Alkossunk loft tereket otthonunkban!

A loft stílusú lakások szép karriert futottak be az évtizedek során, egyre több szimpatizánsuk, követőjük akad mind a mai napig. A hetvenes, nyolcvanas évek elhagyatott, kihasználatlan gyárcsarnokaiból, raktár épületeiből mára inkább a nagyvárosi luxus életérzés megtestesítőjeként vannak jelen.

A cikket szerkesztette: Argenta

Az ARGENTA gyár termékpalettája változatos kínálatot ölel fel. A minimál, letisztult családoktól kezdve a manapság nagyon trendi vintage stíluson át az elegáns, sőt klasszikus csempecsaládokig minden megtalálható. Kisebb méretű lapjait a társasházi lakások fürdőszobájához méretezi, míg a tágasabb családi házak nagyobb fürdőibe is találunk elegáns, nagy lapokat. A divatos szürkétől egészen a színes csempékig válogathatunk kedvünkre, ízlésünknek megfelelően. Dekorcsempék és számos mozaik csempe segít egyedivé kialakítani a fürdőszoba hangulatát, melyeknek négyzetméterenkénti ára van, így gazdaságosan szépíthetjük fürdőnket.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Argenta

Tágas belső tereikkel, jellemző anyag – és színhasználatukkal szinte bárhol megteremthetjük mi is a loft jelleget, ha ügyelünk a megfelelő stílusjegyekre, anyagválasztásra – melyeket szerencsére ma már kiváló burkolatokkal, kortárs anyagmegoldásokkal is megvalósíthatunk…


PORCELANOSA SAFARI

Az egyik legfontosabb stílusjegy egy loft enteriőr esetében, az nem más, mint a tágas terek, az üres, légies tér érzet megteremtése. Hiszen épp a tér lesz majd az a kuriózum, melynek köszönhetően szinte bárhogyan tudjuk alakítani az enterőrt. A stílushoz olyan jellegzetes formát, alakiságot, és anyaghasználatot társítunk, melyek az épület ipari jellegét, kissé befejezetlen összhatását láttatják, képviselik.


ARGENTA CARRARA

Ez az a stílus, mely még a falakon futó, kilátszó ipari vas- illetve rézcsövek látványát is megengedi, ahogy a szabadon hagyott téglafalak, a vakolatlan betonfalak, vagy a különböző fém vagy vas keretek, korlátok is megengedettek – sőt, mi több: a loft stílusú terek velejárói, a loft lakások ékei lehetnek!


PORCELANOSA STONE-KER

Persze, a szó szoros értelmében vett, valódi loftokból (melyeket régi, elhagyatott csarnokból, vagy gyárépületből alakítottak ki) még kevés van nálunk. Ám, ha elég nagy belmagasságú a lakásunk, akkor akár egy tágasabb polgári vagy tetőtéri lakásból is könnyedén ki lehet alakítani a loft stílusjegyeket. Ezek mai formája már korántsem művészotthon, viszont meglehetősen elegáns, és ugyanakkor puritán is egyszerre.

A loft stílus megteremtése fiatal, párizsi művészeknek köszönhető, akik igyekeztek kevés pénzből otthont – és egyben alkotóműhelyt – létrehozni maguknak. Ehhez kerestek kifejezetten rossz állapotban lévő, elhagyatott csarnokokat, gyárépületeket.

Itthon ezek a gyárépületek már nagyon romos, szinte használhatatlan állapotban vannak, így nagyon drága lenne a felújítás és az épületek lakhatóvá tétele, nem beszélve arról, hogy ezek az épületek, igen távol esnek a városközpontoktól, az élhető infrastruktúrától.

Szerencsére ezeket az egyedi lehetőségeket megvalósíthatjuk mi is tágas térrel rendelkező otthonunkban, ha követjük a stílusra jellemző főbb jegyeket, sajátosságokat.


