns, nagy lapokat. A divatos szürkétől egészen a színes csempékig válogathatunk kedvünkre, ízlésünknek megfelelően. Dekorcsempék és számos mozaik csempe segít egyedivé kialakítani a fürdőszoba hangulatát, melyeknek négyzetméterenkénti ára van, így gazdaságosan szépíthetjük fürdőnket.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Argenta

Mikor alkalmazzuk, mik a trendek erre vonatkozóan, és milyen íratlan szabályokat érdemes betartani a nappali hidegburkolására vonatkozóan?

„A nappalinkban padlófűtés van, és a járólap padlóburkolat mellett döntöttünk. Ám ennek kiválasztása nem is tűnik olyan egyszerű feladatnak, mert olyan sokféle burkolólap létezik ma már!” – osztja meg velünk gondolatait az egyik korábbi vásárlónk.

 „Az is kérdés, hogy vajon a mázas, a gres, vagy a porcelán anyagot válasszuk-e inkább, és milyen árnyalatban érdemes gondolkodni? Fényes vagy inkább matt legyen a kiválasztott csempe? Tetszenének a nagyon a vöröses árnyalatú, mázas greslapok is, mert mutatósak, fényesek. Azt mondják, ezeket könnyű tisztítani is. De mi van, ha túl könnyen megsérül egy ilyen forgalmas helyen?”

Nos, a túl világos színű csempén – bár optikailag növeli a teret – hamar meglátszik a piszok, a túl fényes talajon pedig a kicsik könnyen megcsúszhatnak, hisz nekik még bizonytalan a járásuk, illetve folyton szaladnak, játszanak. Ilyen esetekben szoktuk ajánlani a kellemes, meleg, otthonos hangulatot árasztó fahatású padlólapokat, melyeknek rusztikusabb, barázdáltabb felületén kevesebb a csúszásveszély is.

Akkor is kitűnő megoldás egy fahatású járólap, ha a hajópadlót szeretjük, de a greslaptól kissé idegenkedünk. És bár sokan nem kedvelik, mégis kezd elterjedni az a módszer, hogy a padlófűtés fölé kerámiaburkolatot választanak.

Sőt, az is egyre gyakoribb hogy a fali kárpitot vagy néha még a bútorokat is kerámiával helyettesítik. És ezt a neves gyártók (pl. Argenta, Porcelanosa) gyönyörű katalógusaiban, illetve külföldi építészeti magazinok lapjain mi is láthatjuk.

Bár a kortárs technológiák, technikai újítások is mind ebbe az irányba mutatnak, nálunk ez idáig kevésbé terjedt el az utóbbi évek minimálja, ami a tárolást teljesen leegyszerűsítette. Így például a nappaliban a letisztult látványelem vette át a fő funkciót, míg a tárolás szinte egy másodlagos funkcióvá szorult vissza.

A betonhatású konyhapult, a zárt lebegő polcok, polcrendszerek mind egy újfajta esztétikai élményt nyújtanak. A különleges bőrhatású, textil és fa textúrákat élethűen utánzó, márvány vagy szatén felületek, illetve a különleges rendszerben ismétlődő álfuga megoldások is mind hozzák magukkal az igényt, hogy ezeket a gyönyörű lapokat már dekorációként is használjuk.

Pláne, hogy a minimál stílus elterjedésével egyre inkább előtérbe kerültek a csupasz falak, és ezeket a fehér falakat jó feldobni valami izgalmas látvánnyal, textúrával. A burkolat, illetve csempe gyártók pedig azonnal reagáltak is erre a kihívásra és egyre különlegesebb, egyedibb, dekoratívabb alap lapokat és dekorokat hoztak létre. Ezek mindamellett, hogy helyettesítik a klasszikus, hagyományos fali dekorációkat, hatásukat tekintve mégis visszacsempészik a faliképet, freskót, kárpitokat otthonainkba.

Ám ahhoz, hogy mindez ilyen látványosan meg tudjon újulni, a dekoratív burkolólapokat gyártó folyamatoknak, technológiáknak is módosulnia kellett. Mind az alapanyagok gyártástechnológiája, mind pedig a felületek kezelése, a máz technológia, illetve az utómunkálatok egyaránt folyamatos innováción mennek keresztül.

Az első ilyen fontos újítás a csempegyártásban a microtech-technológia bevezetése, melynek lényege, hogy valamennyi alapanyagot – kvarchomokot, kaolint és az összes segédanyagot púderporszerű, egészen apró, még a mikronnál is kisebb szemcséjű homokká őrlik, majd ezt sajtolják, és végül égetik. Ezzel az eljárással egészen finom, különleges felszínek képezhetők, melyekkel akár a selyemhatású, akár a finom kőzetek, márványok, vagy éppen a textil szövésének mintázatai, vagy az erősebben struktúrált fa felületek is megjeleníthetők.