ARGENTA BRONX

Oszlopokkal, oszlopos vagy gerendás megoldással a régi művészlakások hangulatába cseppenhetünk, melyet a hatalmas ablakok is megerősítenek. Persze a mai elegáns loft otthonok már közel sem azt a szegényes, puritán miliőt tükrözik vissza, mint az egykori francia fiatal művészek sajátos műtermei, inkább stílusos, elegáns látványt nyújtanak.


PORCELANOSA

Ma már persze a megfelelő belmagasságon kívül nincs semmilyen „kötelező” eleme egy loft lakásnak vagy térnek. Sem a téglafalak, sem a fekete nem kötelező, sőt a betonfalakat is létrehozhatjuk szürke, betonhatású csempe illetve padlólap kombinációkkal, ahogy a rozsdamarta vagy lepusztult, kopott hatású felületeket is.


PORCELANOSA

A vörös és sárgaréz, a fekete kontrasztok, és a szürke semleges tónusainak jelenléte viszont, ha nem is elvárt, de erősen javasolt, ha a loft stílusjegyeit szeretnénk visszahozni az enteriőrben.

Nézzük meg most a loft terek legfőbb, legjellemzőbb stílusjegyeit:

A legideálisabb a minimum 5 méteres belmagasság lenne Ha ennél kevesebb, akkor a burkolattal, a csempe vagy a padlólap irányával, beosztásával még mindig sokat csalhatunk felfelé, vagy akár szélességben eltolt optikai hatásokkal.

Jellemző stílusjegy még a hatalmas – vagy legalábbis minél nagyobb, tágasabb, egybefüggő felület, ahol tulajdonképpen csak az intim zónák kerülnek leválasztásra a térből, minden más egy légtérben marad. Ezt az egységes, egybefüggő tér érzést szintén kiválóan megoldhatjuk egy jól megválasztott, egységes padlóburkolattal, mely végigvonul az egész lakáson, és ha tényleg ügyesen választunk, akkor akár a nappali-konyha-étkező-dolgozó helyiségein túl még a fürdőszoba is lehet burkolva ugyanazzal az anyaggal.


ARGENTA DORSET

Ma már az ingatlan szakértők is kétféleképpen értelmezik a loft kifejezést: míg a „Hard Loft” típusok valóban a régi gyárépületekből alakultak át élhető otthonokká, annak minden egyedi sajátosságait magukon hordozva – addig a „Soft Loft” típusba már azok az új építésű társasházak, lakóparkok tartoznak bele, melyek a loft és a minimalista terek stílusjegyeit egyaránt hordozzák.

Nem véletlen, hogy az első loft lakásokat a minimalizmus jegyében rendezték be, hisz ez a két stílus igen jól kombinálható egymással: óriási, tágas kitekintést biztosító ablakok és erkélyajtók, melyekre nem kerül függöny, magasról belógatott lámpatestek, lámpa függesztékek, karakteres kábelekkel és kontrasztos árnyalatokkal.


ARGENTA BRONX

A hajópadló típusú laminált padlók, illetve kerámia parketták is a modern kortárs trendeket idézik, ahogy a beton padlók, betonból készült pultok (többnyire konyhaszigettel ellátott, tágas, többszemélyes étkezőasztallal felszerelt konyha pultokat értünk ezalatt), vagy a minimál jellegű, öntött (hatású) fürdőszoba pultok, mosdópultok is.


PORCELANOSA VENIS

Ezen kívül persze, még tovább növelhetjük a loft hangulat varázsát, ha szabadon hagyjuk a plafonon vagy a falakon végighúzódó csöveket, vagy akár a vakolatlan, szabadon maradó téglafalakat mutatjuk meg egy-egy falsíkon – ám itt megint csak segít bennünket a mai technológia: téglafal hatású burkolatok, dekorcsempék ugyanis számtalan formában, méretben, fajtában a rendelkezésünkre állnak.


ARGENTA BRONX

Mind az ARGENTA, mind pedig a PORCELANOSA szépségei, egyedi termékcsaládjai közül bátran válogathatunk, hiszen, mint a cikkhez felhasznált képeken is jól látszik, ezek a neves gyártók bizony otthon vannak valamennyi stílusjegyben, a loft enterirőkhöz illő gazdag választékban pedig különösen…

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...