Másik jellemző és szakmai téren szintén nagyon lényeges újítás a burkolatgyártásban a máztechnológia megújulása. Ehhez szintúgy újabb alapanyagokra, újszerű kezelési módokra volt szükség, hogy a brokát felületek élethű anyagszerűsége, a selyemfényű és matt felületek jól láthatóan elkülönülhessenek, és akár egyetlen csempén belül váltakozhassanak a különböző fény és felületi hatások. Mi vásárlók, illetve végfelhasználók ennek köszönhetjük, hogy akár egyetlen lapcsalád elemeiből is változatos, izgalmas felületű falakat, fal és tér kombinációkat tervezhetünk. A szépséges spanyol Argenta termékek családjai például számos ragyogó alternatívát mutatnak be számunkra.

Jól látható tehát, hogy mind a természetes, naturalisztikus hatású, mind pedig a kifejezetten dekor jellegű burkolatoknak megvan a maguk előnye. Nappalik, étkezők – de még előszobák falain is dekoratív hatást kelt a természetes kő, a rusztikus, terméskő, esetleg téglahatású burkolat. Ezeknél a burkolóanyagoknál, ahogy a nehezebb csempe, greslap esetében is érdemes tudni, hogy a termék ára magasabb, és a burkoláshoz is érdemesebb egy magasabb szakértelemmel rendelkező burkolót felfogadni. A burkolandó felületekre is fontos odafigyelni, ugyanis a gipszkarton például nem bírja el a testesebb, nagyobb súllyal rendelkező lapokat.

Ha tégla vagy nyers, terméskő hatást szeretnénk elérni gipszkarton falakon, akkor válasszunk tégla vagy kő hatású dekor burkoló lapokat, ezek könnyűek, és költséghatékonyabbak is. Vagy választhatunk a mindössze 1-2 cm vastag csiszolt, antikolt, esetleg polírozott csempék közül is, melyek a gyönyörű Argenta kollekciók között is megtalálhatók.

Némelyik elemet akár egyesével is fel tudjuk tetetni a falra. A csíkok különböző méretben, vastagságban is kaphatók, rusztikus, esetleg mediterrán otthonokba épp emiatt nagyon különleges hatást keltenek.

Ha az elegancia és a folytonosság érzetének megteremtése a cél nappaliban, akkor érdemes a belső falak burkolásához ugyanazt a burkolatot választanunk a helyiségekben. Ha egységes a burkolat, és nem töri meg semmi, akkor jóval egybefüggőbb, légiesebb, tágasabbnak ható felületet kapunk.

A másik, amire a nappali hidegburkolásánál feltétlenül érdemes odafigyelni, hogy már jó előre tervezzük meg a bútorok helyét, ha például egy szép, összefüggő rajzolatot (pl. szőnyegmintát) szeretnénk kirakni a padlóburkolat mintáiból, hiszen igencsak el tudja rontani a látványt, ha a bútor eltakarja az összképet.

Viszont ha még nem tudjuk, hogy a tágas kanapé, ülőgarnitúra vagy szekrénysor, majd mennyi helyet foglal el a látványból, akkor nem biztos, hogy érdemes próbálkozni a padlómintával. Ilyenkor mindig jusson eszünkbe az az aranyszabály, hogy az egyszerűbb sokszor nagyszerűbb is!

Ha a fentiekben leírtakat figyelembe vesszük, akkor láthatjuk, hogy a nappaliba legmegfelelőbb csempe és hidegburkolat kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Elvégre hosszú éveken keresztül szeretnénk elégedettek lenni a látvánnyal, a minőséggel és természetesen a kényelmi szempontokkal is. (pl. csúszásmentes, nem túl hideg felület). Épp ezért, ha bizonytalanok vagyunk, akkor ne a barkácsáruházak polcain keresgéljünk, még akkor sem, ha ott olcsóbban hozzájuthatunk egy majdnem olyan szép termékhez, mint egy szaküzletben. Érdemes egy kifejezetten csempére és padlólapra szakosodott üzletbe ellátogatni, hiszen itt szakképzett eladók nyújtanak hasznos segítséget, tanácsadást, sőt akár még 3D-s látványtervezésre is van lehetőségünk.

A körültekintő döntés pedig azért is nagyon fontos, mert burkolólapot hosszú távra, akár évtizedekre választ az ember.

A VS Fürdőszoba szakértő munkatársai mindenben az Ön segítségére vannak és hosszú, több évtizedes tapasztalataikkal pedig a legjobbat nyújtják az Ön számára.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